Δήλωση του Προέδρου της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλου μετά τη συνάντηση με τις εργοδοτικές οργανώσεις

Γιάννης Παναγόπουλος: Πήραμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε τις εργοδοτικές οργανώσεις για να συζητήσουμε για την κρίση και κυρίως τις επιπτώσεις της στη μισθωτή εργασία δηλαδή στην ανεργία και στις απολύσεις. Και το κάναμε αυτό, γιατί δεν αρκεί να λέμε για ένα μπλόκο εναντίον της ανεργίας αλλά κυρίως για ένα μπλόκο για την τακτική που δημιουργεί την ανεργία, δηλ τις απολύσεις, τις οποίες κάνουν οι εργοδότες. Κάναμε μια εξαντλητική συζήτηση με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων. Συμφωνήσαμε σε κάποια πράγματα που αφορούν κώδικες, κανόνες και συμπεριφορές και που πρέπει ως μήνυμα να εκπέμψουμε σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να καταδικαστεί η στάση του τέως Γεν. Γραμματέα του Υπ. Οικονομικών για τη λεγόμενη μερική ανεργία. Είναι πρόταση άδικη, αντικοινωνική, αναποτελεσματική. Συμφωνήσαμε ότι το υπάρχον πλαίσιο δικαίου δεν πρέπει να παραβιάζεται και δε χρειάζεται καμία περαιτέρω ελαστικότητα στην αγορά εργασίας. Εμείς ζητάμε δημοκρατική επαναρρύθμιση τους χωρίς ελαστικότητες. Κανένα νέο μέτρο, καμία νομοθέτηση. Βεβαίως υπάρχουν και άλλα ζητήματα που αφορούν στην πολιτεία, αφορούν στις πρακτικές που μετέρχονται επιχειρήσεις και για αυτά θα εκδώσουμε αναλυτικό δελτίο τύπου. Θα απαιτηθεί να απευθυνθούμε και στο Υπ Απασχόλησης και στην πολιτεία και σε άλλους φορείς προκειμένου να υπάρξει από τη μεριά τους δραστηριότητα. Εκείνο που ως ΓΣΕΕ θα ήθελα να τονίσω είναι ότι ουδείς πρέπει να περιμένει από τη μεριά των εργαζομένων άλλες θυσίες. Μας εγκαλούν τον τελευταίο καιρό για υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση.
Αντιτείνουμε: υπευθυνότητα να δείξει η Κυβέρνηση που ασκεί οικονομική πολιτική που μας έχει φέρει σε μια εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση πριν την έλευση της διεθνούς κρίσης και αυτοσυγκράτηση να δείξουν οι επιχειρηματίες εκείνοι οι οποίοι έχουν υπερσυσσωρεύσει κέρδη όλα τα προηγούμενα χρόνια και τώρα χρησιμοποιούν κάποιοι εξ αυτών την οικονομική κρίση ως πρόσχημα για να επιδράμουν επί της εργασίας. Αυτές τις πρακτικές δε θα τις επιτρέψουμε.
Δημοσιογράφος: Από το Υπ. Απασχόλησης κύριε Πρόεδρε βρίσκετε ανταπόκριση ή είναι λίγα τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί; Και κάτι ακόμα, η κ. Πετραλία σήμερα είπε ότι θα συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη με τους κοινωνικούς εταίρους.

Γιάννης Παναγόπουλος: Εμείς σε οποιαδήποτε πρόσκληση, οποία θα κατατείνει στο να εξευρεθούν λύσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας των απολύσεων, των συμπεριφορών που πλήττουν τη μισθωτή εργασία πάντα θα ανταποκρινόμεθα και νομίζω πως το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και οι εργοδοτικές οργανώσεις. Όσο αφορά τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται, όπως έχουμε πει, είναι «πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα». Δεν υπακούουν σε κανένα σχεδιασμό. Είναι μέτρα επικοινωνιακού εντυπωσιασμού. Όλα τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί είναι μέτρα που τα χρηματοδοτούν οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες, δεν έχουμε ένα μέτρο που να στηρίζεται στον κρατικό προϋπολογισμό πλην αυτού που αφορά την ενίσχυση των τραπεζιτών .
Δημοσιογράφος: Είναι πρακτικά δυνατό να ελεγχθεί μια τέτοια συμφωνία με δεδομένο ότι και εχτές επιβεβαιώθηκε ότι αντιστοιχεί ένας επιθεωρητής εργασίας σε 1000 επιχειρήσεις. Επομένως είναι εύλογο το ερώτημα, ότι και να συμφωνήσετε σήμερα με τις εργοδοτικές οργανώσεις, στην πράξη ποιος θα πει να κάνει τους ελέγχους;
Γιάννης Παναγόπουλος: Είναι αλήθεια ότι ο πήχης των προσδοκιών από κάποιες συμφωνίες τίθεται ψηλά αλλά πρέπει όλοι να έχουμε αίσθηση του μέτρου. Δεν είμαστε εμείς που μπορούμε να λύσουμε αυτά τα ζητήματα σε ευρεία έκταση. Μπορούμε όμως να προσπαθούμε και οφείλουμε να προσπαθούμε. Ότι δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι κοινό μυστικό. Το παραδέχτηκε χτες και η Υπ. Απασχόλησης. Αυτό που εμείς ζητούμε είναι να ενισχυθούν με ανθρώπινο και εποπτικό υλικό οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Να ενισχυθούν και πολιτικά. Αυτό σημαίνει αρμοδιότητες για επιβολή κυρώσεων προληπτικά, με προληπτικούς ελέγχους και όχι μόνο με ελέγχους κατασταλτικούς. Είναι η καλύτερη μέθοδος και πρέπει επιτέλους εδώ να προσεγγίσουμε τα Ευρωπαϊκά δεδομένα γιατί πολλά ακούμε για Ευρώπη αλλά όταν φτάνουμε στο να υιοθετήσουμε καλές πρακτικές τις ξεχνάμε.
Δημοσιογράφος: Πως θα αξιοποιήσετε τα κονδύλια από τον ΟΑΕΔ;
Γιάννης Παναγόπουλος: Μιλήσαμε αναλυτικά με τις εργοδοτικές οργανώσεις και είπαμε ότι οι πόροι αυτοί πάνε σε λάθος κατευθύνσεις. Πολλές φορές γίνεται ανακατανομή πόρων ανάμεσα στους ανέργους και έχουμε πρόθεση, γιατί έχουμε κάνει και στο παρελθόν σοβαρές προτάσεις, προτάσεις που αφορούν στοχευμένες παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν είτε διατήρηση θέσεων εργασίας είτε νέες θέσεις εργασίας και βεβαίως την ενίσχυση των ανέργων, να τις επανεξετάσουμε και εντός των ημερών αφού θα τύχουν πλήρους επεξεργασίας και εφόσον υπάρχουν και συμφωνίες να τις προωθήσουμε και προς την πολιτεία.
Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε καλές και συμφωνίες και οι συνεργασίες και τα μετρά που πιθανόν να συμφωνήσετε αλλά οι εργαζόμενοι αναρωτιούνται μπροστά σε αυτή την πρωτοφανή κρίση για τη γενική συνομοσπονδία υπάρχει ταξικός αντίπαλος. Συμπεριλάβετε και στην ερώτηση ότι απουσιάζουν δυο παρατάξεις σήμερα.
Γιάννης Παναγόπουλος: Σας διαβεβαιώνω πως η απουσία τους δεν έγινε καθόλου αισθητή!
Εμείς δεν είμαστε της άποψης ότι έχει καταργηθεί η πάλη των τάξεων. Κάποιοι είτε στα όνειρα τους είτε στα χαρτιά την καταργούν. Αντίπαλοι ταξικοί είναι αυτοί που εκμεταλλεύονται τη μισθωτή εργασία, που έχουν συσσωρεύσει πλούτη αλλά επ ουδενί δεν είναι αντίπαλοι μικρομεσαίοι βιοτέχνες που απασχολούν 2 και 3 εργαζόμενους, οι οποίοι βρίσκονται σε μια δραματική κατάσταση και με τους οποίους είμαστε υποχρεωμένοι να αναζητήσουμε λύσεις για να προστατεύσουμε την εργασία.
Δημοσιογράφος: Υπάρχει κάποιο μέτρο που προτείνετε εσείς που πρέπει να πάρει η Κυβέρνηση, το οποίο θα σας ικανοποιήσει.
Γιάννης Παναγόπουλος: Οι προτάσεις που κάνουμε εμείς κυρίως απευθύνονται προς την Κυβέρνηση και για κάποιες εκ των προτάσεων αυτών υπάρχει συμφωνία και από τις εργοδοτικές οργανώσεις. Σας είπα ότι επειδή απαιτούν και πιο συγκεκριμένη επεξεργασία γιατί είναι και λεπτά ζητήματα θα σας δοθούν τις προσεχείς μέρες με αναλυτική ανακοίνωση. Τώρα υπάρχει και ένα ζήτημα για να μη θεωρηθεί ότι έκανα κάποια υπεκφυγή για τον ταξικό αντίπαλο. Το ερώτημα είναι για τις κινητοποιήσεις. Εμείς, γιατί κάποιοι παραβιάζουν ανοιχτές θύρες, θα κάνουμε και αγωνιστικές κινητοποιήσεις και στα πλαίσια μάλιστα των Πανευρωπαϊκών δράσεων κατά των απολύσεων κατά της ανεργίας θα κάνουμε απεργιακές κινητοποιήσεις. Όμως γνωρίζετε πολύ καλά ότι όταν οι άνθρωποι θεωρούν ως μέγιστο διακύβευμα το αν θα έχουν εργασία αύριο, δεν αντιμετωπίζουν και δε θεωρούν ως τρόπο αντιμετώπισης μόνο την απεργιακή κινητοποίηση. Χρειάζεται συστράτευση του πολιτικού δυναμικού αυτής της χώρας γύρω από την υπεράσπιση της εργασίας, γύρω από την αντιμετώπιση του προβλήματος των απολύσεων. Κανένας να μη μεταθέτει τα βάρη στις πλάτες άλλων και από τη μεριά μας χρειάζεται διαρκής παρακολούθηση, επιχείρηση κατά επιχείρηση και όχι με οριζόντια μέτρα, διαρκείς παρεμβάσεις να σώσουμε θέσεις εργασίας, να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε στο μέτρο του δυνατού για τις δυνάμεις εργασίας με τις λιγότερες ζημιές αυτή τη μεγάλη κρίση που υπάρχει στην Ευρώπη, στον κόσμο και στη χώρα μας.
Δημοσιογράφος: Υπάρχουν πλαίσια που καλύπτουν τους εργαζόμενους γιατί υπάρχουν νόμοι που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι εργοδότες.
Γιάννης Παναγόπουλος: Νομίζω ότι η πρώτη συμφωνία και το θέσαμε στις εργοδοτικές οργανώσεις ήταν ότι να μην υπάρχουν αυθαιρεσίες και να υπάρχει λειτουργία εντός του υπάρχοντος πλαισίου του εργατικού δικαίου. Δε χρειάζεται καμία ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Αυτά που ακούμε για ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων, για απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων είναι απαράδεκτα και απορριπτέα. Εμείς διαφωνούμε με την ελαστικοποίηση και προτείνουμε μια νέα δημοκρατική ρύθμιση για τις εργασιακές σχέσεις.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ


ΚοινοποιήστεShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print