5 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
2/6/23
5 ΙΟΥΝΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2023 δεν είναι απλά μια συμβολική μέρα, είναι μια υπενθύμιση ότι οι ενέργειες των ανθρώπων για την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης, μπορεί να είναι αποτελεσματικές. Τα βήματα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης, είναι η συνέπεια αυτών των δράσεων. Είναι καιρός να επιταχυνθεί αυτή η δράση και η μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι εργαζόμενοι μέλη τους, μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μείωση της πλαστικής ρύπανσης αναλαμβάνοντας ατομικές και συλλογικές δράσεις.
Τα συνδικάτα μαζί με τους εργαζόμενους μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της πλαστικής ρύπανσης, μεταξύ άλλων με :

Προώθηση της χρήσης επαναχρησιμοποιήσιμων προϊόντων: μπορούν να ενθαρρύνουν τα μέλη τους να χρησιμοποιούν επαναχρησιμοποιήσιμα προϊόντα όπως μπουκάλια νερού, φλιτζάνια καφέ και σακούλες για ψώνια. Μπορούν επίσης να διαπραγματευτούν με τους εργοδότες για την παροχή επαναχρησιμοποιήσιμων προϊόντων στο χώρο εργασίας.
1. Υποστήριξη πολιτικών χωρίς πλαστικό: μπορούν να υποστηρίξουν πολιτικές που προωθούν τους χώρους εργασίας και τις κοινωνίες χωρίς πλαστικό. Μπορούν να ασκήσουν πιέσεις στις κυβερνήσεις για να εφαρμόσουν πολιτικές απαγόρευσης στα πλαστικά μιας χρήσης και να ενθαρρύνουν τα μέλη τους να συμμετάσχουν σε εκστρατείες για τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων.
2. Αύξηση/Ενίσχυση της ευαισθητοποίησης: μπορούν να εκπαιδεύσουν τα μέλη τους και την ευρύτερη κοινωνία σχετικά με τις επιπτώσεις της πλαστικής ρύπανσης στο περιβάλλον, στην υγεία και στην οικονομία. Μπορούν να οργανώσουν ενημερωτικές ημερίδες, να διανείμουν εκπαιδευτικό υλικό και να οργανώσουν εργαστήρια για το θέμα.
3. Μείωση της χρήσης πλαστικού στο χώρο εργασίας: Τα συνδικάτα μπορούν να διαπραγματευτούν με τους εργοδότες για τη μείωση της χρήσης πλαστικού στο χώρο εργασίας. Μπορούν να ενθαρρύνουν τη χρήση μη πλαστικών εναλλακτικών λύσεων, όπως χάρτινα ή γυάλινα ποτήρια, μαχαιροπίρουνα και πιάτα, και να προωθήσουν την ανακύκλωση πλαστικών απορριμμάτων.
Αν και δεν υπάρχει ακριβής αριθμός για τους εργαζόμενους που επηρεάζονται από την πλαστική ρύπανση, είναι σαφές ότι το πρόβλημα είναι ευρέως διαδεδομένο και μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία και την ευημερία των ατόμων που εκτίθενται σε πλαστικά απόβλητα στο χώρο εργασίας.
Η εξάλειψη της πλαστικής ρύπανσης είναι υπόθεση όλων μας!
Η πίεση από τη μεριά των καταναλωτών είναι σημαντική, αλλά η πραγματική δράση πρέπει να προέλθει από εταιρείες, επενδυτές, φορείς χάραξης πολιτικής και κυβερνήσεις.
Αν και η πλαστική ρύπανση είναι πράγματι μια από τις πιο σημαντικές περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας, είναι συχνά αποθαρρυντικό να βλέπουμε την αργή πρόοδο που σημειώνουν οι κυβερνήσεις στη λήψη αποφάσεων και (κυρίως) στην εφαρμογή τους.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Ετικέτες

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα