Δήλωση αλληλεγγύης για την Ελλάδα της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Εργαζομένων στη Βιομηχανία στις Σκανδιναβικές χώρες

Nordic IN – Ομοσπονδία Συνδικάτων Εργαζομένων στη Βιομηχανία στις Σκανδιναβικές χώρες

ΔΗΛΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Είναι πολλές οι αιτίες της Ελληνικής κρίσης. Αναποτελεσματικότητα και υπερβολικές δαπάνες του δημόσιου τομέα καθώς και η διαφθορά και η ανεπαρκής ή ανύπαρκτη συλλογή φόρων από τους πιο εύπορους πολίτες. Επίσης, εξαιτίας της κερδοσκοπίας και των αποτυχημένων πολιτικών των Ελληνικών κυβερνήσεων το βάρος για την επίλυση της κατάστασης ήταν ιδιαίτερα σκληρό για τους απλούς ανθρώπους.

Το Ελληνικό χρέος σήμερα έχει διογκωθεί λόγω της κερδοσκοπίας, η οποία το 2011 και 2012 στράφηκε ενάντια σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία. Εσκεμμένες προσπάθειες να οδηγηθεί η Ελλάδα εκτός ευρώ και, κατά συνέπεια, να επωφεληθούν κάποιοι από τα κερδοσκοπικά παιχνίδια, εκτίναξαν τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας σε υπερβολικά υψηλό επίπεδο. Συνεπώς, ό κύριος όγκος των δισεκατομμυρίων που πήγε στην Ελλάδα, χρησιμοποιήθηκαν στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ταυτόχρονα, στην Ελλάδα εφαρμόστηκε μια ακραία πολιτική λιτότητας, η οποία επέφερε ύφεση και επιδείνωση των συνθηκών ζωής για τους πιο φτωχούς. Ο κατώτατος μισθός μειώθηκε. Η κοινωνική ασφάλιση και το σύστημα συλλογικών συμβάσεων αποδιαρθρώθηκαν. Η κατάσταση των συναδέλφων μας στα Ελληνικά συνδικάτα είναι πολύ δύσκολη. Η ανεργία αυξήθηκε ραγδαία ενώ η φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων είναι ανεπαρκής ή και ανύπαρκτη ακόμα.
Στην Ελλάδα, το βάρος της κρίσης έπεσε στους ώμους των πιο αδύναμων εκ των πολιτών.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Έλληνες επέλεξαν μια νέα κυβέρνηση. Η Ευρώπη πρέπει να σεβαστεί τη δημοκρατική επιλογή των Ελλήνων. Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας διακήρυξε πως θα πολεμήσει με αποφασιστικότητα τη φοροδιαφυγή, τον νεποτισμό και τη διαφθορά στο δημόσιο τομέα. Αυτοί είναι οι πιο σημαντικοί τομείς για μεταρρυθμίσεις. Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις προσπάθειες της κυβέρνησης.

Η Ελλάδα χρειάζεται, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, μια ενεργό αναπτυξιακή πολιτική. Καλούμε την Ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσουν για τη χώρα το μερίδιο που της αναλογεί δικαιωματικά από την εφαρμογή του σχεδίου Γιούνκερ.

Επίσης, καλούμε τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες να ξεκινήσουν εποικοδομητικό διάλογο με τη νέα Ελληνική κυβέρνηση για να διευρύνουν τις δυνατότητες μιας νέας οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που θα αντικαταστήσει την αποτυχημένη πολιτική λιτότητας στη χώρα. Υπάρχει ανάγκη για επεξεργασία συγκεκριμένων σχεδίων και προγραμμάτων που θα δώσουν λύση στη σημερινή ανυπόφορη κατάσταση. Κάποια θετικά πρώτα βήματα έχουν γίνει και θα πρέπει να συνεχιστούν….

Ο δρόμος που οδηγεί έξω από την κρίση είναι μακρύς και δύσκολος για πολλούς. Πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε την απαραίτητη πρόοδο.