ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
12/5/2020
Η ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Σε τηλεδιάσκεψη με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για ζητήματα Υγείας και Ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους συμμετείχε η ΓΣΕΕ, δια του Προέδρου της Γιάννη Παναγόπουλου. Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας, η Πρόεδρος του Ινστιτούτου για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία Ρένα Μπαρδάνη, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος και η Γενική Γραμματέας Εργασίας Άννα Στρατινάκη.
Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ έθεσε γενικά αλλά και ειδικά ζητήματα που αφορούν στην Υγεία και στην ασφάλεια στους χώρους εργασίας, δίνοντας Ιδιαίτερη βαρύτητα στη διατήρηση των θέσεων εργασίας, στην προστασία των ανθρώπων που κινούν τα νήματα της παραγωγής, στο πλαίσιο που διέπει την ιατρική της εργασίας, στην ενίσχυση των εποπτικών μηχανισμών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας ώστε να πραγματοποιούνται πραγματικοί έλεγχοι και να επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις όπου παραβιάζεται το θεσμικό πλαίσιο.
Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ μίλησε και για την αναγκαιότητα αναβάθμισης των Θεσμών του τριμερούς διαλόγου, φέρνοντας ως παράδειγμα καλής πρακτικής το διάλογο για την αδήλωτη εργασία, με τη συμμετοχή του ILO. Τόνισε επίσης ότι απαιτούνται αυστηροί κανόνες κατά κλάδο και κατά επάγγελμα, προτείνοντας τη θεσμοθέτηση ειδικών κανόνων σε κλάδους όπως π.χ της ναυτεργασίας που είχαμε πρόσφατα παραδείγματα υψηλών ιικών περιστατικών, αλλά και των ταχυμεταφορών (ντελίβερι, κούριερ) που υπάρχει υψηλή έκθεση σε επαγγελματικούς κινδύνους (π.χ. ατυχήματα, μεταφορές βιολογικού υλικού, κ.λ.π).
Στην τηλεδιάσκεψη τέθηκε από τη Συνομοσπονδία και το ζήτημα της εξ αποστάσεως εργασίας. Για το θέμα αυτό ζητήθηκε η θεσμοθέτηση σοβαρού θεσμικού πλαισίου με στόχο την προστασία των εργαζομένων, κατόπιν διαβούλευσης και νομοθέτησης. Επιπλέον ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ επεσήμανε στον Πρωθυπουργό την ανάγκη ίδρυσης Ειδικού Κέντρου Αναφοράς Εκτίμησης και Ασφάλισης Επαγγελματικών Ασθενειών και Κινδύνων, καθώς η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική χώρα της ΕΕ που δεν έχει προχωρήσει ακόμα στην ίδρυση τέτοιου φορέα. Προτάθηκε ακόμα η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας από κοινού με τον ΕΟΔΥ και το ΕΛΙΝΥΑΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά ζητήματα που αναδεικνύονται με την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων. Επιβεβλημένη είναι και η σύσταση Επιτροπών ΥΑΕ σε κλαδικό και περιφερειακό επίπεδο για μικρές επιχειρήσεις.
Τέλος, στο τραπέζι τέθηκε και η αναγκαιότητα σχεδιασμού Εθνικού Προγράμματος Υποχρεωτικών Περιοδικών Προσυμπτωματικών Ελέγχων κατά το πρότυπο του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών.
Συνδικάτα, εργαζόμενοι και εργαζόμενες καθώς και εμπλεκόμενοι φορείς θα εντατικοποιήσουμε την παρέμβαση και τη δράση μας ώστε να εξασφαλισθούν οι μέγιστες δυνατές συνθήκες πρόληψης και ασφάλειας στην εργασία, γιατί η ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη και υπεράνω των κερδών.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ