• Νεκρός ακόμη ένας εργαζόμενος

  Νεκρός ακόμη ένας εργαζόμενος

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  27.5.22

  ΝΕΚΡΟΣ ΑΚΟΜΗ ΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ

   

  Ακόμη ένας συνάδελφος έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας και πλέον δεν υπάρχει εβδομάδα χωρίς εργατικό δυστύχημα ή ατύχημα. Πρόκειται για χειριστή σκαπτικού μηχανήματος, ο οποίος την ώρα που εκτελούσε εργασίες οδοποιίας στο δρόμο Κυριάκι-Καλαμιώτισα στο δήμο Λεβαδέων, έφυγε από την πορεία του και έπεσε σε γκρεμό 150 μέτρων.

   Οι εργαζόμενοι δεν είναι αριθμοί για να μετρώνται απλά σε μία λίστα, ούτε το “υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες” που συνοδεύει τα περισσότερα εργατικά δυστυχήματα αιτιολογεί το πώς και το γιατί φτάσαμε σε αυτά τα τραγικά γεγονότα.

  Δε θα σταματήσουμε να το λέμε. Μέτρα εδώ και τώρα. Να διευκρινιστούν τα αίτια του τελευταίου δυστυχήματος αλλά και όλων όσων έχουν προηγηθεί και να αποδοθούν ευθύνες όπου αυτές αναλογούν.

                                                                           ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα
 • Επιστολή ΓΣΕΕ στη Βουλή για τον πρώτο Εθνικό Κλιματικό Νόμο

  Επιστολή ΓΣΕΕ στη Βουλή για τον πρώτο Εθνικό Κλιματικό Νόμο

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  26.5.22

  ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΣΕΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟ

   

  Επιστολή στον Πρόεδρο και στα μέλη της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής απέστειλε η ΓΣΕΕ , στην οποία αποτυπώνονται οι θέσεις της Συνομοσπονδίας σχετικά με το Σχέδιο Νόμου με τίτλο" Εθνικός κλιματικός νόμος μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή ".

  Η ΓΣΕΕ, στη σχετική επιστολή τονίζει την αναγκαιότητα ο πρώτος Εθνικός κλιματικός νόμος να διασφαλίζει τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, ειδικά σε όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε περιφέρειες και τομείς που εξαρτώνται από τις δραστηριότητες ορυκτών καυσίμων και θα υποστούν το μεγαλύτερο βάρος της μετάβασης σε μία οικονομία μηδενικών εκπομπών.

  Η Συνομοσπονδία, ως μέλος της Συμμαχίας για των κλιματικό νόμο προσυπογράφει και το δελτίο τύπου της Συμμαχίας, το οποίο μπορείτε να αναγνώσετε στο παρακάτω link :

  https://gsee.gr/?p=37694

  Ακολουθεί η επιστολή με τις θέσεις και τις ενστάσεις της ΓΣΕΕ η οποία απεστάλη στη Βουλή. ΠροςΤον Πρόεδρο και τα Μέλητης Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παραγωγής και ΕμπορίουΘέμα: Θέσεις ΓΣΕΕ_Σχέδιο Νόμου «Εθνικός Κλιματικός Νόμος - Μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή»Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

  Η ΓΣΕΕ προσκλήθηκε την Παρασκευή 20/5/2022 για να παραστεί τη Δευτέρα 24/5/2022 στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, προκειμένου να τοποθετηθεί επί του Σχεδίου Νόμου, με τίτλο «Εθνικός Κλιματικός Νόμος - Μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή». Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούμε θερμά, για τη διαβίβαση του παρόντος υπομνήματός μας στα Μέλη της Επιτροπής.

  Είναι σαφές ότι πολλές από τις φιλόδοξες πολιτικές για το κλίμα που προτείνονται στο πακέτο, θα έχουν ισχυρές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες, ειδικά σε εκείνους τους εργαζόμενους από περιφέρειες και τομείς που εξαρτώνται από τις δραστηριότητες ορυκτών καυσίμων.

  Με τη συμμετοχή μας στη Συμμαχία για τον Κλιματικό Νόμο η ΓΣΕΕ ένωσε τη φωνή της στο αίτημα και την ανάγκη ο πρώτος εθνικός κλιματικός νόμος να είναι δίκαιος και να διασφαλίσει τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα χωρίς αποκλεισμούς, ειδικά σε περιοχές οι οποίες θα υποστούν το μεγαλύτερο βάρος της μετάβασης σε μία οικονομία μηδενικών εκπομπών.

  Οι παρακάτω βασικές μας θέσεις αποτελούν και βασικά ελλείμματα του περιεχομένου των διατάξεων του νομοσχεδίου που κατατέθηκε προς ψήφιση από τη Βουλή, οι οποίες έχουμε την προσδοκία ότι θα αποτελέσουν αντικείμενο κοινοβουλευτικής επεξεργασίας και συζήτησης.

  Στόχοι μείωσης εκπομπών: Οι στόχοι μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αν και αναβαθμισμένοι σε σύγκριση με τους υφιστάμενους, παραμένουν ανεπαρκείς σε σύγκριση με αυτό που υπαγορεύει η επιστήμη, αλλά και με τους πιο φιλόδοξους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι στόχοι από μόνοι τους δεν σημαίνουν τίποτα, εάν δεν υποστηρίζονται από συγκεκριμένες πολιτικές. Από την άποψη αυτή, η ΓΣΕΕ αναγνωρίζει το έργο της κυβέρνησης για τη μετατροπή αυτών των στόχων για το κλίμα σε μια ολοκληρωμένη και φιλόδοξη νομοθετική δέσμη που είναι σύμφωνη με τη νέα νομοθεσία για το κλίμα, παρόλο που η νομοθετική δέσμη είναι πολύ αδύναμη ιδιαίτερα όσον αφορά την κοινωνική διάσταση.

  Εργασιακά Δικαιώματα: Για τη ΓΣΕΕ αποτέλεσε σημαντική τομή η συμφωνία για τη συμπερίληψη αυτοτελούς άρθρου (άρθρο 12) και παραρτήματος για το σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων, το οποίο απουσιάζει. Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι μια ευκαιρία δημιουργίας καλών και αξιοπρεπών θέσεων εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, δε χρειάζεται μόνο να μιλούν σχετικά με τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, αλλά πρέπει επίσης να συμμετάσχουν σε διάλογο με τις οργανώσεις που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους, προκειμένου να εγγυηθούν ότι σέβονται όλα τα εργασιακά δικαιώματα και δημιουργούν αξιοπρεπείς ευκαιρίες εργασίας.

  Κλιματική δημοκρατία: Η διαβούλευση και η συμμετοχή, δεν έχουν ενταχθεί στον κλιματικό νόμο. Δεν υπάρχει μνεία της ανάγκης ευρείας δημόσιας διαβούλευσης σε κρίσιμα στοιχεία του, όπως οι τομεακοί προϋπολογισμοί (άρθ. 7). Η προστασία των θέσεων εργασίας, καθώς επίσης και η χάραξη πολιτικών για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο της εθνικής πολιτικής για την κλιματική αλλαγή. O κλιματικός νόμος θα έπρεπε να στοχεύει σε ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο. Με την εμπλοκή της κοινωνίας σε όλα τα στάδια, τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην υλοποίηση.

  Δίκαιη Μετάβαση: Η διάσταση της διασφάλισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων χωρίς αποκλεισμούς, δεν συμπεριλαμβάνεται στο Σχέδιο Νόμου που κατατέθηκε προς ψήφιση από τη Βουλή, ενώ ήταν η γνωστή η συμπερίληψή της στο προτεινόμενο Σχέδιο Νόμου από τη Συμμαχία για το Κλίμα. O κόσμος της εργασίας θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της λύσης. Η ανάπτυξη του δικαιώματος σε μια δίκαιη μετάβαση, που διατυπώνεται στα διεθνή πρότυπα εργασίας και στο διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μπορεί να συμβάλει και να επιταχύνει τις διαδικασίες προς τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο.

  Συμβούλιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή: Απουσία εκπροσώπησης από την μεριά των εργαζόμενων στο Συμβούλιο (αρθ. 29 παρ. 2).

  Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μία σοβαρή και άνευ προηγουμένου πρόκληση και για τις πολιτικές απασχόλησης, λόγω των επιπτώσεων στις θέσεις εργασίας, καθώς κανένας τομέας δεν μπορεί να αγνοήσει τις συνέπειές της. Η ΓΣΕΕ μαζί με τα Ευρωπαϊκά (ETUC) και Διεθνή (ITUC) Συνδικάτα έχει τονίσει κατ΄ επανάληψη πως δεν υπάρχουν δουλειές σ’ ένα νεκρό πλανήτη. Τα σχέδια απασχόλησης πρέπει να αποτελούν θεμέλιο λίθο στο σχεδιασμό της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

  H Πολιτεία έχει ευθύνη και πρέπει να ανταποκριθεί στις ανάγκες του κόσμου της εργασίας και να κάνει σημαντικά βήματα προς τα εμπρός εφαρμόζοντας φιλόδοξες πολιτικές για το κλίμα, διασφαλίζοντας όμως παράλληλα τις οικονομικές, κοινωνικές και εργασιακές απαιτήσεις προστασίας των εργαζομένων.

                                                                                            ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ 

  Διαβάστε περισσότερα
 • Επιστολή ΓΣΕΕ στον Πρωθυπουργό

  Επιστολή ΓΣΕΕ στον Πρωθυπουργό

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 23/5/22 ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΣΕΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

   

  Επιστολή στον Πρωθυπουργό απέστειλε η ΓΣΕΕ, με την οποία θέτει τις προτεραιότητές της και ζητά να αποτυπωθούν στην Υπουργική διακήρυξη του Πολιτικού Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου 2022 (HLPF). Για τη Συνομοσπονδία ,οι επενδύσεις σε θέσεις εργασίας, η κοινωνική προστασία οι αξιοπρεπείς μισθοί, η ισότητα των φύλων, αποτελούν μεταξύ άλλων θέματα μείζονος σημασίας . Η ΓΣΕΕ στο πλαίσιο της Διεθνούς δραστηριότητάς της , όπως τονίζεται και στην επιστολή, στηρίζει την έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για ένα ανανεωμένο κοινωνικό συμβόλαιο , το οποίο σε μία περίοδο κλιμάκωσης συγκρούσεων και κρίσεων μπορεί να αποτελέσει θεμέλιο της κοινής ασφάλειας απέναντι σε διευρυνόμενες ανισότητες, πανδημίες ,την κλιματική, ενεργειακή και την επερχόμενη επισιτιστική κρίση.

  Ακολουθεί η επιστολή στον Πρωθυπουργό

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Προς τον Πρωθυπουργό κ.Κυριάκο Μητσοτάκη

  Θέμα: Συνδικαλιστικές προτεραιότητες για την Υπουργική Διακήρυξη του Πολιτικού Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου 2022 (HLPF 2022)

  Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, Με αυτή την παρούσα επιστολή μας, θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε βασικά σημεία, τα όποια η ΓΣΕΕ θεωρεί ότι πρέπει να αποτυπωθούν στη φετινή Υπουργική Διακήρυξη του Πολιτικού Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου 2022 (HLPF), με αναφορά τον Στόχο 8 Βιώσιμης Ανάπτυξης για την αξιοπρεπή εργασία, την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, τη δίκαιη κατανομή του πλούτου, την κοινωνική ενσωμάτωση. Η ΓΣΕΕ στο πλαίσιο της διεθνούς της δραστηριότητας, στηρίζει την έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για ένα «ανανεωμένο κοινωνικό συμβόλαιο» στην έκθεσή του «Η κοινή μας ατζέντα», και το όραμά για ένα νέο υπόδειγμα παγκόσμιας διακυβέρνησης με βάση μια νέα, χωρίς αποκλεισμούς πολυμέρεια. Σε μια περίοδο κλιμάκωσης συγκρούσεων και κρίσεων, ένα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο μπορεί να αποτελέσει θεμέλιο της κοινής μας ασφάλειας απέναντι σε διευρυνόμενες ανισότητες, πανδημίες, την κλιματική, ενεργειακή αλλά και την επερχόμενη επισιτιστική κρίση. Θεωρούμε ότι μοχλό για το Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο αποτελεί ο Στόχος 8 με αιχμή την αξιοπρεπή εργασία, την χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, μια δίκαιη κατανομή πλούτου, κοινωνική ενσωμάτωση και την προστασία του περιβάλλοντος. Κεντρική σημασία εδώ αποδίδουμε στην υλοποίηση αιτημάτων με ειδικό βάρος για τον κόσμο της εργασίας, και κύρια: • Τη δημιουργία θέσεων εργασίας με δίκαιη μετάβαση, και την καθιέρωση βάσης προστασίας της εργασίας με κύρια χαρακτηριστικά την καθολική κοινωνική προστασία, αξιοπρεπείς κατώτατους μισθούς, ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, ίσες αμοιβές, χωρίς διακρίσεις λόγω εθνικότητας, ηλικίας, φύλου, θρησκεύματος ή αναπηρίας και ένα αναπτυξιακό μοντέλο βασισμένο στα δικαιώματα το οποίο θα επιτευχθεί μέσα από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και την πολυμερή μεταρρύθμιση. Πιο αναλυτικά, το σκεπτικό και οι προτεραιότητες που θα θέλαμε να δούμε να αποτυπώνονται στην Υπουργική Διακήρυξη HLPF 2022 είναι οι ακόλουθες: - Επενδύσεις σε θέσεις εργασίας: Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, παγκοσμίως έχουν χαθεί 255 εκατομμύρια θέσεις πλήρους απασχόλησης το 2020, 130 εκατομμύρια επιπλέον θέσεις εργασίας χάθηκαν ή κινδύνευσαν το 2021 ενώ η παγκόσμια ανεργία προβλέπεται να ανέλθει σε 207 εκατομμύρια θέσεις το 2022. Προκειμένου να επιτευχθεί η πλήρης απασχόληση όπως ορίζεται από τον Στόχο 8, θα πρέπει να δημιουργηθούν 575 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας έως το 2030. Η αύξηση των δημόσιων επενδύσεων σε αξιοπρεπείς και φιλικές προς το κλίμα θέσεις εργασίας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τη χρηματοδότηση μιας ανθρωποκεντρικής ανάκαμψης. Οι επενδύσεις θα πρέπει να προωθηθούν σε τομείς εντάσεως εργασίας και σε στρατηγικούς τομείς, όπως οι βιώσιμες υποδομές, η οικονομία της φροντίδας, οι φιλικές προς το κλίμα βιομηχανίες και καινοτομίες στις πόλεις καθώς επίσης η βιώσιμη γεωργία και αλιεία. - Κοινωνική προστασία: Η πανδημία και η εντεινόμενη ενεργειακή και επισιτιστική κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία καταδεικνύουν την επείγουσα ανάγκη να προχωρήσουμε προς καθολικά συστήματα και κατώτατα όρια κοινωνικής προστασίας και να παράσχουμε δωρεάν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και εισοδηματική στήριξη στους πιο ευάλωτους, συμπεριλαμβανομένων των άτυπων εργαζομένων. Στηρίζουμε τον Παγκόσμιο Επιταχυντή για την Εργασία και την Κοινωνική Προστασία του ΟΗΕ, ο οποίος πρέπει να συμπεριλάβει τη δημιουργία ενός Παγκόσμιου Ταμείου Κοινωνικής Προστασίας προκειμένου να υποστηρίξει την εφαρμογή των κατώτατων ορίων κοινωνικής προστασίας στις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Εμβόλια: Η πρώτη ηθική επιταγή της παγκόσμιας διακυβέρνησης είναι να διασφαλιστεί η καθολική πρόσβαση σε δοκιμές, θεραπεία και εμβόλια για την COVID-19. Αυτό θα πρέπει να αναφέρεται ρητά στην έκκληση της Υπουργικής Διακήρυξης για διεθνή αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση και την ανάκαμψη από την πανδημία. - Ισότητα φύλων: η σθεναρή δράση για τον τερματισμό των έμφυλων διακρίσεων στον κόσμο της εργασίας θα βελτιώσει ουσιαστικά το επίπεδο προόδου προς την υλοποίηση του Στόχου 5. Οι επενδύσεις στην οικονομία φροντίδας ενέχουν μεγάλες δυνατότητες δημιουργίας θέσεων εργασίας και διευκολύνουν την πρόσβαση γυναικών στην αγορά εργασίας. Τονίζουμε ότι η καταπολέμηση της έμφυλης βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας, ξεκινά από την κύρωση και την αποτελεσματική εφαρμογή της Σύμβασης 190 της ΔΟΕ. - Αξιοπρεπείς μισθοί: Οι κατώτατοι μισθοί αξιοπρεπούς διαβίωσης, και οι συλλογικές ελεύθερες διαπραγματεύσεις, αποτελούν προαπαιτούμενο για την καταπολέμηση της φτώχειας και των ανισοτήτων και θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στις εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές. Αυτές οι πολιτικές πρέπει να συνδυάζονται με την προώθηση της ίσης αμοιβής για εργασία ίσης αξίας, δεδομένου ότι το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων παραμένει περίπου στο 20 τοις εκατό παγκοσμίως. - Δια βίου μάθηση: Σε σχέση με τον Στόχο 4 που είναι υπό αναθεώρηση στο Φόρουμ HLPF 2022, είναι απαραίτητη η ρητή έκκληση για το καθολικό δικαίωμα στη δια βίου μάθηση, προκειμένου να μην αφήσουμε κανέναν πίσω στην ψηφιακή και κλιματική μετάβαση. Αυτό συνεπάγεται την επένδυση σε ανθεκτικά ποιοτικά συστήματα δημόσιας εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης καθώς και τη διασφάλιση ότι οι εκπαιδευτικοί καταρτίζονται, πιστοποιούνται και υποστηρίζονται. - Κοινωνικός διάλογος: θεωρούμε κρίσιμη τη ρητή αναφορά στον κοινωνικό διάλογο στην Υπουργική Διακήρυξη ως βασικό εργαλείο διακυβέρνησης και υλοποίησης των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης. Όπως κατέδειξε η πανδημία, η συμμετοχή των οργανώσεων των εργαζομένων και των εργοδοτών στον σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών σχετικών έχει καταξιωθεί ως βασικός θεσμός πολυμερούς συνεργασίας στην αντιμετώπιση κρίσεων. Συνεπώς, μια ανανεωμένη πολυμερής προσέγγιση οφείλει να βασιστεί στον κοινωνικό διάλογο, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Κύριε Πρόεδρε, Προσβλέπουμε στην υποστήριξή σας ώστε με τις δέουσες οδηγίες σας, κάθε αρμόδια ελληνική εκπροσώπηση να συμβάλει στην υλοποίηση του Νέου Κοινωνικού Συμβολαίου κατά τη Δεκαετία Δράσης για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, εστιάζοντας στα κρίσιμα ζητήματα που προτάσσει η Γενική Συνομοσπονδία, τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο της Υπουργικής Διακήρυξης του Φόρουμ HLPF του 2022. Ευχαριστούμε για την προσοχή σας και παραμένουμε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση.

  Με τιμή,

  Ο Πρόεδρος                                                                 Ο Γενικός Γραμματέας

  Γιάννης Παναγόπουλος                                               Νικόλαος Κιουτσούκης

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΑΚΟΜΗ ΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

  ΑΚΟΜΗ ΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 20.5.22 ΑΚΟΜΗ ΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

   

  Είναι αδιανόητο να έχουμε φτάσει στο σημείο να μην κυλάει εβδομάδα χωρίς εργατικό δυστύχημα ή ατύχημα. Στη μαύρη λίστα των εργατικών δυστυχημάτων, προστέθηκε δυστυχώς ακόμη ένας εργαζόμενος. Εργάτης λατομείου στο Μακρυχώρι του δήμου Νέστου στο νομό Καβάλας έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας, όταν από αδιευκρίνιστο λόγο έπεσε από μεγάλο ύψος. Έχουμε κρούσει κατ επανάληψη τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι τα εργατικά δυστυχήματα και ατυχήματα έχουν λάβει μορφή χιονοστιβάδας. Έχουμε απαιτήσει να ληφθούν μέτρα και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι. Εκ του αποτελέσματος όμως φαίνεται ότι οι υπεύθυνοι έχουν κλειστά τα αυτιά τους στην κραυγή αγωνίας μας. Οι αρμόδιες αρχές είναι αυτές που πρέπει να διευκρινίσουν άμεσα τα αίτια θανάτου του συναδέλφου και να αποδώσουν ευθύνες εκεί που πρέπει . Η απόδοση ευθυνών και η λήψη ουσιαστικών μέτρων είναι το κλειδί για να μπει οριστικό τέλος στο τραγικό γεγονός να χάνονται συνάδελφοι εν ώρα δουλειάς.

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΣΕΕ Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΝΕΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΣΕ

  ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΣΕΕ Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΝΕΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΣΕ

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  13/5/22

  ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΣΕΕ Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΝΕΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΣΕ

  Όπως είναι γνωστό, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού. Είπαμε και λέμε, ότι έγινε πάρα πολύ αργά και ήταν πάρα πολύ μικρή. Αναντίστοιχη με τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων που βιώνουν πολύ δύσκολες συνθήκες,ιδίως αυτοί που αμείβονται με τον κατώτερο μισθό λόγω της μεγάλης κρίσης που έχει εκτινάξει και τον πληθωρισμό στα ύψη.

  Επιχειρούμε, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, από την οποία όμως έχει αφαιρεθεί νομοθετικά η δυνατότητα να προσδιορίζει τον κατώτερομισθό, να βρούμε κάποιες λύσεις που θα δώσουν ανάσες, ανακούφιση, στους χαμηλότερα αμειβόμενους μισθωτούς.

  Καλούμε και την Κυβέρνηση και τις Εργοδοτικές Οργανώσεις να στέρξουν να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια και κυρίως να της δώσουν μία διάσταση, η οποία έχει μεγάλη θεσμική αξία. Να επαναφέρουμε το καθεστώς των Συλλογικών Συμβάσεων σε ρύθμιση και όχι σ΄ αυτή τη ζούγκλα που επικρατεί στην αγορά εργασίας.

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΠΡΟΒΑ ΤΖΕΝΕΡΑΛΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ Ν. 4808/2021 ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΑ.ΣΥ ΜΕ ΑΠΟΖΗΜΙΩΤΙΚΕΣ ΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΑΙΤΗΜΑ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ

  ΠΡΟΒΑ ΤΖΕΝΕΡΑΛΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ Ν. 4808/2021 ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΑ.ΣΥ ΜΕ ΑΠΟΖΗΜΙΩΤΙΚΕΣ ΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΑΙΤΗΜΑ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  11/5/2022

  ΠΡΟΒΑ ΤΖΕΝΕΡΑΛΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ Ν. 4808/2021 ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΑ.ΣΥ ΜΕ ΑΠΟΖΗΜΙΩΤΙΚΕΣ ΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΑΙΤΗΜΑ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ

  Η ΓΣΕΕ καταγγέλλει τη διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥΑ.Ε., η οποία προχώρησε στην κατάθεση αγωγής κατά του Σωματείου των εργαζομένων σε ΜΕΤΡΟ και ΤΡΑΜ, επειδή συμμετείχαν σε τρίωρη στάση  εργασίας του Εργατικού Κέντρου της Αθήνας.

  Η απαράδεκτη αυτή ενέργεια, η οποία ποινικοποιεί τους αγώνες των εργαζομένων, φανερώνει ότι η Διοίκηση της ΣΤΑΣΥ λειτουργεί δυστυχώς ως «βασιλικότερη του βασιλέως» και δεν διστάζει να αξιοποιεί το Νόμο 4808/2021 την ίδια ημέρα συζήτησης τηςπροσφυγής εργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων στο ΣτΕ κατά του νόμου αυτού.

  Η αξίωση της Διοίκησης τής ΣΤΑΣΥ είναι τουλάχιστον προκλητική. Ζητά φυλάκιση και χρήματα από συνδικαλιστές, επειδή διεκδικούν τα δικαιώματα των εργαζομένων που εκπροσωπούν.

  Απαιτούμε από τη Διοίκηση των Σταθερών Συγκοινωνιών, να πάρει εδώ και τώρα πίσω την ντροπιαστική αυτή αγωγή. Τους εργαζόμενους δεν τους φοβίζουν ούτε οι αγωγές ούτε γενικότερα οι αυταρχικές συμπεριφορές. Ακόμη και αν αυτές συνεχιστούν, οι αγώνες δε θα σταματήσουν.

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα
 • Συλλογική διαπραγμάτευση για τη νέα Εθνική Γενική ΣΣΕ

  Συλλογική διαπραγμάτευση για τη νέα Εθνική Γενική ΣΣΕ

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  11/5/2022

  ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΣΕ

   

  Μετά από αίτημα της ΓΣΕΕ προς τους εργοδοτικούς φορείς, θα ξεκινήσει την Παρασκευή 13 Μαΐου η διαπραγμάτευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για την υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

  Η συνάντηση της ΓΣΕΕ με τους εργοδοτικούς φορείς (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΒΕ), θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 13 Μαΐου στις 10 το πρωί στα γραφεία της Συνομοσπονδίας ( Πατησίων 69 και Αινιάνος 2).

                                                                                               ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ 

  Διαβάστε περισσότερα
 • Ρεσιτάλ εκφοβισμού και εργοδοτικής αυθαιρεσίας από ιδιοκτήτη cafe στη Λάρισα

  Ρεσιτάλ εκφοβισμού και εργοδοτικής αυθαιρεσίας από ιδιοκτήτη cafe στη Λάρισα

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  5/5/22

  ΡΕΣΙΤΑΛ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ

  ΑΠΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ CAFE ΣΤΗΝ ΛΑΡΙΣΑ

   

  Η εργοδοτική ανηθικότητα καλά κρατεί. Συνιδιοκτήτης επιχείρησης cafe στη Λάρισα επιτέθηκε σε εργαζόμενη, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση εγκυμοσύνης, επειδή τον είχε καταγγείλει στο παρελθόν στην Επιθεώρηση Εργασίας για καθυστερήσεις στη μισθοδοσία της.

  Το απαράδεκτο αυτό περιστατικό έγινε χθες 4/5/2022 το βράδυ όταν η 26χρονη, ενώ εργαζόταν, δέχτηκε σωματική βία από τον εργοδότη της, ο οποίος φανερά εκνευρισμένος μπήκε στην καφετέρια, την άρπαξε βίαια από το χέρι, την  έβγαλε στο πεζοδρόμιο, την εξύβρισε και την έσπρωξε. Το περιστατικό έγινε παρουσία θαμώνων. Ήδη η εργαζόμενη υπέβαλε μήνυση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, ενώ η κατάσταση της υγείας της έχει ήδη κλονιστεί λόγω της διακινδύνευσης της εγκυμοσύνης.

  Στη μηνυτήρια αναφορά μάλιστα, υπάρχει και κατάθεση εργαζόμενου σε άλλο κατάστημα - αυτόπτη μάρτυρα υπέρ της, ο οποίος είδε το βίαιο συμβάν.

  Ο ιδιοκτήτης αναζητείται στο πλαίσιο του αυτοφώρου αλλά ακόμη δεν έχει συλληφθεί αν και η ταυτότητά του είναι γνωστή.

  Η ΓΣΕΕ φέρνει στη δημοσιότητα αυτήν τη συγκεκριμένη περίπτωση προκειμένου για μία ακόμα φορά να καταγγείλει αυτές τις απαράδεκτες και απάνθρωπες πρακτικές που ακολουθεί μερίδα εργοδοτών.

  Ζητάμε την έγκαιρη και αποτελεσματική παρέμβαση των αρμοδίων Αρχών για τη σύλληψη του εργοδότη στο πλαίσιο του αυτοφώρου και  την προστασία της εργαζόμενης.

  Ζητάμε για μία ακόμα φορά τη δημόσια καταδίκη και την άμεση λήψη μέτρων για την εξάλειψη τέτοιων φαινομένων, τα οποία δυστυχώς θα συνεχίσουν να υπάρχουν όσο επικρατούν συνθήκες ατιμωρησίας των υπαιτίων.

  Τέτοια περιστατικά αποτελούν δυσφήμιση όχι μόνο για τους κλάδους, όπου εκδηλώνονται συχνότερα,  και τις τοπικές κοινωνίες, αλλά για το σύνολο της κοινωνίας, βυθίζοντάς την στην ανοχή της εξαθλίωσης.

  Οι ελλείψεις προσωπικού που εντοπίζονται σε κλάδους αιχμής μπορούν να βρουν εύκολα απαντήσεις και σε τέτοιου είδους εργοδοτικές συμπεριφορές.

  Η ΓΣΕΕ ζητά από γυναίκες εργαζόμενες, αλλά και από τους άνδρες εργαζόμενους που γίνονται θύματα παρενόχλησης και βίας στην εργασία τους να απευθύνονται στα σωματεία τους για την υποστήριξή τους στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

  Τα συνδικάτα έχουμε υποχρέωση έμπρακτης και απρόσκοπτης παρέμβασής μας, τόσο για την προστασία των θυμάτων, όσο και για τη σύμπραξή μας στην πρόληψη των πράξεων βίας.

  Η ΓΣΕΕ ενημερώνει ότι το [email protected]gsee.gr και οι Δομές δωρεάν πληροφόρησης εργαζομένων και ανέργων (Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ www.kepea.gr , Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής Εργαζομένων και Ανέργων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ https://www.inegsee.gr/diktio-ipiresion-pliroforisis-simvouleftikis-ergazomenon-anergon/) είναι στη διάθεση των εργαζομένων για την υποβολή καταγγελιών ή την παρακολούθηση καταγγελιών στο ΣΕΠΕ και τον Συνήγορο του Πολίτη που αφορούν ζητήματα παράνομων διακρίσεων, βίας και παρενόχλησης στην εργασία.

                                                                                                       ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα
 • Νέο εργατικό ατύχημα με έκρηξη σε εργοστάσιο ξυλείας στα Γρεβενά

  Νέο εργατικό ατύχημα με έκρηξη σε εργοστάσιο ξυλείας στα Γρεβενά

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 4/5/2022 ΝΕΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΜΕ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΞΥΛΕΙΑΣ ΣΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ

  Τα εργατικά ατυχήματα βρίσκονται πλέον σε ημερήσια διάταξη, γεγονός που προκαλεί εκτός από ανησυχία και αγανάκτηση. Το νέο εργατικό ατύχημα το μεσημέρι σε εργοστάσιο ξυλείας στα Γρεβενά, ενάμιση μήνα μετά το τραγικό δυστύχημα στον ίδιο νομό, χωρίς ακόμη να έχει γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός των συναδέλφων που έχουν τραυματιστεί, είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για έναν 28χρονο εργαζόμενο με πολλαπλά τραύματα, ο οποίος αναλάμβανε βάρδια την ώρα της έκρηξης και αυτή την ώρα έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Η έκρηξη σημειώθηκε σε λέβητα και η φωτιά επεκτάθηκε σε δεξαμενή του εργοστασίου ξυλείας. Και το ερώτημα που αβίαστα βγαίνει από τους απλούς πολίτες είναι: στους πόσους νεκρούς ή τραυματισμένους εργαζόμενους, θα υπάρξουν αποτελεσματικοί έλεγχοι για την εφαρμογή πραγματικών μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας;

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα
 • Άρθρο Προέδρου ΓΣΕΕ στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

  Άρθρο Προέδρου ΓΣΕΕ στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

  Ένας αγώνας για το μέλλον της εργασίας

   

  Η άνοδος της Amazon στην κορυφή μιας οικονομίας που κερδίζει τα πάντα στη λογική του «ο νικητής τα παίρνει όλα», συνιστά πρόσκληση για τα εργατικά  συνδικάτα σε όλο τον κόσμο να δράσουν και να αγωνιστούν για περισσότερα συλλογικά δικαιώματα και επιβεβαίωση της αξιοπρέπειας της εργασίας.

  Η Amazon και ο τρόπος λειτουργίας όλων των αντίστοιχων ψηφιακών οικονομικών γιγάντων, δεν αποτελεί απειλή μόνο για τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και για όσους πιστεύουν στην ιδιωτική ζωή, τις πολιτικές ελευθερίες και τις δίκαιες οικονομίες. Ο αγώνας και η ικανότητα της κοινωνίας μας να χαλιναγωγήσει την Amazon, είναι μια από τις μεγαλύτερες δοκιμασίες της εποχής μας – έναν αγώνας που θα διαμορφώσει το μέλλον της εργασίας και των οικονομιών μας. Οι νικηφόρες εκλογές για την ίδρυση σωματείου στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά σε αποθήκη της Amazon. Η νίκη των εργαζομένων τον προηγούμενο μήνα ήταν τόσο μεγάλη που η εταιρεία του Τζεφ Μπέζος αμέσως άνοιξε σκληρή νομική αντιπαράθεση για να ακυρώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, σε μια συνεχιζόμενη και επίμονη εργοδοτική προσπάθεια αποτροπής της ίδρυσης του Σωματείου.

  Κι όμως, αυτή η νίκη, αυτό το αποτέλεσμα ήδη σηματοδοτεί πολλά σε παγκόσμια κλίμακα. Είναι η ζωντανή απόδειξη ότι η υποστήριξη για συλλογική οργάνωση και δράση στις ψηφιακές πλατφόρμες αυξάνεται. Όποιο κι αν είναι το τελικό αποτέλεσμα σε νομικό επίπεδο, αλλά και στις εκλογές που διεξάγονται στις υπόλοιπες αποθήκες της Amazon, αυτού του τύπου οι ψηφοφορίες είναι απόδειξη του πάθους των εργαζομένων για περισσότερη δημοκρατία. Δείχνουν την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν την αδυσώπητη εργοδοτική επίθεση, καθώς και τα κότσια εργαζομένων και συνδικάτων ν’ αναλάβουν μια από τις δυσκολότερες εκστρατείες σε αποθήκες της πολυεθνικής, όπως στο Bessemer της Αλαμπάμα, στο Βαθύ Νότο των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου τα εργατικά συνδικάτα είναι ελάχιστα. Και η νίκη σε μια από τις μεγαλύτερες αποθήκες στη Νέα Υόρκη αποδεικνύει ότι οι εργαζόμενοι έχουν «χορτάσει» την εργοδοτική βαρβαρότητα και ψηφίζουν υπέρ της αλλαγής και της ενδυνάμωσης.

  Ταυτόχρονα, η λυσσαλέα προσπάθεια αποτροπής της ίδρυσης σωματείων, τονίζει τα θεμελιώδη προβλήματα με το εργατικό δίκαιο και τον βαθμό στον οποίο οι εργοδότες είναι σε θέση να ασκήσουν καταναγκαστική εξουσία επί των εργαζομένων κατά τη διάρκεια αυτών των συνδικαλιστικών προσπαθειών. Κι αυτό δεν είναι κάτι άγνωστο ούτε στη χώρα μας. Οι νομοθετικές παρεμβάσεις των τελευταίων ετών στο συλλογικό εργατικό δίκαιο σε αυτό κατατείνουν. Στον περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και στην ενίσχυση της εργοδοτικής εξουσίας σε κάθε χώρο εργασίας. Πολλοί συνάδελφοί μας απολύονται καθημερινά στην προσπάθεια τους να ιδρύσουν σωματεία. Η δομή της εργοδοτικής εξουσίας στον εργασιακό χώρο αλλάζει και πρέπει να αλλάξουν και τα συνδικάτα. Να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του διαδικτύου και να απευθυνθούν στους ασυνδικάλιστους εργαζόμενους των μεγάλων ψηφιακών πλατφόρμων και των πολυδύναμων περιφερειακών call centers που συμπεριφέρονται απάνθρωπα σε χιλιάδες «αόρατους» για τα συνδικάτα εργαζόμενους.

  Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε πλέον μπροστά στο πρόβλημα. Πρέπει ως συνδικάτα να μην κοιτάμε μόνο πίσω, αλλά και εμπρός. Και «εμπρός» σημαίνει ότι και εμείς έχουμε υποχρέωση και καθήκον διαρκούς μετασχηματισμού. Σε έναν κόσμο που αλλάζει, τα συνδικάτα πρέπει να αλλάζουν κι αυτά.

  Διαβάστε περισσότερα
 • Αμοιβή υποχρεωτικής αργίας 2 Μαΐου

  Αμοιβή υποχρεωτικής αργίας 2 Μαΐου

  • No Comment
  • 215 Views
  • 0 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 29.4.22 ΑΜΟΙΒΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ 2 ΜΑΪΟΥ

  Η ΓΣΕΕ και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων (ΚΕ.Π.Ε.Α), ενημερώνουν ότι φέτος Κυριακή 1η Μάη 2022 πραγματοποιείται από τη ΓΣΕΕ εικοσιτετράωρη (24ωρη) Γενική Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία με σκοπό τη συμμετοχή στις παγκόσμιες εκδηλώσεις μνήμης για την Εργατική Πρωτομαγιά, τιμής και αλληλεγγύης στους εργατικούς αγώνες για εργασία με αξιοπρέπεια και ισότητα, δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και παγκόσμια ειρήνη. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 14 του Ν. 4468/2017), για φέτος η υποχρεωτική αργία με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μετατίθεται για τη Δευτέρα 2 Μαΐου 2022. Στις ημέρες υποχρεωτικής αργίας απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων. Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που δεν λειτουργούν θα λάβουν κανονικά το σύνηθες ημερομίσθιό τους, εφόσον αμείβονται με ημερομίσθιο και τον μηνιαίο μισθό τους, εφόσον αμείβονται με μισθό. Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν νόμιμα στις επιχειρήσεις που κατ’εξαίρεση επιτρέπεται να λειτουργούν κατά τις Κυριακές και αργίες θα λάβουν: 1) αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν 2) στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό: α) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, οφείλεται το 1/25 του 2 συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν β) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν. Σημειώνεται εκ νέου ότι α) δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό), με την ημέρα υποχρεωτικής αργίας και β) σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα
 • Άρθρο Προέδρου ΓΣΕΕ στην Εφημερίδα των Συντακτών

  Άρθρο Προέδρου ΓΣΕΕ στην Εφημερίδα των Συντακτών

  • No Comment
  • 177 Views
  • 0 Like

  ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΣΕΕ – ΕΦ.ΣΥΝ

  ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΔΙΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ

  Στις μέρες μας, όπου τα εργασιακά δικαιώματα όχι μόνο συρρικνώνονται, αλλά και μερικές φορές αγνοούνται ολοκληρωτικά, με τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης και τη συνεχώς αυξανόμενη ανεργία, οι διεκδικήσεις παραμένουν επίκαιρες, υπενθυμίζοντας ότι η Εργατική Πρωτομαγιά παραμένει το τροχιοδεικτικό, το σύμβολο των ενεργών αγώνων και διεκδικήσεων και όχι απλά μια ημέρα τυπικού εορτασμού. Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει την εργατική τάξη μπροστά σε ολοένα πιο ανησυχητικές εξελίξεις. Η χώρα μας εξακολουθεί να παραμένει σε εποπτεία διότι η πλειονότητα του πολιτικού συστήματος εξακολουθεί να επιδεικνύει μια ανυπόφορη αντιφατικότητα προτάσεων αλλά και στάσεων. Με την πανδημική κρίση να βρίσκεται σε εξέλιξη με ό,τι αυτή έχει επιφέρει σε κοινωνία και οικονομία, και με έναν πόλεμο τις οικονομικές συνέπειες του οποίου τώρα μόλις ξεκινάμε να βιώνουμε, οι εργαζόμενοι έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν και την ακρίβεια. Ο πόλεμος στην ευρύτερη γειτονιά μας απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια, με τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές να καταγράφεται. Μια μακρά και βίαιη σύγκρουση εν μέσω υψηλού πληθωρισμού, συμβάλει στην αύξηση των τιμών βασικών ειδών πρώτης ανάγκης και του ενεργειακού κόστους σε όλο τον κόσμο. Και εδώ η Κυβέρνηση πρέπει να δώσει άμεσα λύσεις. Η μόνη «συνταγή» που είναι άμεσα διαθέσιμη στα χέρια του Κυβερνητικού επιτελείου προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η βίαιη υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων είναι η ενίσχυση των διαθέσιμων εισοδημάτων στη μισθωτή εργασία με προεξάρχουσα την ενίσχυση του κατώτατου μισθού. Κι αυτή η ενίσχυση πρέπει να συνοδευτεί και με τη δημοκρατική επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και του Συλλογικού Εργατικού Δικαίου. Κάθε ημέρα καθυστέρησης επιδεινώνει τη θέση του κόσμου της μισθωτής εργασίας και η ευθύνη βαρύνει εξολοκλήρου την Κυβέρνηση. Υπό αυτές τις συνθήκες το ελληνικό συνδικαλιστικό κίνημα καλείται μέσα σε ένα ασφυκτικό-εχθρικό, από κάθε άποψη, περιβάλλον, να υπερασπιστεί τα εργασιακά δικαιώματα και τους ίδιους τους ανθρώπους της μισθωτής εργασίας. Κυρίως όμως καλείται ν’ αναπρογραμματίσει τις λειτουργίες του και να προχωρήσει στον επιβεβλημένο από τα διακυβεύματα και τις προκλήσεις της εποχής μετασχηματισμό του, με μια εκ των βασικών προτεραιοτήτων του τον ψηφιακό μετασχηματισμό του. Αποφεύγοντας τη λογική ότι τα κοινωνικά προβλήματα λύνονται με ένα click σε έναν υπολογιστή, ένα tablet ή ένα κινητό, το νέο μοντέλο συνδικαλιστικής δράσης πρέπει να δώσει ζωή στην καινοτομία με επίκεντρο τον άνθρωπο συνδυάζοντας την πλούσια κληρονομιά και τις αξίες του συνδικαλιστικού κινήματος με τις αναδυόμενες τεχνολογίες διαδικτύου. Δεν αναφέρομαι βεβαίως στους πρόσφατους Κυβερνητικούς πειραματισμούς (βλ. ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε) που τη μόνη «καινοτομία» που επιφέρουν είναι τα πρόσθετα γραφειοκρατικά εμπόδια στην άσκηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Πρόχειρες δηλαδή παρεμβάσεις δίχως σχεδιασμό, στη λογική «κάνοντας και βλέποντας», υποκινούμενες πολλές φορές από ιδεοληψίες και δογματισμούς που αποσκοπούν στον έλεγχο και την καθυπόταξη του συνδικαλιστικού κινήματος σε κομματικές σκοπιμότητες. Στο δικό μου μυαλό όταν αναφέρομαι σε ψηφιακό μετασχηματισμό του συνδικαλιστικού κινήματος έχω π.χ. διαδραστικές ψηφιακές πλατφόρμες μέσα από τις οποίες μπορεί να προωθείται η ψηφιακή και η οικονομική δημοκρατία και η κουλτούρα του δημοκρατικού διαλόγου. Διαδραστικές πλατφόρμες όπου θα ακούγεται και η φωνή των ασυνδικάλιστων εργαζομένων που απασχολούνται σε μικρές και διάσπαρτες επιχειρήσεις, των ψηφιακών νομάδων, των ατόμων που υπόκεινται σε διακρίσεις ή που ανήκουν σε ειδικές κοινωνικές κατηγορίες. Συναδέλφισσες και συνάδελφοι που μέχρι σήμερα βρίσκονται εκτός του πεδίου εκπροσώπησης των συνδικάτων θα μπορούν μέσω αυτών των διαδραστικών πλατφόρμων να μεταφέρουν σε εμάς τα προβλήματα, τις καταγγελίες, τις ιδέες και τις προτάσεις τους. Όλες και όλοι αυτοί έχουν δικαιώματα και εμείς οφείλουμε να τους δώσουμε βήμα μέσω της τεχνολογίας να ακουστούν και να συμμετάσχουν. Επίσης, αποδεικνύεται καθημερινά ότι ένα παγκόσμιο οικοσύστημα συνδικάτων, σε συνεργασία με κινήματα όπως του Ελεύθερου Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα, μπορεί να καταπολεμήσει την ανασφάλεια των εργαζομένων στη σημερινή οικονομία του «ο νικητής τα παίρνει όλα». Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το Διαδίκτυο ανήκει σε όλους και λειτουργεί διαφορετικά. Η αμειβόμενη εργασία που εκτελούν οι χρήστες σε ψηφιακές πλατφόρμες, επιτρέπει στους μετόχους-ιδιοκτήτες να αμφισβητήσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων που κερδήθηκαν μέσω αγώνων τον περασμένο αιώνα. Εκατομμύρια νέοι επιστήμονες και εργαζόμενοι αναταξινομούνται ως «εργολάβοι» και χάνουν δικαιώματα όπως η ελάχιστη προστασία μισθών και η συλλογική διαπραγμάτευση. Οι εφαρμογές της λεγόμενης «sharing economy» επιτρέπουν στους ιδιοκτήτες αυτών των εφαρμογών να ασκούν πιέσεις ακόμα και στις κυβερνήσεις για να κάνουν χώρο στις δήθεν «καινοτόμες» πρακτικές τους, παρά τις δυσμενείς μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον κόσμο της εργασίας. Ποια πρέπει λοιπόν να είναι η δική μας απάντηση σε αυτού του τύπου τις προκλήσεις; Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων σε μεγάλο βαθμό παρουσιάζουν σημαντικές αδυναμίες. Όχι γιατί φταίνε οι συνδικαλιστές. Αυτό θα αποτελούσε εύκολη εξήγηση. Οι αδυναμίες του συνδικαλιστικού κινήματος κυρίως εντοπίζονται στο γεγονός ότι τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει αλλάξει το μοντέλο οργάνωσης της εργασίας και εκλείπουν οι μεγάλες βιομηχανίες που απασχολούσαν χιλιάδες εργαζόμενους. Στα χρόνια της κρίσης πολλοί εργαζόμενοι δουλεύουν «μαύρα» και δεν μπορούν να εγγραφούν στα σωματεία ή εργάζονται σε πολύ μικρές επιχειρήσεις όπου και εκεί υπάρχει δυσκολία εγγραφής σε συνδικαλιστικές οργανώσεις. Οπότε, δεν υπάρχει επαρκής συνδικαλιστική συσπείρωση κι αυτό καταγράφεται τα τελευταία χρόνια σε όλες τις μετρήσεις. Η αδυναμία συσπείρωσης των εργαζομένων γύρω από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις αλλά και η μείωση της πυκνότητας των εργαζομένων που συμμετέχουν αποτελούν αντικείμενο έντονου προβληματισμού και διαλόγου στο εσωτερικό μας για την αναθεώρηση των πολιτικών του συνδικαλιστικού κινήματος. Ποτέ άλλοτε στον ευρωπαϊκό χώρο, το συνδικαλιστικό κίνημα δεν έχει πολεμηθεί τόσο όσο στις μέρες μας. Σήμερα δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση μόνο επιμέρους πλευρές ή συγκεκριμένα περιεχόμενα της συνδικαλιστικής δράσης. Αμφισβητούνται τα ίδια τα συνδικάτα ως θεσμός. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας κινητοποιήσει άμεσα. Πρόσφατη έρευνα στις Η.Π.Α τον περασμένο Σεπτέμβριο έδειξε ότι το 77% των ανθρώπων της Gen Z, δηλαδή της γενιάς που έχει γεννηθεί μετά το 1996 τάσσονται υπέρ των συνδικάτων. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα επιλέξουν να ενταχθούν και σε κάποιο από αυτά, αλλά δείχνει μία αλλαγή στάσης. Ειδικά στους κλάδους των υπηρεσιών και των μέσων ενημέρωσης καταγράφεται πολύ έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή σε σωματεία. Είναι οι νέοι που έχουν δει τις ευκαιρίες για τη γενιά τους να εξαφανίζονται και φοβούνται ότι θα είναι σε πολύ χειρότερη οικονομική θέση από τους γονείς τους. Ωστόσο, είναι σαφές ότι κυρίως οι εργαζόμενοι σε εταιρείες τεχνολογιών ακολουθούν ένα πολύ διαφορετικό μονοπάτι άσκησης πίεσης και διεκδικήσεων, τα social media. Γνωρίζουν πώς να τα χρησιμοποιήσουν στις δράσεις τους τόσο για να τις συντονίσουν όσο και για να έχουν πολύ ευρύτερο αντίκτυπο. Τα social media λειτουργούν ως τεράστιος μοχλός δυνάμεων και μπορούν να οδηγήσουν σε μποϊκοτάζ, να στηλιτεύσουν συμπεριφορές στελεχών εταιρειών και ακόμη και να προκαλέσουν την παρέμβαση της εκάστοτε κυβέρνησης. Η δομή της εξουσίας στον εργασιακό χώρο αλλάζει και φαίνεται ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει άνοδος μιας νέας και πολύ ισχυρότερης ομάδας συνδικάτων που δεν θα βασίζεται μόνο σε παραδοσιακούς τρόπους δράσης, αλλά και στη δύναμη του διαδικτύου. Πρόσφατο παράδειγμα στη χώρα μας η περίπτωση της efood. Αλλά και στο εξωτερικό. Νέα συλλογικά υποκείμενα εκπροσώπησης των εργαζομένων δημιουργούνται και επηρεάζουν τις αποφάσεις μεγάλων τεχνολογικών ομίλων όπως η Amazon, η Google, η Facebook. Τα συνδικάτα είναι ανθεκτικοί οργανισμοί διότι μπορούν και μετασχηματίζονται. Ένας τέτοιος μετασχηματισμός είναι επιβεβλημένος και σήμερα. Διότι μετασχηματίζεται η ίδια η βάση της οργανωμένης εργασίας και αποκόπτονται οι προσβάσεις των εργαζομένων σε συλλογικές μορφές δράσης και έκφρασης. Τα συνδικάτα διαχρονικά έχουν αποδείξει ότι δεν είναι απλά μια αντανάκλαση των όσων συμβαίνουν στο εξωτερικό περιβάλλον, αλλά είναι δυναμικά υποκείμενα που μπορούν να σχεδιάζουν, να αποφασίζουν, να δρουν και να καθορίζουν τα ίδια το μέλλον τους. Είναι σε θέση να δίνουν στρατηγικές απαντήσεις σε κάθε πρόκληση. Σε έναν κόσμο που αλλάζει, τα συνδικάτα πρέπει να αλλάζουν κι αυτά. Σήμερα είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί στο εσωτερικό του συνδικαλιστικού κινήματος μια μεγάλη συμπαράταξη εργαζομένων, η οποία σεβόμενη τον ιδεολογικό και κομματικό πλουραλισμό θα ενοποιήσει τις δυνάμεις της εργασίας κάτω από κοινούς στόχους και οράματα. Το ζήτημα της αυτονομίας του Συνδικαλιστικού Κινήματος, του να οργανώνεται δηλαδή αυτό και να δρα ανεξάρτητα, σύμφωνα με τους δικούς του νόμους και τους δικούς του οικονομικούς, πολιτικούς, ιδεολογικούς προσανατολισμούς, τέθηκε αρκετές φορές και σε διάφορες ιστορικές συγκυρίες. Σήμερα χρειάζονται συλλογικά υποκείμενα, που θα κάνουν αμέσως ορατή την συγκρότησή τους και τους πολιτικούς τους στόχους. Το συνδικάτο δεν μπορεί να είναι «ιμάντας μεταφοράς» εντολών κομμάτων. Η αυτονομία του από το κράτος ή το κόμμα, σαν λειτουργική κατηγορία που διαμορφώνει ισότιμα την πολιτική του μαζί με άλλα τμήματα της κοινωνίας των πολιτών, απαιτεί αναβάθμιση στους συνδικαλιστικούς στόχους, συμμαχίες ενωτικές και αποτελεσματικές μορφές και μεθόδους δράσης.

  Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΣΕΕ

Διεύθυνση: Πατησίων 69 & Αινιάνος 2, 10434 Αθήνα

Ταχυδρομική θυρίδα: ΤΘ 3626, ΤΚ 10210

e-mail: [email protected]

τηλέφωνο: 210-8202100

fax: 210-8202186, 210-8202187

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

e-mail: [email protected]

τηλέφωνο: 210-8202296

fax: 210-8202144