Συνάντηση ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνάντηση της Γ.Σ.Ε.Ε. με τις εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ), προκειμένου να διερευνηθεί κατά πόσο υπάρχουν σημεία σύγκλισης θέσεων και προτάσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης στην απασχόληση και τις εργασιακές σχέσεις.
Η Γ.Σ.Ε.Ε. κατέθεσε δέσμη προτάσεων, που η εργοδοτική πλευρά δεσμεύτηκε να μελετήσει στο πλαίσιο και των δικών της θέσεων και προτάσεων.
Οι προτάσεις της Γ.Σ.Ε.Ε. επικεντρώθηκαν μεταξύ άλλων:
 Να καθιερωθεί ειδική κοινωνική ρήτρα στις δανειακές συμβάσεις των επιχειρήσεων, που χρηματοδοτούνται με εγγυημένα από το Δημόσιο κεφάλαια των 28 δις ευρώ, ότι δεν θα μειώσουν τις θέσεις απασχόλησης.
 Να δημιουργηθεί Ταμείο Αναχρηματοδότησης και Ανάπτυξης προβληματικών κλάδων ή επιχειρήσεων με κεφάλαια των Τραπεζών.
 Ο εργοδότης να μην δικαιούται να προβεί σε ομαδικές απολύσεις, εάν προηγουμένως δεν καταθέσει εναλλακτικές λύσεις και συνοδευτικά κοινωνικά μέτρα για την αποφυγή των απολύσεων και την άμβλυνση των συνεπειών τους («κοινωνικό σχέδιο»).
 Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού, επιμήκυνση του χρόνου χορήγησης στο διπλάσιο, αποτελεσματική χρήση των πόρων του ΟΑΕΔ και δράσεις ιδιαίτερα για τους νέους που αναζητούν για πρώτη φορά εργασία, τα άτομα ηλικίας άνω των 50 και τους μακροχρόνια ανέργους.
 Ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών του Σ.ΕΠ.Ε., προληπτικούς ελέγχους, συντονισμό των συναρμοδίων Υπηρεσιών για την τήρηση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας και την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.
 Διπλασιασμό της κατασκευής εργατικών κατοικιών κατά το 2009-2010 και των δικαιούχων κοινωνικού Τουρισμού για την ενίσχυση της απασχόλησης στην οικοδομή και στον Τουρισμό.
Στη συνάντηση υπήρξε γενική διαπίστωση ότι υπάρχουν θέματα μιας κατ’αρχήν σύγκλισης θέσεων και προτάσεων, που θα εξειδικευθούν και θα δημοσιοποιηθούν σύντομα, ώστε ν’αναληφθούν πρωτοβουλίες προς κάθε κατεύθυνση.
Αποκηρύχθηκαν οι καταχρηστικές πρακτικές επιτήδειων που εκμεταλλεύονται την κρίση, καθώς και «προτάσεις» για μερική ανεργία που διατύπωσε ο πρώην Γεν. Γραμματέας του Υπ. Οικονομίας – νυν Πρόεδρος του ΕΒΕΑ.
Διαπιστώθηκε ότι η επίλυση των συνεπειών της κρίσης στην απασχόληση δεν συνδέεται με παραπέρα ελαστικοποίηση του νομικού καθεστώτος των εργασιακών σχέσεων. Δόθηκε έμφαση στην ανάγκη στήριξης των Μικρών επιχειρήσεων, που αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» της απασχόλησης.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

 

Ετικέτες

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα