Καταπέλτης για τα μνημονιακά μέτρα η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης

10/2/2014
ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΜΕΤΡΑ
Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟY ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Καταπέλτης για τα μνημονιακά μέτρα και το ρόλο της τρόικας είναι για ακόμη μια φορά το Συμβούλιο της Ευρώπης .
Σε Ψήφισμα που υιοθέτησε η Κοινοβουλευτική του Συνέλευση, κρίνεται αναγκαία η αναθεώρηση των μέτρων που κατήργησαν εργασιακά δικαιώματα και η άμεση λήψη μέτρων προστασίας του δικαιώματος συλλογικής οργάνωσης, του δικαιώματος συλλογικών διαπραγματεύσεων και του δικαιώματος απεργίας.
Η Γ.Σ.Ε.Ε. χαιρετίζει την έκδοση του κρίσιμου αυτού Ψηφίσματος, που αποτελεί συνέχεια των αποφάσεων που έχουν εκδοθεί μετά τις προσφυγές της σε ευρωπαϊκά και διεθνή ελεγκτικά όργανα από το 2010 και μετά κατά των μέτρων φίμωσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ατομικών και συλλογικών.
Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης:
– διαπιστώνει σημαντική υποχώρηση της προστασίας των θεμελιωδών αυτών δικαιωμάτων από τα μέτρα λιτότητας, όπως αυτά που επιβλήθηκαν στη χώρα μας με αναφορά στο ρόλο της Τρόικας (κατάργηση καθολικής ισχύος κατωτάτων ορίων προστασίας της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ, της επέκτασης των ΣΣΕ, της αρχής της εύνοιας, αποδυνάμωση κλαδικού επιπέδου διαπραγμάτευσης και αποκέντρωση στις επιχειρησιακές ρυθμίσεις με παράλληλη αποδυνάμωση της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης)
– επισημαίνει την υποχρέωση για ουσιαστική προστασία τους, λόγω της δέσμευσης των Κρατών Μελών από θεμελιώδεις ευρωπαϊκές και διεθνείς συμφωνίες που τα προβλέπουν, όπως τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας
– υπογραμμίζει τις επιπτώσεις του περιορισμού αυτών των δικαιωμάτων στην έξαρση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων, με σοβαρότατες συνέπειες όχι μόνο στην οικονομία και την κοινωνία, αλλά και την ίδια τη δημοκρατία και
– ζητεί την αναθεώρηση των μέτρων που επέβαλαν περιορισμούς στα δικαιώματα αυτά, τονίζοντας ότι η επένδυση στα κοινωνικά δικαιώματα είναι επένδυση στο μέλλον.

Το πλήρες κείμενο του Ψηφίσματος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και η σχετική Έκθεση παρατίθενται στους ακόλουθους συνδέσμους εδώ και εδώ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ