• Η ΑΔΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΣΥΝΙΣΤΑ ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΑΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΟ ΑΚΟΛΟΥΘΗΜΑ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

  Η ΑΔΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΣΥΝΙΣΤΑ ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΑΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΟ ΑΚΟΛΟΥΘΗΜΑ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

  • No Comment
  • 74 Views
  • 1 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  20.1.22

   

  Η ΑΔΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΣΥΝΙΣΤΑ ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΑΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΟ ΑΚΟΛΟΥΘΗΜΑ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

  Σε μια περίοδο που η μετάλλαξη «Ο» της COVID-19 σαρώνει απ’ άκρου εις άκρον τη χώρα, με τις μικρότερες ηλικίες να βρίσκονται και αυτές στο επίκεντρο της νόσου, οι εργαζόμενοι γονείς του ιδιωτικού τομέα υφίστανται σημαντική δυσμενή διάκριση έναντι των συναδέλφων τους στο δημόσιο τομέα, οι οποίοι (ορθώς) έχουν πρόσβαση στη χορήγηση πενθήμερης (5) άδειας ειδικού σκοπού δίχως περικοπή των αποδοχών τους.

  H τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης  μετατρέπει την άδεια ειδικού σκοπού σε τιμωρητικό ακολούθημα της άδειας ασθένειας και μάλιστα με χρονικό περιορισμό της περιόδου νόσησης. Μέχρι σήμερα η άδεια ειδικού σκοπού αποτελούσε ένα ειδικό σχήμα άδειας τριών ημερών που ακολουθείτο από τη χορήγηση μίας ημέρας ετήσιας κανονικής άδειας, σχήμα το οποίο επαναλαμβανόταν κυκλικά ανά τέσσερις ημέρες. Αναλυτικότερα, οι δύο πρώτες ημέρες χορηγούνταν με πλήρεις αποδοχές από τον εργοδότη, η τρίτη ημέρα επιδοτείτο στο 100% από τον τακτικό προϋπολογισμό και η τέταρτη ημέρα αφαιρείτο από την ετήσια κανονική άδεια του εργαζόμενου. Επίσης, για εργαζόμενους που είχαν ήδη εξαντλήσει το δικαίωμα της ετήσιας κανονικής άδειας για το έτος 2020, γινόταν αποδεκτό ότι, κατά την τέταρτη μέρα του ανωτέρω σχήματος, μπορούσε να δηλωθεί οποιαδήποτε άλλη νόμιμη άδεια δικαιούτο ο εργαζόμενος, είτε αυτή χορηγείτο με αποδοχές είτε χωρίς αποδοχές, όπως π.χ. άδεια για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης των παιδιών, άδεια λόγω ασθένειας τέκνου, άδεια άνευ αποδοχών. Με την τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας μειώνονται κατά 50% οι αποδοχές των 4 πρώτων ημερών, ενώ την 5η ημέρα  οι εργαζόμενοι γονείς θα πρέπει να αναζητήσουν άλλη πρόσφορη άδεια για να δικαιολογήσουν την απουσία τους, δίχως να υπάρχει πρόβλεψη για παράταση ανά περίπτωση, με εντολή ιατρού, αν τα συμπτώματα επιμένουν. Βέβαια, ερωτηματικά γεννώνται για την 4η μέρα, διότι η διατύπωση της τροπολογίας δεν κάνει απολύτως καμία αναφορά στην υποχρέωση του εργοδότη να καλύπτει την αναλογία που του αντιστοιχεί συμπληρωματικά του τεκμαρτού της αποζημίωσης του ΕΦΚΑ. Επίσης, με την τροπολογία γεννάται και ένα άλλο ερωτηματικό: Για τους εργαζόμενους που τα τέκνα τους νοσούν θα ισχύει η προβλεπόμενη στην ως άνω τροπολογία τιμωρητική αποζημίωση, ενώ για τους εργαζόμενους γονείς που τα τέκνα δεν νοσούν αλλά τα τμήματα των σχολείων τους έκλεισαν με απόφαση του ΕΟΔΥ λόγω κρουσμάτων θα ισχύει η άδεια ειδικού σκοπού που θεσπίστηκε με το άρθρο 4 της ΠΝΠ της 11/3/2020 (Α΄55), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του Ν. 4682/2020 (Α΄76) και προβλέπει τέσσερις (4) ημέρες με πλήρεις αποδοχές (2 εργοδότης, 1 κράτος, 1 εργαζόμενος); Δηλαδή σε μια χώρα δημοκρατικά ευνομούμενη, θα έχουμε εργαζόμενους γονείς «τριών ταχυτήτων»; Άλλη μεταχείριση οι εργαζόμενοι γονείς του δημοσίου τομέα, άλλη οι γονείς με νοσούντα τέκνα και άλλη οι εργαζόμενοι με τέκνα, των οποίων τα σχολικά τμήματα έκλεισαν με απόφαση του ΕΟΔΥ;

  Η Συνομοσπονδία ζητά από την Κυβέρνηση να νομοθετήσει εκ νέου με καθαρότητα, δίχως διακρίσεις και μισθολογικές περικοπές. Η τροπολογία επιβάλλεται να ανακληθεί άμεσα και με νέα τροπολογία να προβλέπεται ότι σε περίπτωση νόσησης από COVID-19 τέκνων εργαζομένων μέχρι και τη Γ’ Λυκείου, οι εργαζόμενοι γονείς να δικαιούνται ειδικής άδειας με πλήρεις αποδοχές για πέντε (5) ημέρες ή για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο με γνωμάτευση ιατρού για τις περιπτώσεις νόσησης, νοσηλείας τέκνων και αναστολής λειτουργίας σχολικών τμημάτων.

                                                                             ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα
 • Η ΓΣΕΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ ΧΙΛΤΟΝ

  Η ΓΣΕΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ ΧΙΛΤΟΝ

  • No Comment
  • 58 Views
  • 0 Like

  18.1.22

  Η ΓΣΕΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ ΧΙΛΤΟΝ

  Με τη μορφή εθελουσίας εξόδου ή συμμετοχής σε προγράμματα κατάρτισης άλλων εταιρειών, οδηγεί σε απολύσεις 350 εργαζόμενους η εταιρεία Ιονική Ξενοδοχειακή ΑΕ, στην οποία ανήκει το Χίλτον. Ο στόχος είναι ξεκάθαρος και πρέπει να αποτραπεί. Η εταιρεία θέλει να απολύσει καταρτισμένους επαγγελματίες με πολλά χρόνια εμπειρίας και εργασίας και να τους  αντικαταστήσει με φθηνό εργατικό δυναμικό. Η Συνομοσπονδία στηρίζει τις πρωτοβουλίες του επιχειρησιακού σωματείου εργαζομένων στο Χίλτον και της ΠΟΕΕΤ, ενώ βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων οι οποίοι δίνουν τον αγώνα τους με σειρά κινητοποιήσεων. Η διοίκηση του ξενοδοχείου, πρέπει να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση  της και τα τελεσίγραφα και να ξεκινήσει διαβούλευση με τους εργαζόμενους ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας τους και τα εργασιακά τους δικαιώματα.

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ Η ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΕΝ ΩΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

  ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ Η ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΕΝ ΩΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

  • No Comment
  • 51 Views
  • 0 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  18.1.22

  ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ Η ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΕΝ ΩΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

  Η λίστα με τους νεκρούς εν ώρα εργασίας δε λέει να κλείσει. Τις τελευταίες ημέρες, δύο εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους την ώρα που εργάζονταν και ένας τραυματίστηκε σοβαρά και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. Στη Λίμνη Πλαστήρα εργαζόμενος εργολάβου του ΔΕΔΔΗΕ, χάνει τη ζωή του την ώρα που επιχειρούσε να αποκαταστήσει βλάβη στην ηλεκτροδότηση. Στο δήμο Βόρειας Κυνουρίας, εργαζόμενος σε εργολάβο που έχει αναλάβει την επεξεργασία απορριμμάτων, σκοτώνεται την ώρα που εκτελούσε  εργασίες. Στα Τρία Μοναστήρια Ρεθύμνου, οδηγός τραυματίζεται όταν το φορτηγό που οδηγούσεεξετράπη από την πορεία του. Κοινός παρανομαστής και στις τρεις περιπτώσεις οι "αδιευκρίνιστες συνθήκες". Είναι αδιανόητο και έχουμε κρούσει κατ επανάληψη τον κώδωνα του κινδύνου, να χάνουν τη ζωή τους άνθρωποι την ώρα του μεροκάματου. Τα εργατικά δυστυχήματα και ατυχήματα έχουν γίνει μάστιγα για τη χώρα μας και δυστυχώς δεν έχουν ληφθεί μέτρα ώστε να αποτραπούν.  Απαιτούμε να διευκρινιστούν άμεσα οι συνθήκες κάτω από τις οποίες οι δύο συνάδελφοι έχασαν τη ζωή τους και ο ένας συνάδελφος τραυματίστηκε  και να αποδοθούν ευθύνες όπου αυτές αναλογούν. Οι αρμόδιες αρχές και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να κινητοποιηθούν άμεσα, ώστε να μη θρηνήσουμε άλλους συναδέλφους.

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ENERGEAN ΣΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ

  ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ENERGEAN ΣΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ

  • No Comment
  • 36 Views
  • 0 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  18.1.22

  ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ENERGEAN ΣΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ

  Η ΓΣΕΕ  καταγγέλλει τη διοίκηση της εταιρείας Εnergean  η οποία προχώρησε σε απολύσεις εργαζομένων στα πετρέλαια Καβάλας. Απολύσεις επειδή οι εργαζόμενοι όρθωσαν το ανάστημά τους και διεκδίκησαν το δίκιο τους. Η εταιρεία,  απολύει αλλά και μηνύει τους εργαζόμενους με αναληθείς κατηγορίες για δυσφήμιση και δολιοφθορές με στόχο τον εκφοβισμό των υπολοίπων, τους οποίους προειδοποιεί ότι αν δεν σταματήσουν την επίσχεση εργασίας θα έχουν την ίδια τύχη με τους συναδέλφους τους. Η Συνομοσπονδία απαιτεί από τη διοίκηση της Εnergean να αλλάξει ρότα εδώ και τώρα, να πάρει πίσω τις απολύσεις και να εγκαταλείψει τις αυταρχικές πρακτικές. Οι εργαζόμενοι στα πετρέλαια Καβάλας διεκδικούν το αυτονόητο.  Τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους αλλά σ’ ένα εργασιακό περιβάλλον με ασφάλεια τόσο για τους ίδιους όσο και για την τοπική κοινωνία. Σ αυτόν τον αγώνα δεν είναι μόνοι τους.  Είμαστε όλοι μαζί. Οι εργαζόμενοι έχουν επιδείξει υπευθυνότητα και επιζητούν λύσεις με αξιοπρέπεια και κοινωνική ευθύνη και αυτό πρέπει να γίνει.

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΣΕΕ ΑΠΟ Ο.Κ.Ε

  ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΣΕΕ ΑΠΟ Ο.Κ.Ε

  • No Comment
  • 351 Views
  • 0 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  5/1/22

  ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΣΕΕ ΑΠΟ Ο.Κ.Ε

  Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τη μετατροπή της Ο.Κ.Ε από ένα θεσμό συνεννόησης και διαλόγου, σ’  ένα ελεγχόμενο κομματικό παραμάγαζο, η ΓΣΕΕ  αποφάσισε την ανάκληση των εκπροσώπων της από την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.

  Σε σχετική επιστολή που απέστειλε η Συνομοσπονδία στον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, στον Πρόεδρο, στους Αντιπροέδρους και τα μέλη της ΟΚΕ, τονίζει ότι η απόφασή της έρχεται μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και τη μη συμμόρφωση στις εγγυήσεις αμεροληψίας και ανεξαρτησίας, από κρατικές και λοιπές παρεμβάσεις, που οφείλουν να διέπουν τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής.

  Η σχετική επιστολή

  Προς

  Τον Πρόεδρο, τους Αντιπροέδρους & τα Μέλη της ΟΚΕ
  Τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χ. Σταϊκούρα
   

  Θέμα: Ανάκληση των εκπροσώπων της ΓΣΕΕ από την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ).

   

  Σε εκτέλεση των σχετικών αποφάσεων της από 12.10.2021 Ολομέλειας της Διοίκησης και της από 17.12.2021 Εκτελεστικής της Επιτροπής της, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ):

  1) ανακαλεί από την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή(ΟΚΕ) το σύνολο των δεκατεσσάρων (14) τακτικώνμελών και των δεκατεσσάρων (14) αναπληρωματικών μελών, τα οποία προτάθηκαν από τη Συνομοσπονδία και ορίσθηκαν ως εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ στη σύνθεση της δεύτερης ομάδας – ομάδα εργαζομένων της ΟΚΕ (άρθρο 3 παρ.4 Ν. 2232/1994, όπως ισχύει, ΦΕΚ 1051/ΥΟΔΔ/21.12.20)
  2) δεν νομιμοποιεί επομένως την ιδιότητα του εκπροσώπου της στη διαδικασία εκλογής και την εκλογή του Αντιπροέδρου της ΟΚΕ. Επισημαίνουμε μάλιστα ότι, παρά την απαγόρευση ανανέωσης της θητείας των Αντιπροέδρων της ΟΚΕ, την παράνομη και παράτυπη εκλογή του Αντιπροέδρου όχι μόνο της δεύτερης, αλλά και της τρίτης ομάδας της ΟΚΕ (άρθρο 5 παρ.4 Ν. 2232/1994, όπως ισχύει) και
  3) δεν θα συμμετέχει διά του Προέδρου της στο Συμβούλιο Προέδρων της ΟΚΕ (άρθρο 12 Ν. 2232/1994, όπως ισχύει).

  Η απόφαση της ΓΣΕΕ για την ανάκληση των εκπροσώπων της ελήφθη σε συνέχεια της απόφασης 990/2021 του Συμβουλίου της Επικρατείας και της μη συμμόρφωσης στις εγγυήσεις αμεροληψίας και ανεξαρτησίας από κρατικές και λοιπές παρεμβάσεις, που οφείλουν να διέπουν τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και συνακόλουθα τη δημοκρατικήδιασφάλιση της νόμιμης εκπροσώπησής της  για την απρόσκοπτη εκπλήρωση της εκ του νόμου αποστολής της ως θεσμικού οργάνου διεξαγωγής κοινωνικού διαλόγου.

  Για τη ΓΣΕΕ

  Ο Πρόεδρος     Ο αναπλ. Γεν. Γραμματέας

    Γιάννης Παναγόπουλος             Θανάσης Δανούσης

  Διαβάστε περισσότερα
 • Η ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΣΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΜΟΛΙΣ 13€ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ

  Η ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΣΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΜΟΛΙΣ 13€ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ

  • No Comment
  • 166 Views
  • 1 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  29/12/21

  Η ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΣΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΜΟΛΙΣ 13€ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ

  Μπορεί το κύμα ακρίβειας να επελαύνει εδώ και μήνες στη χώρα μας ακολουθώντας τον γενικότερο ευρωπαϊκό «καλπασμό» του πληθωρισμού. Μπορεί οι αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος να μην αναμένεται να αποκλιμακωθούν πριν από το τέλος του 2022 (με τις εκτιμήσεις διαρκώς να μεταβάλλονται επί τα χείρω). Μπορεί να θεωρείται δεδομένο ότι και ο ελληνικός πληθωρισμός θα εκτοξευτεί σε επίπεδα άνω του 5% από τον Ιανουάριο. Μπορεί όλες οι μέχρι σήμερα εκτιμήσεις να προβλέπουν περαιτέρω ανατιμήσεις προϊόντων αμέσως μετά τις γιορτές, κατά μέσο όρο στο 20% σε αρκετά βασικά είδη διατροφής, αλλά και ευρύτερης ακόμη κατανάλωσης, και που όμως σε κάποιες περιπτώσεις θα αγγίξουν και το 30%.

  Μπορεί όλα τα παραπάνω να συνιστούν μια αναπόφευκτη εξέλιξη, στην αλυσίδα που ξεκινάει από την πανδημική κρίση, συνεχίζεται με την «έκρηξη» του ενεργειακού κόστους, όπου το ρόλο τους ασφαλώς παίζουν και άλλοι παράγοντες και επιταχύνεται με καταλύτη την παγκόσμια διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας. Όμως, οι εργαζόμενοι στη χώρα μας καλούνται να αντιμετωπίζουν όλες τις παραπάνω ανατιμήσεις, που έρχονται να προστεθούν σε εκείνες που έχουν σημειωθεί σε διάφορα βασικά αγαθά/προϊόντα από την αρχή του 2021, με ποσοστιαία αύξηση μόλις 2% στον κατώτατο μισθό, δηλαδή 13€ μεικτά το μήνα (!).

  Με «αρνητικούς πρωταθλητές» τα απορρυπαντικά, τα όσπρια, τα τυροκομικά κ.α. κυρίως βασικά τρόφιμα, ο βασικός στόχος θεσμοθέτησης του κατώτατου μισθού που είναι η προστασία ενός τμήματος της κοινωνίας από τη φτωχοποίηση έχει αποτύχει παταγωδώς. Το ύψος του κατώτατου μισθού στη χώρα μας και η μόλις 2% αύξηση που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, δε μπορεί σε καμία περίπτωση να διασφαλίσει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Η οριακή αύξηση του κατώτατου μισθού και μάλιστα από 1.1.2022, δεν ενισχύει σε καμία περίπτωση την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα και ανάπτυξη, δε βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης και φυσικά δε μειώνει την ανασφάλεια και επισφάλεια που διακρίνουν σήμερα την αγορά εργασίας.

  Η ΓΣΕΕ, έχει τεκμηριώσει μέσω του Ινστιτούτου εργασίας της Συνομοσπονδίας, το αίτημά της για την αναγκαιότητα άμεσης επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και στη συνέχεια της προσαρμογής του στο 60% του διαμέσου ακαθάριστου μισθού πλήρους απασχόλησης, δηλαδή στα 809 ευρώ, με την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Η αύξηση των 13 ευρώ την οποία αποφάσισε η κυβέρνηση δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο κατώτατος μισθός βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

  Οι εργαζόμενοι στη χώρα μας, κρίνουν κατώτερη των προσδοκιών και των αναγκών τους την απόφαση της Κυβέρνησης. Σε μία κρίσιμη για αυτούς περίοδο λόγω και της πανδημίας -και μετά από 11 συνεχή χρόνια μνημονίων και σκληρών δημοσιονομικών μέτρων- χρειάζονται την ουσιαστική ενίσχυση των εισοδημάτων και της προστασίας τους, την καταπολέμηση της παραβατικότητας σε βάρος τους και τη θεσμική κατοχύρωση και ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συμβάσεων εργασίας.

  Τα συνδικάτα, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι απολυμένοι δεν ξεχνούμε ότι τον Ιούνιο του 2021 τέθηκαν σε ισχύ με το ν. 4808/2021 αντεργατικά μέτρα  τα οποία, επιτείνοντας τους εργασιοκτόνους περιορισμούς των μνημονιακών μέτρων, θίγουν θεμελιώδεις αρχές και δικαιώματα του Εργατικού Δικαίου της χώρας και επιφέρουν καίρια πλήγματα στο θεσμό των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και στο μοντέλο της ασφαλούς και αξιοπρεπώς αμειβόμενης εργασίας. Σειρά μέτρων αποδυνάμωσης της συνδικαλιστικής ελευθερίας και της συλλογικής προστασίας των εργαζομένων, με παράλληλη ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος και της ατομικής σύμβασης εργασίας επιβλήθηκαν σε ένα εργασιακό, κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον  απαγορευτικό για τέτοιου είδους νομοθετικές  παρεμβάσεις, εν μέσω παρατεινόμενης για δεύτερο χρόνο διακινδύνευσης της κοινωνίας από την πανδημία του κορωνοϊού, με όλες τις ήδη επελθούσες και αναμενόμενες στο μέλλον συνέπειες στην οικονομία, την εργασία και την κοινωνία.

  Σε ένα περιβάλλον ακραίας ευελιξίας της αγοράς εργασίας και έντονης επισφάλειας του εργατικού δυναμικού της χώρας, που τροφοδοτείται από τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, την εκτεταμένη χρήση ευέλικτων μορφών απασχόλησης, την αποδιοργάνωση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους και την απειλή της πανδημίας, το βασικό ρυθμιστικό πλαίσιο της εργασίας αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχει αντεργατικό και αντισυνδικαλιστικό προσανατολισμό και  πλέον έντονα αντικοινωνικά χαρακτηριστικά.

  Τέλος, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε σε όλους την Πρωθυπουργική δέσμευση για αύξηση του κατώτατου μισθού για διπλάσιο ποσοστό του ρυθμού ανάπτυξης.

                                                                             ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα
 • Η ΓΣΕΕ ΘΕΤΕΙ ΠΡΟ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΟΥ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.

  Η ΓΣΕΕ ΘΕΤΕΙ ΠΡΟ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΟΥ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.

  • No Comment
  • 358 Views
  • 0 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  29.12.21

  Η ΓΣΕΕ ΘΕΤΕΙ ΠΡΟ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΟΥ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.

  Με επείγουσα επιστολή της η ΓΣΕΕ θέτει προ των ευθυνών του το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τα σοβαρά νομικά, αλλά και εφαρμοστικά προβλήματα, των διατάξεων του πρόσφατου νόμου 4808/2021 που θα αρχίσουν να ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2022 και αφορούν στην υποχρέωση εγγραφής, υπό την απειλή αναστολής των θεμελιωδών τους δικαιωμάτων,  όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων της χώρας στο Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων των Εργαζομένων (ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.), καθώς και στη γενική υποχρέωση διάθεσης ψηφιακών μέσων για τη διεξαγωγή των συλλογικών τους διαδικασιών.

  Η Συνομοσπονδία τονίζει την υποχρέωση του Υπουργείου Εργασίας να μην θέσει σε λειτουργία το ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε. και να αναμείνει την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, στο οποίο προσέφυγαν συνδικαλιστικές οργανώσεις και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα,  στην οποία προσέφυγε η ΓΣΕΕ, λόγω των ζητημάτων μείζονος γενικού ενδιαφέροντος που τίθενται από την προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων  των εργαζομένων από το Σύνταγμα, αλλά και από την ευρεία επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα κατά  παραβίαση των κανόνων και εγγυήσεων του Γενικού Κανονισμού Προσωπικών Δεδομένων.

  Το Υπουργείο Εργασίας οφείλει να καταργήσει τις διατάξεις του ν. 4808/2021 που αφορούν στο ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε. και τροποποιούν κατά παραβίαση του Συντάγματος τους ιστορικούς και κεντρικούς για τη λειτουργία των συνδικάτων και τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις  ν. 1264/1982 και το ν. 1876/1990. Η ανάσυρση από τις μαύρες σελίδες της ιστορίας της χώρας πρακτικών πλήρους ελέγχου της συνδικαλιστικής δράσης, όπως έγινε με αντίστοιχο νομοθέτημα της επταετίας για την τήρηση φακέλων των σωματείων στο Υπουργείο Εργασίας, είναι σχεδόν βέβαιο ότι αποσκοπεί στη φίμωση της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης των εργαζομένων και των διεκδικήσεών τους για εργασία με ισότητα και αξιοπρέπεια.

  Όσο εκκρεμεί ο έλεγχος συνταγματικότητας και νομιμότητας των διατάξεων αυτών, το Υπουργείο Εργασίας έχει καθήκον να  παρατείνει την εφαρμογή τους, ενώ παράλληλα στα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς της πανδημίας και λόγω της επικρατούσας νέας έξαρσης, να διασφαλισθεί η συμμετοχή των εργαζομένων μέσω και της υποχρεωτικής υβριδικής διενέργειας των  συλλογικών διαδικασιών των σωματείων.

   ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

   Η επιστολή της ΓΣΕΕ προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ΕΒ/ΖΧ/271221 ΠροςΤον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεωνκ. Κ. Χατζηδάκη Θέμα: Εκκρεμής έλεγχος συνταγματικότητας και νομιμότητας των διατάξεων που αφορούν στο Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων των Εργαζομένων και έναρξη εφαρμογής τους από την 1η.1.2022 Κύριε Υπουργέ

  Με τις διατάξεις των άρθρων 82-101 και 133 του ν. 4808/2021 (Α΄101), ο οποίος δημοσιεύθηκε στις 19.6.2021,  επιβλήθηκαν, ανάμεσα σε πληθώρα περιοριστικών διατάξεων, εξίσου σοβαρές τροποποιήσεις στον ιστορικό και κεντρικό για την οργάνωση και λειτουργία των συνδικάτων ν. 1264/1982, για τα νομικά και εφαρμοστικά ζητήματα των οποίων η ΓΣΕΕ απέστειλε την υπ.αριθμ. 337/22.7.2021 επιστολή της (επισυνάπτεται εκ νέου).

  Από τη δημοσίευση του νόμου μέχρι σήμερα το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δεν έχει ανταποκριθεί στην προβλεπόμενη μέριμνα της Πολιτείας για την υποχρεωτική, με βάση το νόμο, ψηφιακή μετάβαση στη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, κατ’ελάχιστον μέσω της έκδοσης των προβλεπόμενων στο ν. 4808/2021 Υπουργικών Αποφάσεων. Χαρακτηριστικά αναφέρονται δύο κρίσιμα για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις όλης της χώρας πεδία τα οποία αποκτούν υποχρεωτική ψηφιακή διάσταση, τα οποία παραμένουν αρρύθμιστα. Συγκεκριμένα, δεν έχει διατεθεί το προβλεπόμενο από το άρθρο 87 κατάλληλο και χωρίς αντάλλαγμα λογισμικό για τη διεξαγωγή των εκλογικών διαδικασιών των σωματείων εξ αποστάσεως με ψηφιακό τρόπο, ο οποίος καθίσταται υποχρεωτικός από 1ης.1.2022, ενώ παράλληλα δεν έχει προσδιορισθεί η αναγκαστική πλέον από το άρθρο 84 ψηφιακή μορφή των βιβλίων των σωματείων, η τήρηση των οποίων είναι υποχρεωτική.

  Η μόνη Υπουργική Απόφαση, για την οποία παρατηρήθηκε σπουδή έκδοσης είναι η Υπουργική Απόφαση 62599/Β΄4279/16.9.2021 για την έναρξη από 1ης.1.2022 της λειτουργίας του Γενικού Μητρώου των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων των Εργαζομένων, στο οποίο πρέπει υποχρεωτικά να εγγραφεί το σύνολο των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων στη χώρα, με «ποινή» λόγω μη εγγραφής τη μη κτήση νομικής προσωπικότητας από τα σωματεία  και την αναστολή των θεμελιωδών και συνταγματικά προστατευόμενων συλλογικών και ατομικών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

  Λόγω των ζητημάτων μείζονος γενικού ενδιαφέροντος που τίθενται από την προστασία των παραβιαζόμενων δικαιωμάτων από το Σύνταγμα και τις κυρωμένες σχετικές διεθνείς συμβάσεις, αλλά και από την ευρεία επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα κατά  παραβίαση των κανόνων και εγγυήσεων του Γενικού Κανονισμού Προσωπικών Δεδομένων, η ανωτέρω Υπουργική Απόφαση έχει προσβληθεί με αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας από δευτεροβάθμιες Οργανώσεις μέλη της ΓΣΕΕ και πρωτοβάθμια δικά τους σωματεία και με προσφυγή στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα από τη ΓΣΕΕ.

   

  Κύριε Υπουργέ,

  Με βάση τα ανωτέρω και λαμβάνοντας υπόψη

  1) τη σπουδαιότητα της κρίσης επί της αντισυνταγματικότητας και της νομιμότητας της λειτουργίας ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.

  2) το ευρύτατο αρνητικό αντίκτυπο από την επικείμενη έναρξη της λειτουργίας του, τη σύγχυση που θα επικρατήσει και την, με βεβαιότητα αναμενόμενη, ενίσχυση της εργοδοτικής παραβατικότητας σε βάρος των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων σε όλη την επικράτεια ενόσω θα βρίσκονται τα συλλογικά τους δικαιώματα σε αναστολή λόγω της εκκρεμούς εγγραφής τους ή της άρνησης  εγγραφής τους στο ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.

  3) την ευρεία διάρθρωση (γεωγραφική και οργανωτική) του συστήματος συνδικαλιστικής εκπροσώπησης στην Ελλάδα, όπως αυτή δομείται κυρίως από το Ν 1264/1982, η οποία θα επηρεαστεί ουσιωδώς τόσο από την έναρξη, εάν και παράνομη, λειτουργία του ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.,

  4)  το γεγονός ότι η υποχρέωση εγγραφής στο ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε. σε συνδυασμό με την ψηφιακή μετάβαση που επιβάλλεται ως γενικό οριζόντιο μέτρο σε ένα νευραλγικό θεσμό συλλογικής συμμετοχής του κοινωνικού συνόλου, απαιτούν οικονομικά και λειτουργικά μέσα και υποδομή, στα οποία δεν έχει πρόσβαση μεγάλο μέρος των συνδικάτων αλλά και των φυσικών προσώπων – μελών τους, ταυτόχρονα με τις ανάγκες κατάρτισης και εξοικείωσης στη χρήση των ψηφιακών μέσων, ειδικά στις εκλογικές διαδικασίες, ώστε να τηρούνται στο ακέραιο όλες οι διαδικαστικές εγγυήσεις.

  5) το γεγονός ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δεν έχει διαθέσει ακόμα το προβλεπόμενο από τη νομοθεσία κατάλληλο, χωρίς αντάλλαγμα και προσβάσιμο από όλους λογισμικό ως προς τη διεξαγωγή των εκλογικών διαδικασιών των σωματείων, αλλά και ως προς την υποχρεωτική πλέον ψηφιακή μορφή  των βιβλίων των σωματείων,

  6) την ταυτόχρονη ανάγκη διαφύλαξης της δημόσιας υγείας μέσω έκτακτων μέτρων λόγω έξαρσης του κινδύνου διασποράς της πανδημίας του κορωνοϊού και των μεταλλάξεών της και της συμμετοχής στις συλλογικές διαδικασίες των σωματείων, μέσω και της υποχρεωτικής υβριδικής διενέργειάς τους,

  η ΓΣΕΕ ζητά από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων α) να καταργήσει τις διατάξεις του ν. 4808/2021 που αφορούν στο ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε. και τροποποιούν κατά παραβίαση του Συντάγματος, του ενωσιακού και του διεθνούς κανονιστικού πλαισίου το ν. 1264/1982 και το ν. 1876/1990 και σε κάθε περίπτωση β) να  παρατείνει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2022 την εφαρμογή των διατάξεων γενικής εφαρμογής του Ν. 4808/2021, των οποίων η έναρξη εκκινεί την 1η.1.2022 (άρθρα 82 -100, 133 ν. 4808/2021) και  αφορούν στην άσκηση της συνδικαλιστικής ελευθερίας και της ελευθερίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων και σύναψης συλλογικών συμβάσεων εργασίας και γ) στα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς της πανδημίας και λόγω της επικρατούσας νέας έξαρσης, να διασφαλισθεί η συμμετοχή μέσω και της υποχρεωτικής υβριδικής διενέργειας των  συλλογικών διαδικασιών των σωματείων.

  Για τη ΓΣΕΕ

  Ο Πρόεδρος                                                                                                Ο Γεν.Γραμματέας  Γιάννης Παναγόπουλος                                                                            Νικόλαος Κιουτσούκης   Συνημμένη: Η υπ.αριθμ. πρωτ. 337/22.7.2021 επιστολή της ΓΣΕΕ προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

  Διαβάστε περισσότερα
 • Η ΓΣΕΕ  ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΤΟΝ ΚΑΡΟΛΟ ΠΑΠΟΥΛΙΑ

  Η ΓΣΕΕ  ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΤΟΝ ΚΑΡΟΛΟ ΠΑΠΟΥΛΙΑ

  • No Comment
  • 38 Views
  • 0 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  28.12.21

  Η ΓΣΕΕ  ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΤΟΝ ΚΑΡΟΛΟ ΠΑΠΟΥΛΙΑ

    Η Συνομοσπονδία εκφράζει τη θλίψη της για το θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

  Ο Κάρολος Παπούλιας, κατά τη διάρκεια της πολιτικής του διαδρομής αλλά ιδιαιτέρως ως ανώτατος πολιτειακός άρχοντας της χώρας, στάθηκε στο πλευρό των εργαζομένων, ενώ τίμησε πολλάκις με την παρουσία του τα Συνέδρια της ΓΣΕΕ. Την εποχή των μνημονίων μάλιστα με δημόσιες παρεμβάσεις του είχε υποστηρίξει τα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ έδινε ιδιαίτερη βαρύτητα και αναφερόταν συχνά στην ανάγκη αντιμετώπισης της  ανεργίας κυρίως των νέων και των γυναικών.

  Ο Κάρολος Παπούλιας έφυγε πλήρης ημερών και έργων αφήνοντας το δικό του στίγμα στην πολιτική ζωή του τόπου. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.

   ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ 

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΤΡΟΠΟΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΑΡΓΙΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ

  ΤΡΟΠΟΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΑΡΓΙΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ

  • No Comment
  • 163 Views
  • 0 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

  23/12/2021

  ΤΡΟΠΟΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΑΡΓΙΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ

                 

  H ΓΣΕΕ και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ) ενημερώνει τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα για τον τρόπο αμοιβής των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς: 

  Ημέρες αργίας λόγω εορτών 

  Οι εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, οι οποίες πλέον θεωρούνται ως ημέρες υποχρεωτικής αργίας βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας (αρθ. 4 ΒΔ 748/1966, άρθρο 42 Ν. 4554/2018 και άρθρο 60 Ν. 4808/2021) είναι οι εξής: η 25η Δεκεμβρίου (Χριστούγεννα), η 26η Δεκεμβρίου (δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων), η 1η Ιανουαρίου (Πρωτοχρονιά) και η 6η Ιανουαρίου (εορτή των Θεοφανίων).

  Σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις γιορτές. Επίσης δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό), με την ημέρα υποχρεωτικής αργίας

   Αμοιβή ημερών υποχρεωτικής αργίας

   Για τις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν:

  Στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν καταβάλλεται χωρίς κάποια προσαύξηση το σύνηθες ημερομίσθιο σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, ενώ σε όσους αμείβονται με μισθό καταβάλλεται ο μηνιαίος μισθός τους.

  • Για τις επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν:

  Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν δικαιούνται:

  1) αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν

  2) στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

  α) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, οφείλεται το 1/25 του 2 συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν

  β) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

  Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.

  Φέτος η 26η Δεκεμβρίου συμπίπτει με την ημέρα της Κυριακής, με αποτέλεσμα να ισχύουν τα εξής:

   Για τους μισθωτούς που θα απασχοληθούν κατά την 26η Δεκεμβρίου ισχύουν τα εξής:

  α) οι ημερομίσθιοι θα λάβουν το συνηθισμένο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους, για όσες ώρες απασχοληθούν.

  β) οι επί μηνιαίο μισθό θα λάβουν τόσα ωρομίσθια όσες ώρες απασχοληθούν και προσαύξηση 75% στο νόμιμο ωρομίσθιό τους.

  Πότε καταβάλλεται το Δώρο Χριστουγέννων 

  Η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων πρέπει να γίνει έως τις 21/12. Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά.  Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.  Οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.

  Επισημαίνεται ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί έως και 48 ώρες.

  Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

   Υπολογίστε το Δώρο Χριστουγέννωνμε online εφαρμογή του ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕhttps://www.kepea.gr/calc-doro-xristoygennon.phpΓια εκ περιτροπής εργασία:https://www.kepea.gr/calc-ek-peritropis-doro-xristoygennon.php 

   

                                                                                             ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΕΠ’  ΑΥΤΟΦΩΡΩ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΣΕ ΑΤΜ ΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΩΡΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΧΕΡΙ

  ΕΠ’  ΑΥΤΟΦΩΡΩ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΣΕ ΑΤΜ ΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΩΡΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΧΕΡΙ

  • 1 Comment
  • 888 Views
  • 2 Likes

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  22/12/21

  ΕΠ’  ΑΥΤΟΦΩΡΩ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΣΕ ΑΤΜ ΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΩΡΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΧΕΡΙ

  Όταν τα στόματα ανοίγουν,  όταν εγκαταλείπεται ο φόβος και αναζητείται βοήθεια, τότε η αυθαιρεσία τιμωρείται. Αυτό το μήνυμα έδωσαν σήμερα  εργαζόμενοι στη Δράμα, όταν τους ζητήθηκε παρανόμως από τον εργοδότη τους να επιστρέψουν το δώρο Χριστουγέννων. Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι σε συνεργασία με τη ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Δράμας ενημέρωσαν την ασφάλεια ότι η ιδιοκτήτρια της επιχείρησης εστίασης στην οποία εργάζονταν, αφού τους κατέβαλε το δώρο μέσω τραπέζης ώστε να φαίνεται νόμιμη, ζήτησε να γίνει ανάληψη και να επιστραφούν στα χέρια της τα χρήματα. Σύμφωνα με τις οδηγίες της αστυνομίας τα χρήματα προσημειώθηκαν και όταν παραδόθηκαν στην ιδιοκτήτρια τότε εκείνη και ο υπεύθυνος του καταστήματος συνελήφθησαν επ΄αυτοφώρω, έξω από το τραπεζικό υποκατάστημα και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα στο πλαίσιο του αυτοφώρου. Η συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι η μοναδική και οι καταγγελίες για παράνομες και καταχρηστικές συμπεριφορές των εργοδοτών, για τις οποίες ενημερώνονται τα συνδικάτα, φτάνουν πάντα στα χέρια της δικαιοσύνης.

  Η ΓΣΕΕ, στην προσπάθειά της να βοηθήσει τους εργαζόμενους έχει θέσει στη διάθεσή τους το Κέντρο Ενημέρωσης Εργαζομένων  της Συνομοσπονδίας (ΚΕΠΕΑ), στο οποίο μπορούν να κάνουν τις καταγγελίες τους ώστε να αποτραπούν οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες και σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές να επιβληθούν οι σχετικές κυρώσεις. Οι περιπτώσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αποδεικνύουν ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι μόνοι τους και τα συνδικάτα επιβάλλεται και μπορούν να αποτρέψουν τέτοια φαινόμενα.

                                                                                   ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ SECURITY ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ

  ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ SECURITY ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ

  • No Comment
  • 157 Views
  • 0 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  22/12/21

  ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ SECURITY

  ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ

   

  Η ΓΣΕΕ βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων security στην Εθνική Τράπεζα οι οποίοι αγωνιούν για το εργασιακό τους μέλλον.

  Μετά την απόφαση της Διοίκησης της τράπεζας να αλλάξει τις εταιρείες, οι οποίες ως εργολάβοι έχουν αναλάβει τη φύλαξη, αφήνει να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει σε σημαντικές μειώσεις αποδοχών.

  Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, δουλεύουν αδιαλείπτως εδώ και 13 χρόνια εκτελώντας πλήθος εργασιών φύλαξης εγκαταστάσεων της τράπεζας αλλά και υψηλόβαθμων στελεχών,  όπως και οι συνάδελφοί τους που έχουν μόνιμη εργασιακή σχέση με την τράπεζα.

  Είναι απαράδεκτο να εξαρτάται η εργασιακή κατάσταση των εργαζομένων από την εναλλαγή των μεσαζόντων εργολάβων.

  Η Εθνική Τράπεζα πρέπει να διασφαλίσει το σύνολο των θέσεων εργασίας των security και σε καμία περίπτωση να μην προχωρήσει σε μειώσεις αποδοχών.

   

                                                                       ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ 

  Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΣΕΕ

Διεύθυνση: Πατησίων 69 & Αινιάνος 2, 10434 Αθήνα

Ταχυδρομική θυρίδα: ΤΘ 3626, ΤΚ 10210

e-mail: [email protected]

τηλέφωνο: 210-8202100

fax: 210-8202186, 210-8202187

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

e-mail: [email protected]

τηλέφωνο: 210-8202296

fax: 210-8202144