Δελτίο Τύπου – Δήλωση Προέδρου ΓΣΕΕ μετά τη Συνάντηση

Mε το πιστόλι στον κρόταφο των εργαζομένων, με το πιστόλι στον κρόταφο των ασφαλιστικών ταμείων επιχειρείται μια πιο αναλυτική, πιο ευέλικτη δυνατότητα να ρυθμιστούν οι ασφαλιστικές οφειλές και ας ελπίσουμε να είναι η τελευταία φορά που τέτοιες έκτακτες διαδικασίες επιχειρούν να λύσουν προβλήματα ρευστότητας και συμπεριφορών των εργοδοτών. Γιατί υπάρχουν μέσα σ αυτήν την κατάσταση δυο ειδών εργοδότες. Είναι αυτοί που χρησιμοποιούν την κρίση ως πρόσχημα και δεν πληρώνουν η που τώρα έχουν πρόβλημα και αδυνατούν να πληρώσουν, αλλά υπάρχουν και εκείνοι που για δεκαετίες είναι μπαταχτσήδες που εισφοραδιαφεύγουν και εισφοροκλέπτουν και δεν έχει ασκηθεί εναντίων τους κανένα ένδικο μέσο.

Αυτό που ζητήσαμε εμείς ως έσχατο μέτρο για την εφαρμογή αυτής της ρύθμισης είναι να υπάρχουν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για όσους ξανακάνουν το γνωστό τέχνασμα να ενταχθούν στη ρύθμιση ,να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα και μετά να στρίψουν και να μην πληρώνουν. Τότε θα πρέπει αμέσως να κινούνται οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης που σημαίνει κατασχέσεις πλειστηριασμοί ,δήμευση περιουσιών αυτών που οφείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία.

Για το δεύτερο θέμα της δημιουργίας θέσεων εργασίας στην κοινωνική οικονομία, βρεθήκαμε αλληλέγγυοι σε κάθε προσπάθεια που θα δημιουργήσει πραγματικές θέσεις απασχόλησης, που θα ενισχύσει με πόρους τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και θα εκκινήσει έστω και σε μικρή κλίμακα μια αναπτυξιακή διαδικασία σε δήμους και κοινότητες για κοινωφελής δραστηριότητες, κοινωφελής δράσεις, που μπορούν να βοηθήσουν και τους ανέργους και τις τοπικές κοινωνίες. Τις επόμενες ημέρες θα εξειδικευθεί πως μπορεί να υλοποιηθεί μια τέτοια δράση που από τα επιχειρησιακά προγράμματα μπορεί να συγκεντρώσει γι’ αυτόν το χρόνο περίπου 280 εκ.ευρω και να εντάξει 50.000 ανέργους σε δράσεις απασχόλησης με πλήρη ασφάλιση .

Ερώτηση δημοσιογράφου:
Τα στοιχειά και της Eurostat δείχνουν ότι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα και στις ΔΕΚΟ έχουν μειωθεί. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν δεν προχωρήσουμε σε επιχειρησιακές συμβάσεις μειώθηκαν με ατομικές συμβάσεις;

Η πραγματική οικονομία όπως και η ζωή είναι διαφορετική από τις αναλύσεις και τις θεωρίες. Εμείς ξέραμε και το λέγαμε πάντα ότι πέρα από την ρυθμισμένη αγορά υπάρχει και η αρρύθμιστη όπου οι εργοδότες με πρόσχημα την κρίση έχουν οδηγήσει σε συμπίεση των αμοιβών και των εργασιακών δικαιωμάτων. Θα ήταν αφελής αν πίστευε κάποιος ότι σε μια οικονομία με ύφεση 4% θα παρέμειναν αλώβητες βασικές προτεραιότητες. Εμείς θα εξακολουθήσουμε να επιμένουμε για την τήρηση των συλλογικών συμβάσεων γνωρίζοντας πάντα πόσο δύσκολο είναι μέσα σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής αποδιάρθρωσης να υπερασπίζεις τέτοιους θεσμούς.

Ερώτηση δημοσιογράφου:
Για τις κλαδικές συμβάσεις τι γίνεται;

Επιμένω ότι στο στόχαστρο τουλάχιστον της τρόικα και των εργοδοτών, βρίσκονται οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας που είναι το τελευταίο ανάχωμα των εργαζομένων. Γι’ αυτό τολμώ να πω ότι αν επιχειρήσουν να καταστρατηγήσουν την νομοθετική πρόβλεψη που θέλει να επεκτείνονται και να κηρύσσονται υποχρεωτικές οι κλαδικές συμβάσεις, τότε η σύγκρουση θα είναι πολύ μεγάλη.

Ετικέτες

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα