ΔΗΛΩΣΗ – του Προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου στα ΜΜΕ

Πρόεδρος ΓΣΕΕ: Αναντικατάστατο εργαλείο συνεννόησης στη Δημοκρατία είναι ο διάλογος. Σήμερα στη συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέα Λοβέρδο, θα ανιχνεύαμε αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε να διεξαχθεί ένας διεισδυτικός, δημόσιος και πραγματικός διάλογος επί των προβλημάτων της Κοινωνικής Ασφάλισης στη χώρα μας.

Με κάποια προαπαιτούμενα, όπως το να μην θιγούν τα όρια ηλικίας, να μην μειωθούν οι συντάξεις και βεβαίως να υλοποιηθεί η κυβερνητική δέσμευση ότι θα επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση, όρια ηλικίας και συντάξεις που βάναυσα έπληξε ο νόμος Πετραλιά.

Με εντολή της ηγεσίας του Κουμμουνιστικού Κόμματος κάποιοι μας απαγόρευσαν να συζητήσουμε. Λες και στην Δημοκρατία πρέπει να ζητάς άδεια για να διαπραγματευτείς, για να συζητήσεις!
Αυτό το θεωρώ δημοκρατικά απαράδεκτο. Θέλουμε να συζητήσουμε και να προωθήσουμε να επανέλθουν τα όρια ηλικίας των γυναικών, να μην μειωθούν οι συντάξεις, να δοθεί λύση στο μεγάλο πρόβλημα της εισφορο-διαφυγής, να αντιμετωπιστεί η σπατάλη, μέχρι βαθμού διασπάθισης, του δημοσίου χρήματος στα φάρμακα, να σωθεί και να ενισχυθεί η Κοινωνική Ασφάλιση.

Αυτό πως μπορεί να γίνει; Με διατάγματα και απειλές; Ή με διάλογο διεκδίκηση και ενωτικό αγώνα;

Η πρόταση μας είναι να διεξαχθεί Δημόσιος Διάλογος. Με την κυβέρνηση και με την συμμετοχή όλων των κομμάτων στο Κοινοβούλιο. Σε αυτό που κάποιοι υποκριτικά ονομάζουν Ναό της Δημοκρατίας αλλά δυστυχώς, δεν του αποδίδουν την τιμή που του αξίζει. Δημόσιος διάλογος για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της Κοινωνικής Ασφάλισης υπέρ των μισθωτών και των συνταξιούχων και όχι υπέρ άλλων. Αυτή είναι μια καθαρή θέση, που απαιτούμε να γίνει και θα γίνει, γιατί το θέλει η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και δεν μπορούν να το απαγορέψουν κόμματα με την λογική του « Αποφασίζουμε και διατάζουμε ».

Δημ: Σε περίπτωση που ο Υπουργός Εργασίας επαναλάβει την πρόσκληση για συζήτηση, εσείς θα επιμείνετε για τον διάλογο στην Βουλή;

Πρόεδρος ΓΣΕΕ: Εμείς δεν φοβόμαστε κανένα διάλογο και λέμε ότι ο καλύτερος διάλογος είναι ο δημόσιος διάλογος. Μπορεί να τον υποδεχθεί ο ναός της δημοκρατίας και όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Όποιος φοβάται τον διάλογο, ή ιδέες δεν έχει ή θέσεις δεν έχει. Πάντως δια του διαλόγου, δεν γίνονται πόλεμοι. Αναζητούνται λύσεις και όταν δεν υπάρχουν λύσεις, ξέρουμε να αγωνιζόμαστε, να απεργούμε. Θυμίζω ότι είμαστε εμείς οι ίδιοι που το 2001, καταργήσαμε την δέσμη ιδεών Γιαννίτση με τους μαζικούς και ενωτικούς αγώνες μας. Είμαστε εμείς οι ίδιοι που το 2008 κάναμε τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο απαράδεκτο κατασκεύασμα του νομοθετήματος Πετραλιά. Ας μην το ξεχνούν κάποιοι. Ας έχουν στο μυαλό τους ότι ο διάλογος δεν απαγορεύει να κινητοποιούμαστε και να αγωνιζόμαστε.

Δημ: Για την εξώδικη πρόσκληση από τον ΣΕΒ για το θέμα της Συλλογικής Σύμβασης; Είναι ένα πρωτόγνωρο γεγονός, με τον τρόπο που έγινε.

Πρόεδρος ΓΣΕΕ: Κατά την γνώμη μου η κίνηση αυτή του ΣΕΒ, που δεν τυγχάνει της αποδοχής των άλλων εργοδοτικών οργανώσεων αποτελεί πρόκληση. Είναι μια απρόκλητη επίθεση σε θεσμούς, που με αγώνες έχουν κατοχυρωθεί, όπως είναι οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και δεν θα μείνει αναπάντητη. Δεν φοβόμαστε τον διάλογο. Γιατί ξέρουμε να αγωνιζόμαστε. Να είναι σίγουροι ότι αυτό που θα διεκδικήσουμε είναι πραγματικές αυξήσεις και όχι ψίχουλα υπό το βάρος απειλών, που έχει στο μυαλό της η ηγεσία του ΣΕΒ.

Δημ. Φοβάστε μήπως υποκρύπτει κάτι αυτή η προσπάθεια του ΣΕΒ; Μήπως θέλει να χωρίσει την Συλλογική Σύμβαση σε δύο κομμάτια. Ένα που να αφορά τις μεγάλες επιχειρήσεις και ένα που να αφορά τις μικρές και εμπορικές επιχειρήσεις;

Πρόεδρος ΓΣΕΕ: Όχι βέβαια. Κανέναν και τίποτα δεν φοβόμαστε, γιατί δίπλα μας έχουμε την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και της κοινωνίας, έχουμε το δίκαιο των αιτημάτων μας και την ικανότητα να παλεύουμε και να κατακτούμε.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Ετικέτες

Κοινοποίηση: