ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΣΕΕ

15/1/2007

ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

Η ανεργία και ειδικότερα αυτή των νέων συνεχίζει να αποτελεί το μέγιστο κοινωνικό πρόβλημα που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία. Παρά το αναμφισβήτητο γεγονός αύξησης της μακροχρόνιας ανεργίας και μείωσης της σταθερής απασχόλησης επιχειρείται με επικοινωνιακές εξαγγελίες να ωραιοποιηθεί η σκληρή πραγματικότητα της ανεργίας και των ανέργων.

Οι χθεσινές εξαγγελίες τόσο για τους νέους επιστήμονες όσο και για τους νέους ανέργους αποφοίτους λυκείου δεν δίνουν καμία ουσιαστική λύση παρά μόνο πρόσκαιρη ανασφάλιστη απασχόληση αποκλειστικά στον τομέα των υπηρεσιών χωρίς καμιά προοπτική. Οι προσωρινά απασχολούμενοι μέσω προγραμμάτων stage για εργασιακή εμπειρία βαφτίζονται «εργαζόμενοι» για να υποστηριχθεί έτσι η στατιστική μείωση της ανεργίας των νέων και όχι μόνο.

Η μακροχρόνια ανεργία συνεχώς διευρύνεται. Αντί να θεσπισθούν πραγματικά και ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης, σχεδιάζεται η περικοπή του πενιχρότατου επιδόματος ανεργίας και η αποβολή τους από τις λίστες ανέργων με την πρόφαση άρνησης παρεμφερούς εργασίας, όταν είναι ήδη γνωστό ότι οι επιχειρήσεις απορροφούν μόνο το 5% των υποδειχθέντων ανέργων του ΟΑΕΔ. Με περικοπές και αναδιανομή της ανεργίας και της φτώχιας επιχειρείται να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις της ανεργίας.

Απαιτούμε ουσιαστικά μέτρα και αναπτυξιακές πολιτικές που θα δημιουργούν όρους και προϋποθέσεις σταθερής και ασφαλούς εργασίας για όλους και ειδικότερα για τους νέους και τις γυναίκες.

ΚοινοποιήστεShare on Facebook
Tweet about this on Twitter