Απάντηση του Προέδρου της ΓΣΕΕ, στην επιστολή της Υπουργού Απασχόλησης κας. Πετραλιά

Σας κοινοποιούμε την απαντητική επιστολή του Προέδρου της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλου, με την επισήμανση ότι η πρόσκληση για συνάντηση και διάλογο θα πρέπει να συνοδεύεται με τις αναγκαίες αποσαφηνίσεις και θέσεις της κυβέρνησης για τα εξής σοβαρά θέματα:

1. Για την εισοδηματική πολιτική η οποία έχει επιπτώσεις στο εισόδημα των συνταξιούχων και εν γένει στο διαθέσιμο εισόδημα.

2. Για τα πρόσθετα φορολογικά μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση και τα οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα θα πλήξουν δραματικά τα λαϊκά εισοδήματα.

3. Στα ευρύτερα οικονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση της οξύτατης δημοσιονομικής ανισορροπίας σύμφωνα και με τις παρατηρήσεις και συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία λόγω της κατάρρευσης των δημόσιων εσόδων, προτείνει να καταλογισθούν στο εισόδημα και τα ασφαλιστικά του δικαιώματα του κόσμου της μισθωτής εργασίας και των συνταξιούχων.

Σε κάθε περίπτωση η προετοιμασία της ΓΣΕΕ για τη ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ στις 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ συνεχίζεται για την αντιμετώπιση των απολύσεων και τη δίκαιη διανομή και αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Προς
Την Υπουργό Απασχόλησης και Κοιν.Προστασίας
κα Φάνη Πάλλη – Πετραλιά
ΕΝΤΑΥΘΑ

Ασφαλώς και ανταποκρινόμαστε στην πρόσκλησή σας για συνάντηση, προκειμένου να συζητήσουμε τα φλέγοντα θέματα της απασχόλησης. Την πρωτοβουλία για το χρόνο και το χώρο της συνάντησης παρακαλούμε να την αναλάβετε εσείς.
Όμως, με αφορμή πρακτικές και δημόσιες τοποθετήσεις που υπήρξαν κατά το διάστημα που μεσολάβησε από τη συνάντησή μας με τις εργοδοτικές οργανώσεις καθώς και η κυβερνητική άποψη και πρακτική επί του προβλήματος, μας δημιουργούν σοβαρότατες ανησυχίες ως προς τις στοχεύσεις των μερών.
Η ΓΣΕΕ δεν υιοθετεί την έκφραση «μπλόκο κατά της ανεργίας» γιατί είναι παραπλανητική. Προκρίνει «μπλόκο» κατά των πρακτικών που δημιουργούν ανεργία δηλαδή κυρίως των ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ. Και όπως γνωρίζετε οι απολύσεις πραγματοποιούνται από τους εργοδότες οι οποίοι μάλιστα μετέρχονται και άλλων παράνομων και καταχρηστικών συμπεριφορών και πρακτικών.
Αν μάλιστα οι πληροφορίες που αναφέρονται στα ΜΜΕ ότι ο Πρόεδρος του ΣΕΒ άφησε «ανοικτό παράθυρο» στην εκ περιτροπής εργασία, αντιλαμβάνεστε ότι η ανησυχία μας μετατρέπεται σε υποψία ότι οι προσπάθειες συνεννόησης σε κάποια μέτρα βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα, στο μέτρο που χρησιμοποιούνται επικοινωνιακά.
Αναφέρεστε στην ολοκληρωμένη στρατηγική της κυβέρνησής σας για την εργασία. Οι εργαζόμενοι και η συλλογική τους εκπροσώπηση όχι μόνο δεν την βλέπουν, αλλά αντιθέτως διαπιστώνουμε ότι χωρίς συνεννόηση ανακοινώνονται «μέτρα» και δρομολογούνται νομοθετικές πρωτοβουλίες χωρίς διάλογο, διαβούλευση, συναίνεση. Σας καλώ και σας παρακαλώ να μην ανακοινώνονται μέτρα αν τουλάχιστον προηγουμένως δεν υπάρξει η απαραίτητη διαβούλευση αν όχι και συμφωνία. Άλλωστε πολλά εκ των ανακοινωθέντων ή νομοθετηθέντων ουδέποτε εφαρμόστηκαν.
Τέλος οφείλω να σας εκφράσω την πλήρη διαφωνία μου με την άποψη που εκφράζετε στην από 6/3/09 επιστολή που μου στείλατε, ότι δηλ. «όλοι μας πρέπει να συμφωνήσουμε στην ανάγκη να επιμεριστούν ισομερώς (υπογράμμιση δική μου) οι συνέπειες και οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης».
Η διαφωνία μου αφενός αφορά στην αξιολόγηση της κρίσης καθόσον αυτό που βιώνουμε είναι απότοκο και της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής και αφετέρου ότι την κρίση και τις επιπτώσεις της οφείλουν να την επωμισθούν αυτοί που ευθύνονται, πολιτικές και επιχειρηματίες. Άλλωστε αυτό είναι και το μήνυμα – αίτημα της Γενικής Απεργίας που έχουμε προκηρύξει για τις 2/4/09: «Να μην πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι».
Αναμένοντας την πρόσκλησή σας,

Γιάννης Παναγόπουλος
 

Ετικέτες

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα