Γενική Απεργία ΓΣΕΕ τις 2/4/09

Την εξώδικη γνωστοποίηση των αιτημάτων της ΑΠΕΡΓΙΑΣ στις 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009, απέστειλε σήμερα η ΓΣΕΕ, προς την κυβέρνηση και τις εργοδοτικές οργανώσεις.

Η Απεργία της ΠΕΜΠΤΗΣ 2/4 έχει κυρίαρχα αιτήματα:

*ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ.

*ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ.

*ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ- ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ.

 

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
ΕΞΩΔΙΚΗ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

Της εδρεύουσας στην Αθήνα, οδός Πατησίων 69,
Τριτοβάθμιας Συνδικαλιστικής Οργάνωσης,
με την επωνυμία
« ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Γ.Σ.Ε.Ε.)»,
νόμιμα εκπροσωπούμενης.

ΠΡΟΣ

1. Τον Πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή
2. Τον Υπουργό Εσωτερικών, κ.Π.Παυλόπουλο
3. Τον Υπουργό Οικονομίας & Οικονομικών κ. Γ. Παπαθανασίου
4. Την Υπουργό Εξωτερικών κα. Ν. Μπακογιάννη
5 .Τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας κ.Ε. Μεϊμαράκη
6. Τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη
7. Τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας & Δημοσίων Έργων, κ. Γ. Σουφλιά
8. Τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Α. Σπηλιωτόπουλο
9. Την Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κα. Φ. Πάλλη – Πετραλιά
10.Τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δ. Αβραμόπουλο
11.Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σ. Χατζηγάκη
12.Toν Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Ν. Δένδια
13.Τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Α. Σαμαρά
14.Τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ε. Στυλιανίδη
15. Τον Υπουργό Μακεδονίας – Θράκης κ. Σ. Καλαφάτη
16.Τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Α. Παπαληγούρα
17.Tον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Κ. Μαρκόπουλο
18.Τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β.), νόμιμα εκπροσωπούμενου, οδός Ξενοφώντος 5, Αθήνα
19.Τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, νόμιμα εκπροσωπούμενης, οδός Αριστοτέλους 46, Αθήνα
20.Την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, νόμιμα εκπροσωπούμενης, οδός Μητροπόλεως 42, Αθήνα
Σας γνωστοποιούμε και προαναγγέλλουμε, ότι στο πλαίσιο της από 26/1/2009 απόφασης της Ολομέλειας της Διοίκησης της Γ.Σ.Ε.Ε., η Εκτελεστική Επιτροπή, στη συνεδρίαση της 26ης/2/2009 υλοποιώντας τη σχετική εξουσιοδότηση της Διοίκησης, αποφάσισε την κήρυξη και πραγματοποίηση εικοσιτετράωρης (24ωρης) Πανελλαδικής Πανεργατικής Απεργίας για την Πέμπτη 2 Απριλίου 2009, με το παρακάτω διεκδικητικό πλαίσιο:
■ Αύξηση των Δημόσιων Επενδύσεων και ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας ώστε να αυξηθεί η απασχόληση, οι θέσεις εργασίας και για να αποκρουσθεί η ύφεση στην οικονομία, οι απολύσεις και η ανεργία.
■ Απαγόρευση των απολύσεων, των διαθεσιμοτήτων, υποχρεωτικών αδειών για το διάστημα που θα διαρκεί η κρίση και για τις επιχειρήσεις που έχουν ή θα λάβουν οικονομική ενίσχυση ή επιδότηση. Επιβολή αυστηρών κοινωνικών ρητρών διατήρησης, αλλά και αύξησης των θέσεων πλήρους απασχόλησης στις επιδοτούμενες επιχειρήσεις.
• Απαγόρευση μετατροπής της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου πλήρους απασχόλησης σε ευέλικτες και επισφαλείς μορφές απασχόλησης, με την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους παραβάτες που επωφελούνται της κρίσης εις βάρος των εργαζομένων. Απαγόρευση της απασχόλησης και αμοιβής με δελτίο παροχής υπηρεσιών στις περιπτώσεις που υποκρύπτεται σχέση εξαρτημένης εργασίας.
• Απαγόρευση στους εργοδότες να προβούν σε ομαδικές απολύσεις, εάν προηγουμένως δεν καταθέσουν εναλλακτικές λύσεις και συνοδευτικά κοινωνικά μέτρα για την αποφυγή των απολύσεων και την άμβλυνση των συνεπειών τους («κοινωνικό σχέδιο»).
• Αποτροπή των απολύσεων και του ενδεχομένου μετακύλισης του κόστους διάσωσης και εξυγίανσης των προβληματικών επιχειρήσεων στο κοινωνικό σύνολο και στους φορολογούμενους. Δημιουργία, πριν την εμφάνιση νέων προβληματικών επιχειρήσεων κυρίως λόγω της πιστωτικής ασφυξίας, Ταμείου Αναχρηματοδότησης και Ανάπτυξης (διάσωσης και ανασυγκρότησης) κλάδων ή επιχειρήσεων που κινδυνεύουν, με κεφάλαια κατ΄αναλογία από τις Τράπεζες και με τη χρήση των εγγυήσεων από το πακέτο ενίσχυσής τους.
• Εξίσωση της αποζημίωσης απόλυσης των εργατών με την αποζημίωση των υπαλλήλων.
• Επαρκής χρηματοδότηση και ενεργοποίηση της λειτουργίας του Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής.
• Ολοκληρωμένα προγράμματα για την κάλυψη εργαζομένων που χάνουν τη δουλειά τους από προγράμματα αναδιάρθρωσης για τη διάσωση επιχειρήσεων.
• Ιδιαίτερα μέτρα προστασίας για τους κλάδους που πλήττονται άμεσα από την κρίση, όπως κατ’εξοχήν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, τον επισιτισμό και τον τουρισμό γενικότερα, στη ναυτιλία, καθώς και τον κατασκευαστικό κλάδο.
• Νομοθετική ρύθμιση του θέματος των εργολαβιών βάσει της από 26-1-2009 απόφασης της Ολομέλειας της Διοίκησης της Γ.Σ.Ε.Ε. και αυστηρός έλεγχος από όλες τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές των εργολάβων παροχής υπηρεσιών, και ειδικότερα καθαριότητας.
• Διπλασιασμό της κατασκευής εργατικών κατοικιών κατά το 2009-2010 και των δικαιούχων κοινωνικού Τουρισμού για την ενίσχυση της απασχόλησης στην οικοδομή και στον Τουρισμό.

■ Σεβασμός των συνταγματικά κατοχυρωμένων συνδικαλιστικών ελευθεριών. Διασφάλιση της άσκησης του απεργιακού δικαιώματος από πράξεις ποινικοποίησής του και δίωξης συνδικαλιστών, της συλλογικής αυτονομίας και των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων. Εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) και των Εσωτερικών Κανονισμών Προσωπικού. Διασφάλιση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας και του ισχύοντος συστήματος μεσολάβησης και διαιτησίας.
■ Λήψη μέτρων για την αποτελεσματική προστασία της μητρότητας και της οικογένειας, δημιουργία υποστηρικτικών δομών και κέντρων εξωσχολικής πρωτοβουλίας, επέκταση του Ολοήμερου Σχολείου, ενίσχυση φροντίδας ηλικιωμένων και των ΑμΕΑ.
■ Αμεσα μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης των ανέργων. Οριζόντιες πολιτικές επιδότησης της ανεργίας στο πλαίσιο ενιαίας και συνεκτικής πολιτικής, με στόχο την επαρκή υποστήριξη της ομαλής μετάβασης του ανέργου στην αγορά εργασίας και σε θέση πλήρους και σταθερής εργασίας.

■ Αμεσα και ουσιαστικά μέτρα εισοδηματικής ενίσχυσης των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων, για την άμβλυνση των δραματικών συνεπειών εις βάρος τους από την οικονομική και φορολογική επιβάρυνσή τους.

■ Στελέχωση και ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών του Σ.ΕΠ.Ε., αναβάθμιση της επιχειρησιακής του ικανότητας και αυστηροποίηση των επιβαλλόμενων ποινών. Συντονισμός, συνεργασία και συγκριτικός έλεγχος των αποτελεσμάτων των ελεγκτικών μηχανισμών όλων των (συν)αρμόδιων Δημόσιων Υπηρεσιών για την τήρηση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας και την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Αρμόδιος Δικαστικός Επιμελητής να επιδώσει και να κοινοποιήσει νόμιμα την παρούσα σε όλους όσους αυτή απευθύνεται προς γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες, αντιγράφοντας το περιεχόμενό της στην έκθεση επίδοσής του.

Αθήνα, 16/3/2009
 

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα