ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
5.10.2015
ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΣΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
Την αλληλεγγύη της στους Έλληνες εργαζόμενους εκφράζει η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων με ομόφωνο ψήφισμα του συνεδρίου της, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.
Η ΣΕΣ στο δισέλιδο ψήφισμά της απαιτεί από την Ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς να εφαρμόσουν στην Ελλάδα ένα νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής, που θα ανατρέπει τις οικονομικά και κοινωνικά καταστροφικές απαιτήσεις των μνημονίων, ενώ δεσμεύεται μαζί με τις οργανώσεις μέλη της, να ασκήσει τη μέγιστη δυνατή πίεση για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου.
Στο ψήφισμα η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων καταδικάζει κάθε μονομερή κυβερνητική παρέμβαση στην αυτονομία των συνδικαλιστικών οργανώσεων (απειλές και συκοφάντηση συνδικαλιστών από κυβερνητικά στελέχη), τον εκφοβισμό των συνδικάτων και απαιτεί των αποκατάσταση της δέουσας συνδικαλιστικής εκπροσώπησης στις δομές του κοινωνικού διαλόγου (Ευρωπαϊκή ΟΚΕ και άλλοι θεσμοί κοινωνικού διαλόγου).
Η ΣΕΣ επαναλαμβάνει μεταξύ άλλων το αίτημά της για αναδιάρθρωση του χρέους, ώστε να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Επισυνάπτεται το ψήφισμα της ΣΕΣ.
H Ελλάδα και οι Έλληνες εργαζόμενοι για μία πενταετία αντιμετωπίζουν μια βαθύτατη οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση ως αποτέλεσμα διαδοχικών κυμάτων λιτότητας και απορρύθμισης της αγοράς εργασίας που παγιδεύουν τη χώρα σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης και ανεργίας με αύξηση ανισοτήτων και φτώχειας.
Από το 2010, το πρόγραμμα της βίαιης οικονομικής προσαρμογής που επιβλήθηκε από την Τρόικα -ΔΝΤ, ΕΚΤ, Ε.Ε- χωρίς τη δέουσα δημοκρατική νομιμοποίηση και λογοδοσία τόσο σε Εθνικό όσο και σε επίπεδο Ε.Ε, και εφαρμόσθηκε από τις διαδοχικές κυβερνήσεις, όχι μόνο δεν επέφερε αποτελέσματα αλλά επιδείνωσε όλους τους κοινωνικούς και οικονομικούς δείκτες και απέτυχε παταγωδώς στους διακηρυγμένους στόχους του, ωθώντας το χρέος της χώρας σε μη βιώσιμα επίπεδα, σε αντίθεση με όλες τις προβλέψεις της Τρόικας.
Η συνεχιζόμενη εφαρμογή του 3ου Μνημονίου που έχει συναφθεί πρόσφατα από την Ελληνική κυβέρνηση και την Τρόικα των πιστωτών της χώρας — επαναφέρει το εφιαλτικό σενάριο της Τρόικας και επαυξάνει την επιδρομή σε εισοδήματα και δικαιώματα επιβάλλοντας, εκτός από τα ήδη υφιστάμενα μέτρα, ακόμα πιο σκληρή λιτότητα με νέες περικοπές συντάξεων και μισθών, φοροεπιδρομές, απολύσεις, εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις στο δημόσιο τομέα, περικοπές στην κοινωνική πρόνοια και νέες επιθέσεις στα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα.
Η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων
εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη της προς τους Έλληνες εργαζόμενους στον συνεχιζόμενο τους αγώνα ενάντια σε πολιτικές, οι οποίες, αντί να προωθήσουν τη ανάκαμψη της οικονομίας, καταδίκασαν εργαζόμενους και συνταξιούχους στη φτώχεια, τη νεολαία στην ανεργία και τη μετανάστευση, κατέστρεψαν τον παραγωγικό και τον κοινωνικό ιστό της χώρας υποδαυλίζοντας ρατσιστικά, ξενοφοβικά, νεοναζιστικά ρεύματα στην κοινωνία.
Ζητά να σταματήσει η παρέμβαση του κράτους στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και η εκθεμελίωση του κοινωνικού διαλόγου, ακυρώνει την αρχή της κοινωνικής διαβούλευσης δημιουργώντας, έτσι, ένα απαράδεκτο προηγούμενο για την Ε.Ε. Ζητά μετ’ επιτάσεως από την ΕΕ και την εθνική κυβέρνηση να πράξουν ό, τι είναι απαραίτητο προκειμένου να διασφαλίσουν τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και την αυτονομία των κοινωνικών εταίρων και να στηρίξουν τον κοινωνικό διάλογο με πλήρη σεβασμό των Συνθηκών της Ε.Ε και της εθνικής νομοθεσίας. Καταδικάζουμε κάθε μονομερή κυβερνητική παρέμβαση στην αυτονομία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, τον εκφοβισμό των συνδικάτων και απαιτούμε την αποκατάσταση της δέουσας συνδικαλιστικής εκπροσώπησης στις δομές του κοινωνικού διαλόγου.
Ενώνει τη φωνή της με τους Έλληνες συναδέλφους απαιτώντας κοινωνικά αποδεκτές βιώσιμες λύσεις, που θεωρούν τα συνδικάτα μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος: ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής για τη στήριξη των επενδύσεων, την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και απασχόλησης, τη διασφάλιση των εισοδημάτων με δίκαιη και αποτελεσματική φορολόγηση, την αναβάθμιση του ρυθμιστικού ρόλου του κράτους και τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και του περιβάλλοντος.
Δεσμεύεται μαζί με τις οργανώσεις μέλη της να ασκήσουν πίεση στις Εθνικές Κυβερνήσεις και τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς για να ανατρέψουν τις οικονομικά και κοινωνικά καταστροφικές απαιτήσεις του Μνημονίου, ιδίως τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις παρεμβάσεις στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ζητάμε αναδιάρθρωση του χρέους για την εξασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης.