Ο αγώνας της ΓΣΕΕ σε διεθνές επίπεδο κατά των απαράδεκτων «μνημονιακών» μέτρων αναδιάρθρωσης της αγοράς εργασίας, εισέρχεται σε κρίσιμη φάση με την ένταξη της Ελλάδας στην παγκόσμια λίστα των 25 χωρών που εξετάζονται για την παραβίαση θεμελιωδών Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας στην 100η τριμερή Διάσκεψη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) στη Γενεύη.
Αιχμή της προσφυγής της ΓΣΕΕ είναι οι συγκεκριμένες κρατικές παρεμβάσεις που παραβιάζουν τη Διεθνή Σύμβαση αρ.98 και άλλες Συμβάσεις (επικυρωμένες από την Ελλάδα), αποδομούν τις εργασιακές σχέσεις και τα κοινωνικά κεκτημένα με μέτρα που αποτελούν δεσμευτικούς όρους των αλλεπάλληλων Μνημονίων πλήττοντας εργασιακά δικαιώματα και το εισόδημα των εργαζομένων. Η ΓΣΕΕ επικεντρώθηκε, εκτός άλλων, σε καίρια ζητήματα όπως η διασφάλιση/προστασία των όρων εργασίας μέσω συλλογικών συμβάσεων, οι αυθαίρετες περικοπές μισθών και συντάξεων, το πάγωμα/μείωση αποδοχών και η απαγόρευση σύναψης ΣΣΕ στις ΔΕΚΟ, η προσπάθεια επιβολής ατομικών συμβάσεων, η ανατροπή της ιεραρχίας των ΣΣΕ εις βάρος των κλαδικών συμβάσεων, η απαράδεκτη προώθηση ατομικών συμβάσεων, οι διακρίσεις κατά ευάλωτων ομάδων όπως οι νέοι και οι γυναίκες. Τεκμηριώθηκε με νέα στοιχεία η ποιοτική και ποσοτική επιδείνωση της αγοράς εργασίας στον ένα χρόνο εφαρμογής των μέτρων η οποία αποδυναμώνει δραστικά τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους. Τονίστηκε ότι ο διαρκής και άνισος χαρακτήρας των αδικαιολόγητων μέτρων όχι μόνο αντιβαίνει τις αρχές της ΔΟΕ αλλά καθιστά μισθούς και δικαιώματα βασικό μοχλό δημοσιονομικής προσαρμογής, χωρίς πλέγμα κοινωνικής προστασίας και σε συνθήκες εκφυλισμού του κοινωνικού διαλόγου.
Η κυβερνητική και η εργοδοτική πλευρά, με προεξάρχουσα την Ελληνική κυβέρνηση και εργοδοσία, επικαλέστηκε την αναγκαιότητα των μέτρων, την κρισιμότητα της κατάστασης κ.α. ενώ κύρια οι εργοδότες επεδίωξαν, εκτός άλλων, την αναβολή έκδοσης συμπερασμάτων. Υπέρ της ΓΣΕΕ στη διαδικασία τοποθετήθηκαν τα συνδικάτα της Γερμανίας, Ισπανίας Γαλλίας και Βενεζουέλας καθώς και η Διεθνής Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ITUC) που ανέδειξαν τη διεθνή και την Ευρωπαϊκή διάσταση της υπόθεσης της Ελλάδας που χρησιμοποιείται ως εργαστήριο απορρύθμισης και σε άλλες χώρες, ανεξάρτητα από το εάν απειλούνται ή όχι από την οικονομική κρίση. Τονίστηκε επίσης ότι οι Διεθνείς Συμβάσεις πρέπει να τηρούνται όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από όλες τις χώρες που συμμετέχουν σε μηχανισμούς «διάσωσης».
Υπενθυμίζεται ότι η ΓΣΕΕ, έγκαιρα τον Ιούλιο του 2010 μαζί με την προσφυγή της ξεκίνησε πολύπλευρη διεθνή εκστρατεία και ενημέρωσης η οποία, εκτός άλλων, πέτυχε να προσελκύσει το ενδιαφέρον της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας που θα αποστείλει προσεχώς ειδική ανώτατη αποστολή στην Ελλάδα για να διερευνήσει τις καταγγελίες της ΓΣΕΕ.
Η έκδοση των συμπερασμάτων για την Ελλάδα αναμένεται σύντομα ενώ την ερχόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος θα μιλήσει στην Ολομέλεια της Διάσκεψης και θα πραγματοποιήσει σειρά διεθνών συναντήσεων με συνδικαλιστικές συνομοσπονδίες.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ