ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΣΕΕ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΔΝΤ

21/9/16
ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΣΕΕ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΔΝΤ

Όπως ξέρετε το ΔΝΤ επειδή ετοιμάζει την έκθεσή του για την Ελλάδα, δεν αφορά στη διαπραγμάτευση, καλεί και τους εργοδότες και τους εργαζόμενους.
Η συζήτηση από τη μεριά μας εστιάστηκε στις επιπτώσεις που είχε το πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχε και το ΔΝΤ, τις τραγικές επιπτώσεις για όλο τον κόσμο της μισθωτής εργασίας.
Θα σας πω κάτι που δεν εκπλήσσει όποιον ξέρει. Αναγκάστηκε και παραδέχτηκε η κυρία Βελκουλέσκου ότι το πρόγραμμα ήταν ταξικά ετεροβαρές, ότι έπνιξε, όπως εμείς λέγαμε από την πρώτη στιγμή κυρίως τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, αλλά δεν είπε τι θα γίνει για τις άλλες δυνάμεις της αγοράς που απολαμβάνουν στην υγεία των κορόιδων αρκετά πλούτη και ευημερία. Αυτό ήταν το ένα.
Το δεύτερο είναι ότι παραδέχθηκε ότι η ελληνική οικονομία και κοινωνία λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί, λόγω της ύφεσης και της ανεργίας δεν είναι δυνατό να παράγει για μεγάλα χρονικά διαστήματα πρωτογενή πλεονάσματα.
Αυτό όπως και το ταξικά ετεροβαρές όπως σας έχω πει περιμένουμε να δούμε αν θα αποτυπωθεί στην έκθεσή τους που βεβαίως θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο για την διαπραγμάτευση και ιδίως για τα εργασιακά ζητήματα που εμείς στο τραπέζι βάλαμε την κοινή συμφωνία με τους εργοδότες, που ζητήσαμε να γίνει σεβαστή. Βεβαίως απάντηση δεν πήραμε.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Μπορείτε να μας πείτε λεπτομέρειες για τα στοιχεία που παρουσιάσατε στην επικεφαλής του ΔΝΤ; αν και ήδη είναι γνωστά.

Τα στοιχεία δεν είναι απολύτως γνωστά με την έννοια ότι αποτελούν πρωτογενείς μελέτες του Ινστιτούτου Εργασίας τα οποία νομίζω τους εντυπωσίασαν από την επιστημονική τους τουλάχιστον επάρκεια. Γιατί όπως αντιλαμβάνεστε υπάρχουν ιδεολογικές εμμονές που δεν τους αφήνουν να παραδεχθούν την ουσία των πολιτικών που ασκούν.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Θα μας κάνετε παρακαλώ ένα σχόλιο με το θέμα που έχει ανακύψει με το ΙΚΑ που πρέπει να απευθυνθεί στα αποθεματικά των ταμείων;

Ξέρετε ότι ο ΑΚΑΓΕ δεν είναι τα αποθεματικά των ταμείων, μιλούν για τον ΑΚΑΓΕ, αυτός είναι ένας λογαριασμός αλληλεγγύης για τη νέα γενιά που είχαμε πει ότι δεν πρέπει να σπάσει, ένας κουμπαράς για τους νέους ανθρώπους. Αν γίνει αυτό δείχνει την τραγική κατάσταση και πολύ φοβάμαι ότι αυτή η αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση που ήταν και μια φορολογική επέλαση στο τέλος θα οδηγήσει στο να ζητούν και νέα μέτρα στο ασφαλιστικό σύστημα.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

 

Ετικέτες

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα