• 33 Views

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΣΕΕ

21/2/2007

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΣΕΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΑΝΙΔΑ

Σε σχέση με τη δριμεία και ανοίκεια επίθεση που εξαπέλυσε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεώργιος Σανιδάς, μη σεβόμενος το θεσμικό του ρόλο, εναντίον όχι μόνο των συμβασιούχων αλλά και όλων όσων έχουν υποστηρίξει θέσεις υπέρ αυτών (νομικών, δικαστών – μη εξαιρουμένων των μελών του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και του ίδιου του Αρείου Πάγου, της ΓΣΕΕ κ.λπ.), επίθεση που έλαβε χώρα κατά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην πλήρη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου στις 15-2-2007, με αφορμή τις αιτήσεις που υπέβαλε ο ίδιος για την οριστική άρση ακόμα και της δικαστικής προστασίας τους, η ΓΣΕΕ σημειώνει τα ακόλουθα:

• Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου πρέπει να θυμάται και να σέβεται τη θέση και το ρόλο του, που δεν του επιτρέπει να ομιλεί και να απευθύνεται από το βήμα του Αρείου Πάγου ως να ομιλούσε και να απευθυνόταν από το βήμα της Βουλής. Όποιος κι αν βρίσκεται στη θέση αυτή, πρέπει να συμπεριφέρεται ως δικαστικός λειτουργός και μόνο και να μην ασκεί πολιτική υπέρ των κυβερνήσεων. Το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος Εισαγγελέας επελέγη και διορίστηκε πρόσφατα από την Κυβέρνηση δεν θα πρέπει αυτό να επηρεάζει την λειτουργία του.
  • Επίσης, θα έπρεπε να θυμάται ότι στα Δημοκρατικά Πολιτεύματα επιβάλλεται ο σεβασμός των θεσμών και των διαφορετικών απόψεων, ακόμα και αν αυτές είναι υπέρ των «ξύπνιων και καπάτσων», κατά την έκφραση του Εισαγγελέα, υπέρ των οποίων, με σαθρά («αστεία»), κατά την άποψή του, επιχειρήματα, τάσσονται όλοι σχεδόν οι Δικαστές εργατικών υποθέσεων της χώρας, Πρωτοδίκες, Εφέτες και Αρεοπαγίτες, και όλοι οι Δικαστές του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, κατά τρόπο που, κατά την άποψή του, γεννά υποψίες, σύμφωνα με τις εκφράσεις που ο ίδιος χρησιμοποίησε: «για τους δικούς τους λόγους»… «αναγορεύσαντες εαυτούς ως τους μοναδικούς δήθεν προστάτες εργαζομένων» (!)…
  • Θα έπρεπε να σεβαστεί επίσης τον προκάτοχό του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτριο Λινό, ο οποίος σε πρόσφατη συζήτηση στην πλήρη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, στις 13-4-2006, είχε υποστηρίξει, με την εισήγησή του, τις ίδιες θέσεις υπέρ των συμβασιούχων. – Και βέβαια θα έπρεπε να σεβαστεί τους 40 Αρεοπαγίτες που εξέδωσαν ομόφωνα την πρόσφατη απόφαση της πλήρους Ολομέλειας του Αρείου Πάγου (με αριθμό 18/22-6-2006), η οποία δεν «ήθελε να πει άλλο και άλλο είπε», όπως ο ίδιος νομίζει. Εκτός εάν ο ίδιος θεωρεί ότι τα μέλη του Αρείου Πάγου που την εξέδωσαν δεν γνωρίζουν νομικά (όπως μόνο ο ίδιος γνωρίζει), δεν είναι σε θέση να γράψουν μια απόφαση ή ότι τελούσαν σε κατάσταση σύγχυσης.

• Όσον αφορά την αγωνία του για την τήρηση των αρχών της αξιοκρατίας και της ισότητας, του προτείνουμε να απευθυνθεί στους εκπροσώπους της Εκτελεστικής Εξουσίας και να τους ρωτήσει για ποιο λόγο παραλείπουν να προσλάβουν τακτικό προσωπικό για την κάλυψη των παγίων και διαρκών αναγκών και προσλαμβάνουν συμβασιούχους ώστε να μην αναζητά τις ευθύνες στα θύματα αυτής της πολιτικής.

• Όσον αφορά την «αγωνία» του για την «απελευθέρωση των Ελλήνων», μέσω μιας απόφασης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που θα κλείνει δια παντός την πόρτα της δικαστικής προστασίας των συμβασιούχων, η οποία, κατά τη γνώμη του, θα αποτελέσει «την απαρχή να είναι όλοι οι Έλληνες ελεύθεροι και όχι απελεύθεροι», «να καταστούν οι Έλληνες πολίτες, πολίτες με ελεύθερο φρόνημα και όχι δεσμώτες» (σύμφωνα με τις εκφράσεις που ο ίδιος χρησιμοποίησε) είναι ανυπόστατη.

• Παρατηρούμε ότι προφανώς συγχέει την έννοια της ελευθερίας με την πολιτική ομηρία των συμβασιούχων και την πολιτική εκμετάλλευσή τους, ενώ όπως όλοι οι άλλοι – πλην αυτού – είναι σε θέση να αντιληφθούν ότι η Δικαιοσύνη είναι η διέξοδος για την απελευθέρωση αυτής της μεγάλης μερίδας των συμπολιτών μας από την πολιτική ομηρία και την εκμετάλλευση.

Τέλος, όσον αφορά τα λεγόμενά του εναντίον της ΓΣΕΕ ότι «δεν αγωνίζεται για αρχές, δεν αγωνίζεται για θεσμούς», αλλά «αγωνίζεται για τα συμφέροντα ορισμένων συγκεκριμένων προσώπων», η ΓΣΕΕ του υπενθυμίζει ότι επί δεκαετίες αγωνίζεται με συνέπεια για το σεβασμό των αρχών της ανθρώπινης αξίας και αξιοπρέπειας, της πολιτικής ελευθερίας, που στην περίπτωση των συμβασιούχων καταπατούνται άρδην, και για το δικαίωμα όλων των πολιτών στην αξιοπρεπή εργασία. Αντιθέτως ο ίδιος, υβρίζοντάς την, δεν σεβάστηκε τους θεσμούς (ούτε καν τη Δικαιοσύνη ούτε και το ρόλο του), ούτε τις αρχές της ανθρώπινης αξίας και αξιοπρέπειας και το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία. Οι αρχές και οι αξίες της ανεξάρτητης δικαιοσύνης πληγώνονται βάναυσα από τέτοιες επικίνδυνες πολιτικολογίες.

Η ΓΣΕΕ ως αυθεντικός εκφραστής των εργασιακών και πολιτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων θα συνεχίσει και θα εντείνει των πάλη της για την πραγματικά ανεξάρτητη δικαιοσύνη που θα ασκείται σύμφωνα με το Σύνταγμα στο όνομα του Ελληνικού Λαού και όχι των Κυβερνήσεων.

ΚοινοποιήστεShare on Facebook
Tweet about this on Twitter