ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΣΕΕ σχετικά με τις προγραμματικές δηλώσεις, το προσχέδιο Προϋπολογισμού και τις δηλώσεις Μαγγίνα για το Ασφαλιστικό

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΣΕΕ

1/10/2007

Απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων σχετικά με τις προγραμματικές δηλώσεις, το προσχέδιο του Προϋπολογισμού και τις δηλώσεις του κ.Μαγγίνα για το Ασφαλιστικό, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ σ.Γ.Παναγόπουλος έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Η Κυβέρνηση με τις προγραμματικές δηλώσεις της ακολουθεί την ίδια αδιέξοδη και αντεργατική πολιτική. Ο Ελληνικός Λαός δεν την εξέλεξε για να κάνει θεωρητικές διαπιστώσεις, αλλά για να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις και να δώσει λύσεις στα προβλήματα. Τόσο οι προγραμματικές δηλώσεις, όσο και το προσχέδιο του Προϋπολογισμού προβλέπουν νέα άγρια λιτότητα και φοροεπιδρομή που θα μειώσουν δραματικά τα εισοδήματα των εργαζόμενων.

Όσον αφορά το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης που όπως λέει μακροπρόθεσμα καταρρέει, οφείλει από σήμερα να αποδεχθεί την πρόταση της ΓΣΕΕ για τη δημιουργία Ταμείου Ασφαλιστικής Αλληλεγγύης, ως κουμπαρά για τις μελλοντικές γενιές και τη βιωσιμότητα του συστήματος. Επίσης, να φροντίσει για την ενισχυμένη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος και την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της.

Οφείλει να εγκαταλείψει την πολιτική της προηγούμενης τετραετίας, που άφησε το ΣΚΑ στην τύχη του. Ακολουθώντας τη ‘συνταγή’ του ‘όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, χίλια χρόνια κοσκινίζει’, τα τελευταία 4 χρόνια, δεν κατέβαλε τους νομοθετημένους πόρους, δεν υλοποίησε την κάρτα κοινωνικής ασφάλισης (όπως είχε υποχρέωση από 1/1/2004) και κυρίως δεν εφάρμοσε το Ν3029, όσον αφορά τις ενοποιήσεις των Ειδικών Ταμείων χωρίς την επιβάρυνση του ΙΚΑ. Απεναντίας η φοροδιαφυγή αυξήθηκε από το 16 στο 21% και χάρισε στους επιχειρηματίες και στους τραπεζίτες τεράστιους πόρους, φορτώνοντας τα βάρη στο ΙΚΑ.

Καλούμε την Κυβέρνηση να παρουσιάσει τώρα την πλήρη ατζέντα και τις συγκεκριμένες προτάσεις της για το ΣΚΑ. Αλλιώς δεν υπάρχει κανένα περιθώριο διαλόγου και συναίνεσης, αλλά μόνο ο δρόμος των συγκρούσεων και των κοινωνικών αγώνων».