Ερώτηση δημοσιογράφου: Η Τρόικα την Παρασκευή θα είναι στο Υπουργείο Εργασίας. Υπάρχει μια συζήτηση αν θα διαπραγματευθούν κάποια πράγματα και μια τροποποίηση όσων έχουν υπογραφτεί. Μεταξύ αυτών είναι να καθίσουν στο τραπέζι οι κοινωνικοί εταίροι μαζί με το Υπουργείο να συζητήσουν ξανά για τις συμβάσεις στο πλαίσιο όμως που ως τώρα έχει οριστεί … Θα μπείτε σ΄αυτή τη συζήτηση; Θα καθίσετε στο τραπέζι κατ΄αρχήν;
Απάντηση Γ.Παναγόπουλου: Στην Ελλάδα υπάρχει μια διαμορφωμένη πραγματικότητα που ουδείς μπορεί να την αγνοήσει.
Με την εμμονή της Τρόικας και τις κυβερνητικές πολιτικές που ασκήθηκαν έχει καταρρεύσει κάθε έννοια κοινωνικού διαλόγου, κοινωνικής διαπραγμάτευσης, και σεβασμού των αποτελεσμάτων αυτής της διαπραγμάτευσης.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι ότι η συμφωνία εργοδοτών – εργαζομένων που εστάλη στον τότε Πρωθυπουργό κ.Λ.Παπαδήμο και πετάχτηκε στο καλάθι των αχρήστων, ενώ νομοθετήθηκε η κατάργηση των συμβάσεων, η μείωση του κατώτερου μισθού, και ιδίως για τους νέους μέχρι 25 χρονών η κατά 33% μείωση της κατώτερης αμοιβής.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι αυτή τη στιγμή την τεράστια ευθύνη την έχει η κυβέρνηση να διαπραγματευθεί – επιτέλους – σοβαρά με την Τρόικα ώστε να αποκατασταθεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο που αφορά στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στη χώρα μας.
Θα πρέπει να παραδεχτούν και να αποδεχτούν ότι, αυτά που συμφωνούν τα δυο μέρη θα πρέπει να γίνονται σεβαστά.
Αν υπάρχει αυτή η συμφωνία εμείς μπορούμε να συζητήσουμε και να επικαιροποιήσουμε τις συμβάσεις εκείνες που κατάργησαν δια νόμου Τρόικα και κυβέρνηση.
Τώρα, όσον αφορά το τι θα πρέπει να διαπραγματευθεί η ελληνική κυβέρνηση, πρέπει να σας γνωστοποιήσω ότι χθες στείλαμε αναλυτική επιστολή στον Πρωθυπουργό της χώρας Α.Σαμαρά.
Του λέμε τις βασικές προτεραιότητες που αφορούν στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, στον κατώτερο μισθό, στο σεβασμό και την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων, στην επαναφορά της μετενέργειας και σημειώστε εδώ ότι η μετενέργεια δεν αφορά τον χρόνο, δηλαδή τους 6 ή 3 μήνες, αλλά το τι μετενεργεί, γιατί τώρα έχει καταστραφεί εντελώς η συλλογική προστασία όταν δεν υπογράφονται συλλογικές συμβάσεις.
Όπως και στη δημιουργία ενός εθνικού φορέα για την άσκηση προνοιακών και κοινωνικών πολιτικών γιατί όπως γνωρίζετε αυθαίρετα έκλεισαν και την Εργατική Εστία και την Εργατική Κατοικία. Οργανισμοί που δεν επιβάρυναν ούτε ένα ευρώ τον Κρατικό Προϋπολογισμό, γιατί οι πόροι τους είναι αποκλειστικά πόροι από εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών.
Απαιτούμε να ανασυσταθούν άμεσα για να παράσχουν κοινωνική πολιτική και κοινωνική πρόνοια σε όσους έχουν ανάγκη και οι οποίοι δυστυχώς αυξάνονται καθημερινά.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ