• ΑΡΘΡΟ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ – ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

  ΑΡΘΡΟ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ – ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

  • 0 Comment
  • 205 Views
  • 0 Like

  ΑΡΘΡΟ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ –

  ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

  Μέσα σε συνθήκες ακήρυχτου πολέμου σε παγκόσμιο επίπεδο, σταθερά  αυξανόμενης απώλειας ζωών και ραγδαίας πληθυσμιακής προσβολής από τον κορωνοϊό, τίθενται σε εφαρμογή, με καθημερινό καταιγισμό νομοθετημάτων, μέτρα έκτακτης ανάγκης για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, με τα οποία, ανάμεσα σε άλλα, επιβάλλονται εκτεταμένοι περιορισμοί θεμελιωδών δικαιωμάτων.

  Με νωπό και βαθύ ακόμα το τραύμα  των μνημονιακών μέτρων σε βάρος του κόσμου της εργασίας και του κοινωνικού κράτους, για μία ακόμα φορά οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να «βάλουν πλάτη» και να υποστούν δυσανάλογες θυσίες από τα έκτακτα μέτρα, τα οποία οφείλουν να αφορούν κατά ίσο τρόπο όλους. 

  Ως ΓΣΕΕ, την τελευταία δεκαετία, σε καθημερινή βάση υπενθυμίζουμε στις Κυβερνήσεις -και στην παρούσα- τη θεμελιώδη αρχή ότι οι περιορισμοί στα εργατικά δικαιώματα, ειδικά όταν επιβάλλονται σε κατάσταση ανάγκης, οφείλουν να αποτελούν κατ’ εξαίρεση μέτρο, να είναι περιορισμένης διάρκειας και να συνοδεύονται από κατάλληλες και επαρκείς εγγυήσεις για την προστασία των όρων διαβίωσης των εργαζομένων.

  Η υποχρέωση προστασίας της ανθρώπινης ζωής επιβάλλει στο Κράτος να λειτουργεί με ισονομία και να είναι αμείλικτο σε κάθε φαινόμενο οικονομικής και θεσμικής κερδοσκοπίας. Η Κυβέρνηση οφείλει να «επιστρατεύσει» τα δημόσια οικονομικά προς όφελος όλων, χωρίς εξαιρέσεις. Οι κερκόπορτες επιμερισμού του δημοσιονομικού κόστους από τις αποζημιώσεις στους εργαζόμενους που σταματούν να εργάζονται, μέσω της επαναφοράς και παράλληλα της επέκτασης του διευθυντικού δικαιώματος επιβολής εργασιακών ευελιξιών σε όσες επιχειρήσεις δεν έχει απαγορευθεί η λειτουργία, με βεβαιότητα θα οδηγήσει σε αυτοματισμούς και τελικά χάος, οικονομικό και κοινωνικό, το οποίο δεν θα μπορέσει να αποκατασταθεί. 

  Εργοδοτική αυθαιρεσία, αδήλωτη εργασία, ψευδώς δηλωμένη εργασία, μη καταβολή δεδουλευμένων, μαζί με την έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και χορήγηση στους εργαζόμενους μέτρων ατομικής προστασίας για τις μετακινήσεις τους, συνθέτουν ήδη ένα σύνθετο «υπερόπλο» για τη διακινδύνευση του πληθυσμού της χώρας, αλλά και την επέκταση της κερδοσκοπίας.

  Η ΓΣΕΕ και το οργανωμένο δημοκρατικό συνδικαλιστικό Κίνημα είναι σε εγρήγορση σε όλη την επικράτεια για την αντιμετώπιση των εργοδοτικών και καταναλωτικών σαρκοφάγων.

  Με την Πλατφόρμα ΑΝΤΙ-COVID-19 να είναι σε πλήρη λειτουργία, δίνουμε απαντήσεις και παρεμβαίνουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο στα ερωτήματα και τις καταγγελίες των εργαζομένων, τους οποίους καλούμε να μπαίνουν στη σελίδα μας, να ενημερώνονται και να μας αναφέρουν κάθε περιστατικό εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Θα πρέπει οι συνάδελφοί μας να γνωρίζουν ότι η ανωνυμία τους προστατεύεται από τη ΓΣΕΕ και το τριτοβάθμιο όργανο απλώνει ομπρέλα προστασίας σε καθέναν και καθεμιά που αντιμετωπίζει πρόβλημα στον εργασιακό του χώρο.

  Προσωπικά ζητώ από τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να συνεχίσουν να στέλνουν τις καταγγελίες τους για τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες και τις παραβατικές επιχειρήσεις. Ας είναι βέβαια κάποια εργοδοτικά αρπακτικά ότι έχουμε τη δύναμη να ενημερώσουμε όχι μόνο τις ελεγκτικές αρχές αλλά και όλον τον κόσμο για τις πρακτικές τους, σε συνεργασία με την Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ), το καταναλωτικό μας Κίνημα.

  Οι συνάδελφοί και οι συναδέλφισσές μας θα πρέπει να ενημερώνονται και να παρακολουθούν τα στοιχεία της απασχόλησής και της ασφάλισής τους από τις αντίστοιχες πλατφόρμες του ΕΡΓΑΝΗ και του ΕΦΚΑ. Εκεί καταχωρείται κάθε μεταβολή στην εργασιακή τους σχέση και εφόσον παρατηρούν μη συμφωνημένες μεταβολές να ενημερώνουν τα αρμόδια υπηρεσιακά όργανα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και τα συνδικάτα.

  Ως Συνομοσπονδία ζητούμε δημοσιότητα των στοιχείων του ΣΕΠΕ από την υποβολή καταγγελιών το διάστημα επιβολής των μέτρων έκτακτης ανάγκης. Ζητούμε επίσης από την Κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι η ταχύτητα διάδοσης των εξαγγελιών της οφείλει να θωρακίζεται από την ίδια ταχύτητα στην έκδοση νομοθετημάτων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα – πηγές εργοδοτικών αυθαιρεσιών είναι οι εξαγγελίες για τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων που εμπίπτουν σε υποστηρικτικά οικονομικά μέτρα, ή οι εξαγγελίες για την άδεια ειδικού σκοπού σε γονείς παιδιών εκτός παιδικών σταθμών, ή η ενθάρρυνση της απασχόλησης εργατών γης –κατά το μεγαλύτερο μέρος αλλοδαπών-, χωρίς να έχουν ακολουθηθεί από την απαιτούμενη νομοθέτηση. Ζητούμε άμεσα μέτρα υποστήριξης του διαθέσιμου εισοδήματος και του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού και ιδιαίτερα μέτρα διαφάνειας και ελέγχων στις τιμές των αγαθών, με σκοπό την προστασία του βιοτικού επιπέδου.

  Επιβάλλεται η Κυβέρνηση να εκδώσει ακριβή λίστα των κλάδων στους οποίους οι επιχειρήσεις μπορούν να λειτουργούν και στις οποίες ρητά να απαγορευτούν όχι μόνο οι απολύσεις, αλλά και η επιβολή ευελιξιών.

  Δεδομένη είναι και κατηγορηματική μας αντίθεση στην κυβερνητική ρύθμιση, με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε όλους ανεξαιρέτως τους εργοδότες για διάστημα έξι μηνών να απασχολούν το 50% των εργαζομένων, για δύο εβδομάδες το μήνα, καταβάλλοντας φυσικά το μισό μισθό. Παρά το γεγονός ότι τα κυβερνητικά μέτρα, λόγω της έκτακτης περιόδου που διανύουμε  προσδιορίζεται η ισχύς τους για ένα με ενάμιση μήνα και  δίνεται παράταση αν χρειαστεί, η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει εξάμηνη διάρκεια γεγονός που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη μακροχρόνια ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων και σε μισθούς πείνας. Το Υπουργείο Εργασίας πρέπει να αποσύρει εδώ και τώρα τη συγκεκριμένη ρύθμιση, η οποία δεν συνδέεται με τις έκτακτες συνθήκες που ζει η χώρα και να ξεκινήσει άμεσα διάλογο ώστε να εξευρεθεί η βέλτιστη λύση για την προστασία των εργαζομένων και τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Εμείς από την πρώτη στιγμή έχουμε εμπράκτως αποδείξει ότι στηρίζουμε την προσπάθεια να περάσουμε αυτή τη δυσκολία, όχι όμως και τη χρησιμοποίηση της κρίσης για ανατροπές και εξυπηρέτηση εργοδοτών μονοσήμαντα. 

  Είναι επικίνδυνο όπλο η εργασιακή ευελιξία στα χέρια των επιτήδειων εργοδοτών και κερδοσκόπων. Αυτή την κρίσιμη περίοδο που οι εργαζόμενοι ζουν με την αγωνία της επόμενης ημέρας δε θα ανεχθούμε  τέτοιες συμπεριφορές και ρυθμίσεις. 

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα
 • Η ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟΥ

  Η ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟΥ

  • 0 Comment
  • 234 Views
  • 0 Like

   

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  30/3/20

  Η ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟΥ

   

  Η ΓΣΕΕ εκφράζει τη θλίψη της για το θάνατο του Μανώλη Γλέζου, ο οποίος έφυγε σήμερα από τη ζωή πλήρης ημερών και έργων.

  Ο Μανώλης Γλέζος εμβληματικό στέλεχος της αριστεράς, ενεργός στην πολιτική μέχρι το τέλος, μένει στην ιστορία ως ένα σύμβολο της αντίστασης των λαών στη ναζιστική κατοχή.

  Το κατέβασμα της ναζιστικής σημαίας, μαζί με το φίλο του Απόστολο Σάντα από την Ακρόπολη το 1941, τον καθιέρωσε ως λαϊκό ήρωα.

  Η Συνομοσπονδία εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του.

   ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ 

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟΣΗΜΑΝΤΕΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙΣ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ

  ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟΣΗΜΑΝΤΕΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙΣ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ

  • 0 Comment
  • 1352 Views
  • 0 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 25/3/20 ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟΣΗΜΑΝΤΕΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙΣ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ

  Η ΓΣΕΕ εκφράζει την κατηγορηματική της αντίθεση στην κυβερνητική ρύθμιση με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε όλους ανεξαιρέτως τους εργοδότες για διάστημα έξι μηνών να απασχολούν το 50% των εργαζομένων, για δύο εβδομάδες το μήνα, καταβάλλοντας φυσικά το μισό μισθό. Παρά το γεγονός ότι τα κυβερνητικά μέτρα, λόγω της έκτακτης περιόδου που διανύουμε προσδιορίζεται η ισχύς τους για ένα με ενάμιση μήνα και δίνεται παράταση αν χρειαστεί, η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει εξάμηνη διάρκεια γεγονός που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη μακροχρόνια ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων και σε μισθούς πείνας. Απαιτούμε από το Υπουργείο Εργασίας να αποσύρει εδώ και τώρα τη συγκεκριμένη ρύθμιση, η οποία δεν συνδέεται με τις έκτακτες συνθήκες που ζει η χώρα και να ξεκινήσει άμεσα διάλογο ώστε να εξευρεθεί η βέλτιστη λύση για την προστασία των εργαζομένων και τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Στηρίζουμε την προσπάθεια να περάσουμε αυτή τη δυσκολία, όχι όμως και τη χρησιμοποίηση της κρίσης για ανατροπές και εξυπηρέτηση εργοδοτών μονοσήμαντα. Σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, που οι εργαζόμενοι ζουν με την αγωνία της επόμενης ημέρας δε θα ανεχθούμε τέτοιες συμπεριφορές και ρυθμίσεις.

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα
 • Μελέτη ΙΝΕ / ΓΣΕΕ «Η παραβατικότητα στην Εργασία: Η περίπτωση του επισιτισμού – τουρισμού» Η εργασία στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού αποδεικνύεται ναρκοθετημένη ήδη πριν από την έξαρση της πανδημίας λόγω της εξάπλωσης του ιού Covid-19.

  Μελέτη ΙΝΕ / ΓΣΕΕ «Η παραβατικότητα στην Εργασία: Η περίπτωση του επισιτισμού – τουρισμού» Η εργασία στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού αποδεικνύεται ναρκοθετημένη ήδη πριν από την έξαρση της πανδημίας λόγω της εξάπλωσης του ιού Covid-19.

  • 0 Comment
  • 500 Views
  • 0 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  20/3/20

  Μελέτη ΙΝΕ / ΓΣΕΕ

  «Η παραβατικότητα στην Εργασία: Η περίπτωση του επισιτισμού – τουρισμού»

  Η εργασία στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού αποδεικνύεται ναρκοθετημένη ήδη πριν από την έξαρση της πανδημίας λόγω της εξάπλωσης του ιού Covid-19.

   

  Δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα η νέα μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ με τίτλο: Η παραβατικότητα στην εργασία: Η περίπτωση του επισιτισμού-τουρισμού. Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη από μια σειρά αντίστοιχων μελετών που εκπονούνται από το ΙΝΕ ΓΣΕΕ και αφορούν κλάδους μαζικής απασχόλησης και δυναμικής ανάπτυξης στη χώρα μας.

  Η σχετική έρευνα πανελλαδικής εμβέλειας διενεργήθηκε σε περισσότερους από 500 εργαζομένους στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού την περίοδο Δεκέμβριος 2018 - Σεπτέμβριος 2019, και αφορούσε την εργασία καθ’ όλη τη διάρκεια της διετίας 2017-2018.

  Η έμφαση δίνεται στις ποσοτικές και στατιστικές εκφάνσεις της παραβίασης της εργατικής και κοινωνικοασφαλιστικής νομοθεσίας καθώς και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του φαινομένου στον συγκεκριμένο κλάδο αλλά και ευρύτερα στην ελληνική αγορά εργασίας.

  Σύμφωνα με την μελέτη αναδεικνύεται ότι η «έξοδος» από τα Μνημόνια δεν συνοδεύεται αυτόματα από την αποκατάσταση των συνεπειών της κρίσης στο εισόδημα, στις εργασιακές συνθήκες και στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Αντιθέτως, διαπιστώνεται ότι, εκτός από επίμονα κρούσματα παράνομης απασχόλησης, όπως κυρίως της (πλήρως) αδήλωτης εργασίας, εξακολουθούν σε μεγάλη έκταση να εφαρμόζονται ή να επινοούνται νέες εκδοχές μη συμμόρφωσης στην απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων της κοινωνικής και εργασιακής νομοθεσίας. Στην περίπτωση συγκεκριμένα της υποδηλωμένης εργασίας σχεδόν 6 στους 10 εργαζομένους (ανεξαρτήτως από το εάν εργάζονται με όρους πλήρους ή μερικής απασχόλησης) απασχολούνται συχνά καθ’ υπέρβαση του δηλωμένου χρόνου εργασίας, χωρίς οι επιπλέον ημέρες ή/και ώρες εργασίας να δηλώνονται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Παράλληλα, 1 στους 3 εργαζομένους του συνολικού δείγματος επισημαίνει ότι, στην πραγματικότητα, εργάζεται εξαρχής με καθεστώς πλήρους απασχόλησης, η οποία δηλώνεται εικονικά ως μερική ή εκ περιτροπής εργασία (τα μερίδια σε αυτές τις υποπεριπτώσεις είναι 82% και 18% αντίστοιχα).

  Η ευέλικτη και παραβατική απασχόληση επιβάλλονται κατά κανόνα μονομερώς από την εργοδοτική πλευρά, ωστόσο δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις εργατικής «συναίνεσης» είτε για τη διατήρηση της θέσης εργασίας είτε ως μέρος μιας βραχυπρόθεσμης στρατηγικής οικονομικής επιβίωσης σε ένα εχθρικό φορολογικό-ασφαλιστικό περιβάλλον.

  Ωστόσο, η απουσία προσδοκίας για μια αξιοπρεπή συνταξιοδότηση ή κοινωνική προστασία δεν οδηγεί σε μια γενικευμένη στάση υποτίμησης της ανάγκης προάσπισης του δημόσιου αγαθού της κοινωνικής ασφάλισης.

  Αντίστοιχα, το υψηλό ποσοστό συνδικαλισμού στον κλάδο και ο αυξημένος βαθμός ενημέρωσης και ενεργοποίησης στις τάξεις των εργαζομένων που είναι μέλη σωματείου εργαζομένων απέναντι στα φαινόμενα παραβατικότητας στην εργασία πιστοποιούν την αντοχή της συλλογικής εργατικής προοπτικής σε ζοφερούς καιρούς για τα ελληνικά συνδικάτα.

  Το γενικότερο πλαίσιο απασχόλησης στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού αποδεικνύεται ναρκοθετημένο ήδη πριν από την έξαρση της πανδημίας λόγω της εξάπλωσης του ιού Covid-19. Από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει ότι, αν δεν ληφθούν άμεσα προληπτικά μέτρα προστασίας της εργασίας στον κλάδο, οι συνέπειες στο πεδίο της παραβατικότητας στις εργασιακές σχέσεις και στην κοινωνική ασφάλιση θα είναι ανυπολόγιστες.

  Για τους λόγους αυτούς, η ΓΣΕΕ, ανταποκρινόμενη στην κρισιμότητα της συγκυρίας, έχει θέσει στη διάθεση των εργαζομένων μια διαδικτυακή φόρμα υποβολής ερωτήσεων και καταγγελιών για τα φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας που προκύπτουν με αφορμή την εξάπλωση του ιού Covid-19.

   ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ[embeddoc url="https://gsee.gr/wp-content/uploads/2020/03/4501_-Η-ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ-ΣΤΗΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.pdf" download="all"]

  Διαβάστε περισσότερα
 • Η ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ EINAI ΔΕΙΓΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΟΠΛΟ ΙΣΧΥΡΟ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ COVID-19

  Η ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ EINAI ΔΕΙΓΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΟΠΛΟ ΙΣΧΥΡΟ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ COVID-19

  • 0 Comment
  • 211 Views
  • 0 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  19.3.20

  Η ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ EINAI ΔΕΙΓΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΟΠΛΟ ΙΣΧΥΡΟ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ COVID-19

  Η επιδημία του ιού COVID-19, που βρίσκεται σε εξέλιξη και στην χώρα μας, προκαλεί μείωση στην προσέλευση των αιμοδοτών, λόγω της επιφυλακτικότητάς τους να αιμοδοτήσουν μέσα στο νοσοκομειακό περιβάλλον. Η μείωση αυτή προκαλεί μείωση των αποθεμάτων αίματος, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών.Η ΓΣΕΕ απευθύνει έκκληση σε όλους τους υγιείς εργαζόμενους και τις οργανώσεις- μέλη της,  να προσέλθουν στην κοντινότερη αιμοδοσία και να παρακινήσουν κι άλλους συναδέλφους να προσφέρουν αίμα, που συνιστά το πολυτιμότερο αγαθό αυτή τη δύσκολη περίοδο.Αυτό το διάστημα πολλοί Δήμοι και Σύλλογοι εθελοντών αιμοδοτών διοργανώνουν αιμοδοσίες σε εξωτερικούς χώρους. Οι αιμοδοσίες αυτές ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας – Ε.ΚΕ.Α.Δείτε ποια αιμοδοσία βρίσκεται κοντά σας στο πιο κάτω χάρτη: Η προσφορά στον συνάνθρωπο έχει επιπλέον και εθνική σημασία. Για να μη φτάσουμε μαζί με θύματα του κορονοϊού να θρηνούμε και θύματα ανθρώπων όλων των ηλικιών από την έλλειψη αίματος, ας δείξουμε την αλληλεγγύη μας και την ανθρωπιά μας και στις δύσκολες αυτές στιγμές.

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

   

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝTI COVID 19 ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ

  ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝTI COVID 19 ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ

  • 0 Comment
  • 839 Views
  • 0 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  19/3/20

  ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ

  ΣΤΗΝ ΑΝTI COVID 19 ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ

  Καταιγισμό ερωτημάτων και καταγγελιών εργαζομένων κυρίως του ιδιωτικού τομέα που αναζητούν πληροφορίες γύρω από τα μέτρα και τα δικαιώματά τους, δέχεται η ANTI-COVID-19 Ομάδα Πληροφόρησης και Υποστήριξης Εργαζομένων που δημιούργησε η ΓΣΕΕ.

  Ερωτήματα έχουν υποβάλει τόσο εργαζόμενοι επιχειρήσεων που έχει ανασταλεί ή απαγορευτεί η λειτουργία τους, όσο και εργαζόμενοι επιχειρήσεων που παραμένουν ανοιχτές, καθώς και εργαζόμενοι στο δημόσιο Τομέα που βρέθηκαν σε σημαντικό βαθμό εκτεθειμένοι από τη διαχρονική απουσία μέτρων υγείας και ασφάλειας.

  Οι καταγγελίες αφορούν όλους τους κλάδους της οικονομίας και κατηγοριοποιούνται σε καταγγελίες για μη χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού, για καταγγελίες συμβάσεων εργασίας που έγιναν πριν την ημερομηνία εξαγγελίας της ρήτρας διατήρησης των θέσεων εργασίας (ως προαπαιτούμενου για τις ελαφρύνσεις των επιχειρήσεων), για μετατροπές συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε εκ περιτροπής εργασίας και μερικής απασχόλησης, για παράνομες διαθεσιμότητες και άδειες άνευ αποδοχών, για επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές παρά την απαγόρευση λειτουργίας τους, για μη χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας, για εξαντλητικά και υποαμειβόμενα ωράρια εργασίας στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, για εταιρείες call centers που στοιβάζουν στα τηλεφωνικά κέντρα εκατοντάδες εργαζόμενους. Οι καταγγελίες, κατόπιν αξιολόγησης θα προωθούνται στις Αρχές από εμάς, με τρόπο που θα διασφαλίζει πρωτίστως την ανωνυμία των καταγγελλόντωνσυναδέλφων.

  Επίσης θα διαβιβάζονται στο Υπουργείο Εργασίας και στα συναρμόδια κατά περίπτωση Υπουργεία, αιτήματα ρύθμισης συγκεκριμένων ζητημάτων που δεν καλύπτονται από τη μέχρι στιγμής εκδοθείσα νομοθεσία.

  Όλες οι περιπτώσεις ερωτημάτων και καταγγελιών προωθούνται σε ομάδα επιστημονικών συνεργατών των δομών της ΓΣΕΕ, οι οποίοι έχουν «στρατευτεί» στην ANTI-COVID-19 ομάδα και εν συνεχεία γίνεται αξιολόγηση, κατηγοριοποίηση και διαμοιρασμός ανάλογα με την περίπτωση. Παράλληλα στις περιπτώσεις όπου είναι αναγκαία περαιτέρω συνδικαλιστική παρέμβαση θα ενημερώνονται οργανώσεις μέλη της ΓΣΕΕ και πρωτοβάθμια σωματεία, ώστε συνδυαστικά να υπάρξει συλλογική υποστήριξη του εργαζόμενου.

  Επί του παρόντος η Ομάδα καταφέρνει και ανταποκρίνεται παρά το φόρτο εργασίας. Στην πορεία όμως είναι σίγουρο ότι θα επιστρατευτούν και συνδικαλιστικά στελέχη κλάδων και περιοχών με ειδικές γνώσεις για να υποστηρίξουν το έργο μας. Ήδη από αύριο στην ομάδα θα ενταχθεί και το δυναμικό του καταναλωτικού Κινήματος που συντονίζει η ΓΣΕΕ, της «ΕΝΩΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ» προκειμένου να προωθούνται και ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους – καταναλωτές. Υπάρχουν περιστατικά απειλών από διάφορες εισπρακτικές εταιρείες για διακοπή ηλεκτροδότησης ή και κατασχέσεων, σε νοικοκυριά εργαζομένων που πλήττονται από τα μέτρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού, αφού οι εργαζόμενοι αυτοί δεν έχουν πλέον εισοδήματα, καθώς εργάζονταν σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με απόφαση κρατικής αρχής. Επίσης, πλέον, οι εργαζόμενοι παραμένουν στο σπίτι και όλες τους οι προμήθειες αγαθών γίνονται ηλεκτρονικά και εκεί παρατηρούνται φαινόμενα ασυδοσίας και εξαπάτησης. Μέσω της «ΕΕΚΕ» θα παράσχουμε υποστήριξη σε όλα αυτά τα νοικοκυριά, ώστε οι συνάδελφοί μας να μην πέφτουν θύματα επιτηδείων μέσω του διαδικτύου.

  Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα έρευνας που διεξήχθη για λογαριασμό της ΓΣΕΕ σε συνεργασία με την εταιρία Alco, με στόχο την καταγραφή, συσχέτιση και αξιολόγηση κρίσιμων μεγεθών και πτυχών της αγοράς εργασίας. Στην έρευνα αυτή, που διεξήχθη μεταξύ 10-14 Μαρτίου σε δείγμα 1500 ατόμων ηλικίας 17+ σε όλη τη χώρα, στα κρίσιμα ερωτήματα για τα μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα απαντούν σε ποσοστό 32% ότι δεν λαμβάνονται μέτρα προστασίας, γεγονός εξόχως ανησυχητικό (Μέρος των ευρημάτων επισυνάπτεται στο παρόν ΔΤ).

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ

  [embeddoc url="https://gsee.gr/wp-content/uploads/2020/03/4497_DIKTESMAR2020NEW-1.ppt" download="all" viewer="google"]  

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΣΥΣΤΑΣΗ ANTI-COVID-19 ΟΜΑΔΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

  ΣΥΣΤΑΣΗ ANTI-COVID-19 ΟΜΑΔΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

  • 0 Comment
  • 3129 Views
  • 3 Likes

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 18/3/20 ΣΥΣΤΑΣΗ ANTI-COVID-19 ΟΜΑΔΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

   

  Η αντιμετώπιση μιας πανδημίας, όπως αυτή του κορωνοϊού, είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση, η οποία έχει δημιουργήσει έκτακτα δεδομένα επείγοντος χαρακτήρα τα οποία επηρεάζουν ιδιαίτερα και την αγορά εργασίας, συνεπώς και τους όρους και συνθήκες παροχής εργασίας των εργαζομένων.

  Η ΓΣΕΕ με το σύνολο των δομών της θα διαθέτει με αμεσότητα και εγκυρότητα το σύνολο των οδηγιών και των διευκρινήσεων που δίνονται.

  Δημιουργεί την ANTI-COVID-19 Ομάδα Πληροφόρησης και Υποστήριξης Εργαζομένων και μέσα από την ειδική σελίδα και την ειδική φόρμα θέτει στη διάθεση των εργαζομένων το σύνολο των δομών της για πληροφόρηση, αλλά και υποβολή καταγγελιών, διαφυλάσοντας την ανωνυμία εκείνων που κάνουν την καταγγελία, αφού ήδη έχουν εμφανιστεί φαινόμενα εργοδοτικών αυθαιρεσιών.

  Η ΓΣΕΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους σε ατομική και συλλογική επαγρύπνηση για τη διαχείριση των συνεπειών της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, με την άμεση ενημέρωση και εμπλοκή των πρωτοβάθμιων σωματείων, των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών για τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες και τα εργασιακά προβλήματα που προκύπτουν.

  Το link για την ειδική σελίδα: https://gsee.gr/?page_id=36762

   

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΟΡΓΑΝΩΝ ΓΣΕΕ

  ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΟΡΓΑΝΩΝ ΓΣΕΕ

  • 0 Comment
  • 1914 Views
  • 0 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  12/3/2020

  ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΟΡΓΑΝΩΝ ΓΣΕΕ

   Συνεδρίασε σήμερα η Διοίκηση της ΓΣΕΕ, η οποία προέκυψε από τις εκλογές του 37ου Συνεδρίου και συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής: Πρόεδρος: ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣΑ/της Πρόεδρος:  ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣΓ. Γραμματέας:                       ΚΙΟΥΤΣΟΥΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣΑν/της Γ. Γραμματέας:           ΔΑΝΟΥΣΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣΓ. Οργανωτικού: ΜΟΥΤΑΦΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣΑν/της Γ. ΟργανωτικούΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (ΘΑΝΟΣ)Γ. Οικονομικού:                     ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣΑν/της Γ. Οικονομικού:        ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣΜέλος Εκτελεστικής Επιτροπής: ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣΜέλος Εκτελεστικής Επιτροπής: ΤΑΧΜΑΤΖΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣΜέλος Εκτελεστικής Επιτροπής: ΧΑΡΙΤΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣΜέλος Εκτελεστικής Επιτροπής: ΠΕΡΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣΜέλος Εκτελεστικής Επιτροπής: ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣΜέλος Εκτελεστικής Επιτροπής: ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ (ΓΙΩΤΑ)Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής: ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Κατά τη συνεδρίαση εξελέγησαν και οι ακόλουθοι επικεφαλής Γραμματειών :Γραμματέας Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων: ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣΓραμματέας Υγείας & Ασφάλειας: ΣΤΟ Ï ΜΕΝΙΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣΓραμματέας Εργασιακών Σχέσεων: ΦΙΛΗ ΑΡΓΥΡΩ (ΥΡΩ)Γραμματέας Εργαζόμενης Νεότητας: ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑΓραμματέας Ατομικών και Κοινωνικών Δικαιωμάτων: ΜΠΕΜΠΕΝΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ 

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

  ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

  • 0 Comment
  • 1650 Views
  • 0 Like

  10/3/20

  ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

  ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

   

  Όπως αντιλαμβάνεστε μία επιδημία σαν τον κορωνοϊό, πολλώ δε μάλλον μια ενδεχόμενη πανδημία, δεν έχει ταξικά χαρακτηριστικά, θα μας πλήξει όλους.

  Γι’αυτό πρέπει όλοι με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και πειθαρχία να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε όποια φαινόμενα παρουσιαστούν. Ελπίζω να μην είναι σαν αυτά που βλέπουμε στη γειτονική μας χώρα, στην Ιταλία.

  Εμείς σε αυτή τη σύσκεψη με το Υπουργείο και τους Εργοδοτικούς φορείς, θέσαμε ένα τέτοιο πλαίσιο ζητήσαμε να μεταφερθεί στους αρμόδιους φορείς, γιατί δεν είναι ζήτημα μόνο του Υπουργείου Εργασίας, η ανάγκη να ενισχυθούν οι δημόσιες δομές υγείας, οι οποίες τις επόμενες ημέρες και όσο εξελίσσεται η επιδημία θα υποστεί τεράστιες πιέσεις.

  Ζητήσαμε, επειδή το πρόβλημα μας αφορά όλους,  να μην επιχειρήσουν κάποιοι να δώσουν ταξική διάσταση. Να μην επιχειρήσουν να κερδοσκοπήσουν πάνω στον πόνο, δηλαδή να κάνουν κάποιοι παραβατικές συμπεριφορές, καταχρηστικές συμπεριφορές, εκμεταλλευόμενοι μέτρα πολλές φορές έστω και καθ΄υπερβολή. Καλούμε τους εργαζόμενους όταν υπάρξουν τέτοια φαινόμενα να τα καταγγέλλουν άμεσα στα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα, στα σωματεία, στις Ομοσπονδίες και τη ΓΣΕΕ.

  Είμαστε υποχρεωμένοι να υποστηρίξουμε κάθε μέτρο που μπορεί να περιορίσει την μετάδοση του ιού.

  Με αυτές τις σκέψεις κάναμε διάφορες προτάσεις στο Υπουργείο που θα αφορούν και τη φύλαξη των παιδιών σε ενδεχόμενο κλείσιμο σχολείων και βεβαίως είπαμε ότι το κόστος θα πρέπει να το αναλάβουμε όλοι.

  Να μεριμνήσει η πολιτεία και στο Eurogroup που θα γίνει στις 16 του μήνα, όπου θα συζητηθούν τα μέτρα και οι δημοσιονομικές επιπτώσεις σε όλη την Ευρώπη, η χώρα μας που έχει υποστεί τεράστια πλήγματα λόγω της 10ετούς κρίσης, να βρει ένα τρόπο να κερδίσει πόρους για να αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν αποτελεσματικά αυτή την πληγή.

   ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ 

  Διαβάστε περισσότερα
 • 8 ΜΑΡΤΗ 2020  Η ΓΣΕΕ ΤΙΜΑ ΜΕ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

  8 ΜΑΡΤΗ 2020  Η ΓΣΕΕ ΤΙΜΑ ΜΕ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

  • 0 Comment
  • 286 Views
  • 1 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  6/3/20

   

  8 ΜΑΡΤΗ 2020

   Η ΓΣΕΕ ΤΙΜΑ ΜΕ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ

  ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

  Ακόμη και σήμερα που η γυναίκα έχει με αγώνες κατακτήσει νομοθετικά τη δυνατότητα ίσων ευκαιριών πρόσβασης στην απασχόληση, η οποία αποτελεί την οικονομική βάση της ισότητας και της εμπιστοσύνης στις δυνάμεις της, είναι ακόμα διαρκής και επίκαιρη η ανάγκη να αποτραπούν οι αρνητικές δυνάμεις, οι διακρίσεις και οι συγκυρίες εκείνες που μπορούν να την καταδικάσουν στην επισφαλή εργασία, την άνιση αμοιβή, τη σωματική και πνευματική υπερκόπωση, την ανεργία και την περιθωριοποίηση.

  Τα μηνύματα της ΓΣΕΕ είναι καθαρά και αποφασιστικά:

  Η κατάκτηση της πραγματικής ισότητας ανδρών-γυναικών συνεχίζει να αποτελεί κορυφαίο διεκδικητικό αίτημα του συνδικαλιστικού Κινήματος. Μας αφορά όλους και αποδεικνύει συνολικά την ανάπτυξη, τον πολιτισμό και την ωριμότητα της κοινωνίας. Η διαφορά της θεωρίας από την πράξη είναι αμείλικτη: η άνιση συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, η ανισότητα ευκαιριών, οι μειωμένες δυνατότητες για επαγγελματική εξέλιξη, το χάσμα αμοιβών, η πολλαπλότητα του ρόλου τους, η αδυναμία συμφιλίωσης επαγγελματικής και προσωπικής ή και οικογενειακής ζωής, η ανεπαρκής συμμετοχή τους στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και σε δράσεις αναβάθμισης των προσόντων τους αποτελούν ορισμένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σήμερα και τα οποία οδηγούν στην εμφάνιση φαινομένων διάκρισης, ειδικότερα στον εργασιακό τομέα. Μάλιστα, όσο τα προβλήματα αυτά οξύνονται παρατηρούνται συχνότερα στο κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον φαινόμενα προσβολής της αξιοπρέπειας και της προσωπικότητας, κυρίως των γυναικών, τα οποία στην πιο ακραία τους μορφή είναι περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης, αλλά και ηθικής παρενόχλησης, με πολύ σοβαρές επιπτώσεις και στην υγεία τους.

  Παραμένει χρέος και ευθύνη της ΓΣΕΕ η ανάδειξη των γενικότερων πολιτικών επιλογών που εμποδίζουν την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας στην πράξη.

  Η ΓΣΕΕ θα συνεχίσει να διεκδικεί με συνέπεια και συνέχεια ρυθμίσεις για την ισότητα φύλου στην εργασία. Μέσω των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας έχουν επιτευχθεί και διαφυλαχθεί μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες και αντεργατικές συνθήκες οι θεσμικές ρυθμίσεις που εισαγάγουν κατώτατα όρια προστασίας (ή ελάχιστους όρους προστασίας της εργασίας) σε ό,τι αφορά στην προστασία της μητρότητας και της οικογένειας, έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες και οι όροι εργασίας καθώς και η ποιότητα ζωής της εργαζομένης γυναίκας και των εργαζόμενων γονέων. Η γενεσιουργός δύναμη των αιτημάτων αυτών που κατέληξαν να αποτελέσουν περιεχόμενο δεσμευτικών ρυθμίσεων είναι στις περισσότερες περιπτώσεις οι διεκδικήσεις εργαζόμενων γυναικών με συνδικαλιστική δράση και συλλογικούς αγώνες, οι οποίες συχνά υποκαθιστούν το έλλειμμα του Κράτους Πρόνοιας.

  Αποτελεί ευθύνη των συνδικάτων να φέρουν στο φως τις διακρίσεις στην εργασία, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνει η νομοθεσία για την προστασία των θυμάτων διακρίσεων λόγω φύλου ή και λόγω άλλων λόγων διάκρισης στην εργασία.

  Η ΓΣΕΕ καλεί όλο το συνδικαλιστικό Κίνημα, τα πρωτοβάθμια σωματεία, τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες να αξιοποιήσουμε τις σχετικές διατάξεις της νομοθεσίας (αρθ. 22 ν. 3896/2010, αρθ. 8 ν. 4443/2016) και να φέρουμε στο φως περιπτώσεις παράνομων διακρίσεων που μας γίνονται γνωστές, ανεξάρτητα από την ιδιότητα μέλους του θύματος πράξης διάκρισης, παρενόχλησης ή σεξουαλικής παρενόχλησης, βίας στο χώρο εργασίας, εμπορίας ή αναγκαστικής εργασίας. Οι διατάξεις αυτές μας δίνουν τη δυνατότητα να υποβάλουμε στο όνομα του θύματος των διακρίσεων, εφόσον συναινεί, προσφυγές στις αρμόδιες Αρχές, δηλαδή στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και στο Συνήγορο του Πολίτη ή/και στα Δικαστήρια, όπως και να ασκούμε παρεμβάσεις υπέρ του θύματος ενώπιον των Αρχών ή/ και των Δικαστηρίων για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του λόγω παράνομης διάκρισης για πραγματικά ή νομιζόμενα χαρακτηριστικά στη βάση των παρακάτω λόγων:

  - το φύλο, την οικογενειακή ή την κοινωνική κατάσταση, την εγκυμοσύνη

  - τη φυλή, το χρώμα, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, τις γενεαλογικές καταβολές

  - τις θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις

  - την αναπηρία ή τη χρόνια πάθηση

  - την ηλικία

  - τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα ή τα χαρακτηριστικά φύλου

  Η παρουσία των συνδικάτων είναι πολύτιμη τόσο για τη βοήθεια στο θύμα διάκρισης, όσο και για την παρακολούθηση της αυστηρής τήρησης της προβλεπόμενης από τη νομοθεσία διαδικασίας ελέγχου (αντιστροφή βάρους απόδειξης στον εργοδότη, προστασία από αντίποινα, επιβολή προβλεπόμενων διοικητικών και ποινικών κυρώσεων).

  Για τη συμβολή στην καλύτερη παρακολούθηση της εξέλιξης των υποθέσεων, τα σωματεία μπορούν να ενημερώνουν τη ΓΣΕΕ στο [email protected] για την υποβολή καταγγελιών στο ΣΕΠΕ και τον Συνήγορο του Πολίτη που αφορούν ζητήματα παράνομων διακρίσεων στην εργασία.

  Αποτελεί  ευθύνη των συνδικάτων να συμβάλουμε στο σπάσιμο της σιωπής και της μυστικότητας ως προς τους όρους αμοιβής των γυναικών, με σκοπό την εξάλειψη του χάσματος αμοιβών. Ενώνουμε τη φωνή μας με την Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων και ζητούμε την υιοθέτηση νέας Οδηγίας για τη διαφάνεια ως προς την ισότητα της αμοιβής μέσω:

  - της απαγόρευσης της μυστικότητας ως προς την αμοιβή στις συμβάσεις εργασίας, ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να αντιλαμβάνονται και να είναι σε θέση να συζητούν την αμοιβή τους

  - της παροχής πληροφόρησης για την αξιολόγηση της εργασίας με σκοπό την επίτευξη της ίσης αμοιβής για εργασία ίσης αξίας

  - της υποχρέωσης των εργοδοτών να παρέχουν πληροφόρηση για την αμοιβή και ετήσια σχέδια δράσης για την ισότητα της αμοιβής

  - της ενίσχυσης των συνδικάτων να διαπραγματεύονται με τους εργοδότες για την αντιμετώπιση του χάσματος αμοιβών

  - της υποχρεωτικής αναφοράς στις αγγελίες πρόσληψης προσωπικού του εύρους των αμοιβών

  - της πρόληψης πρακτικών της εργοδοσίας να αποκρύπτει τη διαφάνεια ως προς τις αμοιβές πίσω από επιχειρήματα δήθεν προστασίας της ιδιωτικότητας, των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ή διοικητικών βαρών

  - της διασφάλισης της διαφάνειας ως προς το σύνολο των αμοιβών (μισθός, επιδόματα, συντάξεις, κοινωνικοασφαλιστικές παροχές κλπ)

  - της επιβολής κυρώσεων στους εργοδότες που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις διαφάνειας ως προς την αμοιβή ανδρών και γυναικών ή δεν λαμβάνουν τα απαιτούμενα μέτρα προς την ισότητα αμοιβής

  Στη γνώση και τη δράση η δύναμή μας

  Η ΓΣΕΕ με το σύνολο των δυνάμεών της θα συνεχίσει να επικουρεί με κάθε δυνατό τρόπο τις γυναίκες που διαβιούν στην ελληνική επικράτεια και εργάζονται ή είναι υποψήφιες προς εργασία, ώστε να είναι σε θέση να συμμετέχουν δυναμικά στην κοινωνική ζωή του τόπου, να μορφώνονται, να εξελίσσονται επαγγελματικά και να κατακτούν τομείς που στερεοτυπικά και παρωχημένα παραμένουν δυσπρόσιτοι ή και άβατοι γι’αυτές.

  Με διαρκή σκοπό την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση, η ΓΣΕΕ:

   1) Δίνει εκ νέου στη δημοσιότητα έναν χρηστικό οδηγό εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων για τη γυναίκα, που η Συνομοσπονδία δημιούργησε μέσω του Ινστιτούτου Εργασίας της, με σκοπό να γνωρίζει και να διεκδικεί τα δικαιώματά της

   2) θα συνεχίσει να έχει στη διάθεση των συνδικάτων και των εργαζομένων σε όλη την επικράτεια για κάθε ζήτημα πληροφόρησης, στήριξης και συλλογικής δράσης και στα θέματα διακρίσεων:

  Η αξιοπρέπεια του ανθρώπου είναι υπόθεση ΟΛΩΝ. Τα συνδικάτα θέλουν, πρέπει και μπορούν να παλέψουν για την έμπρακτη εφαρμογή της ισότητας φύλου και της ίσης μεταχείρισης στην εργασία.

   

  Επισυνάπτεται ο οδηγός του ΙΝΕ ΓΣΕΕ με τίτλο ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ, ο οποίος συντάχθηκε και δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2019 αλλά παραμένει επίκαιρος αφού παρέχει χρηστική και ουσιαστική πληροφόρηση σχετικά με τα εργασιακά και τα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα της εργαζόμενης γυναίκας.

   ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  [embeddoc url="https://gsee.gr/wp-content/uploads/2020/03/ΓΥΝΑΙΚΑ-ΚΑΙ-ΕΡΓΑΣΙΑ-1.pdf" download="all"]

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΣΕΕ ΣΕ ΞΕΝΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΕΣ ΡΟΕΣ

  ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΣΕΕ ΣΕ ΞΕΝΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΕΣ ΡΟΕΣ

  • 0 Comment
  • 1189 Views
  • 0 Like

  4/3/20

  ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΣΕΕ ΣΕ ΞΕΝΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΕΣ ΡΟΕΣ

  Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος σε επείγουσα επιστολή του προς την ηγεσία κορυφαίων ευρωπαϊκών και διεθνών συνδικαλιστικών και θεσμικών φορέων, και προς  τον  Γενικό Διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας ΙLO Guy Ryder, μετέφερε τις ανησυχίες των Ελλήνων εργαζομένων παρέχοντας μια αξιολόγηση σχετικά με την κρίσιμη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα δυτικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας, τα οποία ταυτόχρονα αποτελούν σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι οι απόψεις αυτές θα ληφθούν υπόψη σε κάθε σχετική συζήτηση και διαμόρφωση άποψης στους κόλπους του διεθνούς και ευρωπαϊκού συνδικαλιστικού κινήματος καθώς και των θεσμικών φορέων που έχουν αρμοδιότητα επί εργασιακών ζητημάτων.

  Πιο αναλυτικά, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ τονίζει τον εξαιρετικά σύνθετο χαρακτήρα των εξελίξεων,  οι οποίες δεν μπορούν να αξιολογηθούν απλώς ως προσφυγικό πρόβλημα, αλλά ως ένα ευρύτερο μείζον διεθνές και ευρωπαϊκό πολιτικό όσο και ανθρωπιστικό ζήτημα. Αναφερόμενος δε στον όγκο, την γεωγραφική εμβέλεια, το βίαιο και καθοδηγούμενο χαρακτήρα των προσπαθειών παραβίασης συνοριακών ελέγχων, υπογραμμίζει ότι καταδεικνύεται η κατάφωρη απόπειρα της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει ως όπλο απελπισμένους ανθρώπους με στόχο την προώθηση της γεωπολιτικής ατζέντας της και την απόσπαση προσοχής από τη φρικτή κατάσταση στη Συρία, και τη δική της εμπλοκή στη συριακή τραγωδία.

  Με αναφορά σε αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία που ακυρώνουν ‘fake’ ειδήσεις και την συστηματική παραπληροφόρηση των τουρκικών αρχών, στην επιστολή αναδεικνύεται η μετάλλαξη της γείτονος χώρας σε επίσημο ‘trafficker’, με την οργανωμένη ενθάρρυνση δεκάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων να εισέλθουν μαζικά με βίαιο τρόπο στην Ελλάδα, προσφέροντας υλική βοήθεια, δωρεάν μεταφορά αλλά και δακρυγόνα και εξοπλισμό κοπής συρμάτων, προφανώς παρεχόμενα από τις τουρκικές αρχές , υπό συνεχή ρίψη μολότοφ και καθοδήγηση από τουρκικά drones για την αναζήτηση ασφαλέστερων διόδων.

  Τα πρωτοφανή γεγονότα, τονίζει  ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, αναμφίβολα  «αποτελούν ασύμμετρη απειλή, με στόχο τόσο την κοινωνική όσο και την οικονομική αποσταθεροποίηση της Ελλάδας, καθώς και τον εκβιασμό της Ευρώπης». Εγείρουν ευρύτερα σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη συνολική γεωπολιτική ατζέντα και τις επιδιώξεις της Τουρκίας στην περιοχή μας, καθιστώντας αναγκαία την προάσπιση των συνόρων μας.  Υπενθυμίζει δε, εκτός άλλων, τις επαναλαμβανόμενες δημόσιες απειλές Τούρκων επισήμων κατά της εδαφικής ακεραιότητας και των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας, τη ρητή αμφισβήτηση διεθνών συνθηκών, όπως η Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, και τη συστηματική παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου από την τουρκική πολεμική αεροπορία, που κορυφώθηκε στο ανώτατο επίπεδο των 4. 627 παραβιάσεων το 2019.

  Στην επιστολή επίσης τονίζεται ότι από το 2015, η Ελλάδα έχει καλωσορίσει πάνω από 120.000 πρόσφυγες και μετανάστες, παρά την οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας που δοκιμάσαν σκληρά τον ελληνικό λαό και τους εργαζόμενους ενώ αναλύεται η συμβολή της ΓΣΕΕ και των ελληνικών συνδικάτων στην προσπάθεια άρσης εντάσεων και βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Υπενθυμίζεται δε ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, η Ελλάδα έχει υποδεχτεί αλλεπάλληλα κύματα μεταναστών από τις γειτονικές και άλλες χώρες, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν πλέον το 9%-10% του καταγεγραμμένου ελληνικού εργατικού δυναμικού και έχουν ενσωματωθεί επιτυχώς στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας––και με την καθοριστική συμβολή των συνδικάτων, ιδίως των εκπαιδευτικών και περιφερειακών δομών, που προώθησαν την πολυπολιτισμικότητα και την συνύπαρξη στον εργασιακό χώρο. Εντούτοις, στην παρούσα συγκυρία η κοινωνία και η οικονομία έχουν φθάσει στα όριά των αντοχών τους, με πιθανή διακύβευση της κοινωνικής συνοχής.

  Τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υστερήσει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού ζητήματος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ εκφράζει την ελπίδα ότι η τρέχουσα κρίση θα αποτελέσει αφετηρία απτής αλληλεγγύης και κάλεσμα αφύπνισης προς όλους να αναλάβουν και να μοιραστούν ευθύνες, επιδιώκοντας  αποτελεσματικές, δίκαιες λύσεις, αντί να μεταφέρεται το βάρος σε συγκεκριμένες χώρες απλώς και μόνο λόγω της γεωγραφίας τους.

  Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ υπογραμμίζει ότι το ελληνικό συνδικαλιστικό κίνημα επιθυμεί εποικοδομητική συνεργασία με τα τούρκικα συνδικάτα για την αντιμετώπιση του παρόντος προσφυγικού προβλήματος, αλλά και για την ειρηνική συνύπαρξη, την πρόοδο και τη συνεργασία στην περιοχή μας, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν. Εντούτοις, δεν μπορούμε να επικροτήσουμε κατασκευασμένες συνθήκες, και την απόπειρα νομιμοποίησης τους με την εργαλειοποίηση της απελπισίας–– όπως δεν μπορούμε να αποδεχτούμε απόψεις που καθιστούν την Ελλάδα υπεύθυνη για βία κατά απελπισμένων ανθρώπων, οι οποίοι με πολλούς τρόπους κατέστησαν θύματα καιροσκοπικών πολιτικών και εκβιασμού.

   

   ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ 

  Διαβάστε περισσότερα
 • Η ΓΣΕΕ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ

  Η ΓΣΕΕ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ

  • 0 Comment
  • 205 Views
  • 0 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 4/3/20 Η ΓΣΕΕ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ

   

  Η ΓΣΕΕ βρίσκεται στο πλευρό των εκτάκτων αρχαιολόγων της χώρας και του Συλλόγου τους, οι οποίοι σήμερα εντείνουν τον αγώνα τους για επανυπογραφή της ήδη ισχύουσας σύμβασής τους. Παρά τις επίμονες προσπάθειες και πιέσεις του Συλλόγου προς τον Σύνδεσμο Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών, από την εργοδοτική πλευρά δεν έχει κατατεθεί ακόμη πρόταση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η Συνομοσπονδία καλεί τον Σύνδεσμο Ανωνύμων Τεχνικών Εταιριών (ΣΑΤΕ) να καταθέσει άμεσα πρόταση ΣΣΕ με όρους αξιοπρεπείς για τους εργαζόμενους, διασφαλίζοντας τα συλλογικά κεκτημένα τους. Η προσπάθεια των εργαζομένων υπηρετεί το αυτονόητο δικαίωμά τους στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

   

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΣΕΕ

Διεύθυνση: Πατησίων 69 & Αινιάνος 2, 10434 Αθήνα

Ταχυδρομική θυρίδα: ΤΘ 3626, ΤΚ 10210

e-mail: [email protected]

τηλέφωνο: 210-8202100

fax: 210-8202186, 210-8202187

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

e-mail: [email protected]

τηλέφωνο: 210-8202296

fax: 210-8202144