• ΘΛΙΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΛΛΑ

  ΘΛΙΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΛΛΑ

  • 0 Comment
  • 269 Views
  • 0 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  25.2.2021

  ΘΛΙΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΛΛΑ

  Η ΓΣΕΕ εκφράζει τη θλίψη της για το θάνατο του συνάδελφου Ανδρέα Κολλά, ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ και μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, με σημαντική συνδικαλιστική συνεισφορά. 

  Ο Ανδρέας Κολλάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Πέραμα και από νεαρή ηλικία εντάχθηκε στο συνδικαλιστικό κίνημα. Μέχρι την τελευταία στιγμή υπερασπίστηκε το έργο και την πορεία του στο κίνημα και τον συλλογικό αγώνα για την αποκατάσταση 11.500 απολυμένων οικογενειών της ΕΑΣ, υποστηρίζοντας το δημόσιο και ενιαίο χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών.

  Η Συνομοσπονδία εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα
 • Συνάντηση αντιπροσωπείας ΓΣΕΕ με την Υφυπουργό Εργασίας κα Μ. Συρεγγέλα Η προστασία της ισότητας στην πράξη θα σπάσει τη σιωπή των θυμάτων έμφυλων διακρίσεων, παρενόχλησης και βίας

  Συνάντηση αντιπροσωπείας ΓΣΕΕ με την Υφυπουργό Εργασίας κα Μ. Συρεγγέλα Η προστασία της ισότητας στην πράξη θα σπάσει τη σιωπή των θυμάτων έμφυλων διακρίσεων, παρενόχλησης και βίας

  • 0 Comment
  • 117 Views
  • 0 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 25/2/21 Συνάντηση αντιπροσωπείας ΓΣΕΕ με την Υφυπουργό Εργασίας κα Μ. Συρεγγέλα Η προστασία της ισότητας στην πράξη θα σπάσει τη σιωπή των θυμάτων έμφυλων διακρίσεων, παρενόχλησης και βίας

  Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση αντιπροσωπείας της ΓΣΕΕ με την Υφυπουργό Εργασίας αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια κα Μαρία Συρεγγέλα. Στην αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ συμμετείχαν Μέλη Διοίκησης της ΓΣΕΕ, εκλεγμένες Πρόεδροι δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, καθώς και τεχνικό κλιμάκιο της Συνομοσπονδίας και του ΙΝΕ ΓΣΕΕ αρμόδιο για την ερευνητική, επιστημονική και τεχνική υποστήριξη για την άρση των παράνομων διακρίσεων στην εργασία σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

  Η αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ τόνισε ότι κατάκτηση της πραγματικής ισότητας ανδρών-γυναικών συνεχίζει να αποτελεί κορυφαίο διεκδικητικό αίτημα του συνδικαλιστικού Κινήματος και μετέφερε τα στοιχεία και την εμπειρία από τη συνδικαλιστική δράση σε όλη την επικράτεια:

  - Οι καταγγελίες περιστατικών άνισης μεταχείρισης στη βάση του φύλου, σε συνδυασμό πολλές φορές και με άλλους λόγους απαγορευμένων από το νόμο διακρίσεων, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Τα στοιχεία αυτά, τα οποία δεν είναι ορατά σε επίπεδο επίσημων στατιστικών καταγραφών, αποδεικνύουν δυστυχώς ότι η διαφορά της θεωρίας από την πράξη είναι σταθερά αμείλικτη: η άνιση συμμετοχή των γυναικών στην εργασία, η ανισότητα ευκαιριών, οι μειωμένες δυνατότητες για επαγγελματική εξέλιξη, το χάσμα αμοιβών, η πολλαπλότητα του ρόλου τους, η αδυναμία συμφιλίωσης επαγγελματικής και προσωπικής ή και οικογενειακής ζωής, τα πολλαπλά εμπόδια στη φροντίδα και την ανατροφή παιδιών με αναπηρία ή άλλων εξαρτώμενων μελών της οικογένειας, η κατάργηση κρίσιμων συνταξιοδοτικών διατάξεων που αποτελούσαν αναγνώριση της έλλειψης Κράτους Πρόνοιας σε βάρος των γυναικών, η ανεπαρκής συμμετοχή τους στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και σε δράσεις αναβάθμισης των προσόντων τους αποτελούν ορισμένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σήμερα και τα οποία οδηγούν στην εμφάνιση φαινομένων διάκρισης.

  - Ειδικότερα στον εργασιακό τομέα, η πραγματικότητα της μικρότερης αμοιβής, της επιβολής ευέλικτων όρων εργασίας, των απολύσεων και τελικά της περιθωριοποίησης των γυναικών στην εργασία, ιδιαίτερα εάν αναπτύξουν συνδικαλιστική δράση, κάνουν οικογένεια, είναι αλλοδαπές ή ευάλωτες λόγω ηλικίας, ήταν και είναι σκληρή, υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει και δυστυχώς έχει εμπεδωθεί λόγω της κατάργησης της «ασπίδας» προστασίας στην ισότητα μέσω των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, της άκρατης ευελιξίας και των ατομικών συμβάσεων εργασίας. Μάλιστα, όσο τα προβλήματα αυτά οξύνονται, παρατηρούνται συχνότερα στο εργασιακό περιβάλλον φαινόμενα προσβολής της αξιοπρέπειας και της προσωπικότητας, κυρίως των γυναικών, τα οποία όταν λαμβάνουν τα χαρακτηριστικά της σεξουαλικής παρενόχλησης, αλλά και ηθικής παρενόχλησης, έχουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις και στην υγεία τους.

  - Την περίοδο της πανδημίας, τα στοιχεία της ΓΣΕΕ από την πλατφόρμα ενημέρωσης των εργαζομένων ANTI COVID 19, καταδεικνύουν εργασία χωρίς επαρκή προστασία και υποδομή στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας και εξυπηρέτησης της κοινωνίας, απειλή και απώλεια θέσεων εργασίας, διακινδύνευση και η απώλεια του εργατικού εισοδήματος, επισφάλεια στους όρους εργασίας, η χρήση τηλεργασίας χωρίς κανόνες και όρια, σύγκρουση της εργασίας με τις οικογενειακές υποχρεώσεις, περιορισμό της ελεύθερης μετακίνησης. Τα εντεινόμενα αυτά φαινόμενα σε συνδυασμό με την απειλή στην υγεία αποτελούν παραμέτρους που αποτρέπουν τα θύματα έμφυλων διακρίσεων αλλά και βίας και παρενόχλησης στους χώρους εργασίας να σπάσουν τη σιωπή και να καταγγείλουν τις επιθέσεις εναντίον του σώματος, της τιμής και της αξιοπρέπειάς τους.

  - Ο δρόμος προς το σπάσιμο της σιωπής, την προστασία και την αποκατάσταση των θυμάτων της βίας, αλλά και την έγκαιρη και αποτελεσματική δίωξη των δραστών είναι μακρύς. Είναι απόλυτα απαραίτητη η κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας 190 του 2019 για τη βία και την παρενόχληση στην εργασία και της Διεθνούς Σύστασης Εργασίας 209 με παράλληλη ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου με πρόσθετες διαδικαστικές διευκολύνεις και εγγύησεις για την πρόσβαση των θυμάτων βίας στις Αρχές και τη Δικαιοσύνη, αλλά και την κατάλληλη αντιμετώπιση, τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο κυρώσεων, των φαινομένων σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας. Στην επιβεβαίωση από την Υφυπουργό Εργασίας της πρόθεσης της Κυβέρνησης για άμεση κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας 190, η ΓΣΕΕ επισήμανε ότι τόσο οι κυρώσεις Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας όσο και η ενσωμάτωση της ενωσιακής νομοθεσίας που αφορούν στην εργασία, οφείλουν να γίνονται αντικείμενο έγκαιρου κοινωνικού διαλόγου.

  - Οι έμφυλες διακρίσεις και η βία κατά των γυναικών στην εργασία παραμένουν σε επίπεδο επίσημων στοιχείων φαινόμενα ουσιαστικά αόρατα στην πραγματική τους διάσταση, καθώς αναντίστοιχος με τον πραγματικό αριθμό εργαζομένων – θυμάτων διακρίσεων προσφεύγει σε διαδικασία επίσημης καταγγελίας στην Επιθεώρηση Εργασίας και στο Συνήγορο του Πολίτη, πολύ περισσότερο στα Δικαστήρια, κυρίως από φόβο αντιποίνων. Η προσωπική προσπάθεια πολλών Επιθεωρητών και Επιθεωρητριών Εργασίας στο χειρισμό των λίγων υποθέσεων διακρίσεων, βίας και παρενόχλησης στην εργασία που φθάνουν προς έλεγχο δεν αναιρεί την υποστελέχωση και την έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής του Σ.ΕΠ.Ε. σε όλη την επικράτεια και την αδικαιολόγητη αδυναμία πρόσβασης σε διαδικασίες ελέγχου των εργαζομένων θυμάτων διακρίσεων πχ σε μεγάλο μέρος της νησιωτικής χώρας. Κρίσιμη παράμετρος μη ελέγχου περισταστικών παράνομων διακρίσεων, παρενόχλησης και βίας στην εργασία είναι η απουσία νομοθετικής πρόβλεψης για τη δυνατότητα αυτεπάγγελτης εξέτασης από το Σ.ΕΠ.Ε. της συμμόρφωσης των εργοδοτών με τη νομοθεσία κατά των διακρίσεων στην εργασία, ακόμα και εάν ο/η εργαζόμενος/η δεν επικαλεστεί ρητά στην καταγγελία του την παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας. Εξίσου κρίσιμη παράμετρος για τις υποθέσεις διακρίσεων, βίας και παρενόχλησης είναι η από κοινού εξέταση της καταγγελίας τόσο από την Επιθεώρηση Εργασιακών Σχέσεων όσο και από την Επιθεώρηση Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, χωρίς να απαιτείται ο/η εργαζόμενος/η να υποβάλει δύο ξεχωριστές καταγγελίες.

  - Με το έλλειμμα στοιχείων ως προς την πραγματική έκταση των φαινομένων απαγορευμένων διακρίσεων και βίας, είναι απαράδεκτη η υπερδεκαετής αδιαφορία των Κυβερνήσεων ως προς τις διαδικασίες έγκαιρου, διαρκούς και ουσιαστικού θεσμικού κοινωνικού διαλόγου για την ισότητα φύλων, τις απαγορευμένες διακρίσεις, την παρενόχληση και τη βία στην εργασία, όπως επίσης απαράδεκτος είναι ο αποκλεισμός το 2019 της θεσμικής εκπροσώπησης των συνδικάτων από το Εθνικό Συμβούλιο Ισότητας των Φύλων και τους περιφερειακούς και τοπικούς μηχανισμούς και φορείς πραγμάτωσης της ουσιαστικής ισότητας των φύλων. Διαρκές έλλειμμα αυτής της χρόνιας πλέον υστέρησης, είναι να μην είναι σε θέση το κράτος να αναλάβει αποτελεσματικές δράσεις, τόσο αντιμετώπισης όσο και πρόληψης των φαινομένων διακρίσεων και βίας στη βάση της εμπειρίας και των απόψεων των συνδικάτων.

  - Η ΓΣΕΕ θα συνεχίσει να διεκδικεί με συνέπεια και συνέχεια ρυθμίσεις για την ισότητα φύλου στην εργασία. Μέσω των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας έχουν επιτευχθεί και διαφυλαχθεί μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες και αντεργατικές συνθήκες οι θεσμικές ρυθμίσεις που εισαγάγουν κατώτατα όρια προστασίας (ή ελάχιστους όρους προστασίας της εργασίας) σε ό,τι αφορά στην ισότητα στην εργασία, στην προστασία της μητρότητας και της οικογένειας, έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες και οι όροι εργασίας καθώς και η ποιότητα ζωής της εργαζομένης γυναίκας και των εργαζόμενων γονέων. Η γενεσιουργός δύναμη των αιτημάτων αυτών που κατέληξαν να αποτελέσουν περιεχόμενο δεσμευτικών ρυθμίσεων είναι στις περισσότερες περιπτώσεις οι διεκδικήσεις εργαζόμενων γυναικών με συνδικαλιστική δράση και συλλογικούς αγώνες, οι οποίες συχνά υποκαθιστούν το έλλειμμα του Κράτους Πρόνοιας.

  - Η παρουσία των συνδικάτων είναι πολύτιμη τόσο για τη βοήθεια στο θύμα διάκρισης, όσο και για την παρακολούθηση της αυστηρής τήρησης της προβλεπόμενης από τη νομοθεσία διαδικασίας ελέγχου (αντιστροφή βάρους απόδειξης στον εργοδότη, προστασία από αντίποινα, επιβολή προβλεπόμενων διοικητικών και ποινικών κυρώσεων). Τα συνδικάτα πρέπει να ενισχυθούν ως προς τη δυνατότητά τους να φέρουν στο φως τις παράνομες διακρίσεις και τις καταγγελίες για παρενόχληση και βία στην εργασία αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνει η νομοθεσία για την προστασία των θυμάτων διακρίσεων λόγω φύλου ή και λόγω άλλων λόγων διάκρισης στην εργασία. Είναι σημαντική η ένταξη της ΓΣΕΕ και των Οργανώσεων μελών της δύναμής της στην αποτύπωση των φορέων στους οποίους μπορούν να υποβληθούν καταγγελίες για παράνομες διακρίσεις, παρενόχληση και βία στην εργασία.

  Υπενθυμίζουμε ότι για τη συμβολή στην καλύτερη παρακολούθηση της εξέλιξης των καταγγελιών για παράνομες διακρίσεις, παρενόχληση και βία στην εργασία οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες μπορούν να ενημερώνουν τη ΓΣΕΕ στο [email protected] για την υποβολή καταγγελιών στο ΣΕΠΕ και τον Συνήγορο του Πολίτη.

  Επίσης με διαρκή σκοπό την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση, η ΓΣΕΕ θα συνεχίσει να έχει στη διάθεση των συνδικάτων και των εργαζομένων σε όλη την επικράτεια για κάθε ζήτημα πληροφόρησης, στήριξης και συλλογικής δράσης και στα θέματα παράνομων διακρίσεων, παρενόχλησης και βίας:

  - το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ, ΚΕΠΕΑ/ ΓΣΕΕ www.kepea.gr

  - το Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής Εργαζομένων και Ανέργων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ https://www.inegsee.gr/diktio-ipiresion-pliroforisis-simvouleftikis-ergazomenon-anergon/

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ Η ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΗΣ ΘΕΣΜΙΚΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΟΚΕ

  ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ Η ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΗΣ ΘΕΣΜΙΚΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΟΚΕ

  • 0 Comment
  • 53 Views
  • 0 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 17/2/21

  ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ Η ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΗΣ ΘΕΣΜΙΚΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΟΚΕ

  Ο σεβασμός στη θεσμική αυτονομία της εκπροσώπησης των εργαζομένων αποτελεί ένα από τα κρίσιμα εχέγγυα της λειτουργίας της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, η οποία οφείλει να ανταποκρίνεται τυπικά και ουσιαστικά στο συνταγματικό της ρόλο για τη διεξαγωγή κοινωνικού διαλόγου μεταξύ των ομάδων συμφερόντων που την αποτελούν και του Κράτους.

  Η ΓΣΕΕ έχει καταστατική υποχρέωση και οφείλει να περιφρουρήσει το κύρος του θεσμού της ΟΚΕ από μικροπολιτικές παρεμβάσεις στις εκλογικές διαδικασίες ανάδειξης του Προέδρου της, δεδομένου ότι ήταν η σειρά της πλευράς των εργαζομένων να προτείνει τον υποψήφιο που θεωρεί κατάλληλο για την ιδιαίτερα απαιτητική αυτή θέση.

  Η ανάδειξη Προέδρου χωρίς την απαιτούμενη δημόσια αναγνωρισμένη εμπειρία για τη θέση αυτή με διαδικαστικούς ακροβατισμούς εκπροσώπων των δύο άλλων ομάδων μη εργατικών συμφερόντων και χωρίς την απαιτούμενη πλειοψηφία, ούτε καν εντός της ίδιας της ομάδας των εργαζομένων, καταλύει το ελάχιστο πλαίσιο θεσμικής εμπιστοσύνης που οφείλει να διέπει τη λειτουργία κορυφαίων συμμετοχικών θεσμών, όπως η ΟΚΕ. Δυστυχώς η υπουργική απόφαση που αποδέχτηκε την "τοποθέτηση" Προέδρου στην ΟΚΕ τελικά όχι μόνο δεν αποκατέστησε ως όφειλε την υποχρέωση τήρησης της νομιμότητας, αλλά δεν κράτησε ούτε τις απαραίτητες αποστάσεις από μικροπολιτικές σκοπιμότητες σε δημοκρατικούς συλλογικούς θεσμούς.

  Έπειτα από απόφαση των συλλογικών της οργάνων, η ΓΣΕΕ προσφεύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας για την τήρηση της νομιμότητας στην εκλογή του Προέδρου της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, ενός οργάνου που οφείλει να αποτελεί γέφυρα κοινωνικού διαλόγου μεταξύ των διαφορετικών τάξεων και συμφερόντων και της Πολιτείας και όχι σωλήνας μικροπολιτικών παρεμβάσεων σε βάρος τελικά των συμφερόντων και των θέσεων των εργαζομένων. Στη βάση των εξελίξεων αυτών με αυτονόητη θεσμική ευθύνη διακόπτεται η συμμετοχή των εκπροσώπων της ΓΣΕΕ στις συνεδριάσεις της ΟΚΕ. Οι εργαζόμενοι θα διασφαλίσουμε με κάθε τρόπο την αυτονομία της θεσμικής μας εκπροσώπησης.

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΣΕΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΤΑ ΝΕΑ» – 16.2.2021

  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΣΕΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΤΑ ΝΕΑ» – 16.2.2021

  • 0 Comment
  • 138 Views
  • 0 Like

  Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΔΥΟ ΓΡΑΜΜΩΝ, ΟΙ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ
  Τα τελευταία χρόνια στις συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας μαίνεται η σύγκρουση δύο γραμμών μεταξύ των υποστηρικτών ενός προοδευτικού μετασχηματισμού των συλλογικών μας υποκειμένων για την υπεράσπιση του
  κοινωνικού-δημοσίου συμφέροντος και από την άλλη πλευρά όλων όσοι υποστηρίζουν έναν προσανατολισμό στη βάση συντεχνιασμών και μικροπαραταξιακών σκοπιμοτήτων. Η σύγκρουση αυτή κορυφώθηκε με αφορμή το
   τελευταίο συνέδριο της ΓΣΕΕ, με τη συντριπτική, ευτυχώς, επικράτηση, των δυνάμεων που θέλουν τα συνδικάτα να μην συμπεριφέρονται ως κόμματα, ως προς τις στρατηγικές και τακτικές τους.
   Τα μέσα και ο τρόπος πραγμάτωσης ενός προοδευτικού συνδικαλιστικού κινήματος αλλάζουν μαζί με τις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στο σύγχρονο πολυπολικό κόσμο της ψηφιακής επανάστασης. Ο συνδικαλισμός της
  προόδου -αν και πάντοτε πρέπει να εκφράζει τα συμφέροντα της μισθωτής εργασίας- οφείλει όχι μόνο να  συμμετέχει, αλλά και να πρωτοστατεί σε βαθιές κοινωνικές διεργασίες με όρους κοινωνικών υποκειμένων και όχι
  επιφανειακές κατανομές μικροεξουσιών μεταξύ των διαφόρων παρατάξεων και τάσεων. H νέα εποχή απαιτεί συλλογικά υποκείμενα που δεν υποβαθμίζουν τους εργαζόμενους σε μάζα, ούτε τους χειραγωγούν. Το ίδιο βεβαίως θα έπρεπε να ισχύει και στην κεντρική πολιτική σκηνή, καθώς συχνά παρατηρείται το φαινόμενο κόμματα να αγνοούν τον ευρύτερο πολιτικό τους ρόλο και να συμπεριφέρονται ως συνδικάτα και μάλιστα «παλαιάς κοπής».
   Για τον συνδικαλιστή του σήμερα, οι διαχωριστικές γραμμές στην κοινωνία δεν προκύπτουν στο όνομα ιστορικών πολιτικών αντιπαραθέσεων, αλλά στην πραγματική βάση των στόχων της σύγχρονης ανάπτυξης και του ψηφιακού
   μετασχηματισμού της κοινωνίας και της εργασίας. Πρέπει να εξοικειωθούμε σε μια προσπάθεια αναπτυξιακής προοπτικής και μέσω συγκρούσεων αλλά και μέσω μεγάλων εθνικών-κοινωνικών συμφωνιών. Στην πρώτη γραμμή αυτής της οριοθέτησης βρίσκεται ο επανακαθορισμός του ρόλου του συνδικαλιστή στον ιδιωτικό τομέα και η κυριαρχία του κοινωνικού κριτηρίου της πολιτικής πράξης απέναντι στο ατομικό ή το κρατικό.
  H κοινή δράση με τους υπόλοιπους φορείς της κοινωνίας των πολιτών σε εθνικά και ευρωπαϊκά πλαίσια, η γενίκευση της διεκδίκησης των αιτημάτων, η αλληλεγγύη και η συμπόρευση με κατηγορίες που βρίσκονται εκτός συνδικάτων όπως π.χ. οι άνεργοι και οι ψηφιακοί νομάδες, έρχονται να τροποποιήσουν, να συμπληρώσουν το παραδοσιακό διεκδικητικό πλαίσιο. Απαιτείται να ανοίξουμε ένα νέο ιστορικό κύκλο ουσιαστικών συγκλίσεων που
   προκαλούν τις συνδικαλιστικές συμπράξεις, δεν έπονται αυτών, και επαναθεμελιώνουν το προοδευτικό μέτωπο απέναντι σε νεοφιλελεύθερες-αντικοινωνικές πολιτικές. O μόνος δρόμος για τον σύγχρονο  και προοδευτικό συνδικαλιστή είναι η πολιτική των «ανοιχτών θυρών», χωρίς ηγεμονισμούς και προαπαιτούμενα, με στόχο την επίτευξη μιας μεγάλης εθνικής, κοινωνικής, αναπτυξιακής συμφωνίας, που θα προτάσσει το ρόλο της
  εργασίας, τις μεταρρυθμίσεις στο κράτος και τη δίκαιη διανομή του αναπτυξιακού αποτελέσματος».

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΚΡΑΙΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

  ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΚΡΑΙΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

  • 0 Comment
  • 1517 Views
  • 2 Likes

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 12.2.2021 ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΚΡΑΙΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

  Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), προβλέπεται κακοκαιρία από το μεσημέρι του Σαββάτου (13-02-2021) από τα δυτικά και τα βόρεια, που βαθμιαία την Κυριακή (14-02-2021) θα επικρατήσει και στην υπόλοιπη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, τη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, τον ισχυρό παγετό, τους πολύ θυελλώδεις βόρειους ανέμους και τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Προς τούτο εκδίδονται και από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας γενικές οδηγίες για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των κατοίκων όλης της χώρας, αλλά και ιδιαίτερα των περιοχών που πλήττονται εντονότερα από τα φαινόμενα κακοκαιρίας, με έμφαση στα μέτρα προστασίας εξαιτίας της διακοπής των μετακινήσεων ή της σημαντικής και κυρίως επικίνδυνης επιβάρυνσής τους. Προκειμένου να διασφαλισθεί η τήρηση των μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων σε συνθήκες ψύχους, έντονων χιονοπτώσεων και παγετού, η Γ.Σ.Ε.Ε. ενημερώνει για τα ακόλουθα: 1. Αδυναμία προσέλευσης των εργαζομένων στην εργασία τους Οι εργαζόμενοι που δεν θα καταφέρουν να προσέλθουν στην εργασία τους όχι λόγω δικής τους υπαιτιότητας, αλλά εξαιτίας σπουδαίου λόγου που οφείλεται σε αδυναμία μετακίνησής τους λόγω της χιονόπτωσης και των συνεπειών της δικαιούνται κανονικά της αποδοχές τους για την ημέρα ή τις ημέρες αυτές της κακοκαιρίας, αρκεί να έχει προηγηθεί τουλάχιστον δεκαήμερη πραγματική εργασία στον εργοδότη τους . Τυχόν διακοπή των συγκοινωνιών και επικινδυνότητα όλων των δρόμων, και όχι μόνο των κεντρικών οδικών αρτηριών, εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης και του παγετού που ακολουθεί, αλλά και της χαμηλής ορατότητας σε πολλές περιπτώσεις, αποτελούν τυπική περίπτωση σπουδαίου λόγου, που δικαιολογεί, σύμφωνα με την καλή πίστη, τη μη παροχή της εργασίας. Εφόσον υπάρχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις, το δικαίωμα στις αποδοχές της ημέρας κακοκαιρίας θεμελιώνεται όταν η επιχείρηση λειτούργησε κανονικά και ο εργαζόμενος δεν κατόρθωσε, παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια, να μεταβεί στην εργασία του . Επίσης το δικαίωμα αυτό διατηρείται και όταν η επιχείρηση δεν λειτούργησε κανονικά επειδή ο εργοδότης διέκοψε τη λειτουργία της χωρίς να λάβει τα απαιτούμενα «μέτρα άκρας επιμέλειας και σύνεσης». Ως εκ τούτου, ο εργαζόμενος που δεν κατόρθωσε να μεταβεί στην επιχείρηση, της οποίας τη λειτουργία διέκοψε ο εργοδότης την ημέρα της κακοκαιρίας λόγω της εκτίμησής του πχ ότι δεν θα υπάρξει επαρκής πελατεία ή (και) προσέλευση των εργαζομένων, δικαιούται κανονικά τις αποδοχές της ημέρας αυτής. Αντίθετα, στην επιχείρηση που λόγω της ασυνήθους σε ένταση χιονόπτωσης είναι κατ’ αντικειμενική κρίση αδύνατο να λειτουργήσει, τα μέρη απαλλάσσονται αμοιβαία από τις υποχρεώσεις τους σε ό,τι αφορά την παροχή εργασίας κατά την ημέρα που παρέμεινε κλειστή . Σημειώνεται ότι την ημέρα κατά την οποία ο εργαζόμενος δεν κατορθώσει να μεταβεί στην εργασία του λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών, δεν μπορεί να χρεωθεί μονομερώς από τον εργοδότη στον μισθωτό ως ημέρα κανονικής άδειας.

  2. Υγεία και ασφάλεια εργαζομένων Κρίνεται σκόπιμη η υπενθύμιση του πλαισίου οδηγιών για την περιγραφή των ομάδων εργαζομένων υψηλού κινδύνου, τα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα που πρέπει προληπτικά να λαμβάνονται από τους εργοδότες, σε συνδυασμό κατά περίπτωση μέτρα ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες και τη διενέργεια τόσο προληπτικών, όσο και κατασταλτικών ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας. Συγκεκριμένα: ► Οι ομάδες με υψηλό κίνδυνο για την υγεία τους από την εργασία σε συνθήκες ψύχους είναι οι καρδιοπαθείς, οι πνευμονοπαθείς, οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα (πχ σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, διαταραχές αρτηριακής πίεσης κοκ), οι λαμβάνοντες συγκεκριμένα φάρμακα (πχ ινσουλίνη, αντιδιαβητικά, διουρητικά, αντιχολιεργικά κοκ), οι γυναίκες κατά την κύηση. Η ένταξη των εργαζομένων στις παραπάνω ομάδες γίνεται από τον Ιατρό Εργασίας της επιχείρησης ή (στις λίγες περιπτώσεις που δεν προβλέπεται η απασχόληση Ιατρού Εργασίας) με ιατρική βεβαίωση που προσκομίζει ο ίδιος ο εργαζόμενος. ► Τεχνικά και οργανωτικά μέτρα:  Οι χώροι εργασίας σε όλη τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας πρέπει να έχουν θερμοκρασία ανάλογη με τη φύση της εργασίας και τη σωματική προσπάθεια που απαιτείται για την εκτέλεσή της, λαμβανομένων πάντα υπόψη και των κλιματολογικών συνθηκών των εποχών του έτους .  Εφόσον οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε εξωτερικές θέσεις εργασίας, αυτές πρέπει να διευθετούνται κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι εργαζόμενοι να προστατεύονται από τις ατμοσφαιρικές επιδράσεις (δυσμενείς καιρικές συνθήκες) και να μην κινδυνεύουν να γλιστρήσουν ή να πέσουν .  Να χορηγείται στους εργαζόμενους, στις περιπτώσεις που αυτό απαιτείται, εξοπλισμός ατομικής προστασίας για προστασία από το ψύχος . Ως εξοπλισμός ατομικής προστασίας νοείται κάθε εξοπλισμός τον οποίο ο εργαζόμενος πρέπει να φορά ή να φέρει κατά την εργασία, για να προστατεύεται από ένα ή περισσότερους κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία του, καθώς και κάθε συμπλήρωμα ή εξάρτημα του εξοπλισμού που εξυπηρετεί αυτό το σκοπό.  Η οργάνωση και ο ρυθμός εργασίας δεν πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.  Στην περίπτωση εγκύων και γαλουχουσών εργαζομένων, για κάθε δραστηριότητα που ενδέχεται να εγκλείει συγκεκριμένο κίνδυνο έκθεσής τους σε ακραίες συνθήκες καταπόνησης λόγω ψύχους, πρέπει να αξιολογείται ο κίνδυνος για την ασφάλεια ή την υγεία τους, καθώς και κάθε επίπτωση στην εγκυμοσύνη ή γαλουχία, και να καθορίζονται τα ληπτέα μέτρα .  Απαγορεύεται η απασχόληση ανηλίκων εργαζομένων σε εργασίες κατά τις οποίες ο νέος εκτίθεται σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατά την εκτέλεση υπαίθριων εργασιών .

  Ειδικότερα για τα τεχνικά και οικοδομικά έργα:  Αντιστηρίξεις, εκσκαφές κ.λ.π. πρέπει να επανελέγχονται από το επιβλέποντα μηχανικό πριν από την επανάληψη εργασιών διακοπεισών λόγω θεομηνίας ή παγετού και να αναγράφονται οι σχετικές παρατηρήσεις στο Ημερολόγιο Μέτρων Ασφάλειας .  Όσον αφορά τα ανυψωτικά μηχανήματα, απαγορεύεται η εγκατάσταση ή χρήση τους σε καιρικές συνθήκες που είναι δυνατό να θέσουν σε κίνδυνο την ευστάθειά τους .  Οι προσωρινές εργασίες σε ύψος εκτελούνται μόνον όταν οι καιρικές συνθήκες δεν θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων .  Όλες οι βοηθητικές κατασκευές (ικριώματα κ.λ.π) πρέπει να επιθεωρούνται από το αρμόδιο πρόσωπο ως προς την αντοχή, τη σταθερότητα και τα μέτρα ασφάλειας σε περίπτωση θεομηνίας και πριν από την επανάληψη των εργασιών. Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών διακόπτονται οι εργασίες οι οποίες παρεμποδίζονται άμεσα από αυτές. Οι εργασίες αυτές επαναλαμβάνονται μετά την αποκατάσταση των ασφαλών συνθηκών εργασίας .

  Η αναλυτική εξειδίκευση των τεχνικών και οργανωτικών μέτρων που πρέπει κατά περίπτωση να λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της καταπόνησης των εργαζομένων λόγω ψύχους, έντονης χιονόπτωσης και παγετού πρέπει να γίνεται με τη συμμετοχή του τεχνικού ασφαλείας και του γιατρού εργασίας, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και να αποτυπώνονται στην απαιτούμενη από το νόμο γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου. Υπενθυμίζεται ότι τα σωματεία ή/και οι επιτροπές υγιείας και ασφάλειας έχουν το δικαίωμα διαβούλευσης και υπογραφής συλλογικών ρυθμίσεων, με αντικείμενο την εφαρμογή σχεδίου αντιμετώπισης της καταπόνησης των εργαζομένων, σε συνεργασία και με τον τεχνικό ασφαλείας και τον γιατρό εργασίας. Σημαντικός, είναι ο ρόλος των αρμόδιων Τεχνικών Επιθεωρητών Εργασίας, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων εφαρμογής των μέτρων που κατατείνουν στην προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, σε όλους τους εργασιακούς χώρους και ιδίως στους πλέον εκτεθειμένους στις καιρικές συνθήκες, όπως πχ στους υπαίθριους χώρους ή όταν οι εργασίες γίνονται σε εξωτερικούς χώρους (πχ. οικοδομές, οδικά ή άλλα τεχνικά έργα, αγροτικές εργασίες, ταχυμεταφορές με δίκυκλο κ.ά), σε χειρωνακτικές εργασίες (πχ χειρωνακτική διακίνηση βαρέων φορτίων στις μεταφορές, οικοδομές κλπ). Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Σ.ΕΠ.Ε. έχουν υποχρέωση εντατικοποίησης των προληπτικών ελέγχων κατά τη χειμερινή περίοδο σε όλους τους εργασιακούς χώρους, με προτεραιότητα σε εκείνους με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση, καθώς και άμεσης ανταπόκρισης στις σχετικές καταγγελίες των εργαζομένων και των σωματείων τους και επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων σε περίπτωση διαπίστωσης σοβαρών παραβιάσεων ή μη συμμόρφωσης εργοδοτών προς τις υποδείξεις που τους γίνονται.

  Σε κάθε περίπτωση αποτελεί πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ προς το Υπουργείο Εργασίας η εισαγωγή στην ισχύουσα νομοθεσία για την Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων ρητών ρυθμίσεων για τις υποχρεώσεις των εργοδοτών και κυρίως απαγορεύσεων για την πρόληψη της καταπόνησης των εργαζομένων και ρύθμισης των συνθηκών εργασίας τους στις περιπτώσεις έκθεσης σε έντονα καιρικά φαινόμενα (ψύχος, καύσωνας κ.λ.π). Τονίζουμε ότι με άτυπες εγκυκλίους και ανακοινώσεις τα προβλήματα δεν επιλύονται, αλλά χρειάζεται άμεσα ένα σαφές ρυθμιστικό πλαίσιο, αυστηρές κυρώσεις και εντατικοποίηση των έγκαιρων ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας. Τα σωματεία, τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα και οι Ομοσπονδίες δύναμης της ΓΣΕΕ είναι σε επαγρύπνηση για τις καταγγελίες των εργαζομένων. Η ΓΣΕΕ θα συνεχίσει να έχει στη διάθεση των συνδικάτων και των εργαζομένων σε όλη την επικράτεια για κάθε ζήτημα πληροφόρησης, στήριξης και συλλογικής δράσης και στα θέματα υγείας και ασφάλειας: • το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ, ΚΕΠΕΑ/ ΓΣΕΕ www.kepea.gr • το Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής Εργαζομένων και Ανέργων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ https://www.inegsee.gr/diktio-ipiresion-pliroforisis-simvouleftikis-ergazomenon-anergon/

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ PIPE LIFE

  ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ PIPE LIFE

  • 0 Comment
  • 92 Views
  • 0 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  9/2/21

  ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ PIPE LIFE

  Η ΓΣΕΕ καταγγέλλει την εταιρεία PIPE LIFE, η οποία με μία αιφνιδιαστική κίνηση ανακοίνωσε το κλείσιμο του εργοστασίου της στη Θήβα.

   Οι εργαζόμενοι, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια είχαν κάνει πολλές θυσίες με στόχο τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου, η Διοίκηση της εταιρείας αφήνει στο δρόμο 70 οικογένειες.

   Η Συνομοσπονδία, στηρίζει τις ενέργειες του Εργατικού Κέντρου Θήβας το οποίο μαζί με το Σωματείο των εργαζομένων προσπαθούν να αποτρέψουν το κλείσιμο της επιχείρησης.

  Καλούμε παράλληλα το ΣΕΠΕ να παρέμβει άμεσα και να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που προβλέπονται από το νόμο.

   

   ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ 

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΔΙΚΟΣ Ο ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

  ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΔΙΚΟΣ Ο ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

  • 0 Comment
  • 214 Views
  • 0 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  9.2.21

  ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΔΙΚΟΣ Ο ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

   

  Σε μια δίκαιη πολιτεία το νομοθετικό πλαίσιο θα πρέπει, εκτός των άλλων, να θωρακίζει στοιχειώδη δικαιώματα των πλέον ευάλωτων πολιτών. Με αυτό το σκεπτικό, ο νομοθέτης έδινε μέχρι σήμερα τη δυνατότητα στους μαθητές των εσπερινών λυκείων που ολοκλήρωναν τρία πλήρη σχολικά έτη να εισάγονται με ένα μικρό ποσοστό, πολύ μικρότερο από το απαιτούμενο, στην ανώτατη εκπαίδευση.

  Η κοινωνικά δίκαιη αυτή πρόβλεψη ανατρέπεται σήμερα με το άρθρο 2, παρ. 2 του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο: «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις». Σύμφωνα με αυτό, η ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ) στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι κοινή για τους μαθητές των εσπερινών λυκείων και αυτούς των ημερησίων λυκείων. Αυτό πρακτικά σημαίνει την ακύρωση της δυνατότητας πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τους μαθητές των εσπερινών λυκείων, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να συναγωνιστούν αυτούς των ημερήσιων σχολείων που δεν εργάζονται, φοιτούν υπό καλύτερες συνθήκες τα πρωινά, έχουν σαφώς περισσότερες ώρες μελέτης και διαθέτουν τη δυνατότητα φοίτησης σε φροντιστήρια για να καλύψουν τα όποια κενά τους.

  Οι μαθητές που φοιτούν στα εσπερινά λύκεια είναι μια ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα. Είναι μέλη ως επί το πλείστον φτωχών οικογενειών που έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν την πρωινή εκπαίδευση για να εργαστούν, συχνά σε συνθήκες άγριας εκμετάλλευσης. Είναι νέοι άνθρωποι που συχνά θεωρούνται από τον περίγυρο ως παρίες, ως παιδιά ενός κατώτερου Θεού, που ο κοινωνικός αποκλεισμός μπορεί να έχει οδυνηρές συνέπειες.              Είναι ενήλικες που μέσα από το νυχτερινό σχολείο αναζητούν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Όλοι αυτοί βλέπουν με τη διάταξη αυτή τα όνειρά τους για ένα διαφορετικό μέλλον να γκρεμίζονται.

  Η ΓΣΕΕ ζητά την άμεση απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης που στερεί από μια ιδιαίτερα ευαίσθητη ομάδα κυρίως νέων ανθρώπων τη δυνατότητα της κοινωνικής, ακαδημαϊκής και επαγγελματικής κινητικότητας. Τυχόν εφαρμογή της θα αποτελέσει μια ακόμη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, μετά την ισοτίμηση των τίτλων των Κολλεγίων με τα κρατικά πανεπιστήμια και μετά τις ανακοινώσεις για δραστικό περιορισμό εισακτέων στην ανώτατη εκπαίδευση, που τροφοδοτεί ακόμη περισσότερο τις κοινωνικές και τις εκπαιδευτικές ανισότητες.

    ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΣΕΕ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΑΤΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΚΕ

  ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΣΕΕ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΑΤΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΚΕ

  • 0 Comment
  • 397 Views
  • 0 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  28/1/21

  ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΣΕΕ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΑΤΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΚΕ

   Επιστολή στον Υπουργό οικονομικών απέστειλε σήμερα η ΓΣΕΕ, με την οποία τονίζει την παραβίαση του νόμου αλλά και το θεσμικό ατόπημα που έγιναν κατά την συνεδρίαση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και αφορούν στην πρόταση  για την εκλογή Προέδρου της ΟΚΕ.

  Στην επιστολή γίνεται εκτενής αναφορά στα πρωτοφανή γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά την τελευταία συνεδρίαση της ΟΚΕ, ζητείται από τον Υπουργό Οικονομικών να μην επικυρώσει τη θεσμική εκτροπή σχετικά με την εκλογή προέδρου ενώ η Συνομοσπονδία προειδοποιεί ότι σε αντίθετη περίπτωση θα εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα για την ακύρωση της Υπουργικής απόφασης.

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ 

   η σχετική επιστολή

  Σκ/ζχ/28012021

  Προς τον

  Υπουργό Οικονομικών

  κ. Χρήστο Σταϊκούρα

  Θέμα: «Ανάδειξη Προέδρου στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (Ο.Κ.Ε.)»

  Κύριε Υπουργέ,

  Τα πρωτοφανή γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά την τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, στις 18-1-2021, κατά την διαμόρφωση της πρότασης, ως προς το πρόσωπο του Προέδρου της, συνιστούν όχι μόνο παραβίαση του νόμου, αλλά και μείζον θεσμικό ατόπημα.

  Είναι γνωστό ότι η επιλογή και υπόδειξη του εκάστοτε υποψηφίου Προέδρου της ΟΚΕ από κάθε μια από τις τρεις ομάδες που την συγκροτούν, παγίως υποστηρίζεται και γίνεται σεβαστή από τις άλλες ομάδες.Η δημοκρατική αυτή πρακτική παραβιάστηκε κατάφωρα, κατά την τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας, γεγονός που οδήγησε στα γνωστά σε όλους αποτελέσματα.

  Η περιφρόνηση προς την επιλογή της εργατικής πλευράς και το πρόσωπο του υποψηφίου Προέδρου, που αυτή (η εργατική πλευρά), με ευρεία πλειοψηφία, μεταξύ των μελών της υπέδειξε, δεν είναι μόνο πρωτοφανής αλλά και επικίνδυνη για τη δημοκρατική λειτουργία και το μέλλον της  ΟΚΕ. Το πρόσωπο που υποδείξαμε όχι μόνο συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις του νόμου (προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους, επαρκούς επιστημονικής κατάρτισης και ευρείας κοινωνικής αποδοχής), αλλά είναι το ίδιο πρόσωπο που ομόφωνα όλοι οι κοινωνικοί εταίροι είχαμε ορίσει ως Πρόεδρο του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ)! Την ίδια στιγμή, στην Ολομέλεια μεθοδεύθηκε η υπερψήφιση ως προτεινόμενου Προέδρου, ενός  προσώπου, που δεν συγκεντρώνει ούτε την πλειοψηφία των μελών της ομάδας μας ούτε βέβαια την πλειοψηφία του όλου αριθμού των μελών της ΟΚΕ , όπως ρητά ορίζει ο νόμος.

  Ο νόμος απαιτεί, ρητά, το προτεινόμενο πρόσωπο για τη θέση του Προέδρου να συγκεντρώνει την πλειοψηφία των 2/3 του όλου αριθμού των μελών της ΟΚΕ . Μετά από δύο άκαρπες ψηφοφορίες (οπότε μπορεί να προταθεί από την Ολομέλεια και νέος  ή νέοι υποψήφιοι) τη θέση του Προέδρου καταλαμβάνει εκείνος που θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία του όλου αριθμού των μελών της Ολομέλειας (άρθρο 5 παρ. 1 του ν. 2232/1994, όπως αντικαταστάθηκε από το  άρθρο 44 παρ. 3 του ν. 3943/2011)

  Αυτό σημαίνει ότι, στην τελευταία αυτή περίπτωση, επιλέγεται ως  Πρόεδρος το πρόσωπο εκείνο, που θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών της Ολομέλειας . Ο νόμος στη γραμματική του διατύπωση είναι σαφής και συνεπώς δεν έχει ανάγκη ερμηνείας. Η απαιτούμενη   (μετά τις δύο άκαρπες ψηφοφορίες) απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των μελών της Ολομέλειας, είναι,  άλλωστε,  σύμφωνη και με το σκοπό του νόμου , ο οποίος αποσκοπεί στην εξασφάλιση της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης και αποδοχής στο πρόσωπο του Προέδρου της ΟΚΕ. Συνεπώς, οποιαδήποτε αντίθετη ερμηνεία, είναι contra legem και δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή.

  Με τα δεδομένα αυτά, η επικύρωση αυτής της πρωτοφανούς διαδικασίας και του αποτελέσματός της από την Ολομέλεια της ΟΚΕ είναι προφανές ότι υπονομεύει το θεσμό και παραβιάζει το νόμο, αφού το προτεινόμενο πρόσωπο δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη νόμιμη πλειοψηφία . Την κατηγορηματική αντίθεσή μας σε όλη αυτή τη μεθόδευση δηλώσαμε στην Ολομέλεια της ΟΚΕ και ζητήσαμε η ένστασή μας, με την επιχειρηματολογία που τη στηρίζει, να αποτελέσει μέρος του πρακτικού της εκλογικής διαδικασίας, που σας υποβλήθηκε, πλην όμως, όπως πληροφορηθήκαμε,  χωρίς αποτέλεσμα .

  Η πρωτοφανής αυτή εξέλιξη αποτελεί δυσμενή παρακαταθήκη για το μέλλον του θεσμού, ενώ υποσκάπτει το κύρος της ΟΚΕ και το αναγκαίο για τη λειτουργία της κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ ομάδων που την συγκροτούν.

  Όπως είναι προφανές, τυχόν έκδοση  απόφασης, σύμφωνης με την πρόταση που σας υποβλήθηκε όχι μόνο δεν θα έχει καμιά βάση- ούτε καν επίφαση-νομιμότητας, αφού θα συνιστά αποτέλεσμα πρωτοφανούς, κατά τα παραπάνω, παραβίασης του νόμου, αλλά επιπλέον θα υπονομεύσει την  ομαλή λειτουργία του θεσμού .

  Κύριε Υπουργέ,

  Σε μια κρίσιμη συγκυρία όπως η σημερινή, που ο κοινωνικός διάλογος  πρέπει να ενδυναμωθεί και η ΟΚΕ οφείλει να λειτουργεί ως θεσμός συναίνεσης και σύνθεσης, κάποιοι επέλεξαν να εισάγουν τον διχασμό και τη διαίρεση, υπηρετώντας προσωπικές και κομματικές στρατηγικές και συμφέροντα και υπονομεύοντας ευθέως την λειτουργία της ΟΚΕ.

  Αποτελεί ευθύνη όλων μας η προστασία της ομαλήςκαι σύννομης λειτουργίας της ΟΚΕ, ενώ η αποχή μας από ενέργειες που υποσκάπτουν το κύρος του θεσμούπρέπει να θεωρείται αυτονόητη. Σας καλούμε, στο πλαίσιο αυτό, να μη νομιμοποιήσετε την μεθόδευση, που έλαβε χώρα κατά τη την τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΟΚΕ, επικυρώνοντας ουσιαστικά μια θεσμική εκτροπή, η οποία θα έχει συνέπειες, μεταξύ άλλων, και σε σχέση με τη νομιμότητα συγκρότησης της ΟΚΕ και των αποφάσεων που θα κληθεί αυτή να λάβει στο μέλλον.

  Στην αντίθετη περίπτωση, η  ΓΣΕΕ, θα εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα για την ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης, που τυχόν θα εκδοθεί με το παραπάνω περιεχόμενο, ενώ θα επανεξετάσουμε και τη συμμετοχή των εκπροσώπων μας σε ένα θεσμό, του οποίου η νόμιμη και δημοκρατική λειτουργία έχει διαταραχθεί, εξαιτίας πρωτοφανών και απαράδεκτων πρακτικών, τις οποίες δεν πρόκειται, από την πλευρά μας, να αποδεχθούμε και να νομιμοποιήσουμε

  ​​ Με τιμή

  ​​Για τη Γ.Σ.Ε.Ε.

  Ο Πρόεδρος                                                                        Ο Γεν. Γραμματέας

  Γιάννης Παναγόπουλος                                                     Νικόλαος Κιουτσούκης

   

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΔΙΚΑΙΟΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΣΤΑΣΥ Α.Ε

  ΔΙΚΑΙΟΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΣΤΑΣΥ Α.Ε

  • 0 Comment
  • 416 Views
  • 0 Like

  ΔΙΚΑΙΟΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΣΤΑΣΥ Α.Ε

  Η ΓΣΕΕ στηρίζει τους συμβασιούχους εργαζόμενους στην καθαριότητα στις σταθερές συγκοινωνίες, οι οποίοι παρά το γεγονός ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες έπρεπε να κερδίσουν ασφαλιστικά μέτρα, για να συνεχίσει η εταιρεία προσωρινά να τους  απασχολεί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

  Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι προέρχονται από ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και μαζί με το γεγονός ότι ο τομέας της καθαριότητας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην παρούσα φάση, λόγω της πανδημίας, πρέπει να ενισχυθεί ουσιαστικά με προσωπικό που έχει γνώση της τήρησης και της διασφάλισης της υγείας, καθιστούν αυτονόητη την αναγκαιότητα πρόσληψης τους, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που έχει και το τακτικό προσωπικό της εταιρείας. 

  Η Συνομοσπονδία, βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων στην καθαριότητα στη ΣΤΑΣΥ ΑΕ, οι οποίοι δίνουν και δικαστικό αγώνα για να διασφαλίσουν το δικαίωμά τους στην εργασία.

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΣΧΟΛΙΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΣΕΕ-ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗ ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑ, ΤΟΝ ΣΕΞΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

  ΣΧΟΛΙΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΣΕΕ-ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗ ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑ, ΤΟΝ ΣΕΞΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

  • 0 Comment
  • 201 Views
  • 0 Like

  ΣΧΟΛΙΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΣΕΕ

  ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗ ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑ, ΤΟΝ ΣΕΞΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

  Η ΓΣΕΕ καταδικάζει τη σεξιστική, χυδαία, αντισυνδικαλιστική και πάνω από όλα απάνθρωπη τοποθέτηση του μέχρι πρότινος αντιπροέδρου ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, ο οποίος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χλευάζει καταγγελία γυναίκας δημοσιογράφου για σεξουαλική παρενόχληση από πρώην Υπουργό. Η Συνομοσπονδία έχει ξεκάθαρη θέση η οποία είναι διαχρονικά αδιαπραγμάτευτη. "Τα συνδικάτα είναι δίπλα στα θύματα βίας στους χώρους εργασίας - Καμία ανοχή στην παρενόχληση και τη βία στην εργασία". Την ώρα που η Συνομοσπονδία και με πρόσφατη ανακοίνωσή της ζητά από όλους επαγρύπνηση για τα περιστατικά βίας, διακρίσεων, ρατσισμού και μισαλλοδοξίας και βρίσκεται στο πλευρό των θυμάτων με κάθε είδους μέσο και τρόπο, τέτοιες δηλώσεις και συμπεριφορές δεν έχουν καμία θέση στους κόλπους μας. Ο συγκεκριμένος συνδικαλιστής μπορεί να καθαιρέθηκε άμεσα από το σωματείο του, δεν φτάνει όμως μόνον αυτό. Οφείλει δημόσια συγνώμη και μεταμέλεια για μία συμπεριφορά που σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται. Για τη ΓΣΕΕ, ο σεβασμός της αξιοπρέπειας όλων στην εργασία και στην κοινωνία, ήταν, είναι και θα παραμείνει προτεραιότητα. Η Συνομοσπονδία ενημερώνει ότι το [email protected] και οι Δομές δωρεάν πληροφόρησης εργαζομένων και ανέργων (Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ www.kepea.gr, Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής Εργαζομένων και Ανέργων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ https://www.inegsee.gr/diktio-ipiresion-pliroforisis-simvouleftikis-ergazomenon-anergon/), είναι στη διάθεση των εργαζομένων για την υποβολή καταγγελιών ή την παρακολούθηση καταγγελιών στο ΣΕΠΕ και τον Συνήγορο του Πολίτη που αφορούν ζητήματα παράνομων διακρίσεων, βίας και παρενόχλησης στην εργασία.

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα
 • Δείκτες Κλίματος Αγοράς Εργασίας: Μεγάλη μείωση εισοδημάτων στους εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα Σχεδόν 6 στους 10 εργαζόμενους δηλώνουν μείωση εισοδημάτων – Το 36% δηλώνει μείωση μεγαλύτερη του 21% Αρνητικά αξιολογούν την ραγδαία ανάπτυξη της τηλεργασίας

  Δείκτες Κλίματος Αγοράς Εργασίας: Μεγάλη μείωση εισοδημάτων στους εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα Σχεδόν 6 στους 10 εργαζόμενους δηλώνουν μείωση εισοδημάτων – Το 36% δηλώνει μείωση μεγαλύτερη του 21% Αρνητικά αξιολογούν την ραγδαία ανάπτυξη της τηλεργασίας

  • 0 Comment
  • 309 Views
  • 0 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 19.1.21

  Δείκτες Κλίματος Αγοράς Εργασίας: Μεγάλη μείωση εισοδημάτων στους εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα Σχεδόν 6 στους 10 εργαζόμενους δηλώνουν μείωση εισοδημάτων – Το 36% δηλώνει μείωση μεγαλύτερη του 21% Αρνητικά αξιολογούν την ραγδαία ανάπτυξη της τηλεργασίας

  Η ΓΣΕΕ και το Ινστιτούτο Εργασίας δίνουν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα ειδικής θεματικής έρευνας κοινής γνώμης, η οποία απευθύνεται σε εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα, για την καταγραφή-μέτρηση και συγκριτική αποτίμηση δεικτών κλίματος αναφορικά με την εξέλιξη των αμοιβών, την ασφάλεια της θέσης εργασίας τους, την τηλεργασία. Σε συνέχεια ανάλογης έρευνας του Οκτωβρίου του 2020, καταγράφονται οι αρνητικές οικονομικές και εργασιακές επιπτώσεις της πανδημίας στους εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα. Τα ευρήματα που προκύπτουν είναι:  Το 56% των εργαζομένων αναφέρει ότι μειώθηκαν τα εισοδήματά τους κατά την διάρκεια της πανδημίας. - Από αυτούς το 22% δηλώνει απώλεια εισοδήματος πάνω από 31%, ενώ το 14% δηλώνει απώλεια εισοδήματος από 21 – 30%. - Το 48% των εργαζομένων που αναφέρουν μείωση εισοδημάτων, δηλώνουν απαισιόδοξοι για την εξέλιξη της αμοιβής τους για το επόμενο 6μηνο.

  Το 40% των εργαζομένων δηλώνουν ότι έχουν εργαστεί με τηλεργασία στην διάρκεια της πανδημίας. Παράλληλα, εμφανίζονται να αξιολογούν αρνητικά την ταχεία ανάπτυξη της τηλεργασίας σε σχέση με την επαγγελματική εξέλιξή τους, την εξέλιξη της αμοιβής τους, τις ώρες εργασίας τους, τα εργασιακά δικαιώματά τους, την προσωπική ζωή τους και την ψυχική ισορροπία τους. Συγκεκριμένα:  Το 65% αξιολογεί ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με τις ώρες εργασίας τους  Το 54% αξιολογεί ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με τα εργασιακά δικαιώματά τους  Το 54% αξιολογεί ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με την ψυχική ισορροπία τους  Το 52% αξιολογεί ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με την προσωπική ζωή τους  Το 40% αξιολογεί ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με την εξέλιξη της αμοιβής τους  Το 40% αξιολογεί ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με την επαγγελματική εξέλιξή τους

  Τα υπόλοιπα ευρήματα της έρευνας καταγράφουν ανάλογες απόψεις με αυτή του Οκτωβρίου του 2020. Συγκεκριμένα: - Το 56% των ερωτηθέντων εκφράζει απαισιοδοξία για την πορεία της χώρας στους μήνες που έρχονται (+4% σε σχέση με τον Οκτώβριο). - Το 58% δηλώνουν απαισιόδοξοι σε σχέση με την εξέλιξη των αμοιβών τους για το επόμενο 6μηνο (+1% σε σχέση με τον Οκτώβριο). - Το 39% των εργαζομένων δηλώνουν απαισιόδοξοι για τη διατήρηση της θέσης εργασίας τους (+1% σε σχέση με τον Οκτώβριο) και το 53% δηλώνουν αντίστοιχα αισιόδοξοι (-1% σε σχέση με τον Οκτώβριο).

  Η Έρευνα αποτυπώνει με ξεκάθαρο τρόπο την ένταση του κλίματος οικονομικής και εργασιακής ανασφάλειας και επισφάλειας και τον αυξανόμενο προβληματισμό των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα για τις αλλαγές που φέρνει η περίοδος της πανδημίας σε σχέση με τις αμοιβές και τα εργασιακά δικαιώματά τους. Καλούμε την κυβέρνηση • να αντιμετωπίσει, με συγκεκριμένες ενέργειες, την έντονη παραβατικότητα που παρατηρείται εντεινόμενη στην αγορά εργασίας, • να προχωρήσει σε ενέργειες ουσιαστικής στήριξης της εργασίας και των πληττόμενων εργαζομένων, • να αποκαταστήσει και να ενισχύσει το θεσμό των ανεξάρτητων συλλογικών διαπραγματεύσεων, • να αναπτύξει ουσιαστικό θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης της τηλεργασίας που αναπτύσσεται με άναρχο και άδικο τρόπο.

  Όσο η εργασία και οι εργαζόμενοι δε λαμβάνουν την υποστήριξη και την ενδυνάμωση που τους αναλογεί, οι σοβαρές στρεβλώσεις, ο κατακερματισμός και οι ανισότητες στην αγορά εργασίας θα εντείνονται. Σε αυτή την δύσκολη - από κάθε άποψη - συγκυρία, η πλήρης επαναφορά και ενεργοποίηση των Ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και η δυνατότητα των κοινωνικών εταίρων να διαμορφώνουν τον κατώτατο μισθό, αποτελεί περισσότερο από ποτέ πλέον επιβεβλημένη κοινωνική αναγκαιότητα.

  [embeddoc url="https://gsee.gr/wp-content/uploads/2021/01/4912_Δείκτες-ΙΝΕ-τελικό.pdf" download="all"]

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΕΚΦΟΒΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ – Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΟΕΧΒΕ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

  ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΕΚΦΟΒΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ – Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΟΕΧΒΕ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

  • 0 Comment
  • 364 Views
  • 0 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  19.1.21

  ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΕΚΦΟΒΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ - Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΟΕΧΒΕ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

  Την ώρα που το συνδικαλιστικό κίνημα έχει να αντιμετωπίσει σωρεία προβλημάτων στους εργασιακούς χώρους, κάποιοι επιχειρούν να το εκφοβίσουν καταθέτοντας αγωγές εκατομμυρίων ευρώ.

  Σε μία τέτοια απαράδεκτη κίνηση προχώρησε ο  επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, διεκδικώντας από την Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας το ποσό των δυο (2) εκατομμυρίων ευρώ, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με τα λιπάσματα Καβάλας (;;;) με αποτέλεσμα ο αγώνας της ΟΕΧΒΕ να προκαλέσει ηθική βλάβη στο πρόσωπο του μέσω δυσφήμισης δια του τύπου. Η στάση της ΓΣΕΕ είναι ξεκάθαρη και κατηγορηματική. Η Συνομοσπονδία θα είναι πάντα απέναντι σε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία και καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων. Δυσφήμιση όντως υφίσταται και είναι το απαράδεκτο εργασιακό τοπίο που έχει διαμορφωθεί στη Λιπασματοβιομηχανία Καβάλας. Προς αυτή την κατεύθυνση τόσο η Κυβέρνηση όσο και οι ελεγκτικοί της μηχανισμοί πρέπει να ενσκήψουν στο κρίσιμο ζήτημα των λιπασμάτων Καβάλας. Να προχωρήσουν άμεσα σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους ώστε να διερευνηθούν σε βάθος τόσο οι εργασιακές σχέσεις στη συγκεκριμένη βιομηχανία όσο και το ζήτημα πληθώρας παρένθετων εταιρειών.

  Η Συνομοσπονδία βρίσκεται στο πλευρό της ΟΕΧΒΕ η οποία δίνει καθημερινό αγώνα. Κάθε αγώνας μιας Ομοσπονδίας είναι αγώνας όλων μας.

   

   ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ 

  Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΣΕΕ

Διεύθυνση: Πατησίων 69 & Αινιάνος 2, 10434 Αθήνα

Ταχυδρομική θυρίδα: ΤΘ 3626, ΤΚ 10210

e-mail: [email protected]

τηλέφωνο: 210-8202100

fax: 210-8202186, 210-8202187

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

e-mail: [email protected]

τηλέφωνο: 210-8202296

fax: 210-8202144