Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ στη Βουλή

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 19/12/08 έξω από τη ΒΟΥΛΗ, μαζικό και αγωνιστικό συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ κατά του Προϋπολογισμού έτους 2009.

Το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα, συνεχίζει και εντείνει τη δράση και τον αγώνα του ενάντια στις αντεργατικές και αντικοινωνικές πολιτικές, ενάντια στη συνεχιζόμενη βία και αυθαιρεσία που παίρνει πλέον ανησυχητικές διαστάσεις.

Ενώ τα προβλήματα των Εργαζόμενων, των Συνταξιούχων, των Ανεργων, της Νεολαίας και της κοινωνίας καθημερινά διευρύνονται και οξύνονται , επιχειρείται ανεπιτυχώς να αμφισβητηθεί, να υπονομευθεί και να αποπροσανατολισθεί η δράση και η στοχευση του μαζικού και λαϊκού κινήματος από τα καυτά και επίκαιρα προβλήματα της περιόδου.

Το συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας μας σταθερά και αταλάντευτα συνεχίζει και εντείνει την πάλη και τον αγώνα του ενάντια σε κάθε μορφή βίας, τρομοκρατίας και αυθαιρεσίας ενάντια στις αντεργατικές και αντικοινωνικές πολιτικές καθώς και στο νέο κύμα απολύσεων και ανεργίας που προετοιμάζεται με το Νέο Έτος.

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και με τη σημερινή κινητοποίηση απαίτησαν από την Κυβέρνηση την απόσυρση και την ριζική αλλαγή του υπό ψήφιση Προϋπολογισμού, ο οποίος όχι μόνο δεν λύνει κανένα από τα προβλήματα των εργαζόμενων, των συνταξιούχων, των άνεργων, απεναντίας επιβάλει νέα βάρη, φόρους και περικοπές των κοινωνικών παροχών. Απαιτούμε και διεκδικούμε την Αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής, την προστασία και ενίσχυση των κοινωνικών, εργασιακών και Δημοκρατικών μας δικαιωμάτων.

 

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Σας επισυνάπτουμε το σχετικό ψήφισμα.

Γ.Σ.Ε.Ε. – ΑΔΕΔΥ


ΨΗΦΙΣΜΑ

Αθήνα 19-12-2008

Εμείς οι εργαζόμενοι διαδηλωτές που ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα των συνδικαλιστικών μας οργανώσεων ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και συγκεντρωθήκαμε σήμερα ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19/12/08 στη ΒΟΥΛΗ εγκρίναμε το παρακάτω ψήφισμα:

Εκφράζουμε την αγανάκτηση και την οργή μας, για την συνεχιζόμενη βία και τρομοκρατία που επιδέξια καλλιεργείται και επιχειρεί να μετατοπίσει τη συζήτηση από την ανάδειξη των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία οι εργαζόμενοι και η Νεολαία μας, στο πεδίο των τυφλών αδιέξοδων και απολιτικων αντιπαραθέσεων δίνοντας έτσι άλλοθι και νομιμοποίηση στην αύξηση της κρατικής και εργοδοτικής αυθαιρεσίας και καταστολής.

Το οργανωμένο Συνδικαλιστικό Κίνημα αγωνίζεται και απαιτεί την απόκρουση της βίας και τρομοκρατίας απ’ όπου και αν προέρχεται, την αλλαγή της άδικης, αντεργατικής πολιτικής που εφαρμόζεται στη χώρα μας και που δυστυχώς εντείνεται με πρόφαση τη “διεθνή” κρίση του χρηματοπιστωτικού κερδοσκοπικού συστήματος. Τα εκατομμύρια εργαζόμενων σε όλη τη χώρα δίνουν καθημερινά τη μάχη και τον αγώνα ενάντια στην κρατική και εργοδοτική αυθαιρεσία και δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν απολύτως να προσπορισθει και να υπονομεύσει τις Δημοκρατικές και Συνδικαλιστικές Ελευθερίες και τα δικαιώματα τους.

Το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα είναι τα εκατομμύρια εργαζόμενων, τα εκατοντάδες εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες και σωματεία σε όλη τη χώρα που δίνουν ασυμβίβαστα και καθημερινά τις μάχες ενάντια σε κάθε μορφής βία, αυθαιρεσίας, εκμετάλλευσης και καταπίεσης.

Δηλώνουμε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τον αγώνα και την πάλη για την απόκρουση των αντεργατικών πολιτικών και των δυνάμεων που υπονομεύουν και αμφισβητούν την συλλογική και πολιτική δράση των συνδικάτων.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Πανεργατικά αιτήματα και απαίτηση της κοινωνίας είναι: Εκδημοκρατισμός της αστυνομίας και των σωμάτων ασφαλείας, απόκρουση κάθε μορφής βίας και αυθαιρεσίας, αυστηρή τιμωρία των ενόχων, ριζική αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής της λιτότητας, των φόρων, της ανεργίας, της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Τα βάρη της κρίσης να μην πέσουν για μια ακόμα φορά στους εργαζόμενους και στους οικονομικά αδύνατους. Να γίνουν απολύτως σεβαστά τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα των πολιτών, να δημιουργηθεί ένας καλύτερος και δικαιότερος κόσμος για τη Νεολαία και τους πολίτες.

Τη χρηµατοοικονοµική κρίση δεν την δηµιούργησαν οι εργαζόµενοι και οι πολίτες! Τη δηµιούργησε ο άκρατος νεοφιλελευθερισµός και οι ασκούµενες πολιτικές, που επέτρεψαν στο κεφάλαιο και στους άπληστους τραπεζίτες να δρουν ανεξέλεγκτα, να ζουν πλουσιοπάροχα και προκλητικά και να οικειοποιούνται τον δηµόσιο πλούτο λεηλατώντας τις οικονοµίες!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

  • Σύγκλιση µισθών µε την υπόλοιπη Ευρώπη. Ουσιαστικές και πραγµατικές αυξήσεις µισθών, συντάξεων, επιδοµάτων ανεργίας, έκτακτη οικονοµική ενίσχυση χαµηλόµισθων και χαµηλοσυνταξιούχων, µείωση του ΦΠΑ και όλων των φορολογικών βαρών των µισθωτών, αύξηση των φόρων στα µεγάλα εισοδήµατα, έλεγχος και πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής των OFF- SHORE εταιριών! Στήριξη των αποθεµατικών και των πόρων για τα ασφαλιστικά ταµεία.
  • Ριζική αλλαγή των ασκούµενων πολιτικών, αυστηρό έλεγχο και αποφασιστικό ρόλο του κράτους στο χρηµατοπιστωτικό σύστηµα, ιδιαίτερα στην Εθνική – Αγροτική Τράπεζα και το Τ. Ταµιευτήριο! Ούτε ένα ευρώ για να σωθούν οι τραπεζίτες και τα προνόµιά τους. Λεφτά για τους πολίτες και όχι για τους τραπεζίτες! Μέτρα ενίσχυσης της πραγµατικής οικονοµίας και των δανειοληπτών- παραγωγών και καταναλωτών.
    Η παρέμβαση της κυβέρνησης και της αρμόδιας Υπουργού για τη στελέχωση και ενεργοποίηση των Επιθεωρήσεων Εργασίας και των ελεγκτικών µηχανισµών, είναι σήµερα αναγκαία και απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε για να µπει φραγµός στην ασυδοσία των εργοδοτών και στις παράνοµες απολύσεις

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Τα οικονομικά μέτρα κρατικής ενίσχυσης κλάδων της Οικονομίας και τραπεζών να συνοδεύουν τουλάχιστον με την δέσμευση-προϋπόθεση διατήρησης ΟΛΩΝ των θέσεων εργασίας των εργαζόμενων.

Καμία απόλυση – διαθεσιμότητα – υποχρεωτική άδεια δεν πρέπει να επιτραπεί, τουλάχιστον για όσο διάστημα διαρκεί, η άμεση, η έμμεση κρατική ενίσχυση – διευκόλυνση- απαλλαγή οικονομικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων.

Όλες οι επιχειρήσεις (ανεξάρτητα από το αν έλαβαν η όχι κρατική ενίσχυση η διευκόλυνση) αναλαμβάνοντας το δικό τους μερίδιο κοινωνικής ευθύνης και υποχρέωσης να μην πραγματοποιήσουν καμία απόλυση – διαθεσιμότητα-υποχρεωτική άδεια όσο διαρκεί η κρίση και τουλάχιστον μέχρι 31/12/09

Το ζήτημα της απασχόλησης και της ανεργίας και ειδικότερα της Νέας Γενιάς αναδεικνύεται από τα Συνδικάτα ως το πρώτο και κυρίαρχο διεκδικητικό αίτημα κοινωνικής συνοχής. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ θα συνεχίσουν και θα εντείνουν την δράση και την πάλη τους για την πραγματική ανάπτυξη για την δημιουργια νεων θεσεων εργασιας με πληρη, σταθερη και ασφαλισμένη εργασία. Διπλασιασµό της αποζηµίωσης απόλυσης και εξίσωση της αποζηµίωσης των εργατών µε αυτή των υπαλλήλων. Επίδοµα ανεργίας στο 80% του µισθού και επιµήκυνση του χρόνου χορήγησής του ώστε να εξασφαλίζεται ένα ελάχιστο επίπεδο επιβίωσης των εργαζοµένων.

Οι δαπάνες για την ΥΓΕΙΑ, την ΠΑΙΔΕΙΑ, την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ, παραµένουν πολύ χαµηλότερες απ’τις πραγµατικές ανάγκες ενός κοινωνικού κράτους και οι µικρότερες στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης µε αποτέλεσµα την ενίσχυση της ιδιωτικής δαπάνης την εµπορευµατοποίηση των δηµόσιων αγαθών και τη συνεχή υποβάθµιση των παρεχόµενων υπηρεσιών προς τους πολίτες!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Διπλασιασµό των κονδυλίων για την Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Πρόνοια, ουσιαστική ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Κάλυψη όλων των κενών θέσεων στην Παιδεία, Υγεία, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και των κοινωνικών δικαιωµάτων των πολιτών.

Η κατάρρευση των αγορών αναγκάζει Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσµο να κρατικοποιούν τράπεζες και επιχειρήσεις, για να σωθούν οι θέσεις εργασίας και οι βασικές, στρατηγικές δραστηριότητες των οικονοµιών τους. Σε πλήρη αντίθεση η Ελληνική Κυβέρνηση επιµένει δογµατικά να προωθεί εκποιήσεις δηµόσιων επιχειρήσεων και οργανισµών πλήττοντας έτσι τους εργαζόµενους, την κοινωνία, το µέλλον και την προοπτική της χώρας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Την ενίσχυση της ιδιοκτησίας και της συµµετοχής του κράτους στις στρατηγικής σηµασίας επιχειρήσεις και φορείς του Δηµοσίου, που θα διασφαλίζουν το ρυθµιστικό και αποφασιστικό ρόλο του κράτους και των εθνικών συµφερόντων. Φθηνές και ποιοτικές υπηρεσίες για τους πολίτες σε όλα τα δηµόσια αγαθά και στις κοινωνικές υπηρεσίες.Το πρόγραµµα δηµοσίων επενδύσεων παραµένει απαράδεκτα χαµηλό, µε αποτέλεσµα να γίνονται ελάχιστα έργα, να ερηµώνει η περιφέρεια να αυξάνεται η ανεργία, να χάνονται ευρωπαϊκά κονδύλια, να µην αναπτύσσεται η οικονοµία και η χώρα!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Την ουσιαστική αύξηση των κονδυλίων των δηµοσίων επενδύσεων, την ενίσχυση του ρόλου του Κράτους στη παραγωγική διαδικασία της χώρας για την αύξηση της απασχόλησης και τη µείωση της ανεργίας. Ενίσχυση των µικροµεσαίων επιχειρήσεων και της πραγµατικής οικονοµίας, για να αποκρουσθούν οι συνέπειες της οικονοµικής κρίσης.

Οι εργαζόμενοι και το σύνολο της κοινωνίας είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να εντείνουν τον αγώνα για:

  • Να περιφρουρήσουν και να διευρύνουν τα Δημοκρατικά, κοινωνικά και συνδικαλιστικά τους δικαιώματα.
  • Να παταχθεί η βία, η τρομοκρατία και η αυθαιρεσία απ’ όπου και αν προέρχεται.
  • Να αλλάξει η ασκούμενη πολιτική, προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών.
  • Να διπλασιασθούν οι δημόσιες δαπάνες για την ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, τις κοινωνικές παροχές.
  • Να αποσυρθεί ο αντιαναπτυξιακός ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ της φτώχειας των φόρων, της ανεργίας.
  • Έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση 1000€ για εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους και επίδομα θέρμανσης 800€ για όσους έχουν εισόδημα μέχρι 12.000€.
  • Να απαγορευθούν οι μαζικές απολύσεις, διαθεσιμότητες, υποχρεωτικές άδειες των εργαζομένων με πρόσχημα την διεθνή κρίση.
  • Να μην πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι και οι πολίτες, αλλά οι έχοντες και κατέχοντες, να παταχθεί η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια στην αγορά.
  • Να προωθηθεί δίκαιη διανομή και αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου, να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή και ευημερία των πολιτών.

ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΩΡΑ!

ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ!

Η Απεργιακή Συγκέντρωση

Γ.Σ.Ε.Ε – ΑΔΕΔΥ

Ετικέτες

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα