ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΣΕΕ-Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων έξω από το Υπ. Εργασίας

21.6.2016

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΣΕΕ

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων έξω από το Υπ. Εργασίας

Όπως γνωρίζετε η επιτροπή αυτή συστήθηκε κατ’ εφαρμογή της συμφωνίας πουέκανε η Κυβέρνηση με το τρίτο μνημόνιο και ξανάνοιξε το γνωστό θέμα τωνεργασιακών, δηλαδή καθεστώς ομαδικών απολύσεων, συλλογικέςδιαπραγματεύσεις, lock out και απεργιακός νόμος. Εμείς καταθέσαμε τις απόψειςμας, που είναι αυτές που είχαμε συνομολογήσει ως κοινή άποψη τον Όκτώβρη του2014, στη Γενεύη, υπό την προεδρία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας. Θεωρούμε ότι οι επιδιώξεις των δανειστών κι όσους προσέρχονται σε κάποιεςτέτοιες απόψεις, θέλουν να οδηγήσουν σε περεταίρω μείωση της αμοιβής τηςεργασίας, σε περεταίρω απορρύθμιση μιας αγοράς η οποία ούτως ή άλλως είναιεντελώς διαλυμένη, καθώς όπως εσείς οι άνθρωποι των μέσων γνωρίζετε, οι πιοπολλοί εργαζόμενοι έχουν δύο και τρεις μήνες να πληρωθούν, πόσο δε μάλλον ναέχουν στοιχειώδη συλλογική προστασία, όπως απαιτεί το δίκαιο και η λογική. Θα σας έλεγα εν κατακλείδι αυτό που είπαμε με επιστημονικά επιχειρήματα καιστην επιτροπή των καθηγητών, είναι αυτό που θέλουμε στην Ελλάδα, δηλαδή ότιδεν θέλουμε διαφορετική μεταχείριση, θέλουμε να γίνουμε και στο εργατικό δίκαιοκαι στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Τώρα με αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μας, είμαστε η χειρότερη χώρα τηςΑφρικανικής και Ασιατικής Ηπείρου.

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Οι απαιτήσεις της τρόικας είναι γνωστές, οι απαιτήσειςτης επιτροπής δεν σας έγιναν γνωστές;
Η επιτροπή σύμφωνα με αυτά που λένε, είναι ανεξάρτητοι επιστήμονες, που μεβάση την εντολή που έχουν πάρει, στα ζητήματα που σας προανέφερα, θα πουνποιες είναι οι καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές. Αλλά συγνώμη, γι’ αυτό τους είπαλίγο ειρωνικά, υπάρχει καλή ευρωπαϊκή πρακτική στην απελευθέρωση τωνομαδικών απολύσεων, σε μια χώρα με 30% ανεργία; Νομίζω ότι είναι αστείο ναμιλούμε για ομαδικές απολύσεις, για να κάνουμε δηλαδή αυτό που θέλουν όπωςενδεχομένως οι τράπεζες τώρα ή αύριο στις δημόσιες επιχειρήσεις που θαιδιωτικοποιηθούν. Δηλαδή και τη στοιχειώδη προστασία που έχουν οι εργαζόμενοινα τη χάσουν.

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Δηλαδή η απάντηση των συνδικάτων σε όσα απαιτούνοι δανειστές είναι όχι;

Προφανώς και ιδίως στην περαιτέρω διάλυση του συλλογικού πλαισίου προστασίαςτων εργαζομένων. Αλλά σας λέω ότι η δική μας σημαντική γραμμή άμυνας και δενθα πω κόκκινες γραμμές, γιατί έχουν εξευτελιστεί πλέον αυτές οι εκφράσεις, είναιαυτό που συνομολογήσαμε με την προεδρία του ILO στη Γενεύη το 2014. Πίσω από αυτό ουδείς δικαιούται να πάει.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ