ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΣΕΕ ΚΑΙ ΟΙΕΛΕ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

28/7/16

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΣΕΕ ΚΑΙ ΟΙΕΛΕ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Η ΓΣΕΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι μετά τις πιέσεις που ασκήθηκαν τόσο από τη Συνομοσπονδία όσο και από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος, το Υπουργείο Παιδείας κατέθεσε ρύθμιση με την οποία θεσμοθετείται η ουσιαστική επαναφορά της εποπτείας της ιδιωτικής εκπαίδευσης στο συγκεκριμένο Υπουργείο.

Η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει ιδιαίτερα σημαντικές αλλαγές στο υπάρχον πλαίσιο λειτουργίας της ιδιωτικής εκπαίδευσης που την εναρμονίζουν με τις διακηρυγμένες απαιτήσεις της Ε.Ε. για διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών και της νομιμότητας των εκδιδόμενων τίτλων σπουδών. Επίσης, εφαρμόζεται, επιτέλους, σε κλάδο του ιδιωτικού τομέα το άρθρο 24 του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, ο οποίος πρόσφατα επικυρώθηκε από τη Βουλή, σύμφωνα με το οποίο προστατεύεται ο εργαζόμενος από την αναιτιολόγητη καταγγελία της σύμβασης εργασίας του.

Η ΓΣΕΕ και η ΟΙΕΛΕ είχαν τονίσει και σε επιστολή τους στον Αρμόδιο Υπουργό την αναγκαιότητα η εποπτεία της ιδιωτικής εκπαίδευσης να επανέλθει στο Υπουργείο Παιδείας και η σχετική ρύθμιση που αναμένεται να υλοποιηθεί θα έχει θετικές επιπτώσεις όπως:

• Την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας και της φοροδιαφυγής μέσω της υποχρεωτικής δήλωσης όλων των δραστηριοτήτων των ιδιωτικών σχολείων και των εργαζόμενων σ’ αυτές.
• Τον τερματισμό του φαινομένου των αναιτιολόγητων απολύσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Η δυνατότητα του σχολάρχη για αναιτιώδεις καταγγελίες σύμβασης είχε ενισχύσει το πλέγμα ανομίας στη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων, καθώς οι πιέσεις σε εκπαιδευτικούς προκάλεσαν καταδολίευση ενδοσχολικών διαδικασιών, καταστρατήγηση ωρολόγιων προγραμμάτων, νόθευση βαθμολογιών και έκδοση παράνομων τίτλων σπουδών.
• Τη διασφάλιση ομαλών εργασιακών σχέσεων στα ιδιωτικά σχολεία. Η διεξαγωγή των δραστηριοτήτων από πιστοποιημένο προσωπικό και η αποτροπή φαινομένων ανομίας στη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων εγγυάται την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν και τη νομιμότητα των τίτλων σπουδών που εκδίδουν.
• Τη δυνατότητα όλων των ιδιωτικών σχολείων να εκδίδουν ισότιμους με τα δημόσια τίτλους σπουδών με ευθύνη του συλλόγου διδασκόντων, γεγονός που ενισχύει το κύρος τους και τα καθιστά αναπόσπαστο τμήμα του επίσημου εκπαιδευτικού συστήματος. Αποκαθιστά δε το στάτους των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ως ισότιμων λειτουργών της εκπαίδευσης, σύμφωνα με όσα προβλέπει το Σύνταγμα.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Ετικέτες

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα