Η ΓΣΕΕ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απαράδεκτη, πρωτοφανή και προκλητική συμπεριφορά της εταιρείας HELLENIC STEEL, η οποία επιχειρεί να αμφισβητήσει και να ακυρώσει την επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με επίκληση τη δήθεν δυσμενή οικονομική συγκυρία.
Μια συλλογική Σύμβαση διετούς διάρκειας, η οποία είναι απόφαση της Διαιτησίας απολύτως τεκμηριωμένη και αιτιολογημένη και η οποία κινείται στο ύψος της ΕΓΣΣΕ της ΓΣΕΕ.
Η αποθράσυνση και η εργοδοτική βουλιμία σε όλο της το μεγαλείο!
Από μια εταιρεία που τα προηγούμενα 4 χρόνια παρουσίασε τεράστια κέρδη ενώ τον Ιανουάριο του 2009 μοίρασε 150 χιλ.€ ως bonus στα διευθυντικά στελέχη της! Εταιρεία που αυθαίρετα και ετσιθελικά έχει θέσει σε διαθεσιμότητα τους 300 από τους 420 εργαζόμενους. Προειδοποιούμε την κυβέρνηση και τους εργοδότες, οι οποίοι μετέρχονται χιλίων μεθοδεύσεων και στο όνομα της διεθνούς κρίσης επιχειρούν να ΑΚΥΡΩΣΟΥΝ και να ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΝ κάθε εργασιακό δικαίωμα, την εργατική Νομοθεσία, τα βασικά θεμελιώδη εργατικά δικαιώματα και να επιβάλουν το Νόμο της ζούγκλας ότι θα εισπράξουν θύελλα αντιδράσεων και συνολικό ξεσηκωμό των εργαζόμενων και της κοινωνίας.
Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να διασφαλίσουν και να επιβάλουν με κάθε τρόπο και μέσον τον απόλυτο σεβασμό του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των εργατικών δικαιωμάτων τα οποία έχουν κατακτηθεί με θυσίες και αγώνες.
Η Γενική Απεργία των εργαζομένων της Πέμπτης 2 Απριλίου θα δώσει δυναμική και αγωνιστική απάντηση σε κυβερνώντες και εργοδότες και συνολικά στις αντεργατικές πολιτικές.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Σας επισυνάπτουμε τις δηλώσεις του Προέδρου της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλου σχετικά με το θέμα των συλλογικών συμβάσεων αλλά και για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών.
Ερώτηση Δημοσιογράφου: Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η συγκεκριμένη Εταιρεία προσβάλλοντας την απόφαση του ΟΜΕΔ η οποία δίνει αυξήσεις αντίστοιχες με αυτές της Συλλογικής Σύμβασης ουσιαστικά επιχειρείται να προσβληθεί το κύρος της ΕΓΣΣΕ. Θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου.
Πρόεδρος ΓΣΕΕ: Οι εργοδότες με πρόσχημα την κρίση μετέρχονται πολλών παράνομων, παράτυπων και καταχρηστικών πράξεων εναντίον των εργαζομένων. Αποκορύφωμα αποτελεί το εγχείρημα να πλήξουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Είναι μια πρωτοφανής και προκλητική ενέργεια.
Επιχειρούν να πλήξουν όχι μόνο την Εθνική Γενική Σύμβαση αλλά όλο το πλέγμα των συμβάσεων. Είμαι σίγουρος ότι και ο ΟΜΕΔ που συγκροτείται από εκπροσώπους εργαζομένων και εργοδοτών, των οποίων οι κεντρικές οργανώσεις έχουν δημόσια δεσμευτεί για το σεβασμό των ΣΣΕ και τη μη επαναδιαπραγμάτευσή τους, ότι αυτό το εγχείρημα και αυτή η πρόκληση δεν θα περάσει.
Σε κάθε περίπτωση όμως εμείς είμαστε σε ετοιμότητα και δεν θα επιτρέψουμε να αμφισβητηθούν τα όσια και τα ιερά για τους εργαζόμενους όπως είναι η ΕΓΣΣΕ και οι ΣΣΕ γενικότερα.
Ερώτηση Δημοσιογράφου: Θα αποτελέσει αιτία πολέμου για τα Συνδικάτα αν συμβεί κάτι τέτοιο;
Πρόεδρος ΓΣΕΕ: Όχι απλά αιτία πολέμου αλλά συνολικής ρήξης για την οποία θα έχουν μεγάλη ευθύνη πλέον οι κυβερνώντες γιατί το κράτος δεν έχει φροντίσει να κυρώσει με νόμο ούτε την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, ως όφειλε αλλά και οι εργοδότες που επιχειρούν να την ανατρέψουν.
Απάντηση του Προέδρου της ΓΣΕΕ σε ερώτηση δημοσιογράφου για το Ασφαλιστικό και την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών- γυναικών.
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ήταν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου και δεν οφείλεται σε κανένα λάθος ή σε καμιά παράλειψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως θέλει για μια ακόμη φορά να μας πείσει η κυβέρνηση.
Οφείλεται σε εγκληματικά λάθη – παραλείψεις αν όχι σκοπιμότητες της ελληνικής κυβέρνησης η οποία ισχυρίστηκε ότι η ασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων είναι επαγγελματική ενώ είναι κοινωνική και ως εκ τούτου έδωσε την δυνατότητα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέμβει και να εκδώσει αυτή την απαράδεκτη απόφαση.
Aρα για μια ακόμα φορά η Κυβέρνηση φαίνεται να μην στέκεται στο επίπεδο των προσδοκιών και των αναγκών των εργαζομένων. Αυτό το έδειξε ψηφίζοντας και το απαράδεκτο έκτρωμα που το ονόμασε ασφαλιστική «μεταρρύθμιση», η οποια επέφερε τη βίαιη ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Σε αυτό το πρόβλημα προστίθεται ένα ακόμα που αφορά 140.000 γυναίκες στο Δημόσιο και τα Σώματα Ασφαλείας αλλά με σοβαρό κίνδυνο να επιχειρηθεί γενικευμένη ρύθμιση.