Συνέντευξη του νέου Γενικού Διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) Γκάι Ράιντερ

Σας κοινοποιούμε τη Συνέντευξη Τύπου του νέου Γενικού Διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) Γκάι Ράιντερ.

Όπως είναι γνωστό, η ΓΣΕΕ με προσφυγές και παραστάσεις στο ILO έχει αναδείξει σε κυρίαρχο το θέμα των απαράδεκτων παρεμβάσεων της Τρόικα και της Κυβέρνησης ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο, στις συνταγματικές επιταγές, αλλά και στο κοινοτικό δίκαιο για το θεσμό των ΣΣΕ και των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα μας.

ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΤΟΥΝ

Την αντίθεσή του σε σειρά μεταρρυθμίσεων που προωθούνται στην Ελλάδα, όπως η εισαγωγή μεγαλύτερης ευελιξίας στις εργασιακές διαπραγματεύσεις και στο σύστημα κατώτατων αμοιβών ή η μείωση μισθών προκειμένου να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα, εκφράζει σε συνέντευξή του στο δελτίο πληροφόρησης για ευρωπαϊκά θέματα «Agence Europe» (10/9/2012) ο νέος Διευθυντής της Διεθνούς Οργ. Εργασίας (ILO) Γκάι Ράιντερ.

Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Γκ. Ράιντερ επισημαίνει ότι «οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, που γίνονται στην Ελλάδα, πρέπει να εξεταστούν και πάλι. Δεν πρόκειται μόνο για τον κατώτατο μισθό, που έχει μειωθεί κατά πολύ. Ο κατώτατος μισθός καθοριζόταν, μέχρι σήμερα, μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αυτή η διαδικασία αλλάζει. Έχουμε μία κατάσταση στην οποία ουσιαστικά η όλη διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων καταρρέει».

«Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί, ότι το σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα χρειαζόταν αναθεώρηση π.χ. αναφορικά με το κόστος εργασίας και πολλοί θα συμφωνούσαν με αυτό. Φοβάμαι όμως, και ελπίζω ότι αυτό γίνεται χωρίς πρόθεση, ότι οι συνέπειες των αλλαγών που έχουν γίνει απλά θα θέσουν στο περιθώριο τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα, συνολικά. Εάν φθάσουμε σε αυτό, θα είναι εξαιρετικά βλαπτικό» τονίζει ο νέος διευθυντής του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.
Ο κ. Ράιντερ διαπιστώνει πως «συναφές με την πολύ οδυνηρή και δύσκολη κατάσταση είναι το γεγονός ότι έχουμε μία διάσπαση του κοινωνικού διαλόγου. Η κυβέρνηση δεν συνομιλεί με τα σωματεία και τις ενώσεις και κανείς δεν μιλά με κανέναν».

• Εξάλλου, σε ερώτηση για τις επιπτώσεις που θα είχε στην αγορά εργασίας, ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο Ράiντερ. απαντά ότι «με βάση τις προβολές που έχουν γίνει από τη Γραμματεία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, είναι σαφές ότι εάν η Ελλάδα έπρεπε να φύγει από την ευρωζώνη, αυτό θα είχε σημαντική αρνητική επίπτωση στην απασχόληση, όχι μόνο για την ίδια τη χώρα, αλλά για ολόκληρη την ευρωζώνη».

Διευκρινίζει ότι «οι ίδιοι υπολογισμοί δείχνουν ότι η ανεργία, σε αυτή την περίπτωση, θα ανέβαινε από τα σημερινά επίπεδα σε πάνω από 17% σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Αυτό όμως που είναι πιο εντυπωσιακό είναι ότι χώρες σαν τη Γερμανία θα επηρεάζονταν επίσης. Θα είχαμε ως επίπτωση την άνοδο της ανεργίας στη Γερμανία κατά 26% από σήμερα έως το 2014. Αυτή είναι η καλύτερη δυνατή απεικόνιση του κοινού συμφέροντος που υφίσταται στην ΕΕ».

«Στην προσπάθεια να βρούμε λύσεις για την κρίση στην ευρωζώνη, κανείς δεν πρέπει να νομίζει ότι η έξοδος της Ελλάδας ή κάποιας άλλης χώρας θα έρθει χωρίς κόστος. Όσοι βλέπουν μόνο το κόστος στη βοήθεια που δίνουν στην Ελλάδα, πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι το πραγματικό κόστος θα προέλθει από την αποτυχία της Ελλάδας να μείνει στο ευρώ. Είναι μία πολύ ανησυχητική κατάσταση και πιστεύω ότι όσοι χαράσσουν πολιτική πρέπει να λάβουν υπόψη τους το τυχόν κρυμμένο κόστος ή το κόστος που περνά, σήμερα, απαρατήρητο» καταλήγει ο νέος διευθυντής του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.

Καταλήγοντας πρόσθεσε ότι «οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι ο καλύτερος τρόπος για τη, σε μεγαλύτερο βαθμό, σύνδεση των μισθών με την παραγωγικότητα μέσα σε συγκεκριμένα πακέτα απασχόλησης. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι παραδοσιακά ο καλύτερος τρόπος να γίνεται αυτό, μαζί με άλλες μορφές κοινωνικού διαλόγου. Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι να το κάνει κανείς αυτό, κάθε χώρα έχει τις δικές της εθνικές παραδόσεις και θεσμούς. Ο σωστός τρόπος να προχωρήσουμε είναι να επανεξετάσουμε την πολιτική των μισθών, ώστε να αντανακλά την παραγωγικότητα αλλά να έχει προηγηθεί κοινωνικός διάλογος και να παραμένει ενισχυμένος ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων. Φοβάμαι ότι αυτά που συμβαίνουν σε μερικές χώρες, που έχουν επηρεαστεί σοβαρά από την κρίση, αποτελούν βήματα στην αντίθετη κατεύθυνση».

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Ετικέτες

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα