ΟΙ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΥΠΕΡΒΑΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΕΙΡΗΝΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

22/3/19

ΟΙ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΥΠΕΡΒΑΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΕΙΡΗΝΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ

 

Νέα επείγουσα επιστολή στην Υπουργό και στην Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη αλλά και στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας απέστειλε πριν από λίγο η ΓΣΕΕ.

Η Συνομοσπονδία με την επιστολή της ζητά να υπάρξει η δέουσα μέριμνα, δεδομένου ότι οι καταστατικές διαδικασίες στη ΓΣΕΕ δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη νομιμότητα στα ζητήματα προστασίας της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας σε ευρείας κλίμακας απειλές βιαιοπραγιών, οι οποίες εξακολουθούν να διατυπώνονται εκ νέου και για το Συνέδριο της 4ης Απριλίου.

Ακολουθεί η σχετική επιστολή

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

 

 

 

ΕΠΕΙΓΟΝ

 

 

Προς

Την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κα Ο. Γεροβασίλη

Την Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, κα Κ. Παπακώστα

Τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστρ. Α. Ανδρικόπουλο

 

 

Θέμα: Επανάληψη ομαδικών επιθέσεων και βιαιοπραγιών κατά τη διεξαγωγή του 37ου Τακτικού Πανελλαδικού Συνεδρίου της ΓΣΕΕ (4 Απριλίου 2019)

 

Με την υπ.αριθμ. πρωτ. 192/5.3.2019 επείγουσα επιστολή της ΓΣΕΕ σας είχαμε έγκαιρα ενημερώσει, ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις τέλεσης βιαιοπραγιών με σκοπό την παρεμπόδιση διεξαγωγής του 37ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ στην Καλαμάτα (14-17 Μαρτίου).

Είναι προφανές ότι η αποστολή αυτής της επίσημης επιστολής της ΓΣΕΕ ερχόταν να συμπληρώσει τόσο τα σχετικά και εκτεταμένα δημοσιεύματα στον γραπτό και ηλεκτρονικό Τύπο, που καταδείκνυαν το σχεδιασμό βίαιης ματαίωσης του εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, όσο και την οφειλόμενη γνώση από εσάς στοιχείων από Αστυνομικά Τμήματα ανά την Επικράτεια για συγκεκριμένα αναφερόμενα στην επιστολή μας προηγηθέντα περιστατικά βίαιης παρεμπόδισης εκλογικών διαδικασιών άλλων εργατικών οργανώσεων.

Σας είχαμε δε δηλώσει ρητά ότι οι δημόσιες και ανοιχτές και σε τρίτους αποδέκτες – μη εκπροσώπους των εργαζομένων –  προσκλήσεις σε χρήση βίας είτε για τη μη έναρξη  είτε για τη διακοπή των εργασιών του Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, υπερβαίνει τους κανόνες λειτουργίας μας και, λόγω του μεγάλου αριθμού συμμετεχόντων, εγείρει ζητήματα ασφάλειας της σωματικής τους ακεραιότητας, αλλά και της ζωής, δεδομένης της ύπαρξης και απειλών προς συγκεκριμένους εργατικούς αντιπροσώπους.

Παρά τις δεσμεύσεις σας για το αυτονόητο δηλαδή για την έννομη προστασία της δημόσιας ασφάλειας των συμμετεχόντων στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ με δεδομένες τις σοβαρές ενδείξεις για τέλεση βιαιοπραγιών,  ήταν πρόδηλη η έλλειψή της, όταν διακινδύνευσε η σωματική ακεραιότητα εκατοντάδων ατόμων κατά τα γεγονότα οργανωμένης βίας της 14ης Μαρτίου 2019 στο Μέγαρο Χορού της Καλαμάτας και της 15ης Μαρτίου 2019 στο χώρο διεξαγωγής του συνεδρίου στο ξενοδοχείο ELITE, όπως και κατά την  16η και  17η  Μαρτίου 2019, όπου η καθόλα προσχηματική «συνάθροιση διαμαρτυρίας» υποστηρικτών συγκεκριμένου κόμματος και συνδικαλιστικής παράταξης και η κατάληψη του αποκλειστικά μισθωμένου από τη ΓΣΕΕ χώρου, επέτρεψε οι απειλές τρίτων προς το Συνέδριο ατόμων να επεκταθούν με τη φυσική τους παρουσία μέχρι και έξω από τα δωμάτια των αντιπροσώπων μας.

Όλα τα παραπάνω ήταν γνωστά και κυρίως ορατά στην ισχνή αστυνομική δύναμη που όχι μόνο παρακολουθούσε από απόσταση τα τεκταινόμενα, αλλά και αποδεδειγμένα απομακρύνθηκε σε κρίσιμες στιγμές, όπου το οργανωμένο πλήθος επιτέθηκε στους συμμετέχοντες στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Είναι δε αδιανόητο σε τηλεφωνήματά μας, ακόμα και του ίδιου του Προέδρου της ΓΣΕΕ, την ώρα που συνέβαιναν τα γεγονότα, όπου ζητούσαμε την ενημέρωση της Εισαγγελικής Αρχής για την άμεση παρουσία της, να μην έχουμε καμία ανταπόκριση.

Με βάση τη γνώση σας για όλα τα παραπάνω σας ενημερώνουμε ότι με εντολή της πλειοψηφίας των εκλεγμένων αντιπροσώπων του Συνεδρίου (γενικής συνέλευσης) της και με απόφαση της Διοίκησής της, οι καταστατικές εκλογικές διαδικασίες της ΓΣΕΕ  θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 4 Απριλίου 2019. Σε ό,τι μας αφορά και κατ’εξουσιοδότηση της Διοίκησης, η Εκτελεστική μας Επιτροπή θα διερευνήσει και θα αποφασίσει τον χώρο διεξαγωγής του Συνεδρίου, ο οποίος εξίσου θα σας γνωστοποιηθεί.

Σας δηλώνουμε εκ νέου ότι αποτελεί υποχρέωσή μας να σας ενημερώσουμε για τα παραπάνω ζητήματα και να ζητήσουμε την δέουσα μέριμνα από τη δική σας πλευρά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, δεδομένου ότι στις καταστατικές της διαδικασίες η ΓΣΕΕ θα είναι σε πλήρη ετοιμότητα, δεν μπορεί όμως να υποκαταστήσει τη νομιμότητα στα ζητήματα προστασίας της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας σε ευρείας κλίμακας απειλές βιαιοπραγιών, οι οποίες εξακολουθούν να διατυπώνονται εκ νέου και για το συνέδριο της 4ης Απριλίου (ή όποτε πραγματοποιηθεί).

Με επί της αρχής σεβασμό για τυχόν διαφορετική πολιτική σας άποψη για το ρόλο των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων και δη της τριτοβάθμιας βαθμίδας εκπροσώπησής τους, η οποία ωστόσο οφείλει να μην επηρεάζει την άσκηση των κατά το Σύνταγμα και το νόμο καθηκόντων σας,  σας ζητούμε να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων για την ανεμπόδιστη άσκηση του δημοκρατικού δικαιώματος και τη σωματική ακεραιότητα των αντιπροσώπων και λοιπών συμμετεχόντων στο 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ από οργανωμένες επιθέσεις.

Σε αντίθετη περίπτωση, αναλαμβάνετε την πολιτική και υπηρεσιακή ευθύνη για τις από πριν γνωστές σε εσάς οργανωμένες και πολυπληθείς επιθέσεις σε βάρος ανθρώπων που επιθυμούν να ασκήσουν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα για την εκπροσώπηση στο ανώτατο επίπεδο εργατικής οργάνωσης, καθώς είμαστε υποχρεωμένοι πλέον να υπερασπίσουμε με τις δικές μας δυνάμεις τα δικαιώματα αυτά με άδηλα όμως ενδεχόμενα.

Για τη ΓΣΕΕ

O Πρόεδρος                                                                   Ο Γεν. Γραμματέας

     Γιάννης Παναγόπουλος                                                       Νικόλαος Κιουτσούκης

Ετικέτες

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα