Δήλωση του Προέδρου της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλου στα Μ.Μ.Ε.

Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο που όλα τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων περικόπτονται και τίθενται σε αμφισβήτηση.Έπρεπε το συνδικαλιστικό κίνημα ενωμένο να δίνει τη μάχη. Κάποιοι επέλεξαν να φυγομαχήσουν και να φύγουν από το προεδρείο της ΓΣΕΕ. Μετατρέποντας την παραταξιακή τους κρίση, την κομματική κρίση σε κρίση του συνδικαλιστικού κινήματος. Αυτό δεν νομίζω ότι είναι αποδεκτό και παραδεκτό. Αυτή τη στιγμή χρειάζεται η μεγαλύτερη δυνατή συστράτευση. Να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη για μια απεργία την οποία την πιστεύουμε και πρέπει να την πιστέψει και ο κόσμος της εργασίας και να βγει στους δρόμους. Την απεργία στις 15 Δεκέμβρη. Με τέτοιες κρίσεις όμως εκπέμπεται το λανθασμένο μήνυμα προς όλους τους εργαζόμενους. Πως θα συνεχίσουμε; Ο κόσμος της εργασίας μας έχει δώσει μια ισχυρή πλειοψηφία. Να συνεχίσουμε τον αγώνα και σε πείσμα όλων αυτών που αυτές τις μέρες με συκοφαντίες και υπονομεύσεις, προσπαθούσαν κουτσομπολίστικα να πουν αν συζητήσαμε ή δεν συζητήσαμε. Έχουμε στα χέρια μας σαν αποτέλεσμα των παρεμβάσεων και των συζητήσεων που πάντα γίνονται στις διαπραγματεύσεις των άτυπων συζητήσεων, τη δέσμευση όλων των εργοδοτικών οργανώσεων. Αυτό πετύχαμε. Ότι δεν δέχονται να καταργηθεί το καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων να επεκτείνεται σε όλους τους εργαζόμενους. Συνδικαλισμένους και μη και να αφορά όλους τους εργοδότες. Και έχουμε πετύχει να ορθώσουμε ένα ανάχωμα που δεν επιτρέπει αυτό που φάνηκε, ότι ήταν η επιδίωξη της Τρόικα και η κυβέρνηση δεν κράταγε τις αντιστάσεις που έπρεπε να κρατήσει, να υπάρξουν μειώσεις μισθών στον Ιδιωτικό Τομέα. Η ΓΣΕΕ έκανε συνέδριο πριν έξι (6) μήνες και έδωσε σαφή μηνύματα εν μέσω κρίσης και σαφείς πλειοψηφίες. Το όργανο σήμερα που συνεδριάζει είναι ένα μίνι συνέδριο ανάμεσα στη διοίκηση και στο συνέδριο. Η πλειοψηφία της άποψης που εκφράζω είναι συντριπτική. Συνέδρια διαρκή που κάποιοι άλλοι έκαναν, δεν τους έσωσαν από την απαξίωση, δεν τους έσωσαν από τη διάλυση. Εμείς συνεχίζουμε με βάση την εντολή που έχουμε πάρει από το ισχυρό σώμα του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε πριν έξι (6) μήνες.
Eρώτηση Δημοσιογράφου: «Ενώ αυτή τη στιγμή η ΓΣΕΕ εμφανίζεται διασπασμένη υπάρχει επιστολή της Τρόικας προς το υπουργείο εργασίας που ούτε λίγο ούτε πολύ ακυρώνει την ισχύ όλων αυτών των διαβουλεύσεων. Λέει λοιπόν ότι τσάμπα τα λέτε μεταξύ σας. Δεν δεχόμαστε τίποτε άλλο από την οριζόντια και καθολική εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων».
Αν υπάρχει τέτοια εξέλιξη θα είναι καταστροφική. Αλλά η ερώτηση έπρεπε να απευθυνθεί σε αυτούς που όταν έχουν αυτή την επίθεση από την Τρόικα αποχωρούν για να μην δώσουνε τη μάχη.Να ρίξουνε αλλού τις ευθύνες. Ποιον εξυπηρετούν αυτές οι διασπαστικές επιλογές; Εμείς θα τη δώσουμε τη μάχη γιατί πιστεύουμε ότι στο τέλος θα μπορέσουμε και τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων να κατοχυρώσουμε και να μην υπάρχει επίθεση στο εισόδημα, στην μισθωτή εργασία. Γιατί ακόμη και αν επιχειρήσουν να περάσουν τέτοιου είδους επιχειρησιακές συμβάσεις δεν θα βρεθεί και θα το ζητήσουμε από όλους τους συνδικαλιστές ούτε ένας να δεχθεί να υπογράψει τέτοιες συμβάσεις. Ας πάνε να κάνουν οι κύριοι της Τρόικας συμβάσεις με τον εαυτό τους ή την κυβέρνηση.
Οι συναντήσεις που γίνονται με τους εργοδότες δεν συνιστούν ούτε διαπραγμάτευση ούτε συμφωνία. Συζητήθηκε πως θα διασώσουμε την επέκταση των Σ.Σ.Ε. Αυτό οι εργοδότες δέχθηκαν με πολλές πιέσεις και ως αποτέλεσμα έδωσαν επιστολή με την οποία συμφωνούν ότι το καθεστώς επέκτασης των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της ισχύς των συμβάσεων δεν μπορεί και δεν πρέπει να αλλάξει όπως ζητάει η Τρόϊκα.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Ετικέτες

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα