• «ΠΑΝΔΗΜΙΑ» ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΩΞΕΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ «ΚΡΟΥΣΜΑ» ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

  «ΠΑΝΔΗΜΙΑ» ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΩΞΕΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ «ΚΡΟΥΣΜΑ» ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

  • 0 Comment
  • 471 Views
  • 0 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  25/9/20

  «ΠΑΝΔΗΜΙΑ» ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΩΞΕΩΝ

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ «ΚΡΟΥΣΜΑ» ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

  Την ώρα που η πανδημία έχει προκαλέσει σωρεία προβλημάτων στην αγορά εργασίας, την ώρα που αρκετοί εργοδότες χρησιμοποιούν την πανδημία ως πρόσχημα για καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας, την ώρα που οι εργαζόμενοι όσο ποτέ άλλοτε έχουν την ανάγκη συλλογικής εκπροσώπησης μία ακόμη «πανδημία» κάνει την εμφάνισή της. Αυτή των μεταθέσεων, των απολύσεων και των συνδικαλιστικών διώξεων. Τελευταίο «κρούσμα», η μετακίνηση της Προέδρου του Συλλόγου Δανειζόμενου Προσωπικού στον Τραπεζικό Τομέα εκτός χώρου εργασίας της, ώστε να μην έχει επαφή με τα μέλη του συλλόγου της. 

  Η συγκεκριμένη εργαζόμενη - συνδικαλίστρια, εργάζεται επί 13 συναπτά έτη στη διεύθυνση καρτών της Εθνικής τράπεζας και τώρα μετακινείται για προφανείς λόγους στην έδρα της εταιρείας ICAP.

  Η εταιρεία ICAP, ο άμεσος εργοδότης, αποφάσισε με διευθυντικό δικαίωμα τη μετάθεσή της στο τμήμα προσωπικού της εταιρείας. 

  Πρόκειται για κίνηση με στόχο την παρεμπόδιση άσκησης συνδικαλιστικής δράσης, γεγονός που παραβιάζει κατάφωρα το νόμο. Καλούμε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας να παρέμβει άμεσα ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος και να επιβληθούν οι ποινές και οι διοικητικές κυρώσεις από την παραβίαση του 1264/ 1982.

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΛΗΨΗ ΑΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ  ΠΛΗΓΕΙΣΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

  ΛΗΨΗ ΑΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ  ΠΛΗΓΕΙΣΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

  • 0 Comment
  • 123 Views
  • 0 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  21/9/20

  ΛΗΨΗ ΑΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

  ΣΤΗΝ  ΠΛΗΓΕΙΣΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

  Η ΓΣΕΕ εκφράζει τη θλίψη της για την απώλεια ανθρώπινων ζώων από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας και απαιτεί από την Kυβέρνηση τη λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων για τη στήριξη των κατοίκων που είδαν το βιός τους εν μία νυκτί να καταστρέφεται.

   Ανθρώπινες ζωές χάθηκαν, αγροτικές καλλιέργειες καταστράφηκαν, επιχειρήσεις και καταστήματα διαλύθηκαν, πολλά σπίτια είναι μη κατοικήσιμα, με την κατάσταση να είναι αποκαρδιωτική.

  Η Κυβέρνηση οφείλει με ταχείς διαδικασίες να προχωρήσει στην καταβολή αποζημιώσεων των πληγέντων όλων των κατηγοριών και να προστρέξει με μέτρα στήριξης των εργαζομένων και ενίσχυσης οικονομικά της τοπικής κοινωνίας ώστε να μπορέσει να επανέλθει στην κανονικότητά της.

    ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

   

  Διαβάστε περισσότερα
 • Οδηγός Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων “Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και ο Κόσμος της Εργασίας”

  Οδηγός Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων “Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και ο Κόσμος της Εργασίας”

  • 0 Comment
  • 115 Views
  • 0 Like

  Οδηγός Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων “Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και ο Κόσμος της Εργασίας”

  Μετά τη ολοκλήρωση πέντε θεματικών ενοτήτων σε πέντε διαφορετικές πόλεις ανάμεσα τους και η Αθήνα, ολοκληρώθηκε το project των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων με τίτλο “Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και ο Κόσμος της Εργασίας” με συμμετοχή και συνδιοργάνωση της ΓΣΕΕ μέσω της Γραμματείας Περιβάλλοντος. Με τη βοήθεια των αρχικών ερωτηματολογίων και των συζητήσεων σε όλες τις θεματικές ενότητες δημιουργήθηκε ο τελικός οδηγός.

  Αυτός ο οδηγός έχει διάφορους στόχους: καταρχάς, παρέχει έναν σαφή ορισμό της έννοιας της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Δεύτερον, στοχεύει να δώσει στον αναγνώστη μια σαφή ιδέα για το πώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα επηρεάσουν τις διάφορες ευρωπαϊκές περιφέρειες και τομείς. Τρίτον, στοχεύει στην εξήγηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Τέλος, περιγράφει ένα σύνολο συστάσεων και εξετάζει τις υπάρχουσες πρακτικές που επιτρέπουν στα συνδικάτα να αναλαμβάνουν δράση για την προσαρμογή σε διάφορα επίπεδα.

  Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί δύο προσεγγίσεις: τον μετριασμό και την προσαρμογή.

  Τα μέτρα μετριασμού στοχεύουν στη μείωση των συνολικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Για παράδειγμα, αντικατάσταση ορυκτών καυσίμων με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή σε πρακτικές μόνωσης κτιρίων για καλύτερη απόδοση ενέργειας. Τα μέτρα προσαρμογής συνίστανται στην πρόβλεψη των επιπτώσεων που έχει ή θα έχει η αλλαγή του κλίματος στην κοινωνία μας, και ως εκ τούτου στοχεύει στη μείωση της ευπάθειας μας σε αυτές τις συνέπειες. Για παράδειγμα, η κατασκευή αναχωμάτων για την αποφυγή πλημμυρών, η αλλαγή των τύπων σπόρων για την καλύτερη αντίσταση σε περιόδους ξηρασίας, αύξηση του αριθμού των πυροσβεστών για καλύτερη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών κ.λπ.

  Μέχρι στιγμής, τα συνδικάτα έχουν επικεντρώσει κυρίως τις δραστηριότητές τους στα μέτρα μετριασμού, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τις σημαντικές αλλαγές που επιφέρει η μετάβαση σε μια οικονομία ουδέτερη από άνθρακα για τους διάφορους τομείς και τους εργαζομένους τους. Ωστόσο, η προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος δεν έχει συζητηθεί πολύ, ενώ οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, τις οποίες αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε, θα έχουν πραγματικό αντίκτυπο στην απασχόληση και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων τα επόμενα χρόνια.

  Πράγματι, τα τελευταία 50 χρόνια, έχουμε παρατηρήσει αύξηση του αριθμού και της έντασης των κλιματολογικών γεγονότων (αύξηση της θερμοκρασίας, αύξηση των καθιζήσεων, ξηρασία, πλημμύρες, πυρκαγιές, καταιγίδες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα). Αυτές οι αλλαγές, εάν δεν προβλεφθούν σωστά, θα έχουν δραματικές επιπτώσεις σε πολλούς εργαζόμενους σε διάφορους τομείς (π.χ. απώλεια παραγωγικότητας στη γεωργία, αυξημένη πίεση στις υπηρεσίες υγείας και έκτακτης ανάγκης, πρόβλημα προμηθειών στη βιομηχανία, ζημιές στις υποδομές στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, αλλαγή ελκυστικότητας και συμπεριφοράς στον τουρισμό, αυξημένο κόστος και κίνδυνοι στις ασφάλειες, κ.λπ.). Επιπλέον, τα διάφορα ακραία καιρικά φαινόμενα θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων (π.χ. υψηλότεροι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους κατά τη διάρκεια των θερμικών κυμάτων και άλλων ακραίων γεγονότων). Ενώ ο μετριασμός παραμένει η προτεραιότητα του συνδικαλιστικού κινήματος - “ δεν υπάρχουν δουλειές σε έναν νεκρό πλανήτη” - πρέπει τώρα να είμαστε επίσης ενεργοί στην προσαρμογή στις επερχόμενες αλλαγές. Σε αυτό το πλαίσιο, η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων ξεκίνησε ένα έργο, με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να διερευνήσει το πώς τα συνδικάτα μπορούν να συμμετάσχουν στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

  Οι στόχοι αυτού του έργου ήταν:1.η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, 2.ο προσδιορισμός του τρόπου με τον οποίο οι κλιματικές επιπτώσεις επηρεάζουν και θα επηρεάσουν τους εργαζομένους τα επόμενα χρόνια, 3.να διατυπώσουν συγκεκριμένες απαιτήσεις και συστάσεις, 4.να αναπτύξουν στρατηγικές για να θέσουν τον κόσμο της εργασίας στον πυρήνα των μελλοντικών πολιτικών προσαρμογής στη κλιματική αλλαγήΤον οδηγό, ο οποίος είναι διαθέσιμος στα ελληνικά μπορείτε να τον βρείτε [embeddoc url="https://gsee.gr/wp-content/uploads/2020/09/ETUC-adaptation-climate-guide_GR.pdf" download="all"]

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

  • 0 Comment
  • 222 Views
  • 0 Like

  14/9/20 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

  Το προεδρείο της ΓΣΕΕ θα πραγματοποιήσει αύριο Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου και ώρα 11:00 π.μ. Συνέντευξη Τύπου, ώστε να απαντήσει και να τοποθετηθεί στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Η Συνέντευξη θα γίνει στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους, στο αμφιθέατρο της Συνομοσπονδίας (Πατησίων 69 και Αινιάνος 2) στον 4ο όροφο, τηρώντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα που ισχύουν λόγω του covid - 19.

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΑΔΕΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

  ΑΔΕΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

  • 0 Comment
  • 1017 Views
  • 1 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 11/9/2020 ΑΔΕΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

   

  Η ΓΣΕΕ μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, υπενθυμίζει ότι προβλέπεται η χορήγηση από τον εργοδότη άδειας σχολικής παρακολούθησης για τους γονείς παιδιών μέχρι 16 ετών, τα οποία παρακολουθούν μαθήματα στοιχειώδους ή μέσης εκπαίδευσης. Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας (ν. 1483/1984, άρθρο 9): - η διάρκεια της άδειας είναι μέχρι τέσσερις (4) εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος - η άδεια χορηγείται χωρίς περικοπή των αποδοχών - οι εργαζόμενοι γονείς δικαιούνται να απουσιάζουν ορισμένες ώρες ή ολόκληρη την ημέρα - εφόσον και οι δύο γονείς εργάζονται αποφασίζουν ποιος από τους δυο θα κάνει χρήση της άδειας αυτής ή εφόσον επιθυμούν την από κοινού της χρήση, αποφασίζουν για πόσο χρόνο ο καθένας, που πάντως δεν μπορεί συνολικά να υπερβαίνει τις τέσσερις (4) ημέρες - εφόσον ισχύουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις βάσει νόμου, ΣΣΕ ή Κανονισμών Εργασίας, εφαρμόζονται αυτές - στη στοιχειώδη εκπαίδευση ανήκει και το νηπιαγωγείο, η φοίτηση στο οποίο με βάση το νόμο είναι πλέον διετής για τα νήπια, που συμπληρώνουν την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής ηλικία τεσσάρων (4) ετών - η άδεια σχολικής παρακολούθησης χορηγείται αυτοτελώς για κάθε παιδί που είναι μαθητής-μαθήτρια (άρθρο 4 ΕΓΣΣΕ 2008) Τα σωματεία, τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα και οι Ομοσπονδίες δύναμης της ΓΣΕΕ είναι σε επαγρύπνηση για τις καταγγελίες των εργαζομένων. Η ΓΣΕΕ θα συνεχίσει να έχει στη διάθεση των συνδικάτων και των εργαζομένων σε όλη την επικράτεια για κάθε ζήτημα πληροφόρησης, στήριξης και συλλογικής δράσης: • το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ, ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ www.kepea.gr • το Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής Εργαζομένων και Ανέργων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, ΙΝΕ/ΓΣΕΕ https://www.inegsee.gr/diktio-ipiresion-pliroforisis-simvouleftikis-ergazomenon-anergon/ Η ΓΣΕΕ εύχεται σε όλους τους γονείς και τα παιδιά τους καλή δύναμη και καλή αρχή!

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΩΝ 5500 ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΤΟΥ ΟΑΕΔ

  ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΩΝ 5500 ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΤΟΥ ΟΑΕΔ

  • 0 Comment
  • 1042 Views
  • 1 Like

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  8.9.2020

  ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

  ΤΩΝ 5500 ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΤΟΥ ΟΑΕΔ

  Την ώρα που σε δημόσιους φορείς υπάρχουν εμφανείς ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού, η ανεργία τραβά την ανηφόρα και οι ανάγκες εξυπηρέτησης των πολιτών λόγω covid-19 είναι αυξημένες, η Κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στην παράταση του προγράμματος του ΟΑΕΔ των 5.500 πτυχιούχων που εργάζονται στο δημόσιο, οι οποίοι πλέον έχουν εξειδικευτεί σε διάφορους τομείς, παράλληλα με το νέο πρόγραμμα για τον ιδιωτικό τομέα.

  Οι συγκεκριμένοι επιστήμονες, έχουν στηρίξει σε απόλυτο βαθμό την αναβάθμιση δημοσίων υπηρεσιών, υλοποίησαν σημαντικά projects, στελέχωσαν τομείς της υγείας και ανταποκρίθηκαν στις υψηλές απαιτήσεις και τα στάνταρ μιας σύγχρονης δημόσιας διοίκησης. 

  Η επίκληση από κυβερνητικούς παράγοντες για τη στήριξη των νέων επιστημόνων, ώστε όχι μόνο να μη φύγουν από τη χώρα αλλά και να επιτρέψουν στην Ελλάδα ,μπορεί και πρέπει να γίνει πράξη με την παράταση του προγράμματος και την ανανέωση των συμβάσεων των 5500 συναδέλφων.

  Για τη ΓΣΕΕ, η παράταση του προγράμματος των 5.500 πτυχιούχων και η συνέχιση της εργασίας τους στο δημόσιοείναι επιβεβλημένη, καθώς οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι έχουν εξειδικευθεί σε σημαντικούς τομείς, βοηθώντας στην επίτευξη του στόχου της εύρυθμης λειτουργίας του δημοσίου. 

    

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

   

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΕΛΜΑΝ

  ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΕΛΜΑΝ

  • 0 Comment
  • 174 Views
  • 0 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  28/7/20

  ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

  ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΕΛΜΑΝ

    

  Η ΓΣΕΕ στηρίζει τον αγώνα των απολυμένων στη ΣΕΛΜΑΝ οι οποίοι ζητούν να γίνει άμεσα πράξη η επαναλειτουργία του εργοστασίου στην Κομοτηνή.

  Όπως επισημαίνουν οι πρώην εργαζόμενοι του εργοστασίου, δεν υπάρχουν δυστυχώς μέχρι αυτήν την ώρα έμπρακτες κυβερνητικές εγγυήσεις για την επαναλειτουργία του εργοστασίου, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για κάτι τέτοιο.

  Οι απολυμένοι της ΣΕΛΜΑΝ παρά το γεγονός ότι δεν έχουν καμία οικονομική απολαβή βρίσκονται κάθε μέρα στην περιοχή προσέχοντας και συντηρώντας το εργοστάσιο, αναμένοντας με αγωνία να ξαναπιάσουν δουλειά.

  Η Συνομοσπονδία βρίσκεται στο πλευρό τους και καλεί την κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση.

    ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ “OPEN” ΚΑΙ “ALPHA”  

  ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ “OPEN” ΚΑΙ “ALPHA”

  • 0 Comment
  • 165 Views
  • 0 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  28/7/20

   

  ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ "OPEN" ΚΑΙ "ALPHA"

   

   Η ΓΣΕΕ εκφράζει την έντονη αντίδρασή της για το μπαράζ απολύσεων τεχνικών (εικονοληπτών και ηχοληπτών) στους τηλεοπτικούς σταθμούς ALPHA και OPEN, με το πρόσχημα μεταφοράς τους σε εταιρείες παραγωγής.

  Στην ουσία οι δύο τηλεοπτικοί σταθμοί καταργούν τα τμήματα εξωτερικών μεταδόσεων, οδηγώντας στην ανεργία δεκάδες εργαζόμενους.

  Η Συνομοσπονδία βρίσκεται στο πλευρό των τεχνικών που δίνουν καθημερινά τον αγώνα της ενημέρωσης μαζί με τους δημοσιογράφους αποτελώντας βασικό κρίκο αυτής, εργαζόμενοι που δουλεύουν υπό δύσκολες συνθήκες και καλεί τις Διοικήσεις των δύο τηλεοπτικών σταθμών να επανεξετάσουν άμεσα τη στάση τους και να πάρουν πίσω την απαράδεκτη απόφασή τους.

    ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΣΤΟ iEidiseis.gr

  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΣΤΟ iEidiseis.gr

  • 0 Comment
  • 421 Views
  • 0 Like

  1. Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο πρόβλημα της ερχόμενης περιόδου για την οικονομία και τους εργαζόμενους κ. Πρόεδρε;

  Το πιο σημαντικό πρόβλημα της ερχόμενης περιόδου είναι η έκταση και τα βάθος της ύφεσης και οι επιπτώσεις της στον όγκο και την ποιότητα της απασχόλησης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, σε μια μείωση του ΑΕΠ κατά 8%, η μείωση της απασχόλησης θα αφορά 153 χιλιάδες άτομα, ενώ εάν το ΑΕΠ μειωθεί κατά 10% ο αριθμός των απασχολουμένων εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 192 χιλιάδες άτομα. Η ΓΣΕΕ έχει υπογραμμίσει ότι οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας, ειδικότερα η μείωση της απασχόλησης, η αύξηση των επισφαλών μορφών εργασίας και η μείωση των αμοιβών θα λειτουργήσουν ως μηχανισμός μετασχηματισμού του υγειονομικού σοκ σε μια ενδογενή υφεσιακή διαδικασία. Η πρότασή μας είναι ότι πρέπει να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί η μέγιστη δυνατή παρέμβαση στην κατεύθυνση της προστασίας της εργασίας και του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών. Οι μακροοικονομικές συνέπειες μιας τέτοιας παρέμβασης θα λειτουργήσουν ως αναπτυξιακό ανάχωμα στις υφεσιακές πιέσεις και  ως επιταχυντής της ανάκαμψης της οικονομίας.

  1. Η νέα περίοδο που εισήλθαμε, με την τηλεργασία και σειρά άλλες αλλαγές στο εργασιακό μοντέλο, τι παραπάνω προβλήματα επιφέρει για τα συνδικάτα;

  Πράγματι την περίοδο του lockdown, αλλά και μετά από αυτό, ένα σημαντικό τμήματα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, κυρίως στον τριτογενή τομέα και στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων, εργάστηκε μέσω τηλεργασίας. Η τηλεργασία είναι μια μορφή απασχόλησης που θα μας απασχολήσει πολύ στο επόμενο διάστημα καθώς αγγίζει σύνθετα στοιχεία των εργασιακών σχέσεων, της οργάνωσης της εργασίας και του εργατικού δίκαιου. Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκοπική έρευνα της ΓΣΕΕ, το 35% εκείνων που απασχολήθηκαν με τηλεργασία απάντησε ότι εργάζεται περισσότερες ώρες από το τυπικό-προβλεπόμενο ωράριο. Αντιλαμβάνεστε ότι το θέμα μιας θεσμικά αρρύθμιστης τηλεργασίας έχει πολύ σημαντικές προεκτάσεις στην προσωπική και οικογενειακή ζωή των εργαζομένων. Και στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Eurofound, η χώρα μας εμφανίζει τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ-27 όσον αφορά τον βαθμό ευημερίας και ικανοποίησης των πολιτών από τη ζωή. Το θεσμικό και πολιτικό ζητούμενο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αφορά τη δυνατότητα της οικονομίας να μεταβεί σε ένα καθεστώς θεσμικά ρυθμισμένης τηλεργασίας ώστε να περιοριστούν φαινόμενα εργασιακής επισφάλειας και παραβατικής συμπεριφοράς.

  1. Συμμετείχατε στη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό για την εισήγηση της Επιτροπής Πισσαρίδη για το Ταμείο Ανάπτυξης. Πώς εκτιμάται ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί το πακέτο, ώστε να ωφεληθούν και οι εργαζόμενοι;

  Η χώρα μας έχει άμεση ανάγκη σχεδιασμού μιας νέας αναπτυξιακής στρατηγικής, αλλά με ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο για τις παραμέτρους του νέου αναπτυξιακού σχεδίου. Η εξέλιξη του Ταμείου Ανάπτυξης κάνει την ανάγκη αυτή πιο επιτακτική. Οι εργαζόμενοι θα ωφεληθούν εφόσον ο σχεδιασμός της νέας αναπτυξιακή στρατηγικής πέραν των αναγκαίων θεσμικών παρεμβάσεων σε βασικές δομές (π.χ. σύστημα υγείας) και της ανάπτυξης των υποδομών, θέσει στο επίκεντρο της την αναδόμηση του παραγωγικού υποδείγματος και του δίκαιου καταμερισμού του αναπτυξιακού αποτελέσματος. Η θέση μας και πρότασή μας είναι ότι η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας στο μέλλον θα εξαρτηθεί από τη μετάβασή της σε ένα νέο, κλαδικά πιο ισόρροπο παραγωγικά υπόδειγμα. Για να γίνει αυτό είναι αναγκαία α) η ανάπτυξη κλάδων και η παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας και εντάσεως γνώσεων, β) ο περιορισμός της εξάρτησής της οικονομίας από τον τουρισμό και τις υπηρεσίες χαμηλής έντασης γνώσης με την δραστική ενίσχυση του πρωτογενή τομέα, της μεταποίησης και του πράσινου μετασχηματισμού του κλάδου της ενέργειας, γ) η υποκατάσταση εισαγωγών με την ανάπτυξη προϊόντων και κλάδων  που θα ενδυναμώσουν την επάρκεια της εγχώριας αλυσίδας προστιθέμενης αξίας, δ) η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών όχι μόνο μέσα από την μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της μισθωτής εργασίας, αλλά και από την ενίσχυση του όγκου και της ποιότητας της απασχόλησης και των θεσμών προσδιορισμού των μισθών, και ε) ο σχεδιασμός και η υλοποίηση αποτελεσματικών ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και προγραμμάτων κατάρτισης για τους εργαζόμενους και τους άνεργους που να απαντούν στις προκλήσεις της ψηφιοποίησης και της 4ης τεχνολογικής επανάστασης.

  1. Έχουμε νέο νόμο για την πραγματοποίηση των συναθροίσεων. Θα βρείτε να ορίσετε υπεύθυνο για τις διαδηλώσεις; Θα δεχθεί κάποιος να οριστεί, όταν θα κινδυνεύει να χάσει την περιουσία του και να πάει και φυλακή,  αν γίνουν επεισόδια, έστω και οι διοργανωτές δεν έχουν ευθύνη;

  Κύριε Σκουρή, το συντεταγμένο και δημοκρατικά δομημένο συνδικαλιστικό κίνημα έχει τους νομίμους εκπροσώπους τους που ξέρουν και μπορούν να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Πλανώνται οικτρά όσοι θεωρούν ότι με αντιδημοκρατικές-αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις μπορούν να ανακόψουν την κοινωνική αντίδραση και διαμαρτυρία όταν ασκούνται πολιτικές που ευθέως πλήττουν τους πολίτες και ευνοούν τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές ελίτ. Ο νόμος που ψηφίστηκε επί της ουσίας είναι ανεφάρμοστος και ενδεχομένως να έχει αντίθετα αποτελέσματα απ΄ αυτά που οι εμπνευστές του επιδίωκαν. Στο "μήνυμα" περί νόμου και τάξης αντιπαραθέτουμε τις δημοκρατικές αρχές των δικαιωμάτων, των ελευθεριών και βεβαίως του δημοκρατικού ελέγχου και αυτοπεριορισμού που εγγυάται την ασφάλεια και την ελευθερία όλων των μερών. Τα συνδικάτα είναι δυνάμεις ευθύνης διαχρονικά και όσοι ανιστόρητα επιχειρούν να τους "φορτώσουν" αμαρτίες βίας και μπάχαλου δεν πράττουν ψύχραιμα και δημοκρατικά.

  1. Συνολικότερα το νέο νόμο πώς τον κρίνετε;

  Οι επισημάνσεις στο προηγούμενο ερώτημα είναι φανερό ότι οδηγούν στην εκτίμηση ότι ο νόμος αυτός είναι αντιδημοκρατικός καθώς δεν παρέχει τις συνταγματικά κατοχυρωμένες συνταγματικές επιταγές δικαιωμάτων και ελευθεριών ούτε βεβαίως τις εγγυήσεις ασφαλείας της κοινωνικοοικονομικής ζωής όπως το σύνταγμα επιτάσσει.

  1. Το ΠΑΜΕ, πάντως, εξακολουθεί να  κατηγορεί την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για "εργατοπατερισμό" και για "δεκανίκι" της κυβέρνησης, ενώ σκληρή κριτική σας ασκεί και μέρος των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ…

  Το ΠΑΜΕ ως επιχειρησιακός βραχίονας του κόμματος που θεωρεί εαυτόν μοναδικό εκφραστή των δυνάμεων της εργασίας ζει και υπάρχει με λοιδορίες, ύβρεις βιαιότητες και τραμπουκισμούς. Διασπούν την ταξική διεκδικητική ενότητα των συνδικάτων ακριβώς γιατί τα συνδικάτα δεν τα θεωρούν "εργαλεία" για τη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων αλλά τα θέλουν μηχανισμούς που θα εξυπηρετούν την εξυπηρέτηση των κομματικών καθηκόντων που οι συνδικαλιστές-υπάλληλοι του κόμματος (και μιλώ κυριολεκτικά) διεκπεραιώνουν. Τώρα αυτό που αποκαλείτε μέρος συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ ομολογώ πως δεν το καταλαβαίνω. Ξέρω συνδικαλιστές με τις κομματικές τους προτιμήσεις αλλά δεν ξέρω αν αυτό το "μέρος" ήταν στα συνδικάτα όταν πχ απελευθερώνονταν οι ομαδικές απολύσεις ή ξηλώνονταν εμβληματικές ρυθμίσεις του Ν1264/82 όπως η απαγόρευση του λοκ αουτ. Μάλλον δεν θα ήταν γιατί με τη μεταπήδησή τους στο πρώην κυβερνητικό στρατόπεδο κουβάλησαν μαζί τους εκτός του εισαγγελέα και τις χειρότερες πρακτικές που ακόμα ως ερινύες καταδιώκουν το Σ.Κ.

  1. Τα επόμενα προσωπικά σας βήματα στην ηγεσία της ΓΣΕΕ;

   Συνέδριο στρατηγικής των συνδικάτων στις νέες συνθήκες που αναδύονται την εποχή των αναδιαρθρώσεων στην οικονομία και την παραγωγή από τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό. Την εποχή των μεγάλων αλγόριθμων αν τα συνδικάτα μείνουν στις μικρές παραταξιακές συγκρούσεις θα χάσουν το μέλλον.....Αμέσως μετά συντεταγμένη και δημοκρατικά οργανωμένη αποχώρηση από τη θέση του Προέδρου της ΓΣΕΕ ώστε μια νέα και στιβαρή ηγεσία να πάρει τα ηνία και να συμβάλλει στη νέα πορεία των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

  Διαβάστε περισσότερα
 • Η ΓΣΕΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ SPEEDEX

  Η ΓΣΕΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ SPEEDEX

  • 0 Comment
  • 462 Views
  • 0 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 17/7/20 Η ΓΣΕΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ SPEEDEX

  H ΓΣΕΕ συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων στη Speedex, οι οποίοι αντιδρούν στην άρνηση της εργοδοσίας να υπογράψει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η διοίκηση της επιχείρησης με αυτές τις πρακτικές, εντείνει τους φόβους των εργαζομένων για απολύσεις αλλά και για καταστρατήγηση άλλων δικαιωμάτων που σχετίζονται με μισθούς, επιδόματα, άδειες. Οι εργαζόμενοι στη Speedex, όπως γενικότερα όλοι οι εργαζόμενοι στη χώρα, δεν έχουν περιθώρια να φορτωθούν στις πλάτες τους και άλλα βάρη. Καλούμε τη διοίκηση της επιχείρησης να αλλάξει ρότα και να προχωρήσει άμεσα στην υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης. Οι εργαζόμενοι έχουν δικαιώματα και θα τα διασφαλίσουμε με κάθε μέσο και τρόπο.

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΓΣΕΕ: Με το σχέδιο νόμου για την ιδιωτική εκπαίδευση θίγεται το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης που παρέχεται στα ιδιωτικά σχολεία και τίθεται ζήτημα νομιμότητας της έκδοσης ισότιμων τίτλων σπουδών

  ΓΣΕΕ: Με το σχέδιο νόμου για την ιδιωτική εκπαίδευση θίγεται το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης που παρέχεται στα ιδιωτικά σχολεία και τίθεται ζήτημα νομιμότητας της έκδοσης ισότιμων τίτλων σπουδών

  • 0 Comment
  • 118 Views
  • 0 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  16/7/20

  ΓΣΕΕ: Με το σχέδιο νόμου για την ιδιωτική εκπαίδευση θίγεται το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης που παρέχεται στα ιδιωτικά σχολεία και τίθεται ζήτημα νομιμότητας της έκδοσης ισότιμων τίτλων σπουδών

  Η Συνομοσπονδία εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στο περιεχόμενο του σχεδίου νόμου για την ιδιωτική εκπαίδευση που αιφνιδιαστικά και χωρίς ουσιαστικό διάλογο καταθέτει προς ψήφιση στη Βουλή η Υπουργός Παιδείας. Ενώνει, δε, τη φωνή της με αυτήν των χιλιάδων ιδιωτικών εκπαιδευτικών που διαχρονικά επιδιώκουν να αποτελούν λειτουργούς της εκπαίδευσης, παρέχοντας το έργο τους υπό συνθήκες πραγματικής αυτονομίας. Με το σχέδιο νόμου αίρεται κάθε εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας από τις εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, από τις πρόσθετες εκπαιδευτικές δραστηριότητες και από την εν γένει λειτουργία του ιδιωτικού σχολείου. Ταυτόχρονα, νομοθετείται, γεγονός πρωτοφανές που υπερβαίνει ακόμη και την κοινή εργατική νομοθεσία, η μονομερής, βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας του εκπαιδευτικού. Ενδεχόμενη ψήφιση τέτοιων ρυθμίσεων θα πολλαπλασιάσει φαινόμενα αδήλωτης εργασίας και φοροδιαφυγής. Κυρίως, όμως, θα θέσει σε κίνδυνο το νόμιμο της διαδικασίας της έκδοσης τίτλων σπουδών με αποτέλεσμα να προκληθεί πλήγμα στην ισονομία ανάμεσα στους μαθητές και να οξυνθούν οι ανισότητες. Τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια αποτελούν μέχρι σήμερα το μοναδικό χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης όπου τηρείται στοιχειωδώς η εκπαιδευτική και εργασιακή νομιμότητα. Αντί της αναβάθμισής τους, επιχειρείται η υποβάθμισή τους σε απλές, αμιγείς επιχειρήσεις, κόντρα στη βούληση του συνταγματικού νομοθέτη. Εκτιμώντας ότι η ουσιαστική διαβούλευση μπορεί να επιλύσει προβλήματα, ζητούμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να αποσύρει το νομοσχέδιο και να ξεκινήσει με τους φορείς της κοινωνίας έναν ειλικρινή και γόνιμο διάλογο για το όφελος του δημόσιου συμφέροντος και του χώρου της Παιδείας.

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΣΕΕ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΥΣ

  ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΣΕΕ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΥΣ

  • 0 Comment
  • 97 Views
  • 0 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 9/7/20 ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΣΕΕ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΥΣ

  Επιστολή στους συναρμόδιους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών απέστειλε σήμερα η ΓΣΕΕ, με την οποία ζητά να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την ενίσχυση του θεσμού των σχολικών τροχονόμων και την εργασιακή τους αποκατάσταση. Συγκεκριμένα με την επιστολή η Συνομοσπονδία ζητά μεταξύ άλλων τη μετατροπή του «καθεστώτος εθελοντή» σε απασχόληση, που ισχύει σήμερα για τους περίπου 2000 σχολικούς τροχονόμους, σε απασχόληση με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δουλεύουν υπό καθεστώς υποκρυπτόμενης εξαρτημένης εργασίας, η οποία βαφτίζεται ως εθελοντική, λαμβάνοντας μία μικρή μηνιαία αποζημίωση κάτω από το «κάλυμμα» ενός επιδόματος μετακίνησης. Για το διάστημα μάλιστα που ήταν κλειστά τα σχολεία λόγω της πανδημίας του covid- 19 εξαιρέθηκαν από τα μέτρα στήριξης λόγω μη ασφαλιστικής κάλυψης.

  Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή της ΓΣΕΕ.

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Προς Την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, κα Ν. Κεραμέως Τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Π. ΘεοδωρικάκοΘέμα: «Πληρωμή Σχολικών Τροχονόμων για την περίοδο των περιοριστικών μέτρων λόγω Covid-19 - Ενίσχυση του θεσμού»

  Kυρία και Κύριε Υπουργοί, Για πάνω από 20 χρόνια λειτουργεί με επιτυχία προς το συμφέρον των παιδιών και της σχολικής κοινότητας ο θεσμός των εργαζομένων σχολικών τροχονόμων, που αποσκοπεί στην ασφαλή μετάβαση και αποχώρηση των μαθητών προς και από τις σχολικές μονάδες. Οι 2000 περίπου σχολικοί τροχονόμοι εργάζονται με τη διαχρονική ανοχή της Πολιτείας με ένα καθεστώς υποκρυπτόμενης εξαρτημένης εργασίας, η οποία «βαπτίζεται» ως εθελοντική, λαμβάνοντας μια μικρή μηναία αποζημίωση, κάτω από το «κάλυμμα» ενός επιδόματος μετακίνησης. Τα δε κριτήρια επιλογής τους έχουν να κάνουν με εθελοντική συμμετοχή στην προηγούμενη εφαρμογή του θεσμού, με προηγούμενη εμπειρία σε θέματα αστυνόμευσης και τροχαίας, με τη γενική παρουσία στον χώρο της περιφέρειας του σχολείου και τη συμβολή τους σε δραστηριότητες, με τη γνώση της σχολικής κοινότητας για το άτομο και με την ικανότητα να συμβάλει στην καλύτερη εφαρμογή του θεσμού. Οι σχολικοί τροχονόμοι, για το διάστημα που ήταν κλειστά τα σχολεία λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του Covid-19, εξαιρέθηκαν από τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων λόγω μη ασφαλιστικής κάλυψης, ενώ παράλληλα εξαιρέθηκαν και από τη μέριμνα της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς δεν έλαβαν καμία απολύτως αποζημίωση. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η κεντρική διοίκηση χρηματοδότησε τους δήμους με κονδύλια που θα έπρεπε με τρόπο δίκαιο να διαμοιραστούν και στους εργαζόμενους αυτού του θεσμού. Οι δε Δήμοι, είτε επικαλούνται ελλιπή χρηματοδότηση, είτε αναμένουν σχετική οδηγία των συναρμόδιων Υπουργείων για να προχωρήσουν νομότυπα στην εκταμίευση των σχετικών κονδυλίων. Επιπλέον, παραμένουν τα βασικά προβλήματα σε βάρος αυτής της κατηγορίας εργαζομένων, με κυριότερο την έλλειψη ασφαλιστικής κάλυψης των σχολικών τροχονόμων, έλλειμμα που αποδεικνύεται τραγικό σε περιπτώσεις ατυχημάτων κατά τις ώρες εργασίας τους. Εάν και τα ατυχήματα είναι πολύ περισσότερα, είστε κοινωνοί του ατυχήματος στη Χαλκιδική, όπου μία σχολική τροχονόμος υπέστη πολύ σοβαρά τραύματα στα κάτω άκρα. Kυρία και Κύριε Υπουργοί, Με δεδομένο ότι ο θεσμός του σχολικού τροχονόμου είναι απαραίτητος για την ασφαλή μετάβαση και αποχώρηση των μαθητών προς και από τις σχολικές μονάδες, λαμβάνοντας υπόψη και το δραματικό έλλειμμα κυκλοφοριακής αγωγής και τα ατυχήματα στους δρόμους, είναι ιδιαίτερα σημαντική η θεσμική αναγνώριση και κατοχύρωση της εργασίας αυτής και συνακόλουθα η τακτική μισθολογική και ασφαλιστική προστασία των εργαζομένων. Η ΓΣΕΕ συνηγορεί και στηρίζει τα αιτήματα των σχολικών τροχονόμων και σας καλεί: 1. Να εκδώσετε οδηγία προς τους Δήμους, σύμφωνα με την οποία να διευκολυνθεί η καταβολή της αναλογίας της αποζημίωσης τους για το διάστημα που τα σχολεία παρέμειναν κλειστά λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του Covid-19. 2. Να αναλάβετε πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του θεσμού των σχολικών τροχονόμων και την μετατροπή του «καθεστώτος εθελοντή» σε απασχόληση με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας μερικής απασχόλησης 4 ωρών ημερησίως. 3. Να διασφαλιστεί η κοινωνικο-ασφαλιστική κάλυψη των σχολικών τροχονόμων, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους. 4. Ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, κάλυψη όλων ελλείψεων σε σχολικούς τροχονόμους.

  Με τιμή

  Ο Πρόεδρος                             Ο Γεν. Γραμματέας

  Γιάννης Παναγόπουλος             Νικόλαος Κιουτσούκης

  Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΣΕΕ

Διεύθυνση: Πατησίων 69 & Αινιάνος 2, 10434 Αθήνα

Ταχυδρομική θυρίδα: ΤΘ 3626, ΤΚ 10210

e-mail: [email protected]

τηλέφωνο: 210-8202100

fax: 210-8202186, 210-8202187

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

e-mail: [email protected]

τηλέφωνο: 210-8202296

fax: 210-8202144