Συνεδρίαση Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) στις Βρυξέλλες

Στη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΣΕΣ, Βρυξέλλες, 9 Μαρτίου 2010, συζητήθηκε το προβλήματα των εργαζόμενων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και ιδιαίτερα η οικονομική και κοινωνική κρίση στην Ευρώπη με ιδιαίτερη έμφαση στην κατάσταση στην Ελλάδα, προς την οποία εκφράστηκε η συμπαράσταση και αλληλεγγύη της ΣΕΣ στους Έλληνες εργαζόμενους.

Επίσης, αποφασίστηκε να επιδοθεί στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους αρχηγούς Κυβερνήσεων.

Ακολουθεί το μήνυμα συμπαράστασης και το σχέδιο ψηφίσματος της ΣΕΣ που θα αποφασιστεί αύριο.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

______________________________

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ε.Ε ΣΕΣ, 9&10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

Η ΣΕΣ εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη της στους Έλληνες εργαζόμενους στο πλαίσιο του αγώνα τους ενάντια στις περικοπές θέσεων εργασίας, το πάγωμα μισθών και τις περικοπές μισθών και συντάξεων. Το μήνυμα της Ευρώπης στον Ελληνικό λαό πρέπει να είναι μήνυμα σταθερότητας και κοινωνικής προόδου και όχι οικονομικής στασιμότητας και κοινωνικού ντάμπινγκ.
Τα Ευρωπαϊκά συνδικάτα παρακολουθούν με ιδιαίτερη ανησυχία την κατάσταση στην Ελλάδα και ιδιαίτερα την πίεση που ασκείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τους Υπουργούς της Ευρωζώνης και την ΕΚΤ στην Ελληνική κυβέρνηση για πιο σκληρά μέτρα λιτότητας που θα πλήξουν τους εργαζόμενους και τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα και θα ανατρέψουν τον κοινωνικό ιστό στην Ελλάδα.
Τα μέτρα λιτότητας μέχρι τώρα περιλαμβάνουν ριζικές περικοπές μισθών και συντάξεων, εκτεταμένες φορολογικές αυξήσεις, απολύσεις, μεγάλης κλίμακας και περικοπές των δαπανών του κοινωνικού κράτους. Τα μέτρα αυτά όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αλλά θα βαθύνουν την κρίση αφού τροφοδοτούν την ανεργία, υπονομεύουν την ευημερία, εξοντώνουν την ζήτηση και στραγγαλίζουν την οικονομική δραστηριότητα.
Εκφράζουμε την πλήρη στήριξή μας στα Ελληνικά συνδικάτα στην προσπάθειά τους να αντιδράσουν στα σχέδια μιας βραχυπρόθεσμης κοντόφθαλμης πολιτικής και ζητούμε σωστά ισορροπημένα και κοινωνικά αποδεκτά προγράμματα που θα αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τα συνδικάτα.
Μαζί με τους Έλληνες συναδέλφους μας διεκδικούμε ένα ριζικά διαφορετικό μείγμα πολιτικής για την ενίσχυση των επενδύσεων, της ανάπτυξης και της απασχόλησης, τη διασφάλιση των εισοδημάτων, τη λήψη δίκαιων και αποτελεσματικών φορολογικών μέτρων, την αναβάθμιση του ρυθμιστικού ρόλου του Κράτους και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και του περιβάλλοντος.
Δεν είναι δυνατόν τα βάρη να είναι άνισα κατανεμημένα για τους Έλληνες εργαζόμενους, οι οποίοι ήδη έχουν βιώσει την προοδευτική διάβρωση των δικαιωμάτων, των συντάξεων και του εισοδήματός τους. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην κερδοσκοπία των χρηματοοικονομικών αγορών να διαμορφώνει τις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις στην Ευρώπη και να επιβάλει την ατζέντα της στην κοινωνία παρά την κατάρρευση του 2008 και την συνεπαγόμενη δραματική ύφεση.
Η Ευρώπη πρέπει να είναι παρούσα για τους Έλληνες πολίτες της με πνεύμα αλληλεγγύης και συνοχής και να θωρακίζει τους λαούς και τις χώρες απέναντι στις καταστροφικές επιπτώσεις του καπιταλισμού καζίνο. Η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα εγκαταλείποντας εμμονή και την πίστη στην κυριαρχία των αγορών πάνω στην κοινωνία έχοντας ως στόχο μια νέα αρχιτεκτονική που θα δίνει προτεραιότητα στους ανθρώπους, την αλληλεγγύη και την πραγματική οικονομία.

________________________________

Εαρινή Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Μήνυμα της ΣΕΣ στην Ε.Ε και τους Αρχηγούς Κυβερνήσεων (σχέδιο ψηφίσματος)

ΨΗΦΙΣΜΑ

1. Η Ευρώπη κινδυνεύει. Μετά από τη λήψη έκτακτων μέτρων για τη διάσωση των τραπεζών, οι αγορές αυξάνουν την πίεση τους στα κράτη μέλη προκειμένου να βάλουν τέλος στα μέτρα αυτά και να προχωρήσουν στην εισαγωγή μέτρων λιτότητας.

2. Συνεπώς, η κοινωνική Ευρώπη είναι υπό πίεση – πίεση, η οποία θα ενταθεί εάν οι κυβερνήσεις σπεύσουν να εφαρμόσουν πρόωρες στρατηγικές εξόδου από την κρίση με σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις.

3. Ο χρηματοοικονομικός τομέας, συμπεριλαμβανόμενων ορισμένων κερδοσκοπικών αμοιβαίων κεφαλαίων (hedge funds) εξακολουθεί να κερδοσκοπεί ενάντια σε ορισμένα κράτη μέλη και το ευρώ. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να αναληφθεί μεγαλύτερη κοινή δράση για την οικονομική διακυβέρνηση με επίκεντρο την επιτακτική ανάγκη για έναν παγκόσμιο φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, φορολόγηση των μπόνους και έκδοση Ευρωομολόγων.

4. Ως αφετηρία, θα μπορούσε να συμφωνηθεί ένα σχέδιο με την Ελλάδα, στο πλαίσιο του οποίου οι εργαζόμενοι δεν θα κληθούν να πληρώσουν ένα άδικο και δυσανάλογα μεγάλο τίμημα για τα προβλήματα της χώρας, τα οποία περιλαμβάνουν παράβαση των κανόνων του ευρώ και το «μαγείρεμα των βιβλίων» από την προηγούμενη Ελληνική κυβέρνηση διαμέσου της Γκόλντμαν Σάκς και άλλων τραπεζών με στόχο να αποκρύψουν από τις Ευρωπαϊκές αρχές την πραγματική εικόνα της Ελληνικής οικονομίας. Θα πρέπει να υπάρξει μια δημόσια έρευνα για τις δραστηριότητες αυτών των τραπεζών στην Ελλάδα και αλλού καθώς φαίνεται πως δεν υπάρχει χρηματοοικονομικός κανόνας που δεν προσπάθησε να αποφύγει η Γκόλντμαν Σάκς –υπό την προϋπόθεση μιας υψηλής αμοιβής. Η Ελλάδα πρέπει επίσης, να δραστηριοποιηθεί για να βελτιώσει τη διακυβέρνησή της, να συγκρατήσει την φοροδιαφυγή και να αναπτύξει ένα κοινωνικά δίκαιο σύμφωνο με τους κοινωνικούς εταίρους.

5. Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο με έμφαση στον κοινωνικό διάλογο που θα οδηγεί σε συμφωνίες, είναι ένας σημαντικός τρόπος βοήθειας της Ελλάδας και άλλων χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. «Προτεραιότητα στους ανθρώπους και όχι στις αγορές» : πρόκειται για μια σημαντική Ευρωπαϊκή αρχή και, για παράδειγμα, οποιαδήποτε μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος – σημαντικό θέμα σε πολλές χώρες της Ε.Ε- πρέπει να βασίζεται στον κοινωνικό διάλογο και τη συμφωνία και όχι στην επιβολή βιαστικών αποφάσεων από τις Κυβερνήσεις που πανικοβάλλονται μπροστά στις πιέσεις των αγορών.

6. Λαμβανομένων υπόψη των παραπάνω σημείων, το βασικό μήνυμα της ΣΕΣ προς την Εαρινή Σύνοδος Κορυφής είναι:

 ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης μέσα από τη συμφωνία για ένα πρόγραμμα με την Ελλάδα, συμπεριλαμβανόμενων των Ελλήνων κοινωνικών εταίρων, το οποίο θα είναι δίκαιο, θα προστατεύει τους εργαζόμενους και τις ουσιώδεις δημόσιες υπηρεσίες και θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα της φοροδιαφυγής των πλούσιων και προνομιούχων, την απαράδεκτη «λογιστική» και τις λειτουργίες ορισμένων τραπεζών, κυρίως της Γκόλντμαν Σάκς, και της προηγούμενης Ελληνικής κυβέρνησης. Γι’ αυτό το τελευταίο θέμα πρέπει να υπάρξει δημόσια έρευνα,

 περαιτέρω ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης με την εισαγωγή νέων μέσων για τη συγκέντρωση οικονομικών πόρων, ιδιαίτερα με τον φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, τη φορολόγηση των μπόνους και την ικανότητα έκδοσης Ευρωομολόγων,

 Επιτάχυνση της διαδικασίας, τόσο στην Ευρώπη όσο και σε διεθνές επίπεδο, θέσπισης, μέσα από συμφωνία, αποτελεσματικών ρυθμιστικών μέτρων για τις τράπεζες, τα hedge funds, τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και άλλους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς.

 

Ετικέτες

Κοινοποίηση: