ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
9.10.2015
ΙΝΕ ΓΣΕΕ «Οι εξελίξεις στον κλάδο του Τουρισμού / Επισιτισμού: Διαπιστώσεις – Προβλήματα και Προοπτικές για την Οικονομία και το Εργατικό Δυναμικό» Δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων – συμπερασμάτων διήμερης συνάντησης εργασίας
Το ΙΝΕ ΓΣΕΕ πραγματοποίησε στη Ρόδο διήμερη συνάντηση εργασίας στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΓΣΕΕ για την ανάδειξη των ζητημάτων του κλάδου του τουρισμού – επισιτισμού με ιδιαίτερη έμφαση στις διαπιστώσεις, στα προβλήματα και στις προοπτικές για το εργατικό δυναμικό και την οικονομία.
Κατά τις εργασίες της συνάντησης αυτής, παρουσιάστηκαν από την πλευρά του ΙΝΕ ΓΣΕΕ εισηγήσεις στα ζητήματα απασχόλησης, εργασιακών σχέσεων, εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και πιστοποίησης προσόντων του ανθρωπίνου δυναμικού, με έμφαση στον τουρισμό-επισιτισμό. Αμέσως μετά ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ της ΓΣΕΕ, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων και των Εργατικών Κέντρων Ηρακλείου, Ρόδου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Σύρου, Χίου, αλλά και πρωτοβάθμιων σωματείων του κλάδου.
Η διήμερη αυτή συνάντηση εργασίας εστίασε στην οικονομική κρίση, στο πρόβλημα της βιωσιμότητας του μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας και στη συμβολή του κλάδου τουρισμού-επισιτισμού στην αύξηση του ΑΕΠ και της απασχόλησης. Παράλληλα δημοσιοποιήθηκαν στοιχεία για το μεγάλο ποιοτικό έλλειμμα του κλάδου τουρισμού-επισιτισμού, στο σεβασμό και στην προώθηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, το οποίο περιορίζει δραματικά την αναπτυξιακή του συμβολή στην Ελληνική οικονομία.
Στο πλαίσιο αυτό αναδείχθηκε ότι θεμελιώδες τρίπτυχο ποιοτικών δεικτών κατά τη λήψη και την παρακολούθηση της πορείας των αναπτυξιακών μέτρων για τον Ελληνικό Τουρισμό και εν γένει του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, τη δημιουργία και τη διατήρηση ποιοτικών θέσεων πλήρους απασχόλησης και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανεργίας στον κλάδο τουρισμού-επισιτισμού είναι: θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης – όροι εργασίας/επαγγελματικές ειδικότητες – αποδοχές εργαζομένων.
Το τρίπτυχο αυτό οφείλει απαρέγκλιτα να τηρείται ως υποχρεωτική κοινωνική ρήτρα, παράλληλα με την αποτελεσματική αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, τόσο από την Πολιτεία, σε κάθε έκφανση των εθνικών πολιτικών και δράσεων για τον τουρισμό-επισιτισμό, όσο και από την κλαδική εργοδοσία.
Ο κλάδος του τουρισμού-επισιτισμού μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στον παραγωγικό μετασχηματισμό του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας. Ωστόσο, η βιωσιμότητα αυτού του μοντέλου εξαρτάται από την ποιότητά του, η οποία με τη σειρά της προϋποθέτει σεβασμό στον άνθρωπο εργαζόμενο.
Δείτε ΙΝΕ ΓΣΕΕ_Ημερίδα Ρόδου Τουρισμός Επισιτισμός_Συμπεράσματα – Άξονες
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ