30 εκατομμύρια περισσότεροι άνεργοι σε όλο τον κόσμο

30 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Δήλωση Γκάϊ Ράιντερ, Νέου Γενικού Διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) ενώπιον της Διεθνούς Νομισματικής & Χρηματοοικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ανάπτυξης στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που πραγματοποιείται στο Τόκιο.

«Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν σήμερα 30 εκατομμύρια επιπλέον άνεργοι σε σχέση με την περίοδο πριν από το ξεκίνημα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης» δήλωσε ο επικεφαλής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας την Παρασκευή στο Τόκιο.

Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτονται εν μέσω της συνεχιζόμενης δημόσιας συζήτησης για το κατά πόσο αποδίδουν οι πολιτικές λιτότητας, κυρίως στην Ευρώπη, όπου οι οδυνηρές περικοπές των προϋπολογισμών ώθησαν την ανεργία σε ορισμένες χώρες σε επίπεδα πάνω από 25%, συμπεριλαμβανόμενων των χωρών που χτυπήθηκαν βάναυσα από την κρίση χρέους όπως η Ελλάδα και η Ισπανία. « Σχεδόν 40 εκατομμύρια περισσότεροι άνδρες και γυναίκες έπαψαν να αναζητούν εργασία ενώ το ένα τρίτο (75 εκατομμύρια) από τους περισσότερους από 200 εκατομμύρια ανέργους είναι νέοι άνθρωποι κάτω των 25 ετών»

«Με το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό να αυξάνεται κατά περίπου 40 εκατομμύρια το χρόνο, μέσα στα επόμενα χρόνια θα βρεθούμε αντιμέτωποι με αυξανόμενα ελλείμματα αξιοπρεπών θέσεων εργασίας. Από τα άτομα που έχουν εργασία, 900 εκατομμύρια δεν είναι σε θέση να κερδίσουν αρκετά ώστε να μπορέσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους να βρεθούν πάνω από το όριο της φτώχειας των δύο δολαρίων την ημέρα» ενώ τόνισε πως «ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να είναι κατά 55% μικρότερος εάν είχε διατηρηθεί η πριν από την κρίση διαπιστωμένη τάση για μείωση της φτώχειας».

Σύμφωνα με τον ίδιο «αυτό σημαίνει πως οι ζημιές που προκλήθηκαν από την εφαρμογή των πολιτικών λιτότητας ήταν πιο βαθιές απ’ ό, τι είχε αρχικά προβλεφθεί» και πως “ η σοβαρή επιδείνωση των συνθηκών σήμερα καθιστά επιτακτική την ανάγκη για λήψη πρόσθετων μέτρων και επανεξέταση των χρονοδιαγραμμάτων προκειμένου να επιτευχθεί δημοσιονομική ισορροπία. Θα χρειαστεί πολύς καιρός για την αποκατάσταση της ζημιάς που προκλήθηκε από τις δημοσιονομικές υπερβολές και ακρότητες της προ κρίσης περιόδου» ανέφερε τέλος ο Γενικός Διευθυντής του ILO.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ & ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ