Δήλωση του Προέδρου της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλου μετά τη συνάντηση – διαπραγματεύση για την ΕΓΣΣΕ

« Με τη χθεσινή μας απόφαση και με τη σημερινή διαπραγμάτευση η ΓΣΕΕ απέδειξε ότι και να διαπραγματεύεται ξέρει και να αγωνίζεται. Ο διάλογος δεν υποκαθιστά τον αγώνα. Σήμερα είχαμε την πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης. Θέσαμε το πλαίσιο και τα αιτήματα που διεκδικούμε από τις εργοδοτικές οργανώσεις και καταθέσαμε με ιδιαίτερη έμφαση το εισοδηματικό μέρος που αφορά την ενίσχυση των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας, δηλαδή των χαμηλόμισθων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που λόγο του χαμηλού πρώτου μισθού, μισθού ασφαλείας έχει 14% των πτωχών που είναι ταυτόχρονα και εργαζόμενοι. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτό πρέπει να διορθωθεί.

Από την μεριά των εργοδοτικών οργανώσεων είχαμε μια πρώτη, καταρχήν θετική αντιμετώπιση αλλά αυτό δεν προοιωνίζει το μέλλον αν δεν δώσουν τελική απάντηση πάνω στην βασική μας διεκδίκηση, που είναι η ενίσχυση σε ευρώ του βασικού μισθού και κατόπιν διαπραγματεύσεις για το ποσοστό της αύξησης, που όπως γνωρίζετε αποτελεί τον πιλότο, τον οδηγό για τις ευρύτερες αυξήσεις σε όλους τους κλάδους και σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Πιστεύουμε ότι θα προσέλθουν στην επόμενη συνάντηση, με θετική πρόταση ώστε να εκπεμφθεί αυτό που ειπώθηκε, δηλαδή ένα καλό μήνυμα προς την κοινωνία ότι οι δυνάμεις της εργασίας και οι δυνάμεις της παραγωγής, οι εργοδοτικοί φορείς, λένε ότι μέσα σε αυτή την κρίση υπάρχουν δυνατότητες να ενισχυθεί το εισόδημα και ταυτόχρονα θέτουν την πολιτεία προ των ευθυνών της.

Αναζητούμε λύσεις για τα ευρύτερα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους αλλά κυρίως τους ανέργους μας, που είναι στην πρώτη γραμμή προτεραιότητας, να συζητήσουμε για το νέο παραγωγικό μοντέλο που χρειάζεται η χώρα και για όλες εκείνες τις τεχνικές, εξυγιαντικές τομές που μπορεί να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και στην απασχόληση. Γιατί δεν αρκεί να εξυγιανθούν τα δημόσια οικονομικά αν η αγορά είναι παγωμένη, αν η οικονομία είναι σε ύφεση, αν η ευημερία του ελληνικού λαού καθημερινά υποβαθμίζεται αν μειώνεται το εισόδημα, αν αυξάνεται η ανεργία.»

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Ετικέτες

Κοινοποίηση: