Οικολογία και περιβάλλον περιγραφή

 • Επιστολή ΓΣΕΕ στη Βουλή για τον πρώτο Εθνικό Κλιματικό Νόμο

  Επιστολή ΓΣΕΕ στη Βουλή για τον πρώτο Εθνικό Κλιματικό Νόμο

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  26.5.22

  ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΣΕΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟ

   

  Επιστολή στον Πρόεδρο και στα μέλη της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής απέστειλε η ΓΣΕΕ , στην οποία αποτυπώνονται οι θέσεις της Συνομοσπονδίας σχετικά με το Σχέδιο Νόμου με τίτλο" Εθνικός κλιματικός νόμος μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή ".

  Η ΓΣΕΕ, στη σχετική επιστολή τονίζει την αναγκαιότητα ο πρώτος Εθνικός κλιματικός νόμος να διασφαλίζει τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, ειδικά σε όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε περιφέρειες και τομείς που εξαρτώνται από τις δραστηριότητες ορυκτών καυσίμων και θα υποστούν το μεγαλύτερο βάρος της μετάβασης σε μία οικονομία μηδενικών εκπομπών.

  Η Συνομοσπονδία, ως μέλος της Συμμαχίας για των κλιματικό νόμο προσυπογράφει και το δελτίο τύπου της Συμμαχίας, το οποίο μπορείτε να αναγνώσετε στο παρακάτω link :

  https://gsee.gr/?p=37694

  Ακολουθεί η επιστολή με τις θέσεις και τις ενστάσεις της ΓΣΕΕ η οποία απεστάλη στη Βουλή. ΠροςΤον Πρόεδρο και τα Μέλητης Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παραγωγής και ΕμπορίουΘέμα: Θέσεις ΓΣΕΕ_Σχέδιο Νόμου «Εθνικός Κλιματικός Νόμος - Μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή»Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

  Η ΓΣΕΕ προσκλήθηκε την Παρασκευή 20/5/2022 για να παραστεί τη Δευτέρα 24/5/2022 στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, προκειμένου να τοποθετηθεί επί του Σχεδίου Νόμου, με τίτλο «Εθνικός Κλιματικός Νόμος - Μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή». Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούμε θερμά, για τη διαβίβαση του παρόντος υπομνήματός μας στα Μέλη της Επιτροπής.

  Είναι σαφές ότι πολλές από τις φιλόδοξες πολιτικές για το κλίμα που προτείνονται στο πακέτο, θα έχουν ισχυρές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες, ειδικά σε εκείνους τους εργαζόμενους από περιφέρειες και τομείς που εξαρτώνται από τις δραστηριότητες ορυκτών καυσίμων.

  Με τη συμμετοχή μας στη Συμμαχία για τον Κλιματικό Νόμο η ΓΣΕΕ ένωσε τη φωνή της στο αίτημα και την ανάγκη ο πρώτος εθνικός κλιματικός νόμος να είναι δίκαιος και να διασφαλίσει τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα χωρίς αποκλεισμούς, ειδικά σε περιοχές οι οποίες θα υποστούν το μεγαλύτερο βάρος της μετάβασης σε μία οικονομία μηδενικών εκπομπών.

  Οι παρακάτω βασικές μας θέσεις αποτελούν και βασικά ελλείμματα του περιεχομένου των διατάξεων του νομοσχεδίου που κατατέθηκε προς ψήφιση από τη Βουλή, οι οποίες έχουμε την προσδοκία ότι θα αποτελέσουν αντικείμενο κοινοβουλευτικής επεξεργασίας και συζήτησης.

  Στόχοι μείωσης εκπομπών: Οι στόχοι μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αν και αναβαθμισμένοι σε σύγκριση με τους υφιστάμενους, παραμένουν ανεπαρκείς σε σύγκριση με αυτό που υπαγορεύει η επιστήμη, αλλά και με τους πιο φιλόδοξους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι στόχοι από μόνοι τους δεν σημαίνουν τίποτα, εάν δεν υποστηρίζονται από συγκεκριμένες πολιτικές. Από την άποψη αυτή, η ΓΣΕΕ αναγνωρίζει το έργο της κυβέρνησης για τη μετατροπή αυτών των στόχων για το κλίμα σε μια ολοκληρωμένη και φιλόδοξη νομοθετική δέσμη που είναι σύμφωνη με τη νέα νομοθεσία για το κλίμα, παρόλο που η νομοθετική δέσμη είναι πολύ αδύναμη ιδιαίτερα όσον αφορά την κοινωνική διάσταση.

  Εργασιακά Δικαιώματα: Για τη ΓΣΕΕ αποτέλεσε σημαντική τομή η συμφωνία για τη συμπερίληψη αυτοτελούς άρθρου (άρθρο 12) και παραρτήματος για το σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων, το οποίο απουσιάζει. Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι μια ευκαιρία δημιουργίας καλών και αξιοπρεπών θέσεων εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, δε χρειάζεται μόνο να μιλούν σχετικά με τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, αλλά πρέπει επίσης να συμμετάσχουν σε διάλογο με τις οργανώσεις που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους, προκειμένου να εγγυηθούν ότι σέβονται όλα τα εργασιακά δικαιώματα και δημιουργούν αξιοπρεπείς ευκαιρίες εργασίας.

  Κλιματική δημοκρατία: Η διαβούλευση και η συμμετοχή, δεν έχουν ενταχθεί στον κλιματικό νόμο. Δεν υπάρχει μνεία της ανάγκης ευρείας δημόσιας διαβούλευσης σε κρίσιμα στοιχεία του, όπως οι τομεακοί προϋπολογισμοί (άρθ. 7). Η προστασία των θέσεων εργασίας, καθώς επίσης και η χάραξη πολιτικών για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο της εθνικής πολιτικής για την κλιματική αλλαγή. O κλιματικός νόμος θα έπρεπε να στοχεύει σε ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο. Με την εμπλοκή της κοινωνίας σε όλα τα στάδια, τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην υλοποίηση.

  Δίκαιη Μετάβαση: Η διάσταση της διασφάλισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων χωρίς αποκλεισμούς, δεν συμπεριλαμβάνεται στο Σχέδιο Νόμου που κατατέθηκε προς ψήφιση από τη Βουλή, ενώ ήταν η γνωστή η συμπερίληψή της στο προτεινόμενο Σχέδιο Νόμου από τη Συμμαχία για το Κλίμα. O κόσμος της εργασίας θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της λύσης. Η ανάπτυξη του δικαιώματος σε μια δίκαιη μετάβαση, που διατυπώνεται στα διεθνή πρότυπα εργασίας και στο διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μπορεί να συμβάλει και να επιταχύνει τις διαδικασίες προς τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο.

  Συμβούλιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή: Απουσία εκπροσώπησης από την μεριά των εργαζόμενων στο Συμβούλιο (αρθ. 29 παρ. 2).

  Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μία σοβαρή και άνευ προηγουμένου πρόκληση και για τις πολιτικές απασχόλησης, λόγω των επιπτώσεων στις θέσεις εργασίας, καθώς κανένας τομέας δεν μπορεί να αγνοήσει τις συνέπειές της. Η ΓΣΕΕ μαζί με τα Ευρωπαϊκά (ETUC) και Διεθνή (ITUC) Συνδικάτα έχει τονίσει κατ΄ επανάληψη πως δεν υπάρχουν δουλειές σ’ ένα νεκρό πλανήτη. Τα σχέδια απασχόλησης πρέπει να αποτελούν θεμέλιο λίθο στο σχεδιασμό της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

  H Πολιτεία έχει ευθύνη και πρέπει να ανταποκριθεί στις ανάγκες του κόσμου της εργασίας και να κάνει σημαντικά βήματα προς τα εμπρός εφαρμόζοντας φιλόδοξες πολιτικές για το κλίμα, διασφαλίζοντας όμως παράλληλα τις οικονομικές, κοινωνικές και εργασιακές απαιτήσεις προστασίας των εργαζομένων.

                                                                                            ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ 

  Διαβάστε περισσότερα
 • Συμμετοχή της ΓΣΕΕ στο εκπαιδευτικό σεμινάριο για τις “πράσινες δεξιότητες” Προτεραιότητα οι βιώσιμες και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας για όλους

  Συμμετοχή της ΓΣΕΕ στο εκπαιδευτικό σεμινάριο για τις “πράσινες δεξιότητες” Προτεραιότητα οι βιώσιμες και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας για όλους

  • No Comment
  • 139 Views
  • 1 Like

  Συμμετοχή της ΓΣΕΕ στο εκπαιδευτικό σεμινάριο για τις “πράσινες δεξιότητες” Προτεραιότητα η οι βιώσιμες και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας για όλους.

  Η ΓΣΕΕ, μέσω της Γραμματείας Περιβάλλοντος της συμμετείχε στο εκπαιδευτικό σεμινάριο με τίτλο “Πράσινες δεξιότητες” το οποίο διεξήχθη από τις 14 έως 18 Μαρτίου του 2022, στο εκπαιδευτικό κέντρο της Ισπανικής Συνδικαλιστικής οργάνωσης UGT . Βιώνουμε μια κλιματική κρίση που έχει επιπτώσεις στην υγεία και στη ζωή όλων και ειδικότερα των εργαζόμενων. Τομείς που χρήζουν άμεσης προτεραιότητας είναι αυτοί της ενέργειας, των μεταφορών και της γεωργίας. Για να υπάρξουν θετικές επιπτώσεις στην απασχόληση, χρειάζονται προσπάθειες από τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους ,ώστε να διαμορφωθεί η πορεία και επιτευχθεί ο στόχος για μια πιο πράσινη οικονομία. Αυτό απαιτεί γνώση των βασικών εννοιών γύρω από τις πράσινες θέσεις εργασίας.

  Τα ερωτήματα που τίθενται σε αυτή την κατάσταση είναι: Ως συνδικαλιστικές οργανώσεις, τί μπορούμε να κάνουμε για να δημιουργήσουμε βιώσιμες και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας για τα μέλη μας;

  Για το τμήμα Εκπαίδευσης του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, θεωρείται άμεση και αναγκαία η ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων με βάση μια πρωτότυπη προσέγγιση. Μια προσέγγιση στην οποία οι συνδικαλιστές κάνουν πράξη τις γνώσεις και την εμπειρία τους για την προστασία των εργαζομένων που ήδη βιώνουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αυτό ονομάζεται προσέγγιση πλαισίου πράσινων ικανοτήτων.

  Από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τον Δεκέμβριο του 2021, έξι έμπειροι εκπαιδευτές από τέσσερις οργανισμούς - ZSSS (Σλοβενία), CISL (Ιταλία), KOZ (Σλοβακία) και UGT (Ισπανία) - συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό σεμινάριο ανάπτυξης ικανοτήτων για την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού σχετικά με το πλαίσιο των πράσινων ικανοτήτων που έχει τεθεί από το Ινστιτούτο των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων.

  Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποίησαν «πραγματική κατάσταση» ή «περιπτωσιολογικές μελέτες» για να αναπτύξουν πράσινες ικανότητες. Αυτές οι περιπτωσιολογικές μελέτες που ασχολήθηκαν με το θέμα της Δίκαιης Μετάβασης δημιούργησαν χαρακτήρες (μεσήλικες, εργαζόμενους με μερική απασχόληση, κλπ) ή διάφορους ενδιαφερόμενους (π.χ. συνδικάτα, επενδυτές, μια εταιρεία, μια τοπική κοινωνία ,κλπ.).

  Στόχοι εκπαιδευτικού προγράμματος:

  • Εισαγωγή της προσέγγισης πλαισίου πράσινων ικανοτήτων του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Συνδικάτων.
  • Εφαρμογή της προσέγγισης του πλαισίου πράσινων ικανοτήτων του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Συνδικάτων σε πραγματικές περιπτωσιολογικές μελέτες.
  • Εφαρμογή του πλαισίου πράσινων ικανοτήτων του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Συνδικάτων στις καθημερινές πρακτικές των συνδικάτων και στο εργασιακό περιβάλλον.

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΙΚΑΙΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΣΤΗ ΓΛΑΣΚΩΒΗ

  ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΙΚΑΙΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΣΤΗ ΓΛΑΣΚΩΒΗ

  • No Comment
  • 11 Views
  • 0 Like

  ΚΨ/ΔΣ  

    ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

                    ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ 2021

                 ΣΕ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

                                                                                          04.11.2021

     ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ   ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΠΕΔΟ

   Πράσινη ανάπτυξη, αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ευημερία στο πλαίσιο της μετάβασης σε μια εποχή μηδενικών εκπομπών 

  Το Προοίμιο της Συμφωνίας του Παρισιού αντανακλά τη στενή σύνδεση που υπάρχει μεταξύ των δράσεων για το κλίμα, της αειφόρου ανάπτυξης και μιας δίκαιης μετάβασης με τα Μέρη της Συμφωνίας να " λαμβάνουν υπόψη την επιτακτική ανάγκη για μια δίκαιη μετάβαση του εργατικού δυναμικού και τη δημιουργία αξιοπρεπών και ποιοτικών θέσεων εργασίας σύμφωνα με τις καθορισμένες εθνικά αναπτυξιακές προτεραιότητες".  Οι Κατευθυντήριες γραμμές της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ), 2015, για μια Δίκαιη Μετάβαση, η οποία αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβερνήσεων και εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, καθόρισαν ένα πλαίσιο παγκόσμιας συνεννόησης για τον όρο "δίκαιη μετάβαση". Την περιγράφουν ως μια διαδικασία "προς μια περιβαλλοντικά βιώσιμη οικονομία", η οποία " πρέπει να τύχει καλής διαχείρισης και να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της αξιοπρεπούς εργασίας για όλους, της κοινωνικής ένταξης και της εξάλειψης της φτώχειας".

  Αντιλαμβανόμαστε ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επηρεάζουν δυσανάλογα τα άτομα που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, και μπορούν να οξύνουν τόσο τις ανισότητες μεταξύ των φύλων όσο και άλλες κοινωνικές ανισότητες, συμπεριλαμβανόμενων αυτών που προκύπτουν από πρακτικές που συνιστούν διακρίσεις στη βάση τη φυλής και της εθνοτικής καταγωγής. Η μετάβαση σε μια εποχή μηδενικών εκπομπών θα επηρεάσει με ιδιαίτερη οξύτητα το εργατικό δυναμικό σε τομείς, πόλεις και περιοχές που στηρίζονται στις βιομηχανίες και την παραγωγή έντασης άνθρακα. Με το στοιχείο αυτό ως γνώμονα, αναγνωρίζουμε επίσης το ρόλο μας στις δράσεις μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και προσαρμογής σε αυτήν, δράσεις χωρίς αποκλεισμούς προς όφελος των πλέον ευάλωτων ατόμων μέσα από την πιο δίκαιη κατανομή πόρων, ενισχυμένη οικονομική και πολιτική εκπροσώπηση, βελτιωμένες συνθήκες υγείας και ευημερίας, ανθεκτικότητα σε κραδασμούς κρίσεων και σε καταστροφές καθώς και πρόσβαση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και στις ευκαιρίες απασχόλησης. Επίσης, δέσμευση ως προς την επίτευξη της ισότητας των φύλων, φυλετικής ισότητας και κοινωνικής συνοχής; προστασίας των δικαιωμάτων των Αυτοχθόνων Πληθυσμών; ένταξης ατόμων με αναπηρία; διαγενεακής δικαιοσύνης; ενίσχυσης της θέσης γυναικών και κοριτσιών και την προώθηση περιθωριοποιημένων ατόμων σε ηγετικές θέσεις και της συμμετοχής τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Αναγνώριση της αξίας της γνώσης που διαθέτουν και της ηγετικής τους θέσης; ενίσχυση συλλογικών κλιματικών δράσεων διαφορετικών κοινωνικών ομάδων. Ο κοινωνικός διάλογος και τα δικαιώματα στο χώρο δουλειάς είναι τα απαραίτητα δομικά στοιχεία της αειφόρου ανάπτυξης και πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο των πολιτικών για μια ισχυρή, βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς.

  Αντιλαμβανόμαστε  πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος μας στην προσπάθεια να μην μείνει κανείς πίσω στην πορεία για τη μετάβαση σε μηδενικές εκπομπές και σε ένα κλιματικά ανθεκτικό μέλλον. Γνωρίζουμε πως όλες οι χώρες πρέπει να ωφεληθούν από τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι δίκαιες και βιώσιμες μεταβάσεις. Η διαδικασία αυτή πρέπει να περιλαμβάνει την πρόσβαση στις σύγχρονες τεχνολογίες, ανάπτυξη ικανοτήτων και χρηματοοικονομικά καθώς και την πολιτική ανεύρεσης λύσεων για τη διαχείριση των μεταβάσεων με δίκαιο και χωρίς αποκλεισμούς τρόπο.  Αναγνωρίζουμε επίσης τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες τα έσοδα των οποίων εξαρτώνται από τα ορυκτά καύσιμα. Αναγνωρίζουμε ότι δίκαιη μετάβαση δεν σημαίνει αντικατάσταση μιας βιομηχανίας από μια άλλη, αλλά διαφοροποίηση προς μια πιο βιώσιμη και ανθεκτική οικονομία χωρίς αποκλεισμούς συνολικά. Τέλος, αναγνωρίζουμε το πόσο σημαντική είναι η διευκόλυνση της μετάβασης από την άτυπη στην επίσημη οικονομία μέσω του κοινωνικού διαλόγου προκειμένου να διασφαλιστεί πως κανείς δεν θα μείνει πίσω, σύμφωνα με τους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

  Σκοπεύουμε να στηρίξουμε τις αναπτυσσόμενες χώρες και τις αναδυόμενες οικονομίες, τους κοινωνικούς εταίρους και τις κοινότητες στην προσπάθεια διαφοροποίησης των οικονομιών τους, την απεξάρτηση τους από τις βιομηχανίες εντάσεως άνθρακα και τη μετάβασή τους σε φιλόδοξες, καθαρές, ανθεκτικές αναπτυξιακές κατευθύνσεις ενθαρρύνοντας τη φιλόδοξη προτεραιοποίηση των εθνικών αναπτυξιακών σχεδίων τους. Συνεπώς, αυτό θα το πραγματοποιήσουμε μέσα από τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης αυτών των χωρών, τη δημιουργία αξιοπρεπών και βιώσιμων πράσινων θέσεων εργασίας και νέων βιώσιμων επενδύσεων στο πλαίσιο της παγκόσμιας μετάβασης σε μηδενικές εκπομπές. Η προσπάθεια αυτή στηρίζεται στις δεσμεύσεις για μια δίκαιη μετάβαση που εμπεριέχονται στη Διακήρυξη της Σιλεσίας στην Πολωνία και στην Κλιματική Δράση για Πρωτοβουλίες αναφορικά με Θέσεις Εργασίας. Στηρίζουμε τις παρακάτω αρχές με στόχο τη συνεργασία με ενδιαφερόμενες διεθνείς οργανώσεις, συμπεριλαμβανόμενου του ILO και άλλων και την εφαρμογή τους σε όλα τα διεθνή χρηματοοικονομικά προγράμματα μας και τα προγράμματα τεχνικής βοήθειας στο πλαίσιο της στήριξης των αναπτυσσόμενων και αναδυόμενων οικονομιών.

   

  1. Στήριξη των εργαζομένων στη μετάβαση τους σε νέες θέσεις εργασίας: Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τις κοινότητες και τις περιοχές που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες όσον αφορά τις οικονομικές, εργασιακές και κοινωνικές επιπτώσεις της πορείας μετάβασης προς την παγκόσμια απεξάρτηση από δραστηριότητες εντάσεως άνθρακα λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις και τα οφέλη για όλους όσοι επηρεάζονται από αυτήν την παγκόσμια απεξάρτηση από την οικονομία εντάσεως άνθρακα στις αναπτυσσόμενες και τις αναδυόμενες οικονομίες. Στην προσπάθειά μας αυτή λαμβάνουμε υπόψη τις Κατευθυντήριες Γραμμές του ILO για μια Δίκαιη Μετάβαση. Θα καταβάλλουμε προσπάθεια ευθυγράμμισης των χρηματοοικονομικών ροών με τους στόχους για μείωση της θερμοκρασίας της Συμφωνίας του Παρισιού προωθώντας κατευθύνσεις συμβατές με μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050 και παραμένοντας στο όριο του    1,5°C ενώ ταυτόχρονα θα στηρίζουμε τις κοινωνικές πλευρές της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ για Βιώσιμη Ανάπτυξη, συμπεριλαμβανόμενων των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.
  2. Ενίσχυση και προώθηση του κοινωνικού διαλόγου και της συμμετοχής των ενδιαφερόμενων μερών: Αναγνωρίζουμε ότι η ανάπτυξη αποτελεσματικών, εθνικά συνεκτικών σχεδίων δίκαιης μετάβασης των χωρών που παρέχονται σε τοπικό επίπεδο εξαρτώνται από τον αποτελεσματικό και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνικό διάλογο. Στόχος μας είναι η προώθηση και ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου μεταξύ κυβερνήσεων και αντιπροσωπευτικών οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών, συμπεριλαμβανόμενων αυτών στις δευτερεύουσες βιομηχανίες που εξαρτώνται από βιομηχανίες εντάσεως άνθρακα καθώς και άλλων ενδιαφερόμενων μερών σύμφωνα με, inter alia, τα θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα. Θεωρούμε πως και άλλοι βασικοί ενδιαφερόμενοι φορείς πρέπει να συμμετέχουν προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω. Η στήριξη αυτή θα περιλαμβάνει και ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου μέσα από την ανάπτυξη ικανοτήτων των συμμετεχόντων.
  3. Οικονομικές Στρατηγικές: Η ενίσχυση της διαδικασίας μιας δίκαιης μετάβασης από την οικονομία εντάσεως άνθρακα σε ένα μέλλον μηδενικών εκπομπών δεν συμπεριλαμβάνει μόνο τη στήριξη στην καθαρή ενέργεια ώστε να ενισχυθούν τα οικολογικά θεμέλια της οικονομίας, αλλά απαιτεί επίσης κατάλληλα πλαίσια και ευρύτερη οικονομική και βιομηχανική στήριξη εργαζομένων, επιχειρήσεων, κοινοτήτων και χωρών για τη δημιουργία βιώσιμων, ανταγωνιστικών οικονομιών που θα προωθήσουν μια οικονομική ανάπτυξη με επάρκεια πόρων, θα δημιουργήσουν εισόδημα και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και θα μειώσουν τη φτώχεια και τις ανισότητες. Απαιτεί επίσης ένα υγιές πλαίσιο για την αντιμετώπιση των τοπικών οικολογικών συνεπειών της μετάβασης (π.χ. μολυσμένες πόλεις). Πρόθεσή μας είναι να παρέχουμε στήριξη στις αναπτυσσόμενες χώρες και τις αναδυόμενες οικονομίες στην προσπάθεια δημιουργίας μακροπρόθεσμων στρατηγικών, διασφάλισης βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς οικονομικής ανάκαμψης και ανάπτυξης για την εδραίωση των συνθηκών αξιοπρεπούς εργασίας και οικονομικής διαφοροποίησης.
  4. Τοπική και αξιοπρεπής εργασία χωρίς αποκλεισμούς: Στόχος μας είναι οι νέες καθώς και οι υπό μετάβαση θέσεις εργασίας να προωθούν τη δημιουργία αξιοπρεπούς, τυπικής και βιώσιμης απασχόλησης για τους ανθρώπους σε τοπικό επίπεδο σε συνδυασμό με την αποτελεσματική ενίσχυση της κατάρτισης και της επανακατάρτισης και την κατάλληλη, βιώσιμη, χωρίς αποκλεισμούς κοινωνική προστασία στα άτομα που την χρειάζονται. Η προστασία αυτή πρέπει να καλύπτει τις μειονεκτούσες ομάδες στην τοπική αγορά εργασίας και κοινότητα, όπως είναι τα άτομα που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, οι περιθωριοποιημένες ομάδες, οι γυναίκες και οι εργαζόμενοι στον άτυπο τομέα της οικονομίας για να επιτευχθεί η μετάβαση στην κανονικότητα. Όσον αφορά τις επενδύσεις σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, στόχος μας είναι η πρόβλεψη για ένταξη μέτρων που προωθούν και προάγουν την πραγματοποίηση της αξιοπρεπούς εργασίας για όλους. Αυτό περιλαμβάνει την επαγγελματική υγεία και ασφάλεια σύμφωνα με τη Διακήρυξη της ΔΟΕ για την Κοινωνική Δικαιοσύνη για μια Δίκαιη Παγκοσμιοποίηση του 2008 και την παροχή βοήθειας για την εφαρμογή στην πράξη των αρχών που αφορούν τα θεμελιώδη δικαιώματα όπως εκφράζονται στη Διακήρυξη της ΔΟΕ του 1998 για τις Θεμελιώδεις Αρχές και τα Δικαιώματα στη Εργασία και η Συνέχεια αυτής. Θα εργαστούμε να ενισχύσουμε την ανάπτυξη δεξιοτήτων και πολιτικές για την εργασία που θα στηρίζουν τη μετάβαση σε αξιοπρεπείς θέσεις  σε άλλους τομείς και την οικονομική διαφοροποίηση σε καθαρούς τομείς σε περιοχές εξαρτώμενες από τον άνθρακα και θα δίνουν σε περιθωριοποιημένες ομάδες τη δυνατότητα να συμμετέχουν ισότιμα στη μετάβαση.
  5. Αλυσίδες εφοδιασμού: Γνωρίζουμε πως οι μεταβάσεις επηρεάζουν και τις επιχειρήσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού καθώς και την υγεία, τα περιβαλλοντικά και ευρύτερα κοινωνικά και οικονομικά συμφέροντα αυτών που εξαρτώνται οικονομικά από αυτές τις αλυσίδες εφοδιασμού. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι υφιστάμενες αλλά και οι νέες και οι αναδυόμενες αλυσίδες εφοδιασμού που απαιτούνται για την καθαρή μετάβαση, θα δημιουργήσουν αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας για όλους, συμπεριλαμβανόμενων των πιο περιθωριοποιημένων ομάδων, και θα δημιουργήσουν διασυνοριακά δίκαιους όρους απασχόλησης. Θα προωθήσουμε τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο της Οικουμενικής Διακήρυξης του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τον σεβασμό θεμελιωδών δικαιωμάτων όπως, απαγόρευση της δουλείας, της παιδικής και της καταναγκαστικής εργασίας. Καλούμε τις επιχειρήσεις να διασφαλίσουν ότι οι εφοδιαστικές αλυσίδες τους θα παραμείνουν απαλλαγμένες από παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων αυτών με υποχρεώσεις εταιρικής δέουσας επιμέλειας σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Γραμμές του ΟΟΣΑ για τις Πολυεθνικές Επιχειρήσεις, τις Κατευθυντήριες Αρχές του ΟΗΕ για τις Επιχειρήσεις και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Τριμερή Διακήρυξη Αρχών της ΔΟΕ για τις Πολυεθνικές Επιχειρήσεις και την Κοινωνική Πολιτική. Σκοπεύουμε να εξετάσουμε τις ευρύτερες επιπτώσεις της λειτουργίας των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων στο περιβάλλον, την υγεία, την απασχόληση καθώς και τις κοινωνικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της σημασίας οικοδόμησης ανθεκτικότητας των αλυσίδων εφοδιασμού απέναντι στην κλιματική αλλαγή σε όλες τις βιομηχανίες.
  6. Η Συμφωνία του Παρισιού και η Δίκαιη Μετάβαση: Θα συμπεριλάβουμε ενημέρωση για τις προσπάθειες Δίκαιης Μετάβασης, κατά περίπτωση, στις εθνικές Διετείς Εκθέσεις Διαφάνειας στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τις πολιτικές μας και τα μέτρα επίτευξης των Εθνικά Καθορισμένων Συνεισφορών μας.

  Λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις της Παγκόσμιας Επιτροπής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ) για τη Μετάβαση στην Καθαρή Ενέργεια με επίκεντρο τον άνθρωπο και αναγνωρίζοντας το έργο του Πλαισίου Συνεργασίας της Διεθνούς Υπηρεσίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (IRENA) για τη Δίκαιη και Χωρίς Αποκλεισμούς Μετάβαση, καλούμε όλες τις ενδιαφερόμενες διεθνείς οργανώσεις να δουλέψουν μαζί με τους υποστηρικτές αυτής της Διακήρυξης για την προώθηση της εφαρμογής της, όπου χρειάζεται, αξιοποιώντας μελλοντικές ευκαιρίες για την προβολή της προόδου που πραγματοποιείται ώστε να συμπεριληφθούν οι αρχές αυτές στις στρατηγικές και τα προγράμματα. Στόχος μας είναι η προώθηση της Διακήρυξης σε διεθνές επίπεδο.

   

   

  Διαβάστε περισσότερα
 • Η ΓΣΕΕ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ (COP26) ΣΤΗ ΓΛΑΣΚΩΒΗ

  Η ΓΣΕΕ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ (COP26) ΣΤΗ ΓΛΑΣΚΩΒΗ

  • No Comment
  • 73 Views
  • 1 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  1/11/21 

  Η ΓΣΕΕ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ (COP26) ΣΤΗ ΓΛΑΣΚΩΒΗ

   

  Οι επερχόμενες διαπραγματεύσεις της Συνόδου κορυφής των Ηνωμένων Εθνών στη Γλασκώβη ,θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικές καθώς θα είναι η πρώτη Συνδιάσκεψη (COP) που θα λάβει χώρα μετά την έναρξη ισχύος των μέτρων της Συμφωνίας του Παρισιού και η πρώτη ευκαιρία έκτοτε για τα έθνη, να συγκεντρωθούν για να αναθεωρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να ενισχύσουν τη φιλοδοξία των στόχων. Αυτά τα μέτρα εγκρίθηκαν στη Συνδιάσκεψη στο Παρίσι το 2015 (COP21), με τη δέσμευση  να εφαρμοστούν από τον  προηγούμενο χρόνο.

  Τα εργασιακά δικαιώματα είναι ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι κεντρικά στις απαιτήσεις όλων των οργανώσεων που εκπροσωπούν τον κόσμο της εργασίας και πρέπει να ενσωματωθούν σε όλες τις πτυχές των διαπραγματεύσεων της Σύμβασης -πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (UNFCC), θέμα το οποίο θα θέσει  επί τάπητος στη  Διάσκεψη , η Γραμματεία Περιβάλλοντος  της ΓΣΕΕ.

  Η αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης είναι μια ευκαιρία δημιουργίας καλών και αξιοπρεπών θέσεων εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ,δε χρειάζεται μόνο να μιλούν σχετικά με τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, αλλά πρέπει επίσης να συμμετάσχουν σε διάλογο με τις οργανώσεις που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους, προκειμένου να εγγυηθούν ότι σέβονται όλα τα εργασιακά δικαιώματα και δημιουργούν αξιοπρεπείς ευκαιρίες εργασίας. Τα σχέδια απασχόλησης πρέπει να αποτελούν θεμέλιο λίθο στο σχεδιασμό της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

  Ο σεβασμός και η προώθηση των εργασιακών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τις διαπραγματεύσεις όπως αναφέρεται σχετικά με τις Εθνικά Προσδιορισμένες Συνεισφορές, άρθρο 6 (που αφορά στις αγορές άνθρακα και στις προσεγγίσεις εκτός αγοράς), τη χρηματοδότηση στις πιο ευάλωτες χώρες, απώλεια και ζημιά και στις πολιτικές  για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

  Όλα αυτά τα στοιχεία πρέπει να περιέχουν ρητή αναφορά στο

  σεβασμό της εργασίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

  Δίκαιες, αξιοπρεπείς και χωρίς αποκλεισμούς θέσεις εργασίας.

   

  Η Γραμματεία Περιβάλλοντος της ΓΣΕΕ θα εκπροσωπήσει τα Διεθνή συνδικάτα (ITUC) σε ομάδες εργασίας σε 2 θεματικές ενότητες:

  1. Ενσωμάτωση των Ατόμων με Αναπηρία στη κλιματική δράση. Για πρώτη φορά στα 30 χρόνια της ιστορίας της Σύμβασης-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, θα υπάρξει πλατφόρμα που επικεντρώνεται ειδικά στα άτομα με αναπηρία και τη δράση για το κλίμα.
  2. Συμμετοχή στις εργασίες για το Άρθρο 6, ένα από τα πιο σημαντικά σημεία της Διάσκεψης στη Γλασκώβη και αυτό που ίσως κρίνει την επιτυχία ή αποτυχία ολόκληρης της Συνόδου. Στο επίκεντρο είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, η συμμετοχή και διαβούλευση των πιο ευάλωτων ανθρώπων που θα χρειαστούν και την μεγαλύτερη βοήθεια στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

   

  Το παγκόσμιο εργατικό κίνημα, έχει τις πολιτικές για το κλίμα στο επίκεντρο ενός οράματος για μια πιο δίκαιη, πιο ανθεκτική κοινωνία για όλους, που αντικατοπτρίζεται στις πέντε προτεραιότητες μας για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο:

  1. Δημιουργία θέσεων εργασίας φιλικές προς το κλίμα με μια Δίκαιη Μετάβαση. Χρειάζονται σχέδια βιομηχανικού μετασχηματισμού ,που δημιουργούν θέσεις εργασίας για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα, μαζί με θέσεις εργασίας στην υγεία, στην εκπαίδευση, στη φροντίδα και σε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες.
  2. Δικαιώματα όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από το καθεστώς απασχόλησής τους. Πρέπει  να γίνει πράξη η  υπόσχεση της Εκατονταετούς Διακήρυξης του ΔΟΕ, για διασφάλιση του επιπέδου προστασίας της εργασίας, των εργασιακών δικαιωμάτων, των μέγιστων ωρών εργασίας, του  ελάχιστου μισθού διαβίωσης, αλλά και της υγείας και ασφάλειας στην εργασία.
  3. Καθολική κοινωνική προστασία που στηρίζει μια δίκαιη μετάβαση και χτίζει ανθεκτικότητα. Δημιουργία Παγκόσμιου Ταμείου Κοινωνικής Προστασίας, για τη δημιουργία συστημάτων κοινωνικής προστασίας για τις φτωχότερες χώρες και τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς.
  4. Ισότητα. Τερματισμός κάθε διάκρισης λόγω εισοδήματος, φυλής ή φύλου, για να διασφαλιστεί ότι όλοι οι άνθρωποι μπορούν να συμμετάσχουν στην διαβούλευση, ώστε να χαραχτούν με η συμμετοχή τους, οι πολιτικές αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης .
  5. Ένταξη. Ένα νέο οικονομικό μοντέλο και ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης πρέπει να διασφαλίσουν την κοινωνική ένταξη. Κανείς δε θα μείνει πίσω.

  Η συνάντηση των Ηνωμένων εθνών, θα κρίνει κυρίως το μέλλον του πλανήτη. Παράλληλα διακυβεύονται και άλλες κοινωνικές πτυχές της ζωής όλων των ανθρώπων και κατ επέκταση και των εργαζόμενων.

  Μια δίκαιη μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, δεν είναι μ όνο δυνατή αλλά αποτελεί και επείγουσα αναγκαιότητα. Η κλιματική αλλαγή θα συνεχίσει να επηρεάζει παγκοσμίως τους εργαζόμενους, με τις  επιπτώσεις να είναι σημαντικές και με μεγάλη ένταση. Γι αυτόν το λόγο, ο κόσμος της εργασίας θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της λύσης. Η ανάπτυξη του δικαιώματος σε μια δίκαιη μετάβαση, που διατυπώνεται στα διεθνή πρότυπα εργασίας και στο διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μπορεί να συμβάλει  και να επιταχύνει  τις διαδικασίες προς τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο.

  H Διάσκεψη στη Γλασκώβη πρέπει να ανταποκριθεί στις ανάγκες του κόσμου της εργασίας  και να κάνει σημαντικά βήματα προς τα εμπρός εφαρμόζοντας φιλόδοξες πολιτικές για το κλίμα.  Οι κυβερνήσεις, θα πρέπει άμεσα  να ισοσκελίσουν  τις πολιτικές για το κλίμα με τις οικονομικές, κοινωνικές και εργασιακές απαιτήσεις.

  Η κλιματική αλλαγή είναι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μπορεί  να είναι  αρνητικές για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο,   το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απαιτεί από τα κράτη και τις επιχειρήσεις να λάβουν όλες τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες ώστε να  περιορίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις – συμπεριλαμβανομένων  του περιορισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της παροχής μέσων στους ανθρώπους να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

  Όλοι βρισκόμαστε στη μέση μιας κλιματικής έκτακτης ανάγκης. Η διατήρηση του συλλογικού μας μέλλοντος απαιτεί επείγουσα και φιλόδοξη δράση.

                                                                                                     ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

   

  Διαβάστε περισσότερα
 • Η ΓΣΕΕ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟ

  Η ΓΣΕΕ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟ

  • No Comment
  • 107 Views
  • 1 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 1/7/21 Η ΓΣΕΕ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟ

  Η ΓΣΕΕ συμμετέχει ως κοινωνικός εταίρος στο ιστορικό εγχείρημα συγγραφής του πρώτου κλιματικού νόμου στην Ελλάδα που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβρη. Μετά από δύο μήνες δημόσιας διαβούλευσης και χάρη στη συμβολή δεκατριών οργανώσεων και φορέων αλλά και εκατοντάδων πολιτών που συμμετείχαν ενεργά ολοκληρώθηκε η συγγραφή της πρώτης πρότασης κλιματικού νόμου στη χώρα μας. Η τελική πρόταση, αποτελεί μία εμπεριστατωμένη και συνολική πρόταση που καλύπτει σχεδόν το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας και της κοινωνικής ζωής, από το σύστημα παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας ,μέχρι τη διατροφή και τα απόβλητα. Παράλληλα συνδέει τις δύο μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις της ανθρωπότητας, την κλιματική κρίση και την απώλεια της βιοποικιλότητας, προβλέποντας φιλόδοξες ρυθμίσεις για την προστασία και αποκατάσταση της φύσης. Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μία σοβαρή και άνευ προηγουμένου πρόκληση για τις πολιτικές απασχόλησης και για τους κοινωνικούς εταίρους. Τα αναμενόμενα κέρδη και οι απώλειες θέσεων εργασίας είναι σημαντικά και κανένας τομέας δεν μπορεί να αγνοήσει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Η Συνομοσπονδία μαζί με τα Ευρωπαϊκά και διεθνή συνδικάτα έχει τονίσει κατ΄ επανάληψη πως δεν υπάρχουν δουλειές σ’ ένα νεκρό πλανήτη.. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, ο πρώτος Εθνικός κλιματικός νόμος θα πρέπει να είναι δίκαιος και να διασφαλίσει τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των πιο ευάλωτων, σε περιοχές οι οποίες θα υποστούν το μεγαλύτερο βάρος της μετάβασης σε μία οικονομία μηδενικών εκπομπών. Η διασφάλιση των θέσεων εργασίας καθώς επίσης και η χάραξη πολιτικών για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο. Από την πλευρά των εργαζομένων, η δίκαιη ενεργειακή μετάβαση, όπως συγκεκριμένα θέτει στην ατζέντα και η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, θα πρέπει να περιλαμβάνει πέντε σκέλη:  Προώθηση της οικονομικής διαφοροποίησης στις περιφέρειες και τις βιομηχανίες που πλήττονται περισσότερο από τη μετάβαση  Διαπραγμάτευση συμφωνιών σε τομεακό και εταιρικό επίπεδο για τη χαρτογράφηση των μελλοντικών αναγκών σε δεξιότητες και τη δημιουργία τομεακών συμβουλίων δεξιοτήτων  Καθιέρωση διάλογου με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και τις περιφερειακές αρχές για τον εντοπισμό και τη διαχείριση των κοινωνικών επιπτώσεων των πολιτικών για το κλίμα  Προώθηση της δημιουργίας κατάλληλων συστημάτων κοινωνικής προστασίας Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αξιολογούν τους κινδύνους που συνδέονται με τα «λανθάνοντα περιουσιακά στοιχεία» που αντιπροσωπεύουν οι προηγούμενες επενδύσεις στην προμήθεια ορυκτών καυσίμων και στους παραγωγικούς πόρους που δεν προσφέρουν πλέον οικονομική απόδοση λόγω αλλαγών που σχετίζονται με τη μετάβαση στην ενέργεια Το τελικό κείμενο με τις προτάσεις των φορέων για τον κλιματικό νόμο, θα σταλεί στον πρωθυπουργό, στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και τους βουλευτές, ως μία ουσιαστική συμβολή στο πλαίσιο της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας που έχει ήδη ξεκινήσει για τη σύνταξη σχεδίου κλιματικού νόμου. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα έως και τη Διάσκεψη για το Κλίμα στη Γλασκώβη (1 – 12 Νοεμβρίου 2021) προβλέπεται εξαιρετικά πυκνό με σημαντικές εξελίξεις σε σχέση με την κλιματική δράση.

  Σημειώσεις προς συντάκτες:
  • Εδώ μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την πρόταση κλιματικού νόμου για την Ελλάδα.
  • Εδώ είναι διαθέσιμη η αιτιολογική έκθεση και εδώ η έκθεση διαβούλευσης.

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ

  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ

  • No Comment
  • 81 Views
  • 1 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  4.6.21

  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ

   

  Την παγκόσμια ευαισθητοποίηση και δράση για την προστασία του περιβάλλοντος ενθαρρύνει  ο ΟΗΕ μέσω του Προγράμματος Περιβάλλοντος του Οργανισμού.

  Το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ (UNEP) διοργανώνει ετησίως εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος , η οποία γιορτάζεται στις 5 Ιουνίου σε περισσότερες από 100 χώρες.

  Στο επίκεντρο της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι η «Αποκατάσταση οικοσυστημάτων».

   Μία ημέρα κατά την οποία ξεκινά και η δεκαετή δράση  του ΟΗΕ για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων

  Ο συγκεκριμένος στόχος μπορεί να επιτευχθεί  με διάφορους τρόπους : Καλλιέργεια δέντρων, πράσινες πόλεις , αναδημιουργία κήπων, αλλαγή διατροφής, καθαρισμός ποταμών και ακτών.

  Η σημερινή γενιά μπορεί και πρέπει να φέρει των άνθρωπο πιο κοντά στη φύση.

  Η αποκατάσταση των οικοσυστημάτων σημαίνει πρόληψη και αναστροφή της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, από την εκμετάλλευση της φύσης, στην επούλωση.

  Η δεκαετής δράση των Ηνωμένων Εθνών για το περιβάλλον, η οποία ξεκινά από την αυριανή  Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος  είναι μια παγκόσμια αποστολή για την αναβίωση δισεκατομμυρίων εκταρίων, από δάση έως αγροτικές εκτάσεις, από την κορυφή των βουνών έως το βάθος της θάλασσας.

  Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση η πανδημία του COVID 19  να έχει επιδεινώσει την μόλυνση του περιβάλλοντος λόγω της τεράστιας χρήσης πλαστικών, ιδιαίτερα αυτών μιας χρήσης.

  Παράλληλα οι πυρκαγιές, οι οποίες  έχουν κοστίσει ανθρώπινες ζωές έχουν και οικονομικές επιπτώσεις στους κατοίκους.

   Είναι φανερό πως χρειαζόμαστε ένα ενισχυμένο αντιπυρικό πρόγραμμα στη χώρα μας, με έμφαση στην απασχόληση περισσότερων εργαζομένων  στον τομέα της πυρασφάλειας και πολύ περισσότερο στη πρόληψη των φαινομένων αυτών, στο μέλλον.

  Η θέση της ΓΣΕΕ ήταν και   είναι ξεκάθαρη  “Δεν υπάρχουν δουλειές σ ένα νεκρό πλανήτη”. Αναγνωρίζουμε ότι η βιώσιμη ανάπτυξη είναι ο μόνος δρόμος για αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, με ασφαλείς συνθήκες.

  Για υγιή οικοσυστήματα και ένα ασφαλές  περιβάλλον για εμάς και τα παιδιά μας θα πρέπει:

  1. Να υπάρξει ουσιαστική διαβούλευση με την τοπική κοινωνία
  2. Μέτρα Πρόληψης για αποφυγή μελλοντικών καταστροφών
  3. Σωστή στελέχωση σε κρίσιμες θέσεις και τομείς από καταρτισμένο προσωπικό
  4. Διασφάλιση της προστασίας της φύσης με αυστηρά όρια ως προς τη χωροθέτηση και τη λειτουργία των δραστηριοτήτων σε ευάλωτες περιοχές.
  5. Επαναφορά των αρμοδιοτήτων στους Φορείς Προστατευόμενων Περιοχών

  Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης δεν πρέπει να  περιορίζεται μόνο  στην επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας. Προϋποθέτει υγιή οικοσυστήματα (δασικά, υγροτοπικά, θαλάσσια, παράκτια), για την ίδια την υποστήριξη της ζωής.

   

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα
 • Διαδικτυακό Εργαστήριο – Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης σε καιρούς ανάκαμψης

  Διαδικτυακό Εργαστήριο – Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης σε καιρούς ανάκαμψης

  • No Comment
  • 97 Views
  • 2 Likes

  Διαδικτυακό Εργαστήριο: “Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης σε καιρούς ανάκαμψης”

  Η Γραμματεία Περιβάλλοντος της ΓΣΕΕ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ καθώς επίσης και με τα Ισπανικά (UGT) και Ρουμάνικα (CNSRL Fratia) συνδικάτα συνδιοργάνωσαν ένα εργαστήριο με τίτλο “Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης σε καιρούς ανάκαμψης” υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUI).Οι Στόχοι για την Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών (SDGs), που εγκρίθηκαν το 2015, παρέχουν ένα διεθνές πλαίσιο για τη μετάβαση έως το 2030 προς πιο δίκαιες, ειρηνικές, ανθεκτικές και ευημερούσες κοινωνίες - ενώ ζουν εντός βιώσιμων πλανητικών ορίων.Σύμφωνα με την Έκθεση Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης 2020 που δημοσιεύθηκε από τον ΟΗΕ, η τρέχουσα εμπειρία με την κρίση του Covid-19 έχει προκαλέσει οπισθοδρομική επίδραση στα SDGs. Η έκθεση επισημαίνει ότι η κρίση του Covid-19 απειλεί να αντιστρέψει την πρόοδο που έχει σημειωθεί παγκοσμίως στους Στόχους Βιώσιμης ΑνάπτυξηςΑυτή η εκπαιδευτική συνεδρία στόχευε στη στήριξη του συνδικαλιστικού κινήματος στην υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης σε περίοδο ανάκαμψης.  Πιο συγκεκριμένα, οι στόχοι του προγράμματος ήταν:Να αναγνωριστούν οι ανάγκες γιατί οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης είναι κεντρικά στην συνδικαλιστική ατζέντα Να μοιραστούν τις εμπειρίες και τα εμπόδια που δείχνουν πώς τα συνδικάτα συμβάλλουν στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης Ενίσχυση της συνδικαλιστικής δράσης στους Στόχους Βιώσιμης ΑνάπτυξηςΣτο τέλος αυτής της εκπαίδευσης, οι συμμετέχοντες στο διαδικτυακό εργαστήριο ήταν σε θέση:Να επιλέξουν τις καλύτερες εμπειρίες στο τρόπο με τον οποίο τα συνδικάτα συμβάλλουν στην επίτευξη των Στόχων βιώσιμης Ανάπτυξης να εφαρμόσουν τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης στις συνδικαλιστικές τους δραστηριότητες.Το εργαστήριο απευθυνόταν :Σε εκπρόσωπους συνδικαλιστικών οργανώσεων στον τομέα του περιβάλλοντος, της ενέργειας, της κλιματικής αλλαγής, της βιώσιμης ανάπτυξης και τομέα της υγείας Σε εκπρόσωπους συνδικαλιστικών οργανώσεων σε εταιρικό και τομεακό επίπεδο που ασχολούνται με περιβαλλοντικές και πράσινες πολιτικές

  Διαβάστε περισσότερα
 • Οδηγός Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων “Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και ο Κόσμος της Εργασίας”

  Οδηγός Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων “Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και ο Κόσμος της Εργασίας”

  • No Comment
  • 161 Views
  • 1 Like

  Οδηγός Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων “Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και ο Κόσμος της Εργασίας”

  Μετά τη ολοκλήρωση πέντε θεματικών ενοτήτων σε πέντε διαφορετικές πόλεις ανάμεσα τους και η Αθήνα, ολοκληρώθηκε το project των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων με τίτλο “Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και ο Κόσμος της Εργασίας” με συμμετοχή και συνδιοργάνωση της ΓΣΕΕ μέσω της Γραμματείας Περιβάλλοντος. Με τη βοήθεια των αρχικών ερωτηματολογίων και των συζητήσεων σε όλες τις θεματικές ενότητες δημιουργήθηκε ο τελικός οδηγός.

  Αυτός ο οδηγός έχει διάφορους στόχους: καταρχάς, παρέχει έναν σαφή ορισμό της έννοιας της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Δεύτερον, στοχεύει να δώσει στον αναγνώστη μια σαφή ιδέα για το πώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα επηρεάσουν τις διάφορες ευρωπαϊκές περιφέρειες και τομείς. Τρίτον, στοχεύει στην εξήγηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Τέλος, περιγράφει ένα σύνολο συστάσεων και εξετάζει τις υπάρχουσες πρακτικές που επιτρέπουν στα συνδικάτα να αναλαμβάνουν δράση για την προσαρμογή σε διάφορα επίπεδα.

  Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί δύο προσεγγίσεις: τον μετριασμό και την προσαρμογή.

  Τα μέτρα μετριασμού στοχεύουν στη μείωση των συνολικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Για παράδειγμα, αντικατάσταση ορυκτών καυσίμων με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή σε πρακτικές μόνωσης κτιρίων για καλύτερη απόδοση ενέργειας. Τα μέτρα προσαρμογής συνίστανται στην πρόβλεψη των επιπτώσεων που έχει ή θα έχει η αλλαγή του κλίματος στην κοινωνία μας, και ως εκ τούτου στοχεύει στη μείωση της ευπάθειας μας σε αυτές τις συνέπειες. Για παράδειγμα, η κατασκευή αναχωμάτων για την αποφυγή πλημμυρών, η αλλαγή των τύπων σπόρων για την καλύτερη αντίσταση σε περιόδους ξηρασίας, αύξηση του αριθμού των πυροσβεστών για καλύτερη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών κ.λπ.

  Μέχρι στιγμής, τα συνδικάτα έχουν επικεντρώσει κυρίως τις δραστηριότητές τους στα μέτρα μετριασμού, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τις σημαντικές αλλαγές που επιφέρει η μετάβαση σε μια οικονομία ουδέτερη από άνθρακα για τους διάφορους τομείς και τους εργαζομένους τους. Ωστόσο, η προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος δεν έχει συζητηθεί πολύ, ενώ οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, τις οποίες αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε, θα έχουν πραγματικό αντίκτυπο στην απασχόληση και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων τα επόμενα χρόνια.

  Πράγματι, τα τελευταία 50 χρόνια, έχουμε παρατηρήσει αύξηση του αριθμού και της έντασης των κλιματολογικών γεγονότων (αύξηση της θερμοκρασίας, αύξηση των καθιζήσεων, ξηρασία, πλημμύρες, πυρκαγιές, καταιγίδες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα). Αυτές οι αλλαγές, εάν δεν προβλεφθούν σωστά, θα έχουν δραματικές επιπτώσεις σε πολλούς εργαζόμενους σε διάφορους τομείς (π.χ. απώλεια παραγωγικότητας στη γεωργία, αυξημένη πίεση στις υπηρεσίες υγείας και έκτακτης ανάγκης, πρόβλημα προμηθειών στη βιομηχανία, ζημιές στις υποδομές στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, αλλαγή ελκυστικότητας και συμπεριφοράς στον τουρισμό, αυξημένο κόστος και κίνδυνοι στις ασφάλειες, κ.λπ.). Επιπλέον, τα διάφορα ακραία καιρικά φαινόμενα θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων (π.χ. υψηλότεροι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους κατά τη διάρκεια των θερμικών κυμάτων και άλλων ακραίων γεγονότων). Ενώ ο μετριασμός παραμένει η προτεραιότητα του συνδικαλιστικού κινήματος - “ δεν υπάρχουν δουλειές σε έναν νεκρό πλανήτη” - πρέπει τώρα να είμαστε επίσης ενεργοί στην προσαρμογή στις επερχόμενες αλλαγές. Σε αυτό το πλαίσιο, η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων ξεκίνησε ένα έργο, με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να διερευνήσει το πώς τα συνδικάτα μπορούν να συμμετάσχουν στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

  Οι στόχοι αυτού του έργου ήταν:1.η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, 2.ο προσδιορισμός του τρόπου με τον οποίο οι κλιματικές επιπτώσεις επηρεάζουν και θα επηρεάσουν τους εργαζομένους τα επόμενα χρόνια, 3.να διατυπώσουν συγκεκριμένες απαιτήσεις και συστάσεις, 4.να αναπτύξουν στρατηγικές για να θέσουν τον κόσμο της εργασίας στον πυρήνα των μελλοντικών πολιτικών προσαρμογής στη κλιματική αλλαγήΤον οδηγό, ο οποίος είναι διαθέσιμος στα ελληνικά μπορείτε να τον βρείτε [embeddoc url="https://gsee.gr/wp-content/uploads/2020/09/ETUC-adaptation-climate-guide_GR-2.pdf" download="all"] Για το βίντεο πατήστε εδώhttps://www.youtube.com/watch?v=gG6eY4FcDC0 

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ 2020

  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ 2020

  • No Comment
  • 374 Views
  • 2 Likes

  Η ΓΣΕΕ μαζί με τα Διεθνή Συνδικάτα συμμετέχει στη Παγκόσμια ημέρα δράσης για το Κλίμα και την Απασχόληση. O χρόνος τελειώνει. Χωρίς φιλόδοξη δράση για την κλιματική αλλαγή έως το 2020, θα περάσουμε τα κρίσιμα σημεία για μη αναστρέψιμες ζημιές στον πλανήτη μας.

  Μη αναστρέψιμη υπερθέρμανση του πλανήτη - Ο κόσμος πρέπει να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 45% τα επόμενα δέκα χρόνια.

  H Γη στις φλόγες - Οι παγετώνες υποχωρούν σχεδόν παντού σε όλο τον κόσμο - συμπεριλαμβανομένων των Άλπεων, των Ιμαλαΐων, των Άνδεων, των Rockies, της Αλάσκας, της Νέας Ζηλανδίας και της Αφρικής.

  Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί τις πόλεις - Η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας αυξήθηκε κατά 20 εκατοστά τον τελευταίο αιώνα.

  Πρόσφυγες και εκτοπισμένοι πλυθησμοί - Περισσότεροι από 83 εκατομμύρια πρόσφυγες για το κλίμα έχουν φύγει από την καταστροφή και έχουν χάσει τα προς το ζην.

  Κλιματική αλλαγή και δημόσια υγεία - Η κλιματική αλλαγή έχει επιπτώσεις στην υγεία πέρα ​​από τα εθνικά σύνορα, ο ΠΟΥ εκτιμά ότι θα υπάρξουν επιπλέον θάνατοι λόγω της κλιματικής αλλαγής (θερμικό καταπόνηση, υποσιτισμός, και ελονοσία) από το 2030 και μετά.

  Παγκόσμια Δημοσκόπηση ITUC 2020 - Το 79% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν ποια μέτρα σχεδιάζει η εταιρεία τους για προσαρμογή των θεσεων εργασίας στις νέες κλιματικές συνθήκες.

  Ας συνεργαστούμε και να σχεδιάσουμε ένα μέλλον με ασφαλείς θέσεις εργασίας, βιώσιμες οικονομίες και έναν ασφαλή και υγιή πλανήτη.

  Διαβάστε περισσότερα
 • Ο ρόλος των συνδικάτων στη κλιματική διακυβέρνηση  

  Ο ρόλος των συνδικάτων στη κλιματική διακυβέρνηση  

  • No Comment
  • 111 Views
  • 1 Like

  Ο ρόλος των συνδικάτων στη κλιματική διακυβέρνηση

   

  Η μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα τις επόμενες δεκαετίες αποτελεί πρόκληση για όλες τις χώρες. Η μείωση του άνθρακα σε μια οικονομία που εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ορυκτά καύσιμα συνεπάγεται, μεταξύ άλλων, εκτεταμένες βιομηχανικές μεταλλαγές και τεχνολογικές μεταβολές, ανάπτυξη νέων ενεργειακών προτύπων, νέα επιχειρηματικά μοντέλα και περισσότερη κυκλικότητα στους τρόπους παραγωγής και κατανάλωσης. Με άλλα λόγια, η τήρηση της συμφωνίας του Παρισιού απαιτεί μια βαθιά και ταχεία αλλαγή στον τρόπο παραγωγής, μετακίνησης και κατανάλωσης.

  Με πολλούς τρόπους, η μετάβαση θα προκαλέσει θετικά αποτελέσματα. Θα βελτιώσει την ποιότητα του αέρα, θα μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση και θα αποτελέσει ένα κρίσιμο μέσο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς και μια ευκαιρία για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής τεχνογνωσίας και των τεχνολογικών δυνατοτήτων στην περιβαλλοντική καινοτομία. Για να αξιοποιηθεί πλήρως αυτό το μικτό δυναμικό (περιβαλλοντικό, οικονομικό, κοινωνικό), απαιτούνται επενδύσεις με κοινωνικό πρόσημο σε ένα περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας . Αυτή είναι ασφαλώς η πρώτη προστιθέμενη αξία που μπορεί να προσφέρει ο εργαζόμενος στον σχεδιασμό της πολιτικής για το κλίμα: εργατική συλλογική συμμετοχή στην ενίσχυση της βεβαιότητας σχετικά με το πλαίσιο πολιτικής και τις επενδύσεις που αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις για τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες υποχρεωτικά παράλληλα δημιουργούν και διατηρούν ποιοτικές θέσεις εργασίας σε διάφορους τομείς.

  Από τη σκοπιά των εργαζομένων, η μετάβαση θα αλλάξει σημαντικά την αγορά εργασίας με τρόπους που δημιουργούν τόσο νέους κινδύνους όσο και νέες ευκαιρίες για τους εργαζόμενους: νέες θέσεις εργασίας, αλλά και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μείωση σε συγκεκριμένους τομείς, αντικατάσταση ορισμένων υπαρχόντων επαγγελμάτων από νέα, μαζί με την ανάγκη για νέες ικανότητες και δεξιότητες. Ορισμένοι τομείς και κλάδοι, ιδίως αυτών που εξαρτώνται από τις βιομηχανίες υψηλής ενεργειακής έντασης, θα επηρεαστούν αρνητικά περισσότερο από άλλους. Η πρόβλεψη αυτών των τάσεων και των επιπτώσεων τους στους εργαζόμενους βρίσκεται στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Η διακυβέρνηση του κλίματος και ο σχετικός σχεδιασμός πολιτικής παρέχουν μια ευκαιρία στα συνδικάτα να κατανοήσουν καλύτερα τις συνεχιζόμενες αλλαγές και την επίδραση τους τόσο στην πολιτική για το κλίμα, όσο και την πολιτική για την απασχόληση .

  Κατά την άποψη αυτή, και σύμφωνα με την Ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών για την Βιώσιμη Ανάπτυξη (2030), είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί η «δίκαιη μετάβαση» του εργατικού δυναμικού καθώς και η δημιουργία αξιοπρεπών και ποιοτικών θέσεων εργασίας. Επομένως, η συμμετοχή των συνδικαλιστικών οργανώσεων στη διαδικασία πολιτικής είναι ιδιαίτερα σημαντική.

   

  Η σημασία αυτή έχει τονιστεί τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Το προοίμιο των συμφωνιών του Παρισιού καλεί τα μέρη να «λάβουν υπόψη τις επιταγές της δίκαιης μετάβασης του εργατικού δυναμικού» που προφανώς απαιτεί τη συμμετοχή των εργαζομένων. Οι κατευθυντήριες γραμμές της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO)«για μια δίκαιη μετάβαση προς οικολογικά βιώσιμες οικονομίες και κοινωνίες για όλους» συνιστούν τη διαβούλευση και τη σύνδεση των συνδικαλιστικών οργανώσεων και την εφαρμογή πολιτικών χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλα τα δυνατά επίπεδα και στάδια. Στη δέσμη ενεργειακών μέτρων το 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογράμμισε τη σημασία του ρόλου των κοινωνικών εταίρων και τους κάλεσε να συμπεριλάβουν τη μετάβαση στον κοινωνικό τους διάλογο.

  Η κλιματική αλλαγή είναι η πιο σημαντική πρόκληση για τα επόμενα 30 χρόνια. Είναι ένα ζήτημα που αφορά τα συνδικάτα και τους εργαζομένους.

  Ο όρος “Δίκαιη Μετάβαση” εμπεριέχεται στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 2018 μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εθνικών εργοδοτικών οργανώσεων. Συγκεκριμένα στο άρθρο 6 της ΕΓΣΣΕ 2018 αναφέρεται

  “τα μέρη δεσμεύτηκαν στα εξής: «Τα συμβαλλόμενα μέρη, λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς και ευρωπαϊκές εξελίξεις και τις δεσμεύσεις της χώρας μετά και την Κύρωση της Συμφωνίας των Παρισίων για το Κλίμα, συμφωνούν να ζητήσουν με κοινό τους υπόμνημα την προσθήκη συμμετοχής στο Εθνικό Συμβούλιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (του άρθρου 44 του ν.4414/2016) ενός κοινού εκπροσώπου των εργοδοτικών οργανώσεων, που υπογράφουν την ΕΓΣΣΕ, και ενός εκπροσώπου της ΓΣΕΕ.

  Τα συμβαλλόμενα μέρη θα συνεργασθούν στη διαμόρφωση πολιτικής και δράσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη χώρα, και ειδικότερα αυτών που αφορούν τη διαδικασία μετάβασης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε μια οικονομία χαμηλότερων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, διαδικασία που άλλωστε είναι αναγκαία δεδομένης της δέσμευσης της χώρας στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (Ατζέντα 2030)».

  Αυτό βέβαια είναι ένα πρώτο βήμα μιας και χρειάζεται και η συνεισφορά του κράτους έτσι ώστε εργαζόμενοι και πολίτες περιοχών με μεγάλες αρνητικές συνέπειες να έχουν μια ομαλή μετάβαση εξοπλισμένοι με τα κατάλληλα τεχνικά και οικονομικά εργαλεία στην προσαρμογή αυτή.

  Από την πλευρά των εργαζομένων, η δίκαιη ενεργειακή μετάβαση, όπως συγκεκριμένα θέτει στην ατζέντα και η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, θα πρέπει να περιλαμβάνει πέντε σκέλη:

  • Προώθηση της οικονομικής διαφοροποίησης στις περιφέρειες και τις βιομηχανίες που πλήττονται περισσότερο από τη μετάβαση
  • Διαπραγμάτευση συμφωνιών σε τομεακό και εταιρικό επίπεδο για τη χαρτογράφηση των μελλοντικών αναγκών σε δεξιότητες και τη δημιουργία τομεακών συμβουλίων δεξιοτήτων
  • Καθιέρωση διάλογου με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και τις περιφερειακές αρχές για τον εντοπισμό και τη διαχείριση των κοινωνικών επιπτώσεων των πολιτικών για το κλίμα
  • Προώθηση της δημιουργίας κατάλληλων συστημάτων κοινωνικής προστασίας
  • Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αξιολογούν τους κινδύνους που συνδέονται με τα «λανθάνοντα περιουσιακά στοιχεία» που αντιπροσωπεύουν οι προηγούμενες επενδύσεις στην προμήθεια ορυκτών καυσίμων και στους παραγωγικούς πόρους που δεν προσφέρουν πλέον οικονομική απόδοση λόγω αλλαγών που σχετίζονται με τη μετάβαση στην ενέργεια.

  Η Δίκαιη Μετάβαση δεν πρέπει να αποτελεί πρόσθετο στοιχείο για την πολιτική για το κλίμα, αλλά πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του πλαισίου πολιτικής για την αειφόρο ανάπτυξη. Από λειτουργική άποψη, η Δίκαιη Μετάβαση έχει δύο κύριες διαστάσεις:

  τα «αποτελέσματα» (απασχόληση και το κοινωνικό τοπίο σε μια οικονομία χωρίς άνθρακα) και τη «διαδικασία» (πώς φτάνουμε εκεί). Το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι η αξιοπρεπή εργασία και η εξάλειψη της φτώχειας για όλους σε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς. Η διαδικασία, «πώς θα φτάσουμε εκεί», θα πρέπει να βασίζεται σε μια διαχειριζόμενη μετάβαση με ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η κατανομή των βαρών είναι δίκαιη και κανείς δεν θα μείνει πίσω.

  Επιζητούμε την Δίκαιη Μετάβαση. Είμαστε εδώ όχι για να σταματήσουμε το μέλλον, αλλά να συμβάλουμε σε αυτό προστατεύοντας τα εργασιακά μας δικαιώματα.

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 2020

  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 2020

  • No Comment
  • 806 Views
  • 1 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  5/6/20

  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 2020

   

  Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου. Είναι το κύριο όχημα των Ηνωμένων Εθνών για την ενθάρρυνση της ευαισθητοποίησης και της δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος. Η 5η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με τη στήριξη 143 χωρών που συμμετέχουν ετησίως στον εορτασμό της.

  Το θέμα για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2020 είναι, «Χρόνος για τη Φύση», με έμφαση στο ρόλο της φύσης, στην παροχή βασικών υποδομών που υποστηρίζουν  τη ζωή στη Γη και την ανθρώπινη ανάπτυξη.

  Υπάρχουν ευκαιρίες για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και της βιοποικιλότητας που απορρέουν από την ορθή ρύθμιση σχετικά με τη χρήση χημικών, ιδίως στους τομείς της γεωργίας και της δασοκομίας. Η απαγόρευση των πιο επικίνδυνων ανθεκτικών οργανικών ρύπων, μπορεί να έχει ισχυρό αντίκτυπο τόσο στην προστασία της βιοποικιλότητας όσο και στη διατήρηση της ανθρώπινης υγείας.

  Η περιβαλλοντική υποβάθμιση επηρεάζει αρνητικά τον κόσμο της εργασίας λόγω των στενών δεσμών που έχει με το φυσικό περιβάλλον, ιδίως μέσω της απώλειας υπηρεσιών οικοσυστήματος, της εμφάνισης φυσικών καταστροφών και των ανισοτήτων που σχετίζονται με την έκθεση σε περιβαλλοντική υποβάθμιση και τους συναφείς κινδύνους.

  Η υγεία του ανθρώπου είναι συνυφασμένη με την υγεία της φύσης.

  Η βιοποικιλότητα είναι ένα οικονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό ζήτημα, και τόσο η απώλεια όσο και η προστασία της έχουν συνέπειες για τις κοινωνίες, την απασχόληση, τα προς το ζην και πολλά άλλα θέματα. Πρέπει να μετατρέψουμε αυτές τις προκλήσεις σε ευκαιρίες για να κάνουμε τις οικονομίες μας πιο περιβαλλοντικές και κοινωνικά δίκαιες.

  Η αποκατάσταση της φύσης θα δημιουργήσει άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας σε τοπικό επίπεδο που θα ξαναδώσουν ζωή στις τοπικές κοινότητες.

  Οι θέσεις εργασίας στον τομέα της προστασίας των βιοτόπων, της γεωργίας και του τουρισμού συνδέονται άμεσα με τη  βιοποικιλότητα, η προστασία της οποίας θα έχει  θετική επίδραση  στο κόσμο της εργασίας και του περιβάλλοντος.

  Η οικονομία χρησιμοποιεί φυσικούς πόρους, βασίζεται σε φυσικές διαδικασίες αλλά επηρεάζει και περιορίζει τη διαθεσιμότητα και τη διανομή των φυσικών πόρων και διαδικασιών.

  Κατ 'επέκταση, ο κόσμος της εργασίας, συνδέεται και με το φυσικό περιβάλλον.

  Οι κοινότητες θα χρειαστούν μακροπρόθεσμες πολιτικές για να προσαρμοστούν σε διαφορετικό τρόπο διαχείρισης των οικοσυστημάτων τους.

  Από τη μεριά της απασχόλησης, η περιβαλλοντική βιωσιμότητα είναι κρίσιμη. Στην πραγματικότητα, η αυξανόμενη συχνότητα και ένταση των φυσικών καταστροφών που σχετίζονται με την ανθρώπινη δραστηριότητα, έχουν ήδη μειώσει την παραγωγικότητα. Ετησίως, μεταξύ του 2000 και του 2015, οι φυσικές καταστροφές που προκλήθηκαν ή επιδεινώθηκαν από την ανθρωπότητα είχαν ως αποτέλεσμα μια παγκόσμια απώλεια ετών επαγγελματικής ζωής που αντιστοιχεί στο 0,8% της εργασίας ενός έτους. Οι προβλεπόμενες αυξήσεις θερμοκρασίας θα κάνουν το θερμικό στρες πιο κοινό, μειώνοντας το συνολικό αριθμό ωρών εργασίας κατά 2% παγκοσμίως μέχρι το 2030 ,επηρεάζοντας πάνω απ' όλα τους εργαζομένους στη γεωργία και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι επιπτώσεις που συνδέονται με τη κλιματική κρίση θα υπονομεύσουν την αύξηση του ΑΕΠ, την παραγωγικότητα και τις συνθήκες εργασίας

  Μέσω της δημιουργίας αξιοπρεπών θέσεων εργασίας, οι πολιτικές για τη βιοποικιλότητα διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της προστασίας των φυσικών πόρων, παρέχοντας στους εργαζόμενους και στην κοινωνία μια ανθεκτική και βιώσιμη διαβίωση. Οι λύσεις σε περιβαλλοντικές προκλήσεις δε θα πρέπει να οδηγήσουν σε περιστασιακή εργασία ή σε μη ασφαλείς συνθήκες εργασίας.

  Η προστασία της βιοποικιλότητας είναι δυνατή εάν οικοδομήσουμε μαζί ένα διαφορετικό οικονομικό μοντέλο, όπου οι εργαζόμενοι μπορούν να απολαύσουν αξιοπρεπείς ευκαιρίες εργασίας και οι κοινότητες μπορούν να επωφεληθούν από τη βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων.

  Η ΓΣΕΕ καλεί την Κυβέρνηση να διασφαλίσει την προστασία των οικοσυστημάτων  τα οποία πρέπει να προστατεύονται και να διαχειρίζονται  από  τις κοινότητες που ζουν σε αυτές τις περιοχές. Η βιοποικιλότητα θα πρέπει να ενσωματωθεί καλύτερα στον οικονομικό και αναπτυξιακό σχεδιασμό. Χρειαζόμαστε ισορροπημένη ανάπτυξη με περιβαλλοντική προστασία.

                                                                                                  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΣΕΕ

Διεύθυνση: Πατησίων 69 & Αινιάνος 2, 10434 Αθήνα

Ταχυδρομική θυρίδα: ΤΘ 3626, ΤΚ 10210

e-mail: [email protected]

τηλέφωνο: 210-8202100

fax: 210-8202186, 210-8202187

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

e-mail: [email protected]

τηλέφωνο: 210-8202296

fax: 210-8202144