Όταν το σωφρονιστικό σύστημα νοσεί, η δημοκρατική κοινωνία δεν είναι υγιής

Η ΓΣΕΕ εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την κατάσταση που επικρατεί στο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας και τις συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές που οδήγησαν σε πρωτοφανών διαστάσεων συμμετοχή στην απεργία πείνας των κρατουμένων.

Οι φυλακές δεν είναι το ασυντήρητο υπόγειο της κοινωνίας, στο οποίο αυτή πετάει όπου να’ναι, ό,τι την ενοχλεί ή ό,τι δεν χρειάζεται ή ό,τι δεν ξέρει τι να κάνει και ξεχνάει στο τέλος τι έχει ρίξει μέσα.

Το σωφρονιστικό σύστημα πρέπει να έχει στόχο την επανένταξη στις δομές του κοινωνικού συστήματος και όχι την κοινωνική περιθωριοποίηση, λειτουργώντας επανορθωτικά στη βάση του σεβασμού των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Πρέπει να εξασφαλίζει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και τα θεμελιώδη δικαιώματα των κρατουμένων.Καλούμε την κυβέρνηση και το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης, να ακούσει τα δίκαια αιτήματα των κρατουμένων και να υιοθετήσει άμεσα αποτελεσματικά μέτρα, τα οποία θα επιλύουν τα προβλήματα των κρατουμένων και δεν θα τα εντείνουν.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Ετικέτες

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα