Ποιά είναι η Γραμματεία Νέων ΓΣΕΕ; Συμμετέχουμε, αμφισβητούμε, διεκδικούμε…

Οι νέοι και οι νέες που εργάζονται σήμερα στην Ελλάδα διαπιστώνουν τα τελευταία χρόνια ότι έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά οι εργασιακές σχέσεις. Διαπιστώνουν ότι οι όροι με τους οποίους αναγκάζονται να εργαστούν είναι πλέον πιο επισφαλείς. Καθημερινά ανακαλύπτουν ότι κεκτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα συρρικνώνονται και δεν ισχύουν πλέον για αυτούς. Διαβλέπουν ότι αρχίζουν πλέον να εργάζονται σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα https://www.gsee.gr/userfiles/file/NEOI/poia_einai_h_grammatia_neon.pdf

 • ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΓΣΕΕ

  ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΓΣΕΕ

  ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΓΣΕΕ

  1.Παρέμβαση της Γραμματείας Νεολαίας της ΓΣΕΕ στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής (1 Ιουνίου 2018).

  Άμεση ανάσχεση των καταστροφικών για τους νέους, υφεσιακών πολιτικών λιτότητας που συνεχίζονται από την παρούσα κυβέρνηση και αύξηση των μισθών και των εισοδημάτων ως η μόνη επιλογή με ισχυρό σωρευτικά επεκτατικό αποτέλεσμα, ζήτησε ο Γραμματέας Νεολαίας ΓΣΕΕ Γιάννης Πούπκος, στην παρέμβασή του στη Βουλή, στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, παρουσία του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αθανάσιου Ηλιόπουλου. «Το τρίπτυχο μισή δουλειά, μισός μισθός και ελάχιστη σύνταξη δεν οδηγεί πουθενά» τόνισε. Αναφέρθηκε σε προσπάθεια εξωραϊσμού των πραγματικών στοιχείων που αφορούν στη νεανική ανεργία και παράλληλα στην έκρηξη της μερικής, φθηνής και ανασφάλιστης εργασίας για χιλιάδες νέους, οι οποίοι, εφόσον καταφέρουν να βρουν εργασία, αναγκάζονται να εργαστούν με πολύ χαμηλούς μισθούς και υπό καθεστώς επισφαλών και μη αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας. Η σημαντική ενίσχυση της επισφαλούς απασχόλησης επηρεάζει τη μεταβολή των μισθών, αφού, όπως δείχνουν τα στοιχεία ο μέσος μισθός των απασχολουμένων με μερική απασχόληση το 2017 ήταν 397,67 ευρώ. Η εξέλιξη αυτή επιφέρει σοβαρές μακροοικονομικές επιπτώσεις, καθώς ουσιαστικά λειτουργεί ως κρυφός μηχανισμός λιτότητας και πρέπει να σταματήσει άμεσα και να αντιστραφεί. Χαρακτήρισε ντροπή τη συνέχιση της εφαρμογή του υπο-κατώτατου μισθού για τους νέους κάτω των 25 ετών καθώς και το γεγονός ότι η αγορά εργασίας ζητά αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, προσφέρει εργασία για απόφοιτο Λυκείου και ταυτόχρονα προσφέρει αμοιβές – μισθό κατώτερο του αποφοίτου Γυμνασίου. Αυτό οδηγεί στη σημαντική διόγκωση του φαινομένου brain drain για τη χώρα. Την ίδια στιγμή 670.000 είναι οι NEETS, οι νέοι εκτός αγοράς εργασίας και εκτός εκπαίδευσης, δείκτης 27,1 % που αποτελεί τον υψηλότερο δείκτη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα ως χώρα έχουμε τον χαμηλότερο δείκτη δια βίου επαγγελματικής εκπαίδευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο (3% όταν ο στόχος είναι 15% για το 2020). «Αλλάξτε πολιτική, κανένας νέος δεν θα επιστρέψει στη χώρα με εργασιακές συνθήκες γαλέρας», τόνισε.

  2. Συνάντηση στην Αθήνα των νέων συνδικαλιστών της Μεσογείου (4 Ιουλίου 2017).

  Με πρωτοβουλία της Γραμματείας Νεολαίας ΓΣΕΕ, νέοι συνδικαλιστές, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων από την περιοχή της Μεσογείου συναντήθηκαν την Τρίτη 4 Ιουλίου 2017 στα γραφεία της ΓΣΕΕ. Τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι της Μεσογείου με πρωτεύον αυτό της εφιαλτικής ανεργίας, τέθηκαν μεταξύ άλλων επί τάπητος στη συνάντηση. Συζητήθηκαν οι συνολικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και των πολιτικών λιτότητας στη νεανική απασχόληση και αναζητήθηκαν λύσεις για τον περιορισμό του προβλήματος. Οι συμμετέχοντες κατέληξαν σε ένα κοινό κείμενο προτάσεων και συμπερασμάτων. Στο κείμενο γίνεται εκτενής αναφορά στους στόχους και τις επιδιώξεις των νέων συνδικαλιστών της Μεσογείου και τίθεται το σύνολο των αιτημάτων τους για μια Ευρώπη που θα διασφαλίζει ένα καλύτερο κοινό μέλλον για όλους τους πολίτες και φυσικά θα παρέχει καλύτερες συνθήκες εργασίας και ζωής για τη νέα γενιά. Οι νέοι συνδικαλιστές μέσα από την κοινή συνάντηση αυτή επιδιώκουν να ενισχύσουν την συνεργασία και το δίκτυο των νέων συνδικαλιστών της Μεσογείου που συμμετέχουν στην Επιτροπή Νεολαίας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων(ΣΕΣ), Είναι απαραίτητο να υιοθετηθεί μια νέα προσέγγιση έναντι των νέων και της απασχόλησης βασισμένη στα δικαιώματα. Η πτυχή της ποιότητας της αξιοπρεπούς εργασίας για τους νέους δεν πρέπει να τίθεται σε κίνδυνο και τα βασικά πρότυπα εργασίας που αφορούν στην ποιότητα της εργασίας, όπως οι ώρες εργασίας, ο βασικός μισθός, η κοινωνική ασφάλιση, η υγεία και η ασφάλεια στην εργασία, πρέπει να έχουν πρωτεύουσα θέση στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται. Ολόκληρο το κοινό μανιφέστο υπάρχει στο site της ΓΣΕΕ.

  3. Παρέμβαση της Γραμματείας Νεολαίας ΓΣΕΕ στη συζήτηση της ΕΟΚΕ και της ΟΚΕ με την οργανωμένη κοινωνία των πολιτών στην Ελλάδα που αφορούσε στη Λευκή Βίβλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Μέλλον της Ευρώπης (Ιούνιος 2017).

  Συγκεκριμένα, τονίστηκε από τον Γραμματέα Νεολαίας ΓΣΕΕ Γιάννη Πούπκο, ότι λείπει από τη Λευκή Βίβλο μια σοβαρή διάγνωση των προβλημάτων, των κρίσιμων προκλήσεων της Ε.Ε. και μια θαρραλέα αυτοκριτική.

  Για τα συνδικάτα και τη ΓΣΕΕ, οι αναγκαίες επιλογές δεν νοούνται χωρίς την κοινωνική Ευρώπη, που δυστυχώς απουσιάζει από όλα τα σενάρια της Λευκής Βίβλου.

  Για τη ΓΣΕΕ το όποιο σενάριο τελικά επιλεγεί πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένες προβλέψεις.

  Ως ελάχιστη βάση απαιτούνται ενδεικτικά:

  - Ολοκλήρωση της δέσμης πολιτικών για την οικονομική ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή. Έμφαση στους κοινωνικούς και όχι μόνο στους οικονομικούς δείκτες, με σαφή πρόβλεψη για εξαίρεση των κοινωνικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς στόχους.

  - Θεσμική ολοκλήρωση της πολιτικής ένωσης με ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμοποίησης καθώς και των εξουσιών του Ευρωκοινοβουλίου. Η ευρωπαϊκή εσωτερική ζήτηση να ενισχυθεί για να επιτευχθεί δίκαιη ανάπτυξη, χωρίς ανισότητες και αποκλεισμούς. Χρειάζεται γενική βελτίωση των αμοιβών των ευρωπαίων εργαζομένων, με ενίσχυση της συλλογικής διαπραγμάτευσης.

  - Να βελτιωθούν, όπου απαιτείται, οι ελάχιστοι - κατώτατοι μισθοί και να ενισχυθεί ο κοινωνικός διάλογος. Να ενεργοποιηθεί πανευρωπαϊκά το Human Rights Impact Assessment. Αν λ.χ. στη χώρα μας είχαν μετρηθεί και ληφθεί υπόψη οι κοινωνικές επιπτώσεις των μνημονίων, πολλά θα είχαν ήδη αναθεωρηθεί.

  - Να στηριχθεί αποφασιστικά η πλήρης, ασφαλής και ποιοτική απασχόληση και όχι οι «ευέλικτες» μορφές εργασίας. Να υπάρξει αποφασιστική ανάσχεση της αδήλωτης εργασίας, αλλά και των αθέμιτων διακρίσεων στην αγορά εργασίας π.χ. στις αμοιβές (στη χώρα μας επιβλήθηκε υποκατώτατος μισθός για τους νέους, διαφορετικός από τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων και χαμηλότερος κατά 10% του εθνικού κατώτατου).

  Να ενισχυθεί και να θεσπιστεί με καθολικά δεσμευτικό όμως χαρακτήρα ο «Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων» που ήδη έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Να υπάρξει ολοκληρωμένη και αλληλέγγυα πολιτική για τη μετανάστευση και την πολιτική ασύλου, στο πλαίσιο της δίκαιης κατανομής βαρών και ουσιαστική, κοινή προστασία των εξωτερικών συνόρων.

  Συμπερασματικά κανένα από τα προτεινόμενα στη Λευκή Βίβλο σενάρια δεν φαίνεται τολμηρό, ούτε περιέχει αυτό που εμείς οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα και η κοινωνία των πολιτών επιθυμούμε: μια δικαιότερη, πιο δημοκρατική και χωρίς αποκλεισμούς Ευρώπη. Σε κανένα από αυτά η κοινωνική διάσταση της Ευρώπης δεν έχει τη θέση που της αξίζει.

  4. Εκπρόσωποι της Γραμματείας Νεολαίας ΓΣΕΕ συμμετείχαν στις 2 συναντήσεις της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέματα α. «η θέσπιση του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων που έχει θέσει ως ζήτημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις χώρες της Ε.Ε.» και β. «οι σοβαρές επιπτώσεις των πολιτικών λιτότητας της Ε.Ε. και οι προτάσεις της κοινωνίας των πολιτών».

  Τονίστηκε ότι υφίσταται μεγάλη επιφύλαξη από την πλευρά των πολιτών στη χώρα μας διότι το «κοινωνικό κεκτημένο» στην Ελλάδα έχει διαρραγεί με ευθύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία ανοίγει το θέμα του «Κοινωνικού Πυλώνα» πανευρωπαϊκά, το οποίο περιλαμβάνει τρεις τομείς (Πρόσβαση στην Εργασία, Ρύθμιση Εργασιακών Σχέσεων, Κοινωνική Προστασία – Ασφάλιση – Πρόνοια – Υγεία). Αναλύθηκαν διεξοδικά οι θέσεις των συνδικάτων.

  Για το θέμα της λιτότητας επιγραμματικά ανάμεσα σε άλλα αναφέρθηκε ότι χρειαζόμαστε έναν δυναμικό μηχανισμό δημιουργίας εισοδημάτων και ροών ρευστότητας που θα ενεργοποιήσει διατηρήσιμες επεκτατικές τάσεις στην οικονομία και θα δημιουργήσει θέσεις πλήρους απασχόλησης.

  Οι επενδύσεις βρίσκονται σε πολύ χαμηλό επίπεδο άρα η κατανάλωση αποτελεί τον κύριο προσδιοριστικό παράγοντα της εγχώριας ιδιωτικής δαπάνης και καθορίζει την προοπτική της οικονομικής μεγέθυνσης. Χρειάζεται λοιπόν να υπάρξει άμεσα ένα ισχυρό σοκ απασχόλησης και εισοδημάτων στην οικονομία που θα οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης προς όφελος της οικονομίας. Η ασκούμενη οικονομική πολιτική δεν προκάλεσε μόνο τη συμπίεση των εισοδημάτων και τη φτωχοποίηση ενός τμήματος της κοινωνίας, αλλά και την κρίση φερεγγυότητας επιχειρήσεων και νοικοκυριών και κατ’ επέκταση των τραπεζών. Με άλλα λόγια, τα Μνημόνια προκαλούν ταυτόχρονα κοινωνική κρίση και χρηματοπιστωτική αστάθεια.

  5. Η Γραμματεία Νεολαίας ΓΣΕΕ συμμετείχε στην Εθνική Επιτροπή Αρμόδιων Φορέων (National Stakeholder Committee) που έχει συσταθεί σε κάθε χώρα που συμμετέχει στο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα που ονομάζεται "Negotiate Overcoming early job-insecurity in Europe", προκειμένου να δοθεί σε διαφορετικού τύπου φορείς (συνδικάτα, κυβερνητικοί/δημόσιοι φορείς, οργανώσεις νέων) η δυνατότητα ανταλλαγής εμπειριών και ιδεών σχετικά με την ανεργία και την εργασιακή ανασφάλεια των νέων, η προσπάθεια ενίσχυσης της συμμετοχής των νέων στην απασχόληση και η δυνατότητα συνεργειών μεταξύ δημοσίων, ιδιωτικών και κοινωνικών φορέων για την καταπολέμηση της ανεργίας και της εργασιακής ανασφάλειας των νέων.

  6. Συμμετείχε με εκπροσώπους της σε συνδικαλιστικά συνέδρια - σεμινάρια που αφορούσαν εργασιακά θέματα νεολαίας και κυρίως αυτά που αφορούν το Μέλλον της Εργασίας στη νέα ψηφιακή εποχή (digitalisation groups). Εκπροσώπησε τη ΓΣΕΕ σε όργανα που είναι μέλος όπως η Νεολαία της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC YOUTH) και η Νεολαία του Πανευρωπαϊκού Περιφερειακού Συμβουλίου Συνδικάτων (PERC YOUTH) συμμετέχοντας ενεργά στην προσπάθεια για τη διεθνοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και την ανανέωση του συνδικαλιστικού κινήματος.

  7. Συνέβαλε στη πραγματοποίηση και στη δημοσίευση της έρευνας – έκθεσης της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων για τη νεανική απασχόληση (ETUC Youth Employment Research), η οποία δημοσιεύτηκε το 2018.

  8. Συμμετείχε μέσω των εκπροσώπων της σε στοχευμένες και συστηματικές δράσεις των Δικτύων κατά του Ρατσισμού, της Ισότητας και της καταπολέμησης των διακρίσεων στην αγορά εργασίας καθώς και υπέρ της ένταξης των μειονοτήτων, των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και των νέων στα συνδικάτα.

  9. Χρησιμοποίησε τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα (link της Γραμματείας Νέων στο site της ΓΣΕΕ, facebook, συμμετοχή των μελών της σε εκπομπές των τηλεοπτικών καναλιών, του ραδιοφώνου και της διαδικτυακής τηλεόρασης, άρθρα σε έντυπες και διαδικτυακές εφημερίδες σε Ελλάδα και εξωτερικό) για την προβολή των αιτημάτων των νέων εργαζομένων και την ενδυνάμωση της αμφίδρομης επικοινωνίας των νέων με τα συνδικάτα.

  10. Συνέχισε τη στενή συνεργασία με την Γραμματεία Εκπαίδευσης, με σκοπό την προώθηση της συμμετοχής, όσο το δυνατόν περισσότερων, νέων εργαζομένων στα προγράμματα συνδικαλιστικής εκπαίδευσης που διεξάγει η ΓΣΕΕ, με σημαντικά αποτελέσματα καθώς και με την Γραμματεία Καταναλωτικού Κινήματος, με σκοπό την προώθηση της συμμετοχής των νέων εργαζομένων στην προσπάθεια της ΓΣΕΕ για τη δημιουργία και τη ανάπτυξη καταναλωτικού κινήματος στη χώρα μας, μέσω της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας και του Συλλόγου Κοινωνικής Οικονομίας και Κατανάλωσης.

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΓΣΕΕ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

  ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΓΣΕΕ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

  • No Comment
  • 208 Views
  • 1 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  5/6/18

  ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΓΣΕΕ

  ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

  “Αλλάξτε πολιτική, κανένας νέος δεν θα επιστρέψει στη χώρα με εργασιακές συνθήκες γαλέρας»

  Άμεση ανάσχεση των καταστροφικών για τους νέους, υφεσιακών πολιτικών λιτότητας που συνεχίζονται από την παρούσα κυβέρνηση και αύξηση των μισθών και των εισοδημάτων ως η μόνη επιλογή με ισχυρό σωρευτικά επεκτατικό αποτέλεσμα, ζήτησε ο Γραμματέας Νεολαίας ΓΣΕΕ Γιάννης Πούπκος, στην παρέμβασή του, στη Βουλή στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, παρουσία του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αθανάσιου Ηλιόπουλου. «Το τρίπτυχο μισή δουλειά, μισός μισθός και ελάχιστη σύνταξη δεν οδηγεί πουθενά» τόνισε. Αναφέρθηκε σε προσπάθεια εξωραϊσμού των πραγματικών στοιχείων που αφορούν στη νεανική ανεργία και παράλληλα στην έκρηξη της μερικής, φθηνής και ανασφάλιστης εργασίας για χιλιάδες νέους. Χαρακτήρισε ντροπή τη συνέχιση της εφαρμογή του υπο-κατώτατου μισθού για τους νέους κάτω των 25 ετών καθώς και το γεγονός ότι η αγορά εργασίας ζητά αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, προσφέρει εργασία για απόφοιτο Λυκείου και ταυτόχρονα προσφέρει αμοιβές – μισθό κατώτερο του αποφοίτου Γυμνασίου. Αυτό οδηγεί στη σημαντική διόγκωση του φαινομένου brain drain για τη χώρα.

  Την ίδια στιγμή 670.000 είναι οι NEETS, οι νέοι εκτός αγοράς εργασίας και εκτός εκπαίδευσης, δείκτης 27,1 % που αποτελεί τον υψηλότερο δείκτη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα ως χώρα έχουμε τον χαμηλότερο δείκτη δια βίου επαγγελματικής εκπαίδευσης  σε ευρωπαϊκό επίπεδο (3% όταν ο στόχος είναι 15% για το 2020).

  Επισυνάπτεται η σχετική ομιλία

                                                                                         ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

   

  ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΓΣΕΕ

  ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

  Η υφεσιακή πολιτική λιτότητας που ακολουθείται σήμερα είναι καταστροφική για όλους τους πολίτες και κυρίως για τους νέους ανθρώπους, διότι έχει οδηγήσει

  o στην κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας και κυρίως της νεανικής ανεργίας. Το κύριο στοιχείο που επηρεάζει την αγορά εργασίας και τους νέους στη χώρα μας είναι η έλλειψη επαρκούς ζήτησης από την πλευρά των επιχειρήσεων,
  o στην ανεπαρκή ενσωμάτωση των νέων στην οικονομία, γεγονός που έχει τεράστιεςκοινωνικές συνέπειες και προκαλεί μεγάλες οικονομικές απώλειες, οι οποίες μάλιστα,σύμφωνα με τις αναλύσεις, κυμαίνονται από 2% έως 3,5% του ΑΕΠ,
  o στην έκρηξη της μερικής, φθηνής και ανασφάλιστης εργασίας για χιλιάδες νέους ανθρώπους, οι οποίοι, εφόσον καταφέρουν να βρουν εργασία, αναγκάζονται να εργαστούν με πολύ χαμηλούς μισθούς και υπό καθεστώς επισφαλών και μη αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το χαρακτηριστικό παράδειγμα της καταστροφικής πολιτικής απέναντι στους νέους ανθρώπους που είναι η εφαρμογή του υπο-κατώτατου μισθού για τους νέους κάτω των 25 ετών.

  Το 2009 οι προσλήψεις με ευέλικτες μορφές εργασίας αντιστοιχούσαν στο 21% του συνόλου των προσλήψεων, το 2017 αντιστοιχούν στο 54,9%. Η σημαντική ενίσχυση της επισφαλούς απασχόλησης επηρεάζει τη μεταβολή των μισθών, αφού, όπως δείχνουν τα στοιχεία ο μέσος μισθός των απασχολουμένων με μερική απασχόληση το 2017 ήταν 397,67 ευρώ. Η εξέλιξη αυτή επιφέρει σοβαρές μακροοικονομικές επιπτώσεις, καθώς ουσιαστικά λειτουργεί ως κρυφός μηχανισμός λιτότητας και πρέπει να σταματήσει άμεσα και να αντιστραφεί.

  o στην αναγκαστική μετανάστευση εξειδικευμένου προσωπικού (κυρίως νέων ανθρώπων) προς τις βόρειες χώρες της Ε.Ε. (brain drain). Περισσότεροι από 250.000 νέοι έφυγαν από την Ελλάδα. Πρόκειται για νέους, με ανώτερη μόρφωση και υψηλό βαθμό εξειδίκευσης. Η γενιά αυτή των σύγχρονων Ελλήνων μεταναστών έχει ονομαστεί «generation E». Αυτό έχειαποτέλεσμα η χώρα μας να στερείται το πιο σημαντικό της ανθρώπινο κεφάλαιο πάνω στο οποίο θα έπρεπε να στηριχθεί η ανάπτυξη.

  Ένας δείκτης ντροπή επίσης της χώρας μας είναι αυτός που αφορά στην «κάθετη αναντιστοιχία».

  Σύμφωνα με την έρευνα του ΚΑΝΕΠ – ΓΣΕΕ, το 30,4% των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που είχαν εργασία το 2015, δούλευε σε θέση κατώτερη των προσόντων του, δηλ. σε θέση που υπολείπεται του μορφωτικού του επιπέδου.

  Κατά συνέπεια η αγορά εργασίας έχει επίπεδο τεχνολογικής εκπαίδευσης χαμηλότερο από το προσφερόμενο και δεν ανταμείβει το επίπεδο τεχνολογικής εξειδίκευσης των αποφοίτων της τριτοβάθμιάς εκπαίδευσης.

  Η αγορά εργασίας ζητά αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, προσφέρει εργασία για απόφοιτο Λυκείου και ταυτόχρονα προσφέρει αμοιβές – μισθό κατώτερο του αποφοίτου Γυμνασίου.

  Αυτό οδηγεί στη σημαντική διόγκωση του φαινομένου brain drain για τη χώρα.

  Την ίδια στιγμή 670.000 είναι οι NEETS, οι νέοι εκτός αγοράς εργασίας και εκτός εκπαίδευσης (από τους 2,5 εκατομ. νέους Έλληνες μεταξύ 15-34 ετών), δείκτης 27,1 % που αποτελεί τονυψηλότερο δείκτη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

  Σύμφωνα με τους Νέους της ΓΣΕΕ, για την αντιστροφή αυτής της κατάστασης απαιτείται μια εναλλακτική πολιτική που να έχει στο επίκεντρό της τον εργαζόμενο, την αύξηση της πλήρους και σταθερής απασχόλησης και των εισοδημάτων, την ενίσχυση της προστασίας των εργατικών και των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων. Πολιτική με κέντρο βάρους την ανάπτυξη, η οποία πρέπει να είναι άμεσα συνδεδεμένη  με τη δημιουργία μακροπρόθεσμων, βιώσιμων θέσεων εργασίας που θα παρέχουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αμοιβές.

  Χρειάζεται λοιπόν η άμεση αντιστροφή κάθε υφεσιακής διαδικασίας, η ανακοπή κάθε μορφής λιτότητας και παράλληλα η ενεργοποίηση μηχανισμών δημιουργίας εισοδημάτων που θα δημιουργήσει επεκτατικές τάσεις στον πραγματικό τομέα και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

  Μηχανισμοί δημιουργίας εισοδημάτων αποτελούν η αύξηση των επενδύσεων και των μισθών.

  Η αύξηση των επενδύσεων είναι εξαιρετικάαβέβαιη, Οι επενδύσεις έχουν σταθεροποιηθεί σε ένα επίπεδο σχεδόν 60% χαμηλότερο από αυτό του πρώτου τρίμηνου του 2008 κάνονταςεμφανές το τεράστιο επενδυτικό κενό στο οποίοέχει εισέλθει η χώρα. Η δημοσιονομική λιτότητα και η εφαρμογή της πολιτικής της εσωτερικής υποτίμησης δεν έχουν οδηγήσει στην τόνωση των παραγωγικών επενδύσεων.

  Άρα βραχυπρόθεσμα αυτό που απομένει είναι η αύξηση του κατωτάτου μισθού, η επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων για να ενισχυθεί η αύξηση στο σύνολο της οικονομίας και να έχει ισχυρότερο θετικό αποτέλεσμα το ΑΕΠ.

  Χρειάζεται λοιπόν ένα ισχυρό σοκ απασχόλησης και εισοδημάτων η χώρα. Η αύξηση της απασχόλησης και των αμοιβών είναι η μόνη επιλογή με ισχυρό και σωρευτικά επεκτατικό αποτέλεσμα.

  Αντίθετα η επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης με χαμηλές αμοιβές ως στρατηγική μείωσης του κόστους εργασίας, σε ενα πλαίσιο απουσίας επενδύσεων και τεχνολογικού εκσυγχρονισμού, δεν συμβάλει στη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, γεγονός που επιδεινώνει περαιτέρω την απασχόληση και αυξάνει την ανεργια.

  Άμεση προτεραιότητα είναι η δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου προκειμένου να επιτευχθεί μεσοπρόθεσμα η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης και η δημιουργία θέσεων εργασίας. Χρειάζεται μια εθνική, κοινωνική αναπτυξιακή συμφωνία στην οποία δεν μπορεί να είναι απούσα η νέα γενιά της πατρίδας μας ούτε φυσικά οι κοινωνικοί εταίροι.

  Στην επιτυχία αυτού του νέου παραγωγικού αναπτυξιακού μοντέλου θα πρέπει στη συνέχεια να προσανατολιστούν η οικονομική και η εκπαιδευτική πολιτική της χώρας. Στην Ελλάδα δυστυχώς γίνεται το αντίστροφο.

  Πρώτα πρέπει να οριστεί ποιες θέσεις εργασίας πρέπει να δημιουργηθούν και στη συνέχεια θα πρέπει να προσανατολιστούν στο στόχο αυτό η τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης.

  Στη Ελλάδα η επαγγελματική εκπαίδευση είναι πλήρως υποβαθμισμένη.  

  Έχουμε τον χαμηλότερο δείκτη δια βίου επαγγελματικής εκπαίδευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο (3% όταν ο στόχος είναι 15% για το 2020).

  Η συνεχής απαξίωση στην κοινωνική συνείδηση της Επαγγελματικής Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και του τεχνολογικού τομέα ης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν αποτελεί στρατηγική επιλογή της χώρας, αλλά σημαντικότατη παθογένεια ενός συστήματος που έχει ήδη προσπεραστεί από την πραγματικότητα.

  Την ίδια στιγμή, η εμπλοκή των κοινωνικών εταίρων και των επαγγελματικών συλλογικοτήτων στο σχεδιασμό και στη διαμόρφωση των 67 προγραμμάτων σπουδών, του πλαισίου λειτουργίας του εξειδικευμένου ανά ειδικότητα θεσμού της μαθητείας και της πιστοποίησης των εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων ανά κλάδο και ειδικότητα της Επαγγελματικής εκπαίδευσης, καθώς και η σύνδεσή τους με τα αντίστοιχα επαγγελματικά περιγράμματα είναι εμφανώς υποτιμημένη, αν όχι ανύπαρκτη. Αυτό πρέπει άμεσα να διορθωθεί.

  Είναι επιτακτική η ανάγκη ανάληψης συντονισμένων δράσεων, εθνικών πρωτοβουλιών και ενίσχυσης των ενεργών πολιτικών απασχόλησης. Σε καμία περίπτωση, όμως, οι πολιτικές αυτές δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως «εργαλείο» είτε καταστρατήγησης θεμελιωδών εργασιακών, κοινωνικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, είτε περαιτέρω επέκτασης της ευελιξίας καιαντικατάστασης του υπάρχοντος εργατικού δυναμικού με «φθηνότερη» και ανασφάλιστη απασχόληση.

  Αλλιώς θα συνεχίσουμε ανακυκλώνουμε την ανεργία ή θα καταλήξουμε σε μια ανάπτυξη χωρίς πραγματική αύξηση της απασχόλησης(jobless growth) και θα έχουμε μια ακόμη χαμένη γενιά.

  Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να ενισχυθούν τα προγράμματα απασχόλησης νέων και ο θεσμός του «Youth Guarantee», δηλαδή η πολιτική της «Εγγύησης της Νεολαίας» που διασφαλίζει σε κάθε νέο, το δικαίωμα σε θέση εργασίας, εκπαίδευσης ή κατάρτισης 4 μήνες μετά το τέλος των σπουδών του ή 4 μήνες αφότου έχει χάσει την δουλειά του, στα πρότυπα αντίστοιχωνπολιτικών που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

  Για τα προγράμματα για τους νέους που εφαρμόζονται πρέπει, πέραν των άλλων, να υπάρχει δέσμευση του εργοδότη για τη διατήρηση του προσωπικού της επιχείρησης ώστε να μην λειτουργούν ως μηχανισμός υποκατάστασης του υφιστάμενου προσωπικού από τους «φθηνότερους» ωφελούμενους-εργαζόμενους του Προγράμματος, γεγονός που θα επιφέρει εκ διαμέτρου αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα και φυσικά έλεγχος (monitoring) και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των διαφόρων προγραμμάτων (π.χ. τι ποσοστό από αυτούς πουεκπαιδεύτηκαν ή εργάστηκαν παρέμειναν τελικά στην επιχείρηση και για πόσο διάστημα, αν υπήρξε αυξημένη προστιθέμενη αξία στην ενίσχυση της επαγγελματικής σταδιοδρομίαςτων ωφελουμένων, αν υπάρχει αντιστοίχιση των δεξιοτήτων που απέκτησαν με τις σύγχρονεςανάγκες της αγοράς εργασίας ώστε να υπάρξει μείωση της ανεργίας).

  Θα ήθελα εδώ να επισημάνω τις υψηλού επιπέδου έρευνες τόσο του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ όσο και του ΚΑΝΕΠ - ΓΣΕΕ στις οποίες εμπεριέχονται πολύ χρήσιμα συμπεράσματα, τις ετήσιες και ενδιάμεσες εκθέσεις για την ελληνική οικονομία καθώς και τις προτάσεις του ΙΝΕ για τον Ανασχεδιασμό των Ενεργητικών Πολιτικών Απασχόλησης, οι οποίες είναι δημοσιευμένες και υπάρχουν στα αντίστοιχα site.

  Επίσης θα ήθελα να αναφερθώ σε μία πρόσφατη πρωτοβουλία της Νεολαίας ΓΣΕΕ. Νέοι συνδικαλιστές από την περιοχή της Μεσογείου, εκπρόσωποι των Συνδικαλιστικών Συνομοσπονδιών των χωρών μας, συναντηθήκαμε στην Αθήνα, στην ΓΣΕΕ, με σκοπό να συζητήσουμε τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι άνθρωποι στις χώρες μας, να ενώσουμε τις φωνές μας  και να συντονίσουμε τη δράση μας και καταλήξαμε σε ένα κοινό κείμενο με προτάσεις για τα θέματα των νέων εργαζομένων και της ανεργίας των νέων (ανάρτηση σε σχετικό site).

  Κλείνοντας, με τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις που ανέπτυξα παραπάνω, πιστεύουμε ότι θα καταστεί δυνατό να ξεφύγουν οι νέοι άνθρωποι από το εργασιακό περιθώριο στο οποίο βρίσκονται και να αντιμετωπιστούν τα οξυμένα προβλήματα φτώχειας, υλικής υστέρησης και κοινωνικού αποκλεισμού που βιώνουν σήμερα.

  Βέβαια θα ήθελα να δηλώσω ότι βλέποντας να συνεχίζεται η εφαρμογή των πολιτικών λιτότητας και ύφεσης, οι οποίες κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση με τις δικές μας προτάσεις, δεν μπορώ να πω ότι είμαι αισιόδοξος.

  Είμαι όμως βέβαιος ότι κανένας νέος άνθρωπος δεν θα επιστρέψει σε μια χώρα με μισθούς Βουλγαρίας και με εργασιακές συνθήκες γαλέρας.

  Το τρίπτυχο μισή δουλειά, μισός μισθός και ελάχιστη σύνταξη δεν οδηγεί πουθενά.

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ 4/7/17

  ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ 4/7/17

  • No Comment
  • 91 Views
  • 1 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 4/7/17

  ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

  Τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι της Μεσογείου με πρωτεύον αυτό της εφιαλτικής ανεργίας, τέθηκαν μεταξύ άλλων επί τάπητος στη συνάντηση των νέων συνδικαλιστών της Μεσογείου και εκπροσώπων Συνδικαλιστικών Ομοσπονδιών. Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της ΓΣΕΕ, με πρωτοβουλία του επικεφαλής της Γραμματείας Νέων της Συνομοσπονδίας Γιάννη Πούπκου, συζητήθηκαν οι συνολικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και των πολιτικών λιτότητας στη νεανική απασχόληση και αναζητήθηκαν λύσεις για τον περιορισμό του προβλήματος. Οι συμμετέχοντες κατέληξαν σε ένα κοινό κείμενο προτάσεων και συμπερασμάτων. Στο κείμενο γίνεται εκτενής αναφορά στους στόχους και τις επιδιώξεις των νέων συνδικαλιστών της Μεσογείου και τίθεται το σύνολο των αιτημάτων τους για μια Ευρώπη που θα διασφαλίζει ένα καλύτερο κοινό μέλλον για όλους τους πολίτες και φυσικά θα παρέχει καλύτερες συνθήκες εργασίας και ζωής για τη νέα γενιά.

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

      Γ.Σ.E.E. ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΓΣΕΕMeeting of the Mediterranean Youth Trade Union Network of the ETUC Youth CommitteeAthens, 4th July 2017

  ΚΟΙΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

  Νέοι συνδικαλιστές από την περιοχή της Μεσογείου, εκπρόσωποι των Συνδικαλιστικών Συνομοσπονδιών των χωρών μας, συναντηθήκαμε σήμερα 4 Ιουλίου στην Αθήνα, στην ΓΣΕΕ, με σκοπό να συζητήσουμε τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι άνθρωποι στις χώρες μας, να ενώσουμε τις φωνές μας και να συντονίσουμε τη δράση μας.

  H οικονομική κρίση και οι πολιτικές λιτότητας που ασκούνται έχουν προκαλέσει μία σημαντική αύξηση των ποσοστών νεανικής ανεργίας στις χώρες της Μεσογείου. Ταυτόχρονα οι νέοι εισέρχονται κυρίως στην αγορά εργασίας μέσω άτυπων, ιδιαίτερα ευέλικτων, αβέβαιων και επισφαλών μορφών απασχόλησης (μερική, εκ περιτροπής κτλ.), ενώ παράλληλα τα προγράμματα κατάρτισης των νέων φαίνεται ότι χρησιμοποιούνται πιο συχνά από τους εργοδότες για να υποκαθιστούν την πραγματική απασχόληση.

  Ως αποτέλεσμα μεγάλο τμήμα των νέων ανθρώπων (κυρίως υψηλής εκπαίδευσης) αναγκάζονται να μεταναστεύσουν για να βρουν καλύτερες συνθήκες ζωής και εργασίας κυρίως στις βόρειες χώρες της Ευρώπης, όχι ως αποτέλεσμα της κινητικότητας αλλά ως νέα μορφή αναγκαστικής μετανάστευσης.

  Μέσα από την κοινή μας συνάντηση αυτή επιδιώκουμε - να ενισχύσουμε την συνεργασία και το δίκτυο των νέων συνδικαλιστών της Μεσογείου που συμμετέχουν στην Επιτροπή Νεολαίας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ), - να αναδείξουμε από κοινού τα ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις χώρες μας οι νέοι άνθρωποι, - να υπάρξουν πιο αποτελεσματικές λύσεις για την αντιμετώπιση των σοβαρών αυτών προβλημάτων από τους θεσμούς και τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, - να πιέσουμε ώστε να επεκτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη χρηματοδότηση και να διασφαλίσει την καλύτερη χρήση των κονδυλίων των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που αφορούν στην ανεργία των νέων, όπως π.χ. το Youth Guarantee,

  - να πιέσουμε τα κράτη – μέλη να προωθήσουν πιο αποτελεσματικές ενεργείς πολιτικές για την αγορά εργασίας που επικεντρώνονται στην σταθερή και ποιοτική απασχόληση, να αναπτύξουν ολοκληρωμένα προγράμματα κατάρτισης και διά βίου μάθησης που να διασφαλίζουν την πραγματική ενσωμάτωση στην αγορά εργασίας καθώς και να αναπτύξουν πιο αποτελεσματικούς μηχανισμούς παρακολούθησης της διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων,

  - να πιέσουμε την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να κάνουν περισσότερα για να διασφαλίσουν ότι η οδηγία για την ισότητα στην απασχόληση, η οποία απαγορεύει τις διακρίσεις λόγω ηλικίας, έχει μεταφερθεί σωστά και εφαρμόζεται αποτελεσματικά.

  Για εμάς είναι απαραίτητο να υιοθετηθεί μια νέα προσέγγιση έναντι των νέων και της απασχόλησης βασισμένη στα δικαιώματα• η πτυχή της ποιότητας της αξιοπρεπούς εργασίας για τους νέους δεν πρέπει να τίθεται σε κίνδυνο, και τα βασικά πρότυπα εργασίας που αφορούν στην ποιότητα της εργασίας, όπως οι ώρες εργασίας, ο βασικός μισθός, η κοινωνική ασφάλιση και η υγεία και η ασφάλεια στην εργασία, πρέπει να έχουν πρωτεύουσα θέση στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται.

  Ταυτόχρονα με αφορμή το άνοιγμα της συζήτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μέλλον της Ευρώπης και τα 5 προτεινόμενα σενάρια δηλώνουμε απερίφραστα ότι απαιτείται o Ολοκλήρωση της δέσμης πολιτικών για την οικονομική ανάπτυξη, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή. Με σαφή ενίσχυση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου που σήμερα υποσκάπτεται και υποχωρεί.

  o Έμφαση στους κοινωνικούς και όχι μόνο στους οικονομικούς δείκτες ή στη δημοσιονομική και νομισματική σταθερότητα, με σαφή πρόβλεψη για εξαίρεση των κοινωνικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς στόχους.

  o Ενίσχυση της ευρωπαϊκής εσωτερικής ζήτησης για να επιτευχθεί δίκαιη ανάπτυξη, χωρίς ανισότητες και αποκλεισμούς. Τα τελευταία χρόνια οι μισθοί έχουν σημαντικά και αποδεδειγμένα υστερήσει σε σχέση με την παραγωγικότητα, ενώ το κόστος ζωής έχει αυξηθεί. Χρειάζεται γενική βελτίωση των αμοιβών των ευρωπαίων εργαζομένων (ήδη τα ευρωπαϊκά συνδικάτα έχουν ξεκινήσει την καμπάνια general pay rise for European workers), με ενίσχυση της συλλογικής διαπραγμάτευσης όπου αυτή λειτουργεί, με την άμεση αποκατάστασή της, σε όλα τα επίπεδα, όπου αυτή έχει αποδιαρθρωθεί.

  o Να βελτιωθούν, όπου απαιτείται, οι ελάχιστοι - κατώτατοι μισθοί και να διασφαλιστεί ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων που αποτελούν την καρδιά του κοινωνικού κεκτημένου και να ενισχυθεί ο κοινωνικός διάλογος.

  o Να στηριχθεί αποφασιστικά η πλήρης, ασφαλής και ποιοτική απασχόληση και όχι οι «ευέλικτες» μορφές εργασίας, η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και η εσωτερική υποτίμηση, που οδηγούν σε φτωχοποίηση μεγάλο μέρος των νέων ανθρώπων.

  o Να ενεργοποιηθεί πανευρωπαϊκά το Human Rights Impact Assessment. Αν λ.χ. στην Ελλάδα είχαν μετρηθεί και ληφθεί υπόψη οι κοινωνικές επιπτώσεις των μνημονίων, πολλά θα είχαν ήδη αναθεωρηθεί.

  o Να υπάρξει ολοκληρωμένη και αλληλέγγυα πολιτική για τη μετανάστευση και την πολιτική ασύλου, στο πλαίσιο της δίκαιης κατανομής βαρών και ουσιαστική, κοινή προστασία των εξωτερικών συνόρων.

  Εμείς στηρίζουμε ένα σχέδιο που θα οδηγεί στην εμβάθυνση της ενοποίησης, με επίκεντρο την κοινωνία και τον πολίτη.

  Θέλουμε μια Ευρώπη με σεβασμό της ισοτιμίας όλων των χωρών-μελών της, - που θα επαναφέρει τη βασική επιταγή για στενότερη ένωση μεταξύ των λαών της Ευρώπης, εξαλείφοντας τους ηγεμονισμούς και τις πολιτικές διαχωριστικές γραμμές που τελευταία έχουν διευρυνθεί.

  - που θα μειώνει τις οικονομικές ανισότητες ανάμεσα στον Ευρωπαϊκό Βορρά και στον ευρωπαϊκό Νότο, ανάμεσα στις πλεονασματικές και στις ελλειμματικές χώρες και περιφέρειες.

  - που θα προτάσσει την πολιτική της ανάπτυξης και των πραγματικά προοδευτικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αντί να στηρίζεται κυρίως σε μονοδιάστατους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας.

  Η στροφή σε μια πραγματικά ενωμένη και συνεκτική κοινωνική Ευρώπη είναι αδήριτη ανάγκη, αν δεν θέλουμε να κατασπαταληθεί το συσσωρευμένο, μετά και από την εμπειρία δύο παγκόσμιων πολέμων, κοινό πολιτικό, κοινωνικό και αξιακό κεφάλαιο της Ευρώπης. Για να μπει φραγμός σε λογικές ξενοφοβίας και ανέγερσης φραχτών.

  Η Ευρώπη δεν μπορεί να ξαναγυρίσει σε πράγματα που έχει δοκιμάσει και τα έχει απορρίψει ως καταστροφικά όπως η Ακροδεξιά και ο άκρατος εθνικισμός.

  Θέλουμε ανανεωμένες πολιτικές, σε νέες βάσεις και με τολμηρό σχέδιο, που να οδηγήσουν σε περισσότερη αλλά και ταυτόχρονα πιο δίκαιη, πιο δημοκρατική και πιο κοινωνική Ευρώπη.

  Μια Ευρώπη που θα διασφαλίσει ένα καλύτερο κοινό μέλλον για όλους τους ευρωπαίους πολίτες, θα διευρύνει τη δημοκρατία και κυρίως θα παρέχει καλύτερες συνθήκες εργασίας και ζωής για τη νέα γενιά. Μια ζωή για τους νέους ανθρώπους καλύτερη από εκείνη που είχαν οι γονείς τους.

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

  ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

  • No Comment
  • 122 Views
  • 1 Like

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ3/7/2017

  ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

  Νέοι συνδικαλιστές καθώς και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων από τηνπεριοχή της Μεσογείου θα συναντηθούν αύριο Τρίτη 4 Ιουλίου στις 10 το πρωί σταγραφεία της ΓΣΕΕ (Πατησίων 69 και Αινιάνος 2).Στο επίκεντρο της συνάντησης, η οποία γίνεται με πρωτοβουλία της Γραμματείας Νέων της ΓΣΕΕ, θα τεθούν οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη νεανική ανεργία καθώς και γενικότερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι από τις πολιτικές λιτότητας, ενώ θα επιδιωχθεί η χάραξη μιας κοινής στρατηγικής ώστε να ασκηθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πίεση για τον περιορισμό αυτών των προβλημάτων.Οι νέοι συνδικαλιστικές προσέρχονται με προτάσεις για την αντιμετώπιση της εφιαλτικής ανεργίας στους νέους που πλήττει όχι μόνο τη χώρα μας αλλά και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.Τα αποτελέσματα της συνάντησης θα αποτυπωθούν σε κοινό κείμενο το οποίο και θα δοθεί αμέσως μετά στη δημοσιότητα. ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα
 • Λευκή Βίβλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Μέλλον της Ευρώπης: Συζήτηση της ΕΟΚΕ και της ΟΚΕ με την οργανωμένη κοινωνία των πολιτών στην Ελλάδα

  Λευκή Βίβλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Μέλλον της Ευρώπης: Συζήτηση της ΕΟΚΕ και της ΟΚΕ με την οργανωμένη κοινωνία των πολιτών στην Ελλάδα

  • No Comment
  • 176 Views
  • 0 Like

  7/6/17

  Λευκή Βίβλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Μέλλον της Ευρώπης: Συζήτηση της ΕΟΚΕ και της ΟΚΕ με την οργανωμένη κοινωνία των πολιτών στην Ελλάδα

  Η Λευκή Βίβλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μέλλον της Ευρώπης, ήταν το θέμα συζήτησης της ΕΟΚΕ σε συνεργασία με την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της χώρας μας και την οργανωμένη κοινωνία των πολιτών στην Ελλάδα. Στην εκδήλωση την ΓΣΕΕ εκπροσώπησε ο Γραμματέας Νεολαίας της Συνομοσπονδίας Γιάννης Πούπκος.

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  [embeddoc url="https://www.gsee.gr/wp-content/uploads/2017/06/ΟΜΙΛΙΑ-ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ-ΝΕΟΛΑΙΑΣ-ΓΣΕΕ.doc" download="all" viewer="microsoft"]

  Διαβάστε περισσότερα
 • Γραμματεία Εργαζόμενης Νεότητας: Απολογισμός Δράσεων της Γραμματείας Νεολαίας ΓΣΕΕ

  Γραμματεία Εργαζόμενης Νεότητας: Απολογισμός Δράσεων της Γραμματείας Νεολαίας ΓΣΕΕ

  Γραμματεία Εργαζόμενης Νεότητας: Απολογισμός Δράσεων της Γραμματείας Νεολαίας ΓΣΕΕ GRAMMATEIA NEON

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΡΙΣΙΜΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ – ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ Η ΜΕΙΩΣΗ -32% ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΡΙΣΙΜΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ – ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ Η ΜΕΙΩΣΗ -32% ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

  • No Comment
  • 108 Views
  • 0 Like

  Η Γ.Σ.Ε.Ε. χαιρετίζει την απόφαση 34/2015 του Ειρηνοδικείου Κατερίνης με την οποία για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε ο αντισυνταγματικός και άρα παράνομος χαρακτήρας συνολικά της αντεργατικής 6ης ΠΥΣ του 2012, αλλά και ειδικότερα της διάταξης για την αυτόματη και μεγαλύτερη μείωση κατά -32% για τους νέους εργαζόμενους έως 25 ετών και την επιβολή αμοιβής τους με τα κατώτατα όρια αποδοχών, ανεξάρτητα από το εάν υπάγονταν σε ειδικότερη (εν προκειμένω κλαδική) συλλογική σύμβαση εργασίας.Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης: 1. η ρύθμιση της 6ης ΠΥΣ 2012 που εισάγει δυσμενή διάκριση αμοιβής σε βάρος των νέων ηλικίας κάτω των 25 ετών (-32%) παραβιάζει τα συνταγματικά προστατευόμενα δικαιώματα της ισότητας ενώπιον του νόμου (4παρ.1), της μισθολογικής ισότητας και της συλλογικής αυτονομίας (22 παρ.1), της προστασίας της νεότητας (21παρ.3) 2. η προστασία της νεότητας και των νέων εργαζομένων αποτελεί υποχρέωση της χώρας με βάση το ενωσιακό και διεθνές δίκαιο, που τη δεσμεύει και της επιβάλει τη σχετική υποχρέωση 3. η διάκριση σε βάρος των νέων σε ηλικία εργαζομένων στηρίχθηκε σε στοιχεία τυχαία και ατεκμηρίωτα ως προς τη μεταχείριση των εργαζομένων, οι οποίοι διακρίνονται με βάση το τυπικό και συγκυριακό στοιχείο της ηλικίας τους, δημιουργώντας δε διάκριση τόσο σε βάρος των νέων σε ηλικία εργαζομένων όσο και των παλαιών εργαζομένων 4. δεν συνέτρεχε κανένας λόγος δημοσίου συμφέροντος για την επιβολή μέτρων μισθολογικής και άρα κοινωνικοασφαλιστικής ανισότητας, καθώς από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε αιτιώδης ή λογική συνάφεια της προστασίας της εθνικής οικονομίας με τη δραματική μείωση των ορίων των κατωτάτων μισθών και ημερομισθίων 5. η 6η ΠΥΣ συνολικά είναι ανεφάρμοστη, καθώς περιέχει πρωτογενείς κανόνες δικαίου, οι οποίοι εκδόθηκαν κατά παράβαση του Συντάγματος (26, 43 παρ.2) από αναρμόδιο όργανο (Υπουργικό Συμβούλιο)Η Γ.Σ.Ε.Ε. που άσκησε πρόσθετη παρέμβαση και η Γραμματεία Εργαζόμενης Νεότητας της Συνομοσπονδίας που κατέθεσε στη δίκη, χαιρετίζουμε τη συνδικαλιστική και νομική μάχη που έδωσε και συνεχίζει να δίνει η προσφεύγουσα νέα εργαζόμενη συνδικαλίστρια με την ουσιαστική στήριξη του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης και του πρόσφατα αδικοχαμένου Προέδρου του ΕΚ συναδέλφου Βαλάση Κοτρώνη. Προσβλέπουμε στην αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας που επιβάλει στο Κράτος την άμεση λήψη μέτρων αποκατάστασης της προστασίας των εργαζομένων σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, τα οποία σε κάθε περίπτωση είναι απόδειξη σεβασμού της ανθρώπινης αξίας και αξιοπρέπειας.ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΜΕ Α.ΜΕΡΚΕΛ

  • No Comment
  • 75 Views
  • 0 Like

  Το εφιαλτικό πρόβλημα της ανεργίας των νέων το οποίο και στη χώρα μας έχει λάβει δραματικές διαστάσεις αγγίζοντας το ποσοστό του 60%, τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση των συνδικαλιστικών νεολαιών της Ευρώπης με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ

  Διαβάστε περισσότερα
 • ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΝΕΩΝ ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

  • No Comment
  • 131 Views
  • 0 Like

  Προτάσεις για την αντιμετώπιση του εφιαλτικού προβλήματος της ανεργίας των νέων κατέθεσε στη Βουλή και στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η Γραμματεία Νεολαίας της ΓΣΕΕ

  Διαβάστε περισσότερα
 • 35ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΣΕΕ (21-24/3/2013) : ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΝΕΩΝ ΓΣΕΕ

  • No Comment
  • 107 Views
  • 0 Like

  Για να διαβάσετε το σχετικό κείμενο πατήστε εδώ

  Διαβάστε περισσότερα
 • 1ος κύκλος Εθνικών Διαβουλεύσεων του 2ου κύκλου Δομημένου Διαλόγου των Προεδριών «Πολωνίας – Δανίας – Κύπρου»

  • No Comment
  • 45 Views
  • 0 Like

  Η Γραμματεία Νέων της ΓΣΕΕ σας καλεί να συμμετέχετε στην συμπλήρωση του ερωτηματολογίου, που παρατίθεται παρακάτω, με θέμα τη συμμετοχή των νέων στη δημοκρατική ζωή στην Ευρώπη. Η συμμετοχή αποτελεί ένα πολύ ευρύ ζήτημα και για αυτό τον λόγο παρακαλούμε να αποστείλετε τις απόψεις, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις σας στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την Απασχόληση των Νέων που διοργανώνει το επόμενο Προεδρείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης "Πολωνία – Δανία – Κύπρος" και η οποία θα ολοκληρωθεί στις 29/07/2011

  Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΣΕΕ

Διεύθυνση: Πατησίων 69 & Αινιάνος 2, 10434 Αθήνα

Ταχυδρομική θυρίδα: ΤΘ 3626, ΤΚ 10210

e-mail: [email protected]

τηλέφωνο: 210-8202100

fax: 210-8202186, 210-8202187

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

e-mail: [email protected]

τηλέφωνο: 210-8202296

fax: 210-8202144