Δήλωση Προέδρου ΓΣΕΕ

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων μετά τη σύσκεψη στο ΥΠΕΘΟ, για το πρόβλημα στην «Ελληνική Κλωστοϋφαντουργία Α.Ε» Ομίλου Λαναρά, ανάφερε τα εξής:

“Βρισκόμαστε κυριολεκτικά στο παρά πέντε. Από την υπευθυνότητα και την ταχύτητα, που θα επιδείξει η Κυβέρνηση και οι πιστώτριες τράπεζες εξαρτάται το παραγωγικό μέλλον της επιχείρησης, που σχετίζεται με την δουλειά 1300 εργαζομένων σε νευραλγικές μάλιστα περιοχές της χώρας (Έβρος, Ροδόπη κ.α) που δοκιμάζονται από την ανεργία.

Μέχρι τώρα «χόρευαν» στο ρυθμό που επέβαλλε ο κ. Λαναράς, ο οποίος προκλητικά απέσυρε την υποχρέωση – δέσμευση – για συμμετοχή του με 25 εκ. € στην αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της εταιρείας. Το ποσό αυτό ήταν το ελάχιστο που απαιτείτο προκειμένου η εταιρεία – η οποία έχει ανεξάρτητο διαχειριστή κοινής αποδοχής μετόχου και τραπεζών – να εξυγιανθεί και να οδηγηθεί σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2010.Η λύση είναι μια και μόνη:

1. Οι πιστώτριες Τράπεζες με την εγγύηση του κράτους να καταβάλλουν τα κατ΄ελάχιστο 35 εκ € που απαιτούνται για την απρόσκοπτη λειτουργία της επιχείρησης.

2. Να απομακρυνθεί ο κ. Λαναράς από κάθε δραστηριότητα της επιχείρησης χωρίς ν΄αρθούν οι προσωπικές εγγυήσεις του στις Τράπεζες.

3. Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων και να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα.

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Απαιτούνται έργα.

Οι τράπεζες με την υπερκερδοφορία αλλά και τις χαριστικές παροχές( για επίλυση του δικού τους ασφαλιστικού προβλήματος και όχι των υπαλλήλων) δεν μπορούν να κοροϊδεύουν.

Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να μένει σε διακηρύξεις. Πρέπει να αποδείξει την πολιτική της βούληση. Έχει τα μέσα να επιβάλλει σε όλες τις εμπλεκόμενες Τράπεζες την υποχρέωση κάλυψης του χρηματοδοτικού σχήματος παρέχοντας την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Όμως και ο κ. Λαναράς δεν πρέπει να μείνει στο απυρόβλητο. Οφείλει και πρέπει να πληρώσει. Οι δραστηριότητές του κ. Λαναρά υπήρξαν σε πολλές περιπτώσεις και σε βάθος χρόνου αδιαφανείς και δημιουργούν υποψίες για ενδεχόμενη τέλεση αξιόποινων πράξεων. Έχουν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για χρηματοδότηση διαφόρων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του μέσω εξωχώριων εταιρειών (Mediterranean Telecom B.V.T).

Καλώ τον εισαγγελέα της ΥΠΕΕ ( Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων) να προχωρήσει σε εξονυχιστικό έλεγχο του κ. Λαναρά.

Δεν είναι δυνατόν η κρατιοδίαιτη και δανειοβίωτη επιχειρηματικότητα να οδηγεί στο απαράδεκτο φαινόμενο πτωχευμένων επιχειρήσεων και πλουσίων επιχειρηματιών”.