Δήλωση Προέδρου ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας

Όπως γνωρίζετε το Υπουργείο Εργασίας μας έχει καλέσει μαζί με τις εργοδοτικές οργανώσεις να συζητήσουμε μια σειρά από ζητήματα, μια ατζέντα αρκετών θεμάτων, που βεβαίως δεν αφορούν τον ορυμαγδό των σκληρών μέτρων περικοπών και φορολογικών επιβαρύνσεων που ετοιμάζεται με το νέο πακέτο που συζητούν σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί.

Τα ζητήματα τα οποία θέτει το Υπουργείο αφορούν αποκλειστικά τομείς της δικής του ευθύνης, τα οποία βεβαίως είναι και δικά μας διεκδικητικά αιτήματα γιατί αφορούν στην ανασφάλιστη εργασία, στην αδήλωτη εργασία, στη μαύρη εργασία, στην πάταξη της εισφοροφοροδιαφυγής, στα προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, στην παροχή των υπηρεσιών που έδιναν παλαιότερα η Εστία και η Κατοικία.  

Έχει υπάρξει συμφωνία ότι οι πολιτικές αυτές, μιας και τα χρήματα οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες εξακολουθούν να τα καταβάλουν, θα πρέπει να αποκατασταθούν και συζητήσαμε για όλα αυτά τα ζητήματα σήμερα. 

Εμείς δηλώσαμε με σαφήνεια απόλυτη, καθαρή, κρυστάλλινη

Είμαστε διατεθειμένοι να συμμετάσχουμε στην εκπόνηση και εφαρμογή αυτών των πολιτικών, εκτός από το ζήτημα της Εθνικής Σύμβασης και του κατώτατου μισθού, το οποίο έθεσε το Υπουργείο Εργασίας γιατί αφορά μνημονιακή υποχρέωση που όμως δεν είναι καθόλου υπόθεση διαπραγμάτευσης και υποχώρησης.

Αρνούμαστε να συζητήσουμε οτιδήποτε αφορά το νέο τρόπο διαμόρφωσης του κατώτερου μισθού στη χώρα μας.

Εμείς επιμένουμε ότι το ζήτημα αυτό αφορά τους εργοδότες και τους εργαζόμενους. Αφορά το πεδίο της συλλογικής αυτονομίας, που βάρβαρα καταπατήθηκε με την προηγούμενη νομοθετική παρέμβαση που μείωσε τον κατώτερο μισθό κατά 22% και για τους νέους μέχρι 25 ετών κατά 32%.

Εμείς επαναφέραμε και επαναφέρουμε την πρότασή μας να καθίσουμε με τους εργοδότες να αποκαταστήσουμε το επίπεδο του κατώτατου μισθού στα προ της παρέμβασης αυτής επίπεδα, να συζητήσουμε ότι άλλο θεσμικό ζήτημα απαιτείται και μάλιστα να ζητήσουμε τη βοήθεια του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, το οποίο σε επαφή που κάναμε με τον νέο επικεφαλής τους τον Γκάι Ράιντερ τον οποίο τον γνωρίζετε γιατί έχει έρθει στην Ελλάδα δυο φορές ως εκπρόσωπος του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να βοηθήσει ώστε να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και στη διαμόρφωση του κατώτερου μισθού που τόσο βάναυσα έχει πληγεί στη χώρα μας. 

Η συμφωνία που σήμερα κάναμε είναι ότι με τεχνικούς εκπροσώπους μας σε καθένα από τα υπόλοιπα ζητήματα, είτε αφορούν προγράμματα νεανικής απασχόλησης, είτε αφορούν πολιτικές για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, θα συμμετάσχουμε με θέσεις, ιδέες και προτάσεις και βεβαίως αντιλαμβάνεστε ότι το Υπουργείο είναι αυτό που στο τέλος θα κριθεί από την εφαρμογή πολιτικών που θα καταπολεμήσουν ιδιαίτερα τη μάστιγα της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας που, όχι λόγω της κρίσης, αλλά λόγω των παρεμβάσεων που έκανε η Τρόικα και η Κυβέρνηση στους μισθούς και στις συμβάσεις έχει οδηγηθεί σε υψηλότερα επίπεδα κατά 5 τουλάχιστον ποσοστιαίες μονάδες μάλιστα δυστυχώς με συμμετοχή και των ιδίων των εργαζομένων γιατί οι μισθοί των 700 ευρώ μικτά αντιλαμβάνεστε ότι δεν τους επιτρέπουν να ζουν και πολλές φορές οδηγούνται οι ίδιοι στο να αποδέχονται να είναι ανασφάλιστοι γιατί έτσι βρίσκουν δουλειά. 

Ερώτηση δημοσιογράφου: Τι χρονικός ορίζοντας υπάρχει για τις επιτροπές;

Απάντηση: Για μεν το θέμα της Εργατικής Εστίας – Εργατικής Κατοικίας ένας μήνας, γιατί εκπνέει και το χρονικό περιθώριο που υπάρχει στην προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή και για τα άλλα ζητήματα δυο μήνες ώστε να παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο τελικό αποτέλεσμα. 

Ερώτηση δημοσιογράφου: Το πακέτο μέτρων που συζητούν σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί αφορά σε περικοπές σε συντάξεις και κοινωνικές παροχές πώς το κρίνετε;

Απάντηση: Προφανώς είναι εξαιρετικά δύσκολο και επώδυνο πακέτο πάλι για τους μισθωτούς. Πολύ φοβούμαι ότι έχουν ξεχάσει ότι έλεγαν προεκλογικά ότι τα μέτρα είναι άνισα, άδικα και αναποτελεσματικά. Και θα οδηγηθούν πάλι σε μέτρα άδικα, άνισα και αναποτελεσματικά.

Εμείς δεν έχουμε άλλο τρόπο από τις αγωνιστικές μας κινητοποιήσεις την πολιτική μας καταγγελία αν επιχειρηθεί πάλι οι άνθρωποι του μόχθου, πάλι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι να σηκώσουν το βάρος της κρίσης, να πληρώσουν το μάρμαρο μιας κρίσης για την οποία δεν ευθύνονται, ενώ οι φοροφυγάδες και οι φοροκλέπτες θα αλωνίζουν!

Ερώτηση δημοσιογράφου: Το Υπουργείο λέει ότι θέλει να έχει τον τελευταίο λόγο όσον αφορά στη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού. Σας είπε κάτι τέτοιο σήμερα;

Απάντηση: Όχι, δεν έθεσε τέτοιο ζήτημα ίσως γιατί ήταν απόλυτη και η δική μας τοποθέτηση ότι δεν δεχόμαστε καμία παρέμβαση του Υπουργείου στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αυτό δεν το συζητάμε, δεν το διαπραγματευόμαστε.

Ακόμη και αν επιμείνει δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης, διαπραγμάτευσης και υποχώρησης.

Αν το κάνουν νομοθετικά, αν η Τρόικα τους το επιβάλλει, τότε θα έχουν την αντίδραση και την πλήρη διαφωνία μας, θα έχουν τη νέα αντίδρασή μας με το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ στις 8 Σεπτέμβρη.

Έχω την εντύπωση ότι από την ώρα που έχουν κάνει αυτή την επώδυνη παρέμβαση μέχρι το 2014 δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Και πολύ φοβούμαι ότι εάν υπάρξει και επιμήκυνση του προγράμματος, το επιμηκύνουν και αυτό, στην ουσία είναι λυτά τα χέρια των εργοδοτών ή αν θέλετε ακόμα και του Κράτους για τα επόμενα 4-5 χρόνια. Αρα μην μας κοροϊδεύουν. 

Ερώτηση δημοσιογράφου: Στην επιστολή του ο Υπουργός εκφράζει τη δυσφορία του για αυξήσεις και αντιπροτείνει προσλήψεις

Απάντηση: Αυτό το οποίο εμείς του είπαμε, είναι ότι δεν συμφωνούμε επ΄ουδενί και θεωρούμε ότι είναι και πρόταση που δεν πατάει στη λογική. Λέει ας έμεναν εκεί οι κατώτατοι μισθοί, αλλά για 5 εργαζόμενους να γινόταν μια νέα πρόσληψη. 

Σήμερα η κρίση είναι κρίση ζήτησης. Κι όταν οι επιχειρήσεις, τα μικρά μαγαζιά, αυτό το είπε κι ένας εκπρόσωπος των επαγγελματοβιοτεχνών, όταν δεν έχουν να πουλήσουν δεν μπαίνει πελάτης στο μαγαζί τους, δεν είναι το πρόβλημά τους να προσλάβουν έναν ακόμα για να γλυτώσουν ή να δώσουν τα 200 ευρώ. Ποιος μπορεί να τολμήσει μια πρόσφατη Σύμβαση του εμπορίου να την αμφισβητήσει και να την αντικαταστήσει με κάτι άλλο!

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Ετικέτες

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα