ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΣΕΕ

16/11/2007

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

 

Όσα ειπώθηκαν από την κυβέρνηση χθες Πέμπτη 15/11/07, στην κοινή συνεδρίαση των δυο κοινοβουλευτικών επιτροπών της Βουλής, μπορούν εύκολα να χαρακτηρισθούν ως μια «πρόβα» νέων αντιασφαλιστικών πολιτικών.

Η ΓΣΕΕ έχει διακηρύξει κατηγορηματικά την αντίθεση της σε οποιαδήποτε πολιτική υποχρεωτικής ενοποίησης των ταμείων. Η πολιτική της κυβέρνησης έχει σαφή στόχο να υπονομεύσει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και να προχωρήσει σε νέα καταλήστευση των αποθεματικών ιδίως της επικουρικής και προνοιακής ασφάλισης.

Επιπρόσθετα επισημαίνουμε ότι επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά, ότι εκτός από τις σκοπιμότητες αγνοούνται προκλητικά και τα εξής:

  1. Το πρόβλημα της χρηματοδότησης (εξόφληση οφειλών και συνεπής καταβολή των θεσμοθετημένων πόρων 1% του ΑΕΠ καθώς και η δημιουργία νέου αποθεματικού) είναι το κύριο πρόβλημα του συστήματος.
  2. Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας έχει πρόβλημα πόρων και όχι παροχών. Αυτό δεν αποτελεί ούτε πρόσχημα, ούτε πρόφαση. Είναι η σκληρή αλήθεια που μόνο η κυβέρνηση δεν θέλει να αντιληφθεί. Ακόμα και το προσχέδιο μελέτης του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας το αποδέχεται και το επιβεβαιώνει.
  3. Η γενικόλογη διακήρυξη περί ενοποίησης συλλήβδην των ταμείων κύριας, επικουρικής και προνοιακής ασφάλισης εντείνει την ανησυχία και την ανασφάλεια των εργαζομένων καθώς και το αδιέξοδο του εγχειρήματος.
  • – Χωρίς καμία αναλογιστική μελέτη
  • Χωρίς συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις
  • Χωρίς αναλυτική και τεκμηριωμένη νομικά χρηματοδοτική μελέτη και τεκμηρίωση
  • Χωρίς να προσδιορίζονται σαφώς οι διατηρούμενοι φορείς
  • Χωρίς συγκεκριμένη δέσμευση διασφάλισης των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των ασφαλισμένων των ενοποιημένων ταμείων.
  • Τέλος, χωρίς προσδιορισμό του ύψους και του τρόπου καταβολής της αναγκαίας χρηματοδότησης των δημιουργούμενων ταμείων, που θα επωμισθούν το βάρος συνταξιοδοτικής κάλυψης εκατοντάδων χιλιάδων νέων ασφαλισμένων που μετακινούνται σε αυτά και κυρίως στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και ΙΚΑ – ΕΤΕΑΜ.
  • Η μέχρι σήμερα ενοποίηση τριών (3) Ταμείων κύριας σύνταξης, επιφέρει στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ βάρος «έλλειμμα» τουλάχιστον 6,1ΔΙΣ€.

Εκτός των ανωτέρω θυμίζουμε:

  • Η προώθηση οποιασδήποτε διαδικασίας ενοποίησης ασφαλιστικών φορέων χωρίς την προηγούμενη μέτρηση των συναφών συνεπειών και με σχετική αναλογιστική μελέτη, είναι παράνομη γιατί παραβιάζεται ρητά η διάταξη της 102 Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας (άρθρο 71), που έχει επικυρωθεί και από τη χώρα μας με το Ν3251/1955, δεδομένου ότι και η σχετική συνταγματική πρόβλεψη αναφέρει ότι οι Νόμοι που επικυρώνουν διεθνείς συμβάσεις έχουν αυξημένη ισχύ, έναντι των υπολοίπων Νόμων.

Όλοι οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται ότι με τις προωθούμενες ρυθμίσεις αυτό που θα συμβεί είναι η μετατόπιση βαρών στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ , με τεράστια ποσά και με σοβαρότατο κίνδυνο χρεοκοπίας και κατάρρευσης του αλλά και η εξίσωση των παροχών και των συντάξεων προς τα κάτω.

Γι’ αυτό όλοι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα και θα απαντήσουν δυναμικά με απεργιακές κινητοποιήσεις που θα ξεκινήσουν στις 12/12/07.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Ετικέτες

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα