Σεμινάριο ΙΝΕ ΓΣΕΕ-ETUI-ΣΕΚ

Ενδυναμώνοντας τα Εργατικά Συνδικάτα για μία Δίκαιη Μετάβαση προς μία Βιώσιμη Οικονομία

Αθήνα, Ελλάδα – 7 Νοεμβρίου 2024

Με την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC), την EPSU και την IndustriAll Europe να ζητούν ένα ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο για τη Δίκαιη Μετάβαση στην ΕΕ, το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ ΓΣΕΕ) της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), σε συνεργασία με, τη Συνομοσπονδία Εργαζομένων Κύπρου (ΣΕΚ) και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Συνδικάτων (ETUI), διοργάνωσε πρόσφατα ένα τριήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με στόχο την ενίσχυση των ικανοτήτων των συνδικαλιστικών στελεχών για τη στήριξη των εργαζομένων στην πράσινη μετάβαση. Το εργαστήριο, με τίτλο «Η Αρχή της Βιωσιμότητας στον Χώρο Εργασίας», τόνισε τον σημαντικό ρόλο των συνδικάτων στη διαμόρφωση δίκαιων και αποτελεσματικών στρατηγικών μετάβασης, ενισχύοντας τις δεξιότητες για τη διαπραγμάτευση και υλοποίηση συμφωνιών Δίκαιης Μετάβασης.
Καθώς οι βιομηχανίες προσαρμόζονται στις νέες περιβαλλοντικές απαιτήσεις, ο ρόλος των συνδικάτων καθίσταται κρίσιμος για τη διασφάλιση μιας δίκαιης και συμπεριληπτικής μετάβασης. Η εκπαίδευση, που πραγματοποιήθηκε από 5 έως 7 Νοεμβρίου 2024 στην Αθήνα, συγκέντρωσε ειδικούς και εκπροσώπους συνδικάτων για να εμβαθύνουν στις αρχές και τις βέλτιστες πρακτικές της Δίκαιης Μετάβασης. Οι συνεδρίες φιλοξένησαν συμμετέχοντες από ολόκληρη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων του Βελγίου, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Σλοβακίας, της Λιθουανίας και της Ουγγαρίας, με ταυτόχρονη διερμηνεία στα Ελληνικά και τα Αγγλικά για την προώθηση ενός πολυδιάστατου και συμπεριληπτικού διαλόγου.

Στόχοι και Αποτελέσματα Εκπαίδευσης

Το πρόγραμμα επικεντρώθηκε σε τρεις κύριους στόχους:

1. Κατανόηση των Βασικών Αρχών για μια Δίκαιη Μετάβαση σε όλους τους τομείς.
2. Ανάπτυξη Αποτελεσματικών Στρατηγικών, όπως συμμαχίες και τεχνικές διαπραγμάτευσης, για την επίτευξη βιώσιμων σχεδίων μετάβασης.
3. Αξιολόγηση Επιτυχημένων και Μη Επιτυχημένων Πρακτικών για την ενίσχυση των μελλοντικών προσπαθειών υλοποίησης.

Οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε διεξοδικές συζητήσεις και διαδραστικές ομάδες εργασίας σχετικά με βέλτιστες πρακτικές και στρατηγικές προσεγγίσεις, καθοδηγούμενοι από ειδικούς και μελετώντας πραγματικά παραδείγματα. Ως αποτέλεσμα, απέκτησαν βελτιωμένες δυνατότητες να συμβάλλουν στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, να εμπλέκονται ενεργά στις διαπραγματευτικές στρατηγικές για τη Δίκαιη Μετάβαση και να υλοποιούν στοιχεία αυτών των σχεδίων στους δικούς τους τομείς ή χώρους εργασίας.

Ένα Ορόσημο για τη Βιώσιμη Συνδικαλιστική Δράση

Το εργαστήριο ολοκληρώθηκε με την προώθηση της ανάγκης για ένα νομοθετικό πλαίσιο Δίκαιης Μετάβασης σε επίπεδο ΕΕ, αντανακλώντας τα πρόσφατα αιτήματα της ETUC και άλλων οργανώσεων. Μέσω τέτοιων προγραμμάτων, η ΓΣΕΕ και οι συνεργαζόμενες οργανώσεις συνεχίζουν να ενισχύουν την ευαισθητοποίηση και τη δράση για μία βιώσιμη, εργατοκεντρική μετάβαση, διασφαλίζοντας την επίτευξη οικονομικών και περιβαλλοντικών στόχων.

Ετικέτες

Κοινοποίηση: