Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο έκτρωμα για τον αιγιαλό

Η Γραμματεία περιβάλλοντος της ΓΣΕΕ εκφράζει την πλήρη διαφωνία της σχετικά με το περιεχόμενο του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου της κυβέρνησης με τίτλο «οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας».

Το νομοσχέδιο έρχεται να ισοπεδώσει έναν από τους σημαντικότερους τομείς ανάπτυξης της χώρας μας. Χωρίς να υπολογίζει τα περιβαλλοντικά κοινωνικά και επιστημονικά κριτήρια, με τις ρυθμίσεις του θα προκαλέσει μόνιμες και μη αναστρέψιμες βλάβες στο περιβάλλον και στις τοπικές κοινωνίες.

Συγκεκριμένα το επίμαχο νομοσχέδιο:

  1. Καταργεί το όριο έκτασης για τις παραχωρήσεις απλής χρήσης αιγιαλού
  2. Παραχωρεί θαλάσσιο ή λιμναίο χώρο για την τοποθέτηση πλωτών εξεδρών εμβαδού μέχρι 150 τετραγωνικών μέτρων για την εξυπηρέτηση πολιτιστικών ή ψυχαγωγικών σκοπών
  3. Δίνει τη δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαίρετων κατασκευών (έναντι οικονομικού ανταλλάγματος) που βρίσκονται στον αιγιαλό και την παραλία, που χρησιμοποιούνται όχι για κατοικία, αλλά για επιχειρηματικούς σκοπούς.
  4. Επιτρέπει την επιχωμάτωση θαλάσσιου χώρου για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικής δραστηριότητας που έχει ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις (οι επιχειρήσεις θα μπορούν να επιχωματώσουν τη θάλασσα κατά 5 τετραγωνικά μέτρα ανά κλίνη).

Η κυβέρνηση μέσω κρυφών τροπολογιών επιχειρεί να εξυπηρετήσει αποκλειστικά τα επιχειρηματικά συμφέροντα δίνοντας το πράσινο φως για την οικειοποίηση των αιγιαλών και των παραλιών της χώρας.

Είναι προφανές πως το μόνο που επιτυγχάνεται μέσα από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έκτρωμα είναι η αύξηση των κερδών των μεγάλων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. 
 

Καλούμε τη πολιτική ηγεσία να αποσύρει άμεσα το νομοσχέδιο και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος. Ένας τέτοιος νόμος δεν μπορεί και δεν πρέπει να εφαρμοστεί. 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Ετικέτες

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα