Ριζική αντίθεση της ΓΣΕΕ στα Γραφεία Ευρέσεως Εργασίας

Η ΓΣEΕ έχει εκφράσει την ριζική της αντίθεση στα Ιδιωτικά Γραφεία Ευρέσεως Εργασίας τα οποία ουσιαστικά λειτουργούν ως σύγχρονο δουλεμπόριο.

Με αφορμή το πρόβλημα που προέκυψε στα ναυπηγεία Aker Yards και την απεργία πείνας των τριών Ελλήνων εργαζομένων, σας κοινοποιούμε την επιστολή που έστειλε η ΓΣΕΕ στην υπουργό Απασχόλησης κ. Φάνη Πάλλη Πετραλιά, ώστε να παρέμβει και εκείνη προς τον Γάλλο Υπουργό ομόλογό της για την λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι μας – εργαζόμενοι στα ναυπηγείων Aker Yards στο Σαν Ναζέρ της Γαλλίας.

Η ΓΣΕΕ από την πρώτη στιγμή που έφτασε η πληροφορία για το συγκεκριμένο πρόβλημα έκανε παρέμβαση προς τις Γαλλικές Συνομοσπονδίες, την Ελληνική Πρεσβεία στο Παρίσι και το Προξενείο καθώς και στην Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ).

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Προς : κ. Φάνη Πάλλη Πετραλιά
Υπουργό Aπασχόλησης

Αξιότιμη κ. Υπουργέ,
Με την επιστολή μας αυτή θέλουμε να φέρουμε και στη δική σας προσοχή το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους 3 Έλληνες εργαζόμενους οι οποίοι συνεχίζουν πολυήμερη απεργία πείνας στο Σαν Ναζέρ της Γαλλίας διεκδικώντας δεδουλευμένες αμοιβές τους από την εργοδοσία των ναυπηγείων Aker Yards.
Οι συμπατριώτες μας ξεκίνησαν απεργία πείνας στις 14.03.2008, καθώς όπως πολλοί άλλοι εργαζόμενοι έπεσαν θύματα ασυνείδητων σύγχρονων δουλεμπόρων – πρακτόρων της γερμανικής εταιρείας ELBE που αναζητούσε εργάτες με ειδίκευση στις βαφές πλοίων (αμμοβολές κλπ) για το ναυπηγείο Aker Yards. Παραπλανήθηκαν με διαβεβαιώσεις ότι θα δουλεύουν ωρομίσθιοι στη Γαλλία μέσω της γερμανικής εταιρείας, ότι θα ασφαλιστούν και ότι θα έχουν νόμιμα ευρωπαϊκά συμβόλαια. Αντ’ αυτού δεν πληρώθηκαν ποτέ, δεν έλαβαν οποιοδήποτε έγγραφο από την εταιρεία και όταν άρχισαν να διεκδικούν πιο έντονα από τους άλλους εργάτες τις δεδουλευμένες αμοιβές και εργασιακά έγγραφα, στις 11.02.2008 ο εκπρόσωπος της ELBE τους ανακοίνωσε ότι απολύονται διότι «τους βρίσκει κουρασμένους και πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα» αρνούμενος όμως να καταβάλει τις δεδουλευμένες αμοιβές που ανέρχονται σε 8.000 ευρώ για τον καθένα.
Όπως πληροφορηθήκαμε από τα Γαλλικά συνδικάτα, η Νορβηγική εταιρεία Aker Yards η οποία έχει εξαγοράσει τον Ιούνιο του 2006 τα «Ναυπηγεία του Ατλαντικού» (Les Chantiers de l’Atlantique) έχει βεβαρημένο ιστορικό εκμετάλλευσης αλλοδαπών εργαζόμενων καθώς λειτουργεί με επτά και πλέον επίπεδα υπεργολαβίας που καθιστούν αδύνατο κάθε έλεγχο ενώ ο επικεφαλής της ELBΕ – που δεν έχει γραφείο στη Σεν Ναζέρ- τουρκικής καταγωγής Γερμανός, Osman Akjul λειτουργεί ως «κυνηγός φτηνών κεφαλών». Πληροφορηθήκαμε επίσης ότι σε έφοδο της στις 9.02.2006 η Επιθεώρηση Εργασίας κατέγραψε 45 σοβαρές παραβάσεις και ασκήθηκε δίωξη για 18 περιπτώσεις, οι οποίες θα κριθούν στο δικαστήριο μέσα στο 2008.

Τα συνδικάτα και οι κάτοικοι έχουν επανειλημμένα συμπαρασταθεί σε απεγνωσμένους αλλοδαπούς εργάτες για την ανάλγητη αυτή εκμετάλλευση στα μεγαλύτερα ναυπηγεία της Ευρώπης. Οι τελευταίες μεγάλες κινητοποιήσεις των κατοίκων με αίτημα να αναθεωρηθεί ο μεσαιωνικός τρόπος λειτουργίας των Ναυπηγείων αφορούσαν Πολωνούς, ενώ είχαν προηγηθεί Ινδοί και Ρουμάνοι.
Κυρία Υπουργέ,
Η Γενική Συνομοσπονδία μας σε συνεργασία με τα Γαλλικά συνδικάτα και την Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων από την πρώτη στιγμή βρίσκεται στο πλευρό των συμπατριωτών μας οι οποίοι αντιμετωπίζουν πλέον προβλήματα υγείας. Έχουν δε την πλήρη και έμπρακτη συμπαράσταση των κατοίκων της πόλης και των τοπικών φορέων οι οποίοι διοργάνωσαν συλλαλητήριο.
Θεωρούμε όμως ότι πέρα από τις προσπάθειες του ελληνικού προξενείου της Ναντ και της Ελληνικής πρεσβείας που μέχρι στιγμής δεν έφεραν αποτέλεσμα, θα είναι κρίσιμης σημασίας για την θετική έκβαση του θέματος η εκδήλωση του ενδιαφέροντος σας με άμεσο διάβημα σας προς τον αρμόδιο Γάλλο Υπουργό.
Ευχαριστούμε εκ των πρότερων για το ενδιαφέρον σας και παραμένουμε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε συμπληρωματική πληροφορία.

 

Ετικέτες

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα