Σημαντική μεσολάβηση του συνήγορου του πολίτη σε εργατική διαφορά Ανατρέπει απόλυση εργαζομένης στο Δήμο Ναυπακτίας λόγω ορίου ηλικίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

4/2/2022

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΕ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ ΛΟΓΩ ΟΡΙΟΥ ΗΛΙΚΙΑΣ

 

Η ΓΣΕΕ χαιρετίζει τη μεσολάβηση του Συνηγόρου του Πολίτη, στον Τομέα του οποίου για την Ίση Μεταχείριση, διαβιβάσθηκε από την Επιθεώρηση Εργασίας Αιτωλίας καταγγελία που υπέβαλε εργαζόμενη καθαρίστρια από κοινού με το Εργατικό Κέντρο Ναυπακτίας και Δωρίδας, βάσει της νομοθεσίας για την απαγόρευση των διακρίσεων λόγω ηλικίας (ν. 4443/2016). Σύμφωνα με τη μεσολάβηση, ο Δήμος Ναυπακτίας υποχρεούται να επαναπροσλάβει εργαζόμενη καθαρίστρια στην οποία διέκοψε τη σύμβαση της, αφήνοντας τη άνεργη, επειδή είχε κλείσει το 67ο έτος της ηλικίας της, χωρίς όμως τα απαιτούμενα για τη συνταξιοδότηση ένσημα.

            Μπορεί ο συγκεκριμένος Δήμος, παρά την προηγούμενη απασχόληση της εργαζόμενης, να την απέλυσε λόγω δήθεν συμπλήρωσης του ανωτάτου ορίου ηλικίας πρόσληψης , η υποστήριξη όμως της εργαζόμενης και η επιχειρηματολογία του Εργατικού Κέντρου για ίση μεταχείριση με τους συμβασιούχους αορίστου χρόνου των ΟΤΑ απέδωσε. Κι αυτό γιατί, ανάμεσα σε άλλα, η μεσολάβηση του Συνηγόρου του Πολίτη επισημαίνει την ανάλογη εφαρμογή της νομοθεσίας για διατήρηση της θέσης εργασίας μετά τη συμπλήρωση του 67ου και έως το 70ο έτος ηλικίας, εφόσον δεν έχουν συμπληρωθεί ταυτόχρονα και οι ελάχιστα απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης, με σκοπό τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Η μεσολάβηση του Συνηγόρου του Πολίτη είναι καθοριστική για τα ζητήματα διακρίσεων στους χώρους εργασίας και ελήφθη με βάση το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο με σαφήνεια απαγορεύει την άνιση μεταχείριση των εργαζομένων με βάση μεταξύ άλλων, την ηλικία.

Καλούμε το Δήμο Ναυπακτίας να επαναπροσλάβει άμεσα την εργαζόμενη και να εναρμονίσει τον τρόπο λειτουργίας του, με βάση τα προβλεπόμενα από το νόμο, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον τέτοιου είδους φαινόμενα.

Η ΓΣΕΕ χαιρετίζει τις ενέργειες των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών της δύναμής της και των δικών τους μελών, πρωτοβάθμιων σωματείων, που στηρίζουν έμπρακτα τα θύματα παράνομων διακρίσεων, βίας και παρενόχλησης στην εργασία και φέρνουν στο φως τα φαινόμενα αυτά δίπλα στα θύματα ή στο όνομά τους.

Η συμβολή των συνδικαλιστικών οργανώσεων στην προστασία των θυμάτων διακρίσεων και βίας στην εργασία είναι καίρια και πρέπει να ενισχυθεί. Αυτή η κρίσιμη συμβολή των συνδικάτων στην υποστήριξη των θυμάτων, η οποία αποτελεί και δεσμευτικό περιεχόμενο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, βρίσκεται σε άμεση διακινδύνευση από την υποχρέωση εγγραφής τους στο Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων των Εργαζομένων, το οποίο έθεσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε λειτουργία δημιουργώντας ασφυκτικό κλίμα στο σύνολο των συνδικαλιστικών οργανώσεων της χώρας, χωρίς να περιμένει την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για τη συνταγματικότητα του πλαισίου λειτουργίας του και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τη νομιμότητα της ευρείας επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων μέσω αυτού.

                                                                                          ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Ετικέτες

Κοινοποίηση: