Οικολογία και περιβάλλον περιγραφή

 • Εκπαιδευτικό σεμινάριο Σεσίμπρα- Προσαρμογή στη Κλιματική αλλαγή: Επιπτώσεις στους εργαζομένους

  Εκπαιδευτικό σεμινάριο Σεσίμπρα- Προσαρμογή στη Κλιματική αλλαγή: Επιπτώσεις στους εργαζομένους

  • 0 Comment
  • 101 Views
  • 1 Like

  Σεμινάριο Λισσαβώνας 2019 Η ΓΣΕΕ, μέσω της Γραμματείας Περιβάλλοντος σε συνεργασία με τα Πορτογαλικά συνδικάτα, διοργάνωσαν το εκπαιδευτικό σεμινάριο με τίτλο “Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή- Επιπτώσεις για τους εργαζομένους” το οποίο διεξήχθη στην Σεσίμπρα της Πορτογαλίας στις 10-12 Δεκεμβρίου. Η προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος έχει  αντίκτυπο στις περιφέρειες, στις πόλεις και στις κοινότητες, με ειδικούς τομείς και χώρους εργασίας να πλήττονται ιδιαίτερα. Το επίκεντρο του κύκλου κατάρτισης θα αφορά στις συνέπειες της προσαρμογής στην απασχόληση και στις συνθήκες εργασίας. Παράλληλα θα εξεταστεί η διάσταση ανά φύλο.Από το 2021, τα κράτη μέλη της ΕΕ υποχρεούνται να υποβάλλουν εκθέσεις σχετικά με τα σχέδια και τις στρατηγικές τους για την προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος, ευθυγραμμίζοντας τα χρονοδιαγράμματα τους με τη συμφωνία του Παρισιού.Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού σεμιναρίου, συζητήθηκαν:

  • Η ανάλυση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και της προσαρμογής για την κοινωνία γενικότερα, από την μεριά των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
  • Ο προσδιορισμός των τομέων και των θέσεων εργασίας που θα επηρεαστούν ιδιαίτερα, οι σχετικές συνέπειες και οι συνδικαλιστικές απαιτήσεις για αυτούς τους τομείς. Με τον τρόπο αυτό θα εξεταστούν παράλληλα οι επιπτώσεις ανά φύλο.
  • Ο προσδιορισμός των αναγκών σε θέματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, σε τομείς όπως οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, η γεωργία και ο οικοδομικός τομέας.
  • Οι εργασίες της ΕΕ και της ETUC για την προσαρμογή του κλίματος.
  • Σχέδια δράσης για την προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις διαστάσεις (Συνθήκες Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, κοινωνική προστασία, προσαρμογή των καθηκόντων, αύξηση / μείωση της απασχόλησης, ανάγκες των κοινοτήτων κ.λπ.)
    Στόχοι 
  • Γνώση του ρόλου και των απαιτήσεων των συνδικάτων όσον αφορά στα σημερινά μέτρα προσαρμογής στην αλλαγή του κλίματος.
  • Να είναι σε θέση να προβλέψουν τις συνέπειες στην απασχόληση, στις συνθήκες εργασίας, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία,  από την προσαρμογή του κλίματος.
  • Να είναι σε θέση να συνδέσουν τις τοπικές και εθνικές συνδικαλιστικές δραστηριότητες με το επίπεδο της ΕΕ.
  • Να συμπεριληφθεί η συνδικαλιστική διάσταση στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή των σχεδίων προσαρμογής για το κλίμα.
   

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ COP25

  ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ COP25

  • 0 Comment
  • 125 Views
  • 1 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 5/12/19 ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ COP25

   

  Έχουμε μόλις μια δεκαετία για να σταθεροποιήσουμε την κλιματική κρίση και μόλις ένα χρόνο για τις κυβερνήσεις να αυξήσουν τις δεσμεύσεις τους για να ανταποκριθούν σε αυτή τη δοκιμασία. Τα συνδικάτα παγκοσμίως απαιτούν : • Πιο φιλόδοξους στόχους για τη Δίκαιη Μετάβαση Τα συνδικάτα διεκδικούν αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας σε έναν ζωντανό πλανήτη. Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης μέσω των εγγυήσεων των μέτρων Δίκαιης Μετάβασης για όλους τους εργαζόμενους, τις οικογένειές τους και τις κοινότητές τους, θα επιτρέψουν στις κυβερνήσεις να αγγίξουν, ακόμη και να ξεπεράσουν τους στόχους τους. Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την αλλαγή του κλίματος το 2019 (COP25) πρέπει να αναδείξει τη δέσμευση των κυβερνήσεων να επιταχύνουν τις διαδικασίες και να αναβαθμίσουν τους στόχους τους για την ανάπτυξη νέων κλιματικών σχεδίων, τις εθνικά καθορισμένες συνεισφορές (NDCs) που αναμένονται το 2020. • Δέσμευση στην πρωτοβουλία "Κλιματική δράση για θέσεις εργασίας" Τα συνδικάτα παροτρύνουν τις κυβερνήσεις να συμμετάσχουν στην "Πρωτοβουλία για τη δράση για το κλίμα και τις θέσεις εργασίας" που ξεκίνησε στη σχετική Σύνοδο Κορυφής το 2019 στη Νέα Υόρκη. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ώστε να λαμβάνεται υπόψη η φωνή των εργαζομένων που πλήττονται από την κλιματική κρίση και θα επηρεαστούν από τις πολιτικές για το κλίμα. • Υποχρέωση χρηματοδότησης για την ανάπτυξη χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, υποστήριξη των πιο ευάλωτων Η επαρκής χρηματοδότηση για το κλίμα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της αποτελεσματικής πολιτικής για το κλίμα. Είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η μετάβαση σε χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στον Παγκόσμιο Βορρά και να τεθεί ο Παγκόσμιος Νότος σε αναπτυξιακή πορεία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Οι κυβερνήσεις πρέπει να ανταποκριθούν στην υπόσχεσή τους να κινητοποιήσουν 100 δισ. δολάρια ετησίως έως το 2020. Το μήνυμά μας για όλους τους ηγέτες όλων των χωρών είναι ξεκάθαρο: έχουμε μόνο 10 χρόνια. Μη μένουμε μόνο στα λόγια, τα φιλόδοξα σχέδια και η Δίκαιη Μετάβαση είναι επιτακτική ανάγκη ώστε να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των ανθρώπων σε κάθε έθνος. • Να σταματήσουν τα μέτρα καθυστέρησης, να αυξήσουν τους στόχους τους στις εθνικά καθορισμένες εισφορές (NDCs). • Να ξεκινήσει η υλοποίηση του κοινωνικού διαλόγου που είναι ζωτικής σημασίας για τις συμφωνίες που παρέχουν Δίκαιη Μετάβαση για όλους. • Νομοθεσία για τη δράση για το κλίμα, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων για τις δημόσιες συμβάσεις. • Μια Νέα Πράσινη Συμφωνία πρέπει να σημαίνει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο σε κάθε χώρα που θα έχει στο πυρήνα της τα εργατικά δικαιώματα, φιλοδοξία για το κλίμα και τη Δίκαιη Μετάβαση.

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

  ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

  • 0 Comment
  • 137 Views
  • 1 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ5.11.19

  ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ

  ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ

  ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

   Οι συνέπειες της αλλαγής του κλίματος στην υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, τέθηκαν επί τάπητος στην διημερίδα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων για την κλιματική αλλαγή, που πραγματοποιείται από την ETUC  σε συνεργασία με τη Γραμματεία περιβάλλοντος της ΓΣΕΕ, σήμερα και αύριο, στην Αθήνα. Η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών συνδικάτων, υλοποιεί σχέδιο για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή με τρεις βασικούς στόχους:1) την ενημέρωση των ευρωπαϊκών συνδικαλιστικών οργανώσεων σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον κόσμο της εργασίας, 2) την προετοιμασία των συνδικαλιστικών οργανώσεων ώστε να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στο σχεδιασμό και την εφαρμογή εθνικών στρατηγικών, 3) την ανάπτυξη εργαλειοθήκης για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις με σκοπό την εισαγωγή της προσαρμογής στην ατζέντα των εργασιακών σχέσεων. Οι ομιλητές κατά της σημερινές τοποθετήσεις τους, τόνισαν μεταξύ άλλων το γεγονός, ότι η κλιματική αλλαγή αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο ως βασική απειλή για τη σταθερότητα και την ευημερία της κοινωνίας, με ευρύ αντίκτυπο  στην ανθρώπινη υγεία αλλά και στον οικονομικό κλάδο.  Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος μιλώντας στη διημερίδα αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Συνομοσπονδίας , μέσω των πολλών και συνεχών παρεμβάσεων της Γραμματείας περιβάλλοντός της, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Μεταξύ αυτών  η εισαγωγή του όρου" Δίκαιη Μετάβαση" στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας καθώς και οι προσπάθειες να βρίσκεται η Συνομοσπονδία στο τραπέζι διαλόγου στο Εθνικό Συμβούλιο, για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. 

  Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά την πρώτη μέρα εργασιών της διημερίδας , η μέση θερμοκρασία για την εδαφική περιοχή της Ευρώπης αυξήθηκε την τελευταία δεκαετία κατά 1,3 βαθμούς κελσίου σε σχέση με τον προβιομηχανικό μέσο όρο, γεγονός που καθιστά την αύξηση στην Ευρώπη ταχύτερη σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο. 

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

  • 0 Comment
  • 271 Views
  • 1 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  25/9/19

  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

   

  Mια Δίκαιη Μετάβαση για όλους πρέπει να αποτελεί μέρος των σχεδίων δράσης για το κλίμα. Οι κυβερνήσεις αισθάνονται την πίεση και τώρα είναι η στιγμή να ακούσουν τις φωνές μας για  την εξεύρεση  ουσιαστικών λύσεων  για το κλίμα.

  Οι εργαζόμενοι συμμετέχουν σε μια παγκόσμια εβδομάδα δράσης η οποία διοργανώθηκε ώστε να συμπέσει  με τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα (23 Σεπτεμβρίου).

  Αρχίζοντας με την  παγκόσμια απεργία μαθητών που πραγματοποιήθηκε  την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου και με κορύφωση την παγκόσμια ημέρα δράσης την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου.

  Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούνται  να καθορίσουν τις κατάλληλες ενέργειες που πρέπει να γίνουν στους χώρους δουλειάς ώστε να ενεργοποιηθεί το σύνολο των εργαζομένων.

  Τα σωματεία μπορούν να ενώσουν τις ενέργειές τους με το banner #JustTransition για #ClimateAmbition στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δείξουν την υποστήριξη του συνδικαλιστικού κινήματος  στις δράσεις για την Κλιματική Αλλαγή κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας εβδομάδας δράσης.

  Τον Ιούνιο, η δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής απέδειξε ότι οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα σε όλο τον κόσμο προωθούν μόνο μεταβατικά μέτρα στο χώρο εργασίας. Τον Σεπτέμβριο, μεταφέρουμε τις απαιτήσεις μας από τους χώρους εργασίας σε αίθουσες χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο.

  Ας δούμε όμως τι θέλουν τα συνδικάτα στη διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ για την παγκόσμια εβδομάδα δράσης η οποία  σηματοδοτεί μια κρίσιμη στιγμή, τόσο από την άποψη της δημόσιας προσοχής όσο και από τις  πολιτικές αποφάσεις.

  Η Διάσκεψη Κορυφής για το Κλίμα συγκαλείται από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες με στόχο την ενεργοποίηση  των εθνικών κυβερνήσεων. Στο πλαίσιο του ευρύτερου έργου του ΟΗΕ για το κλίμα, όλες οι χώρες έχουν ορίσει «εθνικά καθορισμένες εισφορές» (NDCs). Αυτές καθορίζουν τους κλιματικούς στόχους κάθε χώρας και συνοδεύονται από κυβερνητικά σχέδια για το πώς θα επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι.

  Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι για να αποτελέσουν μέρος του σχεδιασμού αυτών των αποφάσεων.

  Τα συνδικάτα γνωρίζουν ότι ο μόνος τρόπος για μια επιτυχημένη και διαρκή παγκόσμια μετάβαση στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα είναι η οικοδόμηση της κοινωνικής συναίνεσης εξασφαλίζοντας ότι οι εργαζόμενοι αποτελούν μέρος των τοπικών, βιομηχανικών και εθνικών σχεδίων. Τα συνδικάτα προσεγγίζουν τους διαμορφωτές πολιτικής με προτάσεις Δίκαιης Μετάβασης. Πολλά έχουν ήδη αναφερθεί αλλά αναμένουμε αρκετά τα οποία πρέπει να εφαρμοστούν.

  Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καλούμε όλες τις κυβερνήσεις στη Διάσκεψη Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών να συνεργαστούν με τους εργαζόμενους και να ενσωματώσουν συγκεκριμένα μέτρα Δίκαιης Μετάβασης στα σχέδια δράσης τους, για το κλίμα. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζητούν από τις κυβερνήσεις να υπογράψουν τις δεσμεύσεις για τη Δίκαιη Μετάβαση που έχουν προταθεί από τις κυβερνήσεις της Ισπανίας και του Περού και υποστηρίζονται από το Διεθνή Οργανισμό Εργασίας και τα Διεθνή Συνδικάτα .

  Στις 27 Σεπτεμβρίου στεκόμαστε στο πλευρό των μαθητριών/ών ως γονείς, εργαζόμενοι και εργαζόμενες, φίλες/οι και συμπολίτες, και συμμετέχουμε δυναμικά και μαζικά  στις δράσεις για την κλιματική αλλαγή.

   ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 2019

  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 2019

  • 0 Comment
  • 156 Views
  • 1 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 5/6/19 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 2019

  Στο επίκεντρο της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος βρίσκεται η ατμοσφαιρική ρύπανση, οι επιπτώσεις αυτής, αλλά και οι τρόποι αντιμετώπισής της. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ο μεγαλύτερος περιβαλλοντικός κίνδυνος για την υγεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάθε χρόνο προκαλεί περίπου 400.000 πρόωρους θανάτους στο σύνολο των κρατών μελών,ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο, τη ζωής τους χάνουν πρόωρα λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης περίπου επτά εκατομμύρια άνθρωποι. Παράλληλα το οικονομικό κόστος για τη νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη, ανέρχεται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Οι άνθρωποι στις αστικές περιοχές είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στους ατμοσφαιρικούς ρύπους. Τα μικρο-σωματίδια και το διοξείδιο του αζώτου είναι μεταξύ των κυριοτέρων ατμοσφαιρικών ρύπων οι οποίοι ευθύνονται για τους περισσότερους από αυτούς τους πρόωρους θανάτους. Οι επιπτώσεις στην υγεία έχουν να κάνουν κυρίως με αναπνευστικά προβλήματα, ενώ σοβαρές επιπτώσεις καταγράφονται και στη νοημοσύνη των ανθρώπων από τη βρεφική τους ηλικία. Δεν επηρεάζει όμως μόνο την ανθρώπινη υγεία και την οικονομική ανάπτυξη αλλά συντελεί και στην υπερθέρμανση του πλανήτη, συμβάλλοντας στη κλιματική αλλαγή. Οι εργαζόμενοι εκτίθενται στη ρύπανση για την εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων έναντι των εργοδοτών, με τους εργοδότες δυστυχώς να αναλαμβάνουν ελάχιστα την ευθύνη. Παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι αποτελούν μια ευάλωτη ομάδα, αφού έρχονται αντιμέτωποι σε πολλές περιπτώσεις με επικίνδυνα επίπεδα ρύπων, παρατηρείται έλλειψη στρατηγικής σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν ασχοληθεί με τα ζητήματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης εδώ και αρκετές δεκαετίες. Η σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας σχετικά με την προστασία των εργαζομένων κατά των επαγγελματικών κινδύνων στο εργασιακό περιβάλλον λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης, θορύβου και δονήσεων, προβλέπει ρητά ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη πρέπει να ενημερώνονται για τους δυνητικούς επαγγελματικούς κινδύνους στο περιβάλλον εργασίας και φυσικά να λαμβάνονται μέτρα για την πρόληψη, τον έλεγχο και την προστασία από τους κινδύνους αυτούς. Η ΓΣΕΕ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ζητά τη λήψη και φυσικά την εφαρμογή επιπλέον προστατευτικών μέτρων για τους εργαζόμενους. Αυτά έχουν να κάνουν κυρίως με ισχυρότερους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε περιπτώσεις παράβασης των ορίων εκπομπών ρύπων από δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενώ επιτακτική ανάγκη είναι και η τήρηση της υφιστάμενης νομοθεσίας. Κυβέρνηση και εργοδότες πρέπει να αντιληφθούν το μέγεθος του κινδύνου από την ατμοσφαιρική ρύπανση και να υιοθετήσουν τις αρχές της Δίκαιης Μετάβασης ώστε όχι μόνο να περιοριστούν τα προβλήματα για τους εργαζόμενους αλλά να υπάρξουν επιτέλους και θετικές επιπτώσεις.

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΤΗ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ: ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΤΗ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ: ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

  • 0 Comment
  • 106 Views
  • 1 Like

  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΤΗ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ: ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

  Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το εκπαιδευτικό σεμινάριο με τίτλο “Κλιματική αλλαγή και δικαιοσύνη για όλους- Προς μια Δίκαιη Μετάβαση”που πραγματοποιήθηκε στη Φλωρεντία της Ιταλίας στις 13 Νοεμβρίου. Το σεμινάριο διοργανώθηκε από τα Ιταλικά και Βελγικά Συνδικάτα καθώς επίσης και τη ΓΣΕΕ μέσω της Γραμματείας Περιβάλλοντος.

  Οι στόχοι για την αειφόρο ανάπτυξη (SDG), η συμφωνία του Παρισιού (2015) και η ευρωπαϊκή στρατηγική για μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι, ως ελάχιστα πρότυπα, απόλυτη αναγκαιότητα. Το σεμινάριο στόχευε στη διερεύνηση στρατηγικών συνδικαλιστικών οργανώσεων για την επιτάχυνση μιας «δίκαιης μετάβασης» προς μια «αποκεντρομένη, πράσινη και κυκλική οικονομία που εγγυάται την κοινωνική δικαιοσύνη, την προστασία του πλανήτη, τη βιωσιμότητα και τη δημιουργία νέων, ποιοτικών θέσεων εργασίας».

  Στόχοι • Να αναδείξει και αποτυπώσει τον επείγοντα χαρακτήρα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. • Να συνοψίσει την πρόοδο προς την εκπλήρωση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, της Συμφωνίας των Παρισίων και της Στρατηγικής της ΕΕ. • Να αναλύσει τη στρατηγική και τα εργαλεία για τη “Δίκαιη Μετάβαση" και να συζητήσει τις καλές πρακτικές. • Να εντοπίσει ευκαιρίες δράσης και παρέμβασης • Να καταγραφούν οι προτεραιότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να αναπτυχθούν ιδέες για κοινές δράσεις / στρατηγικές.

  Σημαντική παράμετρος στην εκπροσώπηση των ελληνικών συνδικάτων στο ευρωπαϊκό σεμινάριο ήταν η έμφαση στο γεγονός ότι το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής πρέπει να γίνει ευρύτερα γνωστό και να συνοδευθεί από άμεσες δράσεις ευρύτερης επικοινωνίας του και στρατηγικές παρέμβασης του κόσμου της εργασίας.

  Από τη ΓΣΕΕ επίσης παρουσιάσθηκε και αναλύθηκε το άρθρο 6 της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ 2018 το οποίο αναφέρει τα εξής: «Τα συμβαλλόμενα μέρη, λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς και ευρωπαϊκές εξελίξεις και τις δεσμεύσεις της χώρας μετά και την Κύρωση της Συμφωνίας των Παρισίων για το Κλίμα, συμφωνούν να ζητήσουν με κοινό τους υπόμνημα την προσθήκη συμμετοχής στο Εθνικό Συμβούλιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (του άρθρου 44 του ν.4414/2016) ενός κοινού εκπροσώπου των εργοδοτικών οργανώσεων, που υπογράφουν την ΕΓΣΣΕ, και ενός εκπροσώπου της ΓΣΕΕ.

  Τα συμβαλλόμενα μέρη θα συνεργασθούν στη διαμόρφωση πολιτικής και δράσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη χώρα, και ειδικότερα αυτών που αφορούν τη διαδικασία μετάβασης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε μια οικονομία χαμηλότερων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, διαδικασία που άλλωστε είναι αναγκαία δεδομένης της δέσμευσης της χώρας στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (Ατζέντα 2030).

  Τα συμβαλλόμενα μέρη αποδέχονται τον όρο της Δίκαιης Μετάβασης των εργαζομένων σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η οποία θα εξασφαλίζει την απαραίτητη υποστήριξη όταν θα υπάρξει ανάγκη αναδιάταξης, επανακατάρτισης και ανακατανομής τους. Δίκαιη Μετάβαση είναι ο συνδυασμός σχεδίων, πολιτικών και επενδύσεων που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν με οικονομικά αποδοτικό τρόπο, αντιμετωπίζοντας, ταυτόχρονα, τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση και μετριάζοντάς τις ώστε να διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη για τη χώρα, που είναι και το ζητούμενο,σε συμφωνία και με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ».

  Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εποχή του άνθρακα θα πρέπει να τελειώσει. Οι περιφέρειες άνθρακα και οι βιομηχανίες σε όλη την Ευρώπη θα πρέπει να αντιμετωπίσουν νέες πραγματικότητες. Το "κίνημα για μια δίκαιη μετάβαση" προσπαθεί να προσφέρει στους ενδιαφερόμενους φορείς τη σωστή αλλαγή προοπτικής. Προετοιμασμένη ως επί το πλείστον από το συνδικαλιστικό κίνημα, στόχος του είναι να διαμορφώσει τις τοπικές δημόσιες πολιτικές που δημιουργούν ένα πλαίσιο για δίκαιες εισοδηματικές, νέες θέσεις εργασίας και μια αξιοπρεπή ζωή για όλους εκείνους που επηρεάζονται από μέτρα μετριασμού του κλίματος και προσαρμογής.

  Διαβάστε περισσότερα
 • H ΓΣΕΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΣΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

  H ΓΣΕΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΣΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

  • 0 Comment
  • 165 Views
  • 2 Likes

  H ΓΣΕΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΣΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

  H ΓΣΕΕ, ως μέλος της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων συμμετέχει στη συνεδρίαση της  Επιτροπής «Βιώσιμη Ανάπτυξη και Κλιματική Αλλαγή» της ΣΕΣ, μέσω της Γραμματείας Οικολογίας και Περιβάλλοντος.

  Στη συνεδρίαση ο επικεφαλής της Γραμματείας της ΓΣΕΕ Γιάννης Γκουτζαμάνης είχε την ευκαιρία να αναπτύξει και να παρουσιάσει τις θέσεις της Συνομοσπονδίας  όσον αφορά στην κλιματική αλλαγή σε σχέση πάντα με τους εργαζόμενους.

  Κομβικό σημείο των θέσεων της ΓΣΕΕ, είναι η επίτευξη της  εισαγωγής του όρου “Δίκαιη Μετάβαση” των εργαζομένων σε μια οικονομία χαμηλών ρύπων, ο οποίος  εντάχθηκε  στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας τον Μάρτιο του 2018, γεγονός που κάνει τη ΓΣΕΕ μια από τις λίγες Συνομοσπονδίες στην Ευρώπη να έχει υιοθετήσει τη συγκεκριμένη έννοια.

  Παράλληλα με την εισαγωγή του όρου Δίκαιη Μετάβαση  η ΓΣΕΕ εργάζεται στην κατεύθυνση της εργατικής συμμετοχής στη χάραξη πολιτικών έτσι ώστε να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση των εργαζομένων σε μια οικονομία χαμηλών ρύπων.

  Με τη θεσμική της παρέμβαση η Συνομοσπονδία   επισημαίνει τους προβληματισμούς αλλά και  τις ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρει το φιλόδοξο σχέδιο της δίκαιης μετάβασης. Ιδιαίτερη αναφορά από τον εκπρόσωπο της ΓΣΕΕ έγινε  και στην έλλειψη συνεργασίας με την  Ελληνική Κυβέρνηση σ ένα θέμα μάλιστα το οποίο αφορά ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

  Ανάμεσα στους τομείς που θα πληγούν από την μετάβαση είναι ο τομέας την ενέργειας, των καυσίμων, της χημικής βιομηχανίας αλλά και πολλοί άλλοι.

  Μέλημα μας είναι η ανάπτυξη πολιτικών έτσι ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων καθώς επίσης και δημιουργία νέων, ποιοτικών  θέσεων εργασίας δίνοντας ιδιαίτερη βάση σε εκπαιδευτικά προγράμματα και ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων.

   ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΕΝΑ ΤΑΜΕΙΟ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΕ ΔΙΚΑΙΟ

  ΕΝΑ ΤΑΜΕΙΟ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΕ ΔΙΚΑΙΟ

  • 0 Comment
  • 135 Views
  • 1 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  2/7/18

  ΕΝΑ ΤΑΜΕΙΟ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

  ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΕ ΔΙΚΑΙΟ

   

  H ΓΣΕΕ εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στο περιεχόμενο του κειμένου για τη δημιουργία του «Εθνικού  Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης», το οποίο έχει θέσει προς δημόσια διαβούλευση η κυβέρνηση.

  Το κείμενο το οποίο υπογράφεται από τον αναπληρωτή Υπουργό Σωκράτη Φάμελλο και για το οποίο επισήμως δεν ενημερώθηκε η Συνομοσπονδία, περιλαμβάνει 5 άξονες όπου δεν γίνεται καμία αναφορά στη διάσταση των εργαζομένων και κυρίως των ήδη απασχολούμενων στις λιγνιτικές περιοχές, οι οποίες πρόσφατα «εκποιήθηκαν» χωρίς καμία διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων.

  Ο όρος Δίκαιη Μετάβαση είναι έννοια που έχει δημιουργηθεί από τα σπλάχνα των Ευρωπαϊκών και Διεθνών συνδικάτων και κάνει σημαντική αναφορά για τα βήματα τα οποία θα πρέπει να υπάρξουν έτσι ώστε να γίνει όσο πιο ομαλή γίνεται η μετάβαση των εργαζομένων αυτών σε ποιοτικές και ασφαλείς  θέσεις εργασίας χωρίς να θιγούν τα εργασιακά τους δικαιώματα

  Ο όρος δίκαιη μετάβαση, που αποτελεί κεντρικό άξονα παρέμβασης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) και των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), εμπεριέχεται στη φετινή Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 2018 μεταξύ ΓΣΕΕ και εθνικών εργοδοτικών οργανώσεων, αλλά προφανώς το Υπουργείο είτε δεν το ξέρει είτε το αγνοεί.

  Ένα Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης δεν θα μπορεί να ονομάζεται δίκαιο όταν δεν θα συμπεριλαμβάνει την συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτό

  Η διαχείριση της μετάβασης αποτελεί ζήτημα πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής αλλαγής και απαιτεί συγκροτημένο κοινωνικό διάλογο και όχι προεκλογικής κατεύθυνσης αποσπασματικές δράσεις.

   ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ 

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 2018

  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 2018

  • 0 Comment
  • 224 Views
  • 1 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  5/6/18

  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 2018

  Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, η ΓΣΕΕ τονίζει την ανάγκη να υπάρξουν σαφείς δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, την πρόοδο προς την αειφόρο ανάπτυξη και την επιτάχυνση της μετάβασης σε μια πράσινη οικονομία που ενσωματώνει οικολογικά κριτήρια και δημιουργεί ποιοτικές και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας. Υπό την έννοια αυτή, η Συνομοσπονδία απορρίπτει την πολιτική φρεναρίσματος στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τονίζει την αναγκαιότητα να υπάρξουν επενδύσεις σε τομείς με πράσινες και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας.

  Η ΓΣΕΕ υπερασπίζεται τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία βασισμένη σε δίκαιες αρχές για να διασφαλίσει τη διατήρηση της απασχόλησης, τη μετατροπή των δεξιοτήτων των εργαζομένων στις νέες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε τομείς λιγότερο εντατικής δραστηριότητας στον καθαρισμό του άνθρακα.

  Το θέμα για το έτος 2018 είναι η "Beat Plastic Pollution", και είναι μια έκκληση για τους πολίτες να αναλάβουν την ευθύνη για το περιβάλλον τους και να συνειδητοποιήσουν τη σοβαρότητα της χρήσης πλαστικών στην καθημερινή ζωή τους.

  Το πλαστικό, το οποίο μολύνει μαζικά τα υδάτινα σώματά μας, βλάπτει τη θαλάσσια ζωή και αποτελεί απειλή για την ανθρώπινη υγεία, υπήρξε ένα από τα βασικά προβλήματα των περιβαλλοντικών φορέων φέτος. Αν και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού εξαρτάται από το πλαστικό για την καθημερινή του χρήση, σχεδόν το ένα τρίτο του δεν απορρίπτεται σωστά και καταλήγει στο περιβάλλον.

  Τα συνδικάτα έχουν δείξει ότι ο κόσμος της εργασίας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προκλήσεων που απορρέουν από την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και ως εκ τούτου έχουν ήδη αναπτύξει στρατηγικές για τη μετάβαση από αυτό το μη βιώσιμο μοντέλο παραγωγής σε ένα πιο βιώσιμο.

  Η φετινή χρονιά σημαδεύτηκε από την υπογραφή της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας η οποία για πρώτη φορά περιλαμβάνει άρθρο στο οποίο γίνεται αναφορά στον όρο της Δίκαιης Μετάβασης των εργαζομένων σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα καθώς επίσης και την συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων στον καθορισμό πολιτικής όσον αφορά στην προσαρμογή  της χώρας μας στην κλιματική αλλαγή.

  Υποστηρίζουμε την ανάπτυξη ενός μοντέλου κυκλικής οικονομίας που θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της οικονομίας μας, την αποδοτικότερη χρήση των πόρων, την παραγωγή λιγότερων αποβλήτων και τη συμβολή στη δημιουργία πράσινης, αξιοπρεπούς και ασφαλούς απασχόλησης.

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΟΔΗΓΟΣ ΣΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΑΙΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΕ ΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΧΑΜΗΛΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ

  ΟΔΗΓΟΣ ΣΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΑΙΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΕ ΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΧΑΜΗΛΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ

  • 0 Comment
  • 128 Views
  • 1 Like

  ΟΔΗΓΟΣ ΣΕΣ  ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΑΙΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΕ ΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΧΑΜΗΛΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ

  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΓΣΕΕ

  Η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) δημοσίευσε έναν οδηγό για τη "Δίκαιη Μετάβαση" σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ο οποίος παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες με συμμετοχή και της ΓΣΕΕ (Γραμματεία Περιβάλλοντος).

  Το έργο υλοποιήθηκε από τη ΣΕΣ με έναρξη τον Μάρτιο του 2017 σε συνεργασία με τις θυγατρικές Συνομοσπονδίες και με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΓΔ Απασχόλησης).

  Το έργο είχε δύο κύριους στόχους:

  • Ενημέρωση των ευρωπαϊκών συνδικάτων για τη συμφωνία του Παρισιού και τη σχετική νομοθεσία της ΕΕ
  • Προετοιμασία των συνδικαλιστικών οργανώσεων για να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στα εθνικά σχέδια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και των πλαισίων ανάπτυξης για τη Δίκαιη Μετάβαση.

  Συμμετοχή των Συνδικάτων

  Στη διάσκεψη μετείχαν συνδικαλιστές και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων από  κράτη –μέλη της ΕΕ, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, όπου παρουσίασαν  και συζήτησαν  τον οδηγό ο οποίος τιτλοφορείται  "Πώς να προωθηθεί μια δίκαιη μετάβαση μέσω της Συμφωνίας των Παρισίων και της Ενεργειακής Ένωσης- Ένας οδηγός για συνδικάτα».

  Ο σχετικός  οδηγός 48 σελίδων, είχε ως στόχο την ενημέρωση  των συνδικαλιστικών οργανώσεων για τη συμμετοχή τους  στην κλιματική δράση για τη δημιουργία μιας δίκαιης μετάβασης. Περιέχει συστάσεις για οικονομική διαφοροποίηση και βιομηχανική πολιτική, δεξιότητες, κοινωνική προστασία και διακυβέρνηση  πάντα με στόχο μια κοινωνικά δίκαιη μετάβαση. Περιέχει επίσης πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα συνδικάτα έχουν συμμετάσχει στη διαμόρφωση της εθνικής δράσης για το κλίμα, συμπεριλαμβάνοντας παραδείγματα καινοτόμων σχεδίων που μπορούν να εμπνεύσουν μια δίκαιη μετάβαση αλλά προτείνει και τρόπους που μπορούν να συμβάλλουν ακόμη περισσότερο.

  Συστάσεις

  Οι βασικές συστάσεις περιλαμβάνουν:

  • Προώθηση της οικονομικής διαφοροποίησης στις περιφέρειες και βιομηχανίες που πλήττονται περισσότερο από τη μετάβαση.
  • Διαπραγμάτευση συμβάσεων σε τομεακό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο εταιρειών για τη χαρτογράφηση της μελλοντικής εξέλιξης των αναγκών σε δεξιότητες και της δημιουργίας τομεακών συμβουλίων δεξιοτήτων
  • Δημιουργία διαλόγου με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και τις περιφερειακές αρχές για τον εντοπισμό και τη διαχείριση των κοινωνικών επιπτώσεων των πολιτικών για το κλίμα
  • Προώθηση της θέσπισης κατάλληλων συστημάτων κοινωνικής προστασίας

  Παράλληλα με τον οδηγό  δημιουργήθηκαν και 2 βίντεο τα οποία αποσκοπούν στην καλύτερη ενημέρωση των εργαζομένων για το συγκεκριμένο ζήτημα

  1) «Γιατί είναι σημαντικός ο ρόλος των συνδικάτων μετά τη Συμφωνία των Παρισίων»2) «Συμμετοχή των συνδικαλιστικών οργανώσεων στην κλιματική δράση για την οικοδόμηση μιας Δίκαιης Μετάβασης- Ένας οδηγός για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις»Ο οδηγός- εργαλείο κάνει αναφορά και στη σημαντική εξέλιξη που πέτυχε η ΓΣΕΕ και η οποία αφορά στο να ενταχθεί  στην τελευταία Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας διάταξη για τη δίκαιη μετάβαση των εργαζομένων σε μια οικονομία χαμηλών διοξειδίου του άνθρακα.Τον οδηγό-εργαλείο μπορείτε να τον κατεβάσετε εδώ.[embeddoc url="https://www.gsee.gr/wp-content/uploads/2018/05/Final-Guide-COP21_etuc_2018-web.pdf" download="all"]

  Διαβάστε περισσότερα
 • Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2017

  Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2017

  • 0 Comment
  • 78 Views
  • 1 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  5/6/17

   

  Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2017

  H φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σημαδεύεται από μία απόφαση που προκαλεί έντονη  ανησυχία στο  σύνολο των συνδικάτων της υφηλίου.

  Σε μια κίνηση που χαρακτηρίζεται ως "μία από τις πιο απερίσκεπτες και κατακριτέες αποφάσεις που έλαβε ποτέ ένας πρόεδρος των ΗΠΑ", η προεδρεία  Trump έχει ήδη ξεκινήσει την απομάκρυνση της από τη Συμφωνία του Παρισίου για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης.

   Η απόφαση της Διοίκησης Trump να αποσυρθεί από τη συμφωνία των Παρισίων δημιουργεί εμπόδια σε μια ενωμένη δράση για το κλίμα και θέτει σε κίνδυνο θέσεις εργασίας παγκοσμίως. Τα τελευταία χρόνια, περιβαλλοντικές οργανώσεις μαζί  με τις έντονες προσπάθειες του  κόσμου της εργασίας, έχουν  καταφέρει να συμπεριλάβουν στην Συμφωνία του Παρισίου κύρια θέματα τα οποία αφορούν στο μέλλον  των εργαζόμενων καθώς και των νέων  γενεών. Δίνουμε μάχη για ένα Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών ρύπων. Η μάχη αυτή θα έχει αποτελέσματα μόνο  αν οι  λαοί  δουλεύουμε μαζί γι’ αυτό  το σκοπό.  Λόγω λοιπόν των τελευταίων  άσχημων εξελίξεων, η ΓΣΕΕ σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά και διεθνή συνδικάτα, ασκεί πίεση στους ευρωπαίους ηγέτες να καταδικάσουν την απόφαση της προεδρίας Trump.  Οι επόμενες βδομάδες θα είναι κρίσιμες και χρειάζεται μαζική και συλλογική προσπάθεια για αναστροφή της συγκεκριμένης  απόφασης, της ηγεσίας των ΗΠΑ.

  Η πρόκληση που έχουν οι παγκόσμιοι ηγέτες είναι να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή με τρόπο που δημιουργεί ποιοτικές θέσεις εργασίας , μέσω επενδύσεων, καινοτομιών και ισχυρών δημοσίων υπηρεσιών, επιτρέποντας στους εργαζόμενους και στις βιομηχανικές περιοχές να κάνουν τη μετάβαση με δίκαιο και βιώσιμο τρόπο.

  Η ΓΣΕΕ είναι πιστή στη δέσμευσή της για τη διασφάλιση των  κοινωνικών  και ανθρώπινων  δικαιωμάτων  των εργαζομένων λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς περιβαλλοντικές συμφωνίες. Για τα συνδικάτα και τους εκπροσώπους των εργαζομένων οι συνέπειες είναι προφανείς. Δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας σε ένα νεκρό πλανήτη και είμαστε ήδη μάρτυρες των αρνητικών συνεπειών, λόγω των κλιματικών επιπτώσεων. Ως εκ τούτου, η επένδυση σε δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι επιτακτική για τη διασφάλιση των ήδη υπαρχόντων καθώς και τη δημιουργία νέων αξιοπρεπών θέσεων εργασίας.

      ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

  • 0 Comment
  • 344 Views
  • 0 Like

  Δελτίο Τύπου

  3/6/16

  Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

  Στη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, οι Συνδικαλιστικές οργανώσεις απ’ όλο τον κόσμο κάνουν σαφή έκκληση για μια παράλληλη αντιμετώπιση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών ζητημάτων. Η κοινωνική προστασία, τα δικαιώματα των εργαζομένων και η συμμετοχή των εκπροσώπων τους στη διαμόρφωση των πολιτικών προστασίας του περιβάλλοντος, είναι το κλειδί για την ενεργοποίηση των κοινωνιών και τη μετάβασή τους προς ένα πιο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης. Όλοι μας χρειαζόμαστε ένα υγιές περιβάλλον και θέτουμε ως βασικό στόχο την προστασία των πόρων του πλανήτη, προκειμένου να εκπληρωθούν οι ανάγκες των παρουσών γενεών χωρίς να διακυβευτούν αυτές των μελλοντικών. Η αναγνώριση ότι η κλιματική αλλαγή και η προώθηση της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης και κοινωνικής ένταξης, εμφανίζουν αλληλένδετες προκλήσεις και απαιτούν συντονισμένες δράσεις. Με αυτό κατά νου, τα Συνδικάτα και ο κόσμος της εργασίας, εργάζονται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με τρόπους που προάγουν τόσο τη δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και την κοινωνική δικαιοσύνη.Στη διάρκεια αυτής της χρονιάς, η ΓΣΕΕ μαζί με τα Ευρωπαϊκά και Διεθνή Συνδικάτα, είχαν ως κύριο στόχο τη προώθηση μιας φιλόδοξης και δίκαιης συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι, για την επίτευξη μιας βιώσιμης οικονομίας που σέβεται τους εργαζόμενους, ολόκληρη την κοινωνία και το περιβάλλον. Οι προσπάθειες αυτές είχαν ως κύρια προσδοκία να δοθεί η δυνατότητα στα Συνδικάτα να αναλύσουν και να ανταποκριθούν στις προκλήσεις και στις ευκαιρίες που προσφέρονται, από τη μετάβαση προς πιο βιώσιμα πρότυπα ανάπτυξης.Λαμβάνοντας υπόψη τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες της συμφωνίας, η ΓΣΕΕ και τα Διεθνή Συνδικάτα θα εργαστούν για να κάνουν πράξη και να προσαρμόσουν στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες αντίστοιχα ,την πρόσφατη συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών στο Παρίσι για την αντιμετώπιση της Κλιματικής αλλαγής( COP21). Η ΓΣΕΕ κατά την εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται μια δίκαιη μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που θα διατηρήσει και θα δημιουργήσει ποιοτικές θέσεις εργασίας, προωθώντας τη συμμετοχή των εργαζομένων στον κοινωνικό διάλογο, την παροχή κατάρτισης, την ενίσχυση των συστημάτων κοινωνικής προστασίας, και το σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων.Ωστόσο, η δέσμευσή μας για τα επόμενα βήματα και οι δράσεις μας, δεν θα είναι επαρκείς χωρίς τη στήριξη των ηγετών της Ευρώπης και της κυβέρνησης μας, ώστε να μετατραπούν τα αποτελέσματα στο Παρίσι, σε πραγματικότητα. Αυτό που πρέπει να δούμε τώρα είναι την ανάπτυξη ενός ισχυρού Ευρωπαϊκού πλαισίου πολιτικής, το οποίο θα επιτρέψει στην ΕΕ να γίνει μια οικονομία μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Χρειαζόμαστε την Ευρώπη για την τόνωση μακροπρόθεσμων επενδύσεων σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ιδίως της ενεργειακής απόδοσης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και της βιώσιμη γεωργίας με την προστασία και την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων μας.Η σημερινή ημέρα δεν είναι απλά μια τυπική ημέρα για τη Συνομοσπονδία. Με δεδομένο το γεγονός ότι το μείζον πρόβλημα της χώρας είναι η ανεργία, αποτελεί για μας μια ευκαιρία να κρούσουμε για ακόμη μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι : «Σ’ έναν νεκρό πλανήτη δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας».

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

  Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΣΕΕ

Διεύθυνση: Πατησίων 69 & Αινιάνος 2, 10434 Αθήνα

Ταχυδρομική θυρίδα: ΤΘ 3626, ΤΚ 10210

e-mail: [email protected]

τηλέφωνο: 210-8202100

fax: 210-8202186, 210-8202187

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

e-mail: [email protected]

τηλέφωνο: 210-8202296

fax: 210-8202144