Κρίσιμη δικαστική εξέλιξη για τον αγώνα της εργαζόμενης νεολαίας κατά των μνημονιακών μέτρων

Η Γ.Σ.Ε.Ε. στηρίζει το συνδικαλιστικό και νομικό αγώνα των νέων εργαζομένων κατά της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, που αξιοποιώντας τα παράνομα και αντισυνταγματικά μνημονιακά μέτρα, επέβαλε συντριπτικές μειώσεις στις αποδοχές των εργαζομένων έως 25 ετών ευτελίζοντας την εργασία και την αξιοπρέπειά τους.

Η Γ.Σ.Ε.Ε. και η Γραμματεία Νέων της θα παρασταθούν την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014 στο Ειρηνοδικείο Κατερίνης στο πλευρό νέας εργαζόμενης συνδικαλίστριας και του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης στην αγωγή που έχει κατατεθεί κατά γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ, που παρά τη δέσμευση από τη ΣΣΕ Εμπορικών Επιχειρήσεων, μείωσε μονομερώς τις αποδοχές της εργαζόμενης ουσιαστικά στο μισό, αξιοποιώντας τα παράνομα μνημονιακά μέτρα της 6ης ΠΥΣ (2012) για μείωση κατά -32% των αποδοχών των νέων εργαζομένων έως 25 ετών και τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Εργασίας για υπολογισμό της μείωσης στον κατώτατο μισθό.

Σημειώνουμε ότι ήδη από το 2012 έχει ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης η κατάργηση της διάταξης αυτής, λόγω αντίθεσής της με τον κυρωμένο από την Ελλάδα Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.

Προσβλέπουμε στην αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας, που επιβάλει στο Κράτος την έμπρακτη προστασία της νεότητας και την ακύρωση όλων αυτών των μέτρων, που συνθλίβουν την προσωπική και επαγγελματική αξιοπρέπεια των νέων στο βωμό του κέρδους, τους ωθούν στο οικονομικό και κοινωνικό περιθώριο, απομειώνοντας το περιεχόμενο του δικαιώματός τους για εργασία και κοινωνική ασφάλιση.

Άλλωστε η ίδια η πραγματικότητα της οικονομικής ύφεσης, της γενικευμένης μείωσης των αποδοχών των εργαζομένων και της χρήσης ευέλικτων μορφών εργασίας έχει διαψεύσει δραματικά και το επιχείρημα της δήθεν ενθάρρυνσης της απασχόλησης των νέων, με την ανεργία τους να παραμένει στο ποσοστό ρεκόρ 50%.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Ετικέτες

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα