ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ 20/6/17

20/6/17

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Για την Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων η ΓΣΕΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της προς τους προσφυγικούς – μεταναστευτικούς πληθυσμούς που βρίσκονται ή  έχουν εγκλωβιστεί στην ελληνική επικράτεια ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον, και δηλώνει τα εξής:

  • Το οργανωμένο συνδικαλιστικό Κίνημα κινητοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή και συνεχίζει να κινητοποιείται, προσφέροντας κάθε δυνατή βοήθεια στο μέτρο των δυνατοτήτων του. Τόσο  στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, Εργατικά Κέντρα και σωματεία, έσπευσαν και συνεχίζουν να συμβάλουν στην υποδοχή, φροντίδα και φιλοξενία των προσφύγων, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο μέσο, αλλά και αντιδρώντας συλλογικά και καταδικάζοντας δημόσια ρατσιστικές και ξενοφοβικές πρακτικές που, δυστυχώς, σε κάποιες περιοχές έχουν εμφανιστεί.
  • Η ΓΣΕΕ στηρίζει το μήνυμα του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, στο οποίο μετέχει ενεργά, για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων «ΚΙ ΕΣΥ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟN “ΕΙΣΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ”».
  • Το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα πρέπει να τύχει συντονισμένης διαχείρισης, ως προς όλες του τις παραμέτρους. Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των προσφυγικών πληθυσμών, αλλά και οι πρώτες διερευνήσεις των κινήτρων τους, συνηγορούν στην ιδέα ότι ένα σημαντικό ποσοστό επιδιώκει ή αποδέχεται την προσωρινή του εγκατάσταση στην Ελλάδα, με την προϋπόθεση της πρόσβασής του στην αγορά εργασίας. Με τον επίσημο γενικό δείκτη ανεργίας να είναι κοντά στο 23%, παραμένει δυσχερής η προοπτική απορρόφησής τους από την αγορά εργασίας, δεδομένων και των ειδικών αντικειμενικών δυσκολιών (γλωσσομάθεια, αποτύπωση των επαγγελματικών προσόντων, κλπ).  Η άρση των τυπικών εμποδίων πρόσβασης  στην αγορά εργασίας και στην επαγγελματική κατάρτιση με την πρόσφατη νομοθεσία, δεν συνεπάγεται την αυτόματη λύση του προβλήματος. Απαιτείται συγκεκριμένος ολοκληρωμένος σχεδιασμός ενταξιακών πολιτικών, που να σηματοδοτούν μια διακριτή, ευανάγνωστη διαδρομή κοινωνικής ένταξης των προσφυγικών πληθυσμών, μέσα από την εκμάθηση της γλώσσας, την πλήρη ένταξη στην εκπαίδευση, την επαγγελματική κατάρτιση και την εργασιακή αποκατάσταση.
  • Ταυτόχρονα απαιτείται ουσιαστική ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών του ΣΕΠΕ και του ΕΦΚΑ (ΙΚΑ,ΟΓΑ), αλλά και διαρκής επαγρύπνηση των υπηρεσιών δίωξης σωματεμπορίας, όπως και των Γραφείων Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της ΕΛΑΣ. Για τη ΓΣΕΕ είναι κρίσιμη η αναφορά και καταγραφή των περιστατικών ρατσιστικής βίας  στο Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, σύμφωνα με τη δέσμευση που ανέλαβαν και οι εργοδοτικές οργανώσεις στην Εθνική Γενική ΣΣΕ του 2017.
  • Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να επιτραπεί η ανάπτυξη παράλληλων αγορών αδήλωτης, ανασφάλιστης και υπαμειβόμενης εργασίας, ειδικά σε παραγωγικούς τομείς και κλάδους ιδιαίτερα επιρρεπείς στις απόπειρες περαιτέρω συμπίεσης του εργοδοτικού κόστους, όπως ο πρωτογενής και ο δευτερογενής αγροτικός τομέας. Η αποτελεσματική κοινωνική ένταξη προϋποθέτει την εξίσου αποτελεσματική προστασία των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων του συνόλου των εργαζομένων, χωρίς διακρίσεις. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τη Μανωλάδα είναι η τρανή απόδειξη ότι είναι ανέλεγκτη η παραβατικότητα στην εργασία στον αγροτικό τομέα  και αόρατες για την Πολιτεία οι συνθήκες δουλείας και οι κίνδυνοι ακόμα και για τη ζωή των εργατών γης. Ζητούμε την άμεση υιοθέτηση των θέσεων – προτάσεων της ΓΣΕΕ.
  • Είναι εξαιρετικά σημαντική η δυναμική και η δυνατότητα παρεμβάσεων της ΓΣΕΕ, η οποία, έχει στη δύναμή της αξιόπιστες και αναγνωρισμένες Δομές με μακρόχρονη και συνεπή δραστηριοποίηση υπέρ των εργαζομένων και ανέργων σε όλη την ελληνική επικράτεια, χωρίς διακρίσεις. Σε πανελλαδικό  επίπεδο, παρέχουμε δωρεάν πληροφόρηση σε εργασιακά, ασφαλιστικά ζητήματα από όποιον μας ζητηθεί, χωρίς διάκριση, μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ) της ΓΣΕΕ. Παράλληλα, το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ ΓΣΕΕ), αλλά και το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ (ΚΑΝΕΠ ΓΣΕΕ) έχουν αξιοσημείωτη επιστημονική παρουσία στη διερεύνηση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού ζητήματος, αλλά και στο σχεδιασμό υποστηρικτικών και ενταξιακών δράσεων -έχοντας ήδη υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις προς τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας- όπως και ευαισθητοποίησης/εκπαίδευσης των κοινωνιών υποδοχής πάντα με την οπτική, τις αξίες και την αλληλεγγύη του συνδικαλιστικού Κινήματος.
  • Η Συνομοσπονδία είναι πρόθυμη και έτοιμη να συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις, αξιόπιστα και αποτελεσματικά, αρκεί να δημιουργηθούν οι αναγκαίοι όροι και προϋποθέσεις ενός κοινωνικού διαλόγου που όχι μόνο έχει ήδη αργήσει, αλλά συχνά φαίνεται πως δεν υπάρχει η πολιτική βούληση να γίνει. Ενός διαλόγου που δεν αρκείται στην διαχείριση του επείγοντος, αλλά τολμά να αντιμετωπίσει το ζήτημα της κοινωνικής ένταξης με την αναγκαία κοινωνική ευαισθησία, αλλά και την απαραίτητη πολιτική αυτοπεποίθηση, διορατικότητα και μακροχρόνιο σχεδιασμό με όρους συνέχειας, συνέπειας και σταθερότητας.
  • Η ΓΣΕΕ ως ο ανώτατος συνδικαλιστικός φορέας και εθνικός κοινωνικός εταίρος, θα συνεχίσει να αναδεικνύει σε όλα τα fora που μετέχει το προσφυγικό ζήτημα στις συνολικές κοινωνικές του διαστάσεις και όχι ως ζήτημα λογιστικής διαχείρισης ανθρώπων. Η πολιτική μνήμη δυστυχώς είναι συγκυριακή και παραγνωρίζει το γεγονός ότι η Συνομοσπονδία έχει υποστηρίξει και συμβάλλει με τεκμηριωμένες θέσεις στην ανάγκη άρσης της φοβικής, γραφειοκρατικής και αναποτελεσματικής μεταναστευτικής πολιτικής των προηγούμενων χρόνων, για τη συνεκτική αντιμετώπιση των ζητημάτων μεταναστευτικής πολιτικής, ασύλου και ιθαγένειας, και τη λήψη μέτρων αποκατάστασης των συσσωρευμένων κοινωνικών προβλημάτων, που έχουν οδηγήσει χιλιάδες μετανάστες να είναι αόρατοι για το νόμο, στερούμενοι θεμελιωδών δικαιωμάτων τους.

Η Συνομοσπονδία υπερασπίζεται ως απόλυτο στόχο των δράσεων αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης την προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας. Ο στόχος αυτός οφείλει παράλληλα να υπηρετηθεί με τη δυναμική επανεγγραφή στην εθνική ατζέντα των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων, την αποτελεσματική κοινωνική ένταξη των προσφυγικών και μεταναστευτικών πληθυσμών στην εργασία, τη διασφάλιση πρόσβασης στην εκπαίδευση και στις υπηρεσίες υγείας, την προστασία από την εργοδοτική εκμετάλλευση και την ανασφάλιστη, αδήλωτη εργασία. Όλα αυτά αποτελούν διαρκή υποχρέωση τόσο της ελληνικής Πολιτείας, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

                                                                                                         ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

 

 

Ετικέτες

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα