ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΣΕΕ

13/2/2007

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΓΡΙΑΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ

Η ΓΣΕΕ εκφράζει τη ριζική διαφωνία και την αγανάκτησή της στις συνεχιζόμενες με προκλητικό τρόπο συνταγές λιτότητας του Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας. Σε μια περίοδο που συντελείται η πιο βίαια και δραματική ανακατανομή εισοδήματος σε βάρος των εργαζόμενων, ενώ η κερδοφορία των επιχειρήσεων και τραπεζών καταγράφει ιστορικά ρεκόρ, είναι πρόκληση να προτείνεται ακόμα πιο άγρια λιτότητα.

Αγνοεί παντελώς η Έκθεση ότι στη χώρα μας υπάρχουν ήδη πάνω από 2.000.000 φτωχοί, το ασφαλιστικό υπονομεύεται απ΄τη στέρηση των θεσμοθετημένων πόρων, ότι τα ελληνικά νοικοκυριά είναι ήδη υπερχρεωμένα στις τράπεζες τις οποίες εποπτεύει η Τράπεζα της Ελλάδος και για τις οποίες δεν κάνει καμιά αναφορά!!

Από μια πρώτη ανάλυση των στοιχείων, προκύπτουν αξιόλογα ευρήματα:

1) το πραγματικό κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος μειώνεται συνεχώς και ως εκ τούτου, το μερίδιο της εργασίας στο παραγόμενο προϊόν και στον επιχειρηματικό τομέα της χώρας ΜΕΙΩΘΗΚΕ από 58% (1981) στο 44% (2006).
Αντίστοιχα, έχουν αυξηθεί θεαματικά τα περιθώρια κέρδους και η κερδοφορία των ελληνικών επιχειρήσεων.
Έτσι, αντί αυτή την αναδιανομή του εισοδήματος σε βάρος της μισθωτής εργασίας να μετατρέπεται σε βελτίωση του επιπέδου ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Οικονομίας, μετατρέπεται σε αύξηση των κερδών!!

2) Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έφθασε στο ιστορικό ρεκόρ όλων των εποχών στο 12,1% του ΑΕΠ!
Οι μισθοί, οι συντάξεις, οι κοινωνικές παροχές είναι επιτακτική και άμεση ανάγκη να ενισχυθούν και να βελτιωθούν, όχι μόνο για λόγους επιβίωσης, αλλά και για την ισόρροπη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη της οικονομίας.

Η ΓΣΕΕ θα διεκδικήσει με όλες τις δυνάμεις της τη διαμόρφωση ενός διαφορετικού οικονομικού και αναπτυξιακού μοντέλου που θα έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και όχι τις επιχειρήσεις και τα κέρδη.

ΚοινοποιήστεShare on Facebook
Tweet about this on Twitter