Δήλωση Προέδρου ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου

Η συνάντηση με το Υπουργείο αφορούσε πολύ συγκεκριμένα θέματα:

α) πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων,
β) τι θα γίνει με τις δράσεις που κάλυπταν οι Οργανισμοί της Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας,
γ) η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και η απλοποίηση εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας.

Είμαστε πολύ σαφείς απέναντι στο Υπουργείο. Δεν αποδεχόμαστε προγράμματα κατάρτισης ή οποιαδήποτε άλλα που θα είναι ανασφάλιστης εργασίας. Δεν αποδεχόμαστε να επεκταθεί το εργόσημο σε μηνιαία βάση και ευρύτερα σε επιχειρήσεις γιατί υπάρχει κίνδυνος να γίνει ο φερετζές που θα κρύβεται η μαύρη και η ανασφάλιστη εργασία.

Είπαμε και δεσμεύτηκε ο Υπουργός ότι μέχρι τέλους του χρόνου θα πρέπει να έχει νομοθετικά κατοχυρωθεί ότι οι δράσεις που κάλυπταν η Εργατική Εστία και η Εργατική Κατοικία θα γίνονται μέσω του ΟΑΕΔ. Αυτό απαιτεί ειδική νομοθεσία ώστε να καλύπτεται και ο κοινωνικός τουρισμός και η επιδότηση ενοικίου και η επιδότηση επιτοκίου και βεβαίως η χρηματοδότηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων για τους μισθούς των εργαζομένων σε αυτές και τα λειτουργικά έξοδα όπως προβλέπει με σαφήνεια ο νόμος.

Τώρα όσον αφορά την απλούστευση της εργατικής νομοθεσίας, υπάρχει εργατική νομοθεσία; Τι άλλο να προσθέσουμε; Εκφράσαμε εδώ τις σοβαρότατες επιφυλάξεις μας ως προς το τι υποκρύπτεται κάτω από το σοβαρότατο ζήτημα.

Βεβαίως για την ανασφάλιστη εργασία μας έκανε μια παρουσίαση ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΣΕΠΕ, φαίνεται ότι υπάρχουν σοβαρές δράσεις. Το ζήτημα είναι να κριθούν και από την αποτελεσματικότητά τους.

Σε κάθε περίπτωση αυτά αποτελούν επιμέρους ζητήματα. Τα μεγάλα ζητήματα έχουν τεθεί με επώδυνο τρόπο για τους εργαζόμενους μέσω της ψήφισης των μνημονίων.

Εμείς θα ασχολούμαστε και με αυτά αλλά στη στόχευσή μας και στη δράση μας θα είναι να ανατραπεί αυτή η πολιτική που παράγει μεγαλύτερες ανισότητες, μεγαλύτερη φτώχεια και ανεργία.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Θα θέλαμε ένα σχόλιο για την πρόσφατη συμφωνία στο Eurogroup.

Απάντηση: Προσωπική εκτίμηση να κάνω, δεν είναι εκτίμηση της ΓΣΕΕ. Αυτό που κάνουν οι πιστωτές είναι να κερδίζουν χρόνο. Το πρόβλημα χρέους της χώρας προφανώς δεν επιλύθηκε, έστω κι αν φαίνεται ότι παίρνουμε κάποια ανάσα, κερδίζεται χρόνος για τους δανειστές για να κλείσει ο πολιτικός κύκλος και αυτός νομίζω ότι θα κλείσει με τις εκλογές στη Γερμανία. Και τότε θα δούμε τι θα γίνει.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Ετικέτες

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα