Κυριακή Κλειστά! Δεν Ψωνίζω – Δε Δουλεύω! 12/7/17

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

12.07.2017

Κυριακή Κλειστά! Δεν Ψωνίζω – Δε Δουλεύω!

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας & η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας κορυφώνουν την εκστρατεία που ξεκίνησαν στις 16 Ιουνίου 2017 και καλούν εργαζόμενους και καταναλωτές να συνταχθούν με τοσύνθημά μας: «Κυριακή Κλειστά! Δεν Ψωνίζω – Δε Δουλεύω!»

Μέσα από αυτή τη δράση εκφράζουμε για πολλοστή φορά την εναντίωση μας στη θεσμοθέτηση του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές, το οποίοαποτελεί ένα ακόμα πλήγμα για τα εργασιακά δικαιώματα αλλά και για τηβιωσιμότητα πλήθους μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αδυνατούν ναανταπεξέλθουν στα έξοδα της Κυριακάτικης λειτουργίας τους. Το άνοιγμα των καταστημάτων 32 Κυριακές το χρόνο, το οποίο τίθεται σε εφαρμογή από την Κυριακή 16 Ιουλίου κατόπιν επιθυμίας των δανειστών καιαπόλυτης υπακοής της κυβέρνησης, επιφέρει σειρά αρνητικών επιπτώσεωνενάντια στις οποίες υπάρχει ανάγκη να αντιδράσουμε και να αμυνθούμε: Τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα, τρίβοντας τα χέρια τους γιατους αναμενόμενους τζίρους της ημέρας εκείνης, θα υποχρεώσουν τουςεργαζόμενους τους σε ένα ατελείωτο-συνεχές 12ωρο εργασίας, το οποίο σεπολλές περιπτώσεις δε θα ανταμειφθεί σύμφωνα με το νόμο (χρηματικήαπολαβή ή παροχή άδειας). Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, φοβούμενοι την κατεύθυνση του αγοραστικού κοινού στα μεγάλα εμπορικά κέντρα, θα επιλέξουν κατά έναμεγάλο ποσοστό να εργαστούν οι ίδιοι προσωπικά, αφιερώνοντας το λιγοστόπροσωπικό χρόνο που τους έχει απομείνει, διεκδικώντας έστω ένα μικρόμερίδιο συμμετοχής στην αγορά απέναντι στο δημιουργούμενο ανταγωνιστικόπλεονέκτημα των επιχειρήσεων –κολοσσών. Οι εμποροϋπάλληλοι, σκλάβοι και έρμαια ενός συστήματοςεκφοβισμού θα θυσιάσουν αναγκαστικά τη μοναδική ημέρα ανάπαυσης καιμαζί την κοινωνική και οικογενειακή ζωή τους, προκειμένου να μη ρισκάρουντην απόλυσή τους.Θέση της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών είναι ότι ο Καταναλωτής,ως ο τελευταίος και πιο καθοριστικός “παίχτης” , του οποίου η κάθεκίνηση θα χαράξει τη στρατηγική πορεία των υπολοίπων, είναι ο “παίχτης” που αλλάζει τα δεδομένα.

Η Κυριακή 16 Ιουλίου είναι η πρώτη από τις 32 Κυριακές στην οποία οιΚαταναλωτές πρέπει να δείξουν ότι δεν τους λείπουν οι ημέρες, αλλά ταχρήματα που θα μπορούσαν να ξοδέψουν, ψωνίζοντας μέσα στα νόμιμαωράρια όλων των υπολοίπων ημερών του χρόνου.

Ο Καταναλωτής είναι ο μόνος που μπορεί να ακυρώσει στην πράξη τηναναχρονιστική «μεταρρύθμιση» του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές, γυρνώντας την πλάτη σε όσους επιχειρήσουν να τηνεφαρμόσουν. Οι μελέτες και οι έρευνες που έχουμε εμείς στα χέρια μας, δείχνουν ότι το -ισχύον από το 2013 – μέτρο του ανοίγματος των καταστημάτων 7 Κυριακές τοχρόνο, έχει αποτύχει και έχει επιβαρύνει τόσο τις ζωές των εργαζομένων όσο καιτα ταμεία των επιχειρήσεων.

Αναλυτικότερα:

1. Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές δε δημιουργεί σε καμία περίπτωση νέες θέσεις εργασίας. Αντίθετα, επιβαρύνει τους επιχειρηματίες με την εισφορά της προσωπικής τους εργασίας τις Κυριακές.

2. Κανένα ψήφισμα και καμία νομοθετική μεταρρύθμιση δεν ήταν απαραίτητηγια τη λειτουργία των καταστημάτων στις τουριστικές περιοχές αφού είχαν ούτως ή άλλως την ευχέρεια αυτή, μετά από απόφαση του αρμόδιου Περιφερειάρχη.

3. Ο τζίρος των μικρών –κυρίως- καταστημάτων, δεν επαρκεί ώστε νααντισταθμίσει τα λειτουργικά κόστη που προκύπτουν από τη λειτουργίατους 7 ημέρες την εβδομάδα.

4. Ποσοστό που ξεπερνά το 80% των εμποροϋπαλλήλων, δηλώνεται από τονεργοδότη για ωράριο πλασματικά περιορισμένο σε σχέση με τοπραγματικό Κυριακάτικο, χωρίς φυσικά να δικαιούται πρόσθετη αμοιβή ήρεπό.Θα κλείσουμε υπενθυμίζοντας ότι η κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας έχει πίσω της βαριά ιστορία.Με συλλογικούς επίμονους αγώνες και θυσίες, οι εργαζόμενοι κατόρθωσαν πρώτηφορά το 1909, αυτό που μέχρι τότε φάνταζε ίσως αστείο: την καθιέρωση μιαςέστω περιορισμένης κυριακάτικης αργίας.Πέρασαν δεκαετίες ως την πλήρη δικαίωση των αγώνων αυτών, καθώς μόλις το 1975 καθιερώθηκε η πενθήμερη εργασία, η οποία σήμερα είναι σχεδόν ο κανόνας για τους περισσότερους εργασιακούς τομείς. Στις μέρες μας οι κυβερνητικές αποφάσεις έφεραν την κοινωνία στο δυσάρεστοσημείο να διεκδικεί από την αρχή τα κεκτημένα της, διαγράφοντας συλλογικούς αγώνες για τη διαφύλαξη της αξιοπρέπειας και ελευθερίας του εργαζόμενου. Καλούμε τους εργαζόμενους – καταναλωτές να μην αφήσουν αναπάντητη αυτήτην πρόκληση.

«Κυριακή Κλειστά! Δεν Ψωνίζω – Δε Δουλεύω!».

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Ετικέτες

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα