Να βάλει τέλος στις παράλογες απαιτήσεις για συνέχιση της πολιτικής λιτότητας, καλεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία.
Σε ανακοίνωσή της η ΔΣΣ, εκφράζει την πλήρη συμπαράστασή της στη ΓΣΕΕ και στους Έλληνες εργαζόμενους και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα δραματικά αποτελέσματα από την συνέχιση, όπως επισημαίνει, των απαιτήσεων για παράλογη λιτότητα και απορρυθμιστικές μεταρρυθμίσεις.
Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για τη σκληρή γραμμή που ακολουθεί το ΔΝΤ στην Ελλάδα, αφού μεταξύ άλλων, απαιτεί από την Ελληνική κυβέρνηση την πλήρη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων.
H Παγκόσμια Συνδικαλιστική Οργάνωση εξέφρασε την έντονη υποστήριξή της στη χώρα μας, σε μια χρονική στιγμή που όπως τονίζει, οι παράλογες απαιτήσεις θα μπορούσαν να εξαναγκάσουν την Ελλάδα σε χρεοκοπία έναντι του ΔΝΤ τον επόμενο μήνα.
Τον Ιούνιο, προσθέτει η Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία, η κυβέρνηση θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στη διατήρηση ζωτικών δημόσιων υπηρεσιών και πληρωμής των συντάξεων και της αποπληρωμής των δανείων στους διεθνείς δανειστές που σε μεγάλο βαθμό είναι υπεύθυνοι για τη σημερινή δυσχερή θέση της Ελλάδας.
Η Γενική Γραμματέας της ΔΣΣ, Σάραν Μπάρροου, σε δήλωσή της τονίζει: « Η ΔΣΣ θεωρεί απαράδεκτη τη σκληρή γραμμή που ακολουθεί το ΔΝΤ στο πλαίσιο της Τρόικα ή « της Ομάδας Βρυξελλών» ασκώντας πίεση στους δανειστές της Ε.Ε να μην γίνει η όποια εκταμίευση εκτός εάν η Ελλάδα περικόψει τις συντάξεις σε επίπεδο 360 ευρώ τον μήνα, κάτω από το όριο επιβίωσης. Πάνω από το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού βρίσκεται εκτός εργασίας, συνεπώς ένα μεγάλο τμήμα των νοικοκυριών εξαρτώνται από τις συντάξεις ως μοναδική σταθερή πηγή εισοδήματος ενώ σε περίπτωση που οι συντάξεις μειωθούν περισσότερο, οι άνθρωποι θα οδηγηθούν ακόμη πιο βαθιά στη φτώχεια.»
Το ΔΝΤ επισημαίνει η ΔΣΣ, ζήτησε επίσης περαιτέρω αποδόμηση των δικαιωμάτων των Ελλήνων εργαζόμενων, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν χάσει ήδη την κάλυψή τους μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο της πλήρους απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων, της κατάργησης του νόμου που προστατεύει τη συνδικαλιστική δράση και των νέων περιορισμών που τίθενται στην άσκηση του δικαιώματος στην απεργία.
« Το εργατικό δίκαιο στην Ελλάδα είναι εναρμονισμένο με τους κανόνες και τις αρχές της Ε.Ε» είπε η Σ. Μπάρροου.
“ H ξεκάθαρη πρόθεση του ΔΝΤ να εξαλείψει τη συλλογική φωνή των εργαζόμενων στην Ελλάδα δεν θα συμβάλει με κανέναν τρόπο στην ανάκαμψη, αλλά θα διασφαλίσει την αλματώδη αύξηση των ανισοτήτων. Το ΔΝΤ πρέπει να δείξει κάποια συνέπεια ως προς τη δική του έρευνα για τις αρνητικές επιπτώσεις στην ανισότητα. Πρέπει να σεβαστεί τα δικαιώματα των εργαζόμενων και να στηρίξει μια δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα.»
Η ΔΣΣ τόνισε επίσης πως όταν το ΔΝΤ υπέγραψε την πρώτη δανειακή του σύμβαση με την Ελλάδα τον Μάιο του 2010, προέβλεπε πως το πρόγραμμά του θα αποκαθιστούσε την οικονομική ανάπτυξη μέσα σε 2 χρόνια, με την ανεργία να απογειώνεται το λιγότερο στο 15% και το δημόσιο χρέος να βρίσκεται στο 150% του ΑΕΠ. Στην πραγματικότητα, η ανεργία έχει ξεπεράσει το 25% από το 2012 ενώ η σχέση χρέους-ΑΕΠ βρίσκεται σήμερα στο 180% παρά τη μερική διαγραφή του χρέους πριν από 3 χρόνια.
«Δεδομένης της ανικανότητας και της αποτυχίας του ΔΝΤ να προβλέψει το μέγεθος της ύφεσης και του χρέους που προκλήθηκαν εξαιτίας των όρων της δανειακής σύμβασης, είναι κατανοητό ότι το Ελληνικό εκλογικό σώμα αντιμετώπισε με σκεπτικισμό τις υποσχέσεις της Τρόικα για ευημερία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, και εξέλεξε νέα κυβέρνηση τον Ιανουάριο είπε η Σάραν Μπάρροου, προσθέτοντας « Μετά από πέντε χρόνια καταστροφικής λιτότητας και διαρθρωτικής προσαρμογής, το ΔΝΤ και οι άλλοι διεθνείς πιστωτές πρέπει να σταματήσουν την κωλυσιεργία, να προχωρήσουν στην εκταμίευση δόσεων στη βάση των ήδη συμφωνηθέντων και να στηρίξουν τις προσπάθειες του Ελληνικού λαού για ανοικοδόμηση της οικονομίας του μέσα από πολιτικές που θα δίνουν προτεραιότητα στη δημιουργία απασχόλησης.
Καλούμε το ΔΝΤ τονίζει η κυρία Μπάρροου να σταματήσει την αλόγιστη επίθεση στους μισθούς, τα δικαιώματα και τις συντάξεις των εργαζομένων.»