Παγκόσμια ημέρα δράσης για αξιοπρεπή εργασία – αξιοπρεπή ζωή

Η ΓΣΕΕ συμμετέχει και υποστηρίζει την ημέρα Παγκόσμιας δράσης που έχει κηρύξει η ITUC για τις 7/10/08 και αίτημα: Αξιοπρεπή εργασία- Αξιοπρεπή ζωή

Τα συνδικάτα σ’ όλο το κόσμο απαιτούν και διεκδικούν τη δίκαιη διανομή και αναδιανομή του παγκόσμιου πλούτου, υπέρ των πολιτών και των εργαζομένων, υπέρ των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.

Το Ελληνικό Συνδικαλιστικό Κίνημα ενώνει τις δυνάμεις του και τη φωνή του με το Παγκόσμιο Συνδικαλιστικό κίνημα, απαιτώντας την ενίσχυση των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων για μια αξιοπρεπή εργασία και αξιοπρεπή ζωή.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Συν: Σας κοινοποιούμε την διακήρυξη και τις δράσεις της ΓΣΕΕ για το ανωτέρω αίτημα.

ΓΣΕΕ – ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ 6/10/2008

7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2008

 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ

για Αξιοπρεπή εργασία – Αξιοπρεπή ζωή

ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ

Η ΓΣΕΕ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ΣΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

Η «Αξιοπρεπής εργασία για Αξιοπρεπή διαβίωση» είναι το σημείο αναφοράς της καμπάνιας που συντονίζεται από τη Διεθνή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (International Trade Union Confederation, ITUC). Εκτός από τα συνδικάτα συμμετέχουν ΜΚΟ όπως το Φόρουμ για την Παγκόσμια Ανάπτυξη (Global Progressive Forum), η Διεθνής Σύμπραξη Social Alert και η Διεθνής Συμμαχία Solidar .

Βασικοί της στόχοι είναι:

• Να προβάλλει την έννοια της Αξιοπρεπούς Εργασίας στους πολίτες, στους υπεύθυνους για τη λήψη αποφάσεων και στους εμπλεκόμενους φορείς ,

• Να καταδείξει ότι η αξιοπρεπής εργασία είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος διεξόδου από τη φτώχεια και ότι είναι παράγοντας καθοριστικής σημασίας για την οικοδόμηση της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής.

• Να θέσει την αξιοπρεπή εργασία στο επίκεντρο της ανάπτυξης, της οικονομικής, συνδικαλιστικής και κοινωνικής πολιτικής σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Τι κάνει την εργασία αξιοπρεπή; ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Η αξιοπρεπής εργασία είναι μια στρατηγική που ως στόχο έχει την ανάπτυξη με κέντρο τον άνθρωπο. Η αξιοπρεπής εργασία αποτελεί κομβικό σημείο για τη ανάπτυξη μιας δίκαιης με ισότητα και συνοχή κοινωνίας, οργανωμένης στις αρχές του δικαιώματος στην εργασία, στα δικαιώματα των εργαζομένων, στην ισότητα στην κοινωνική προστασία και στον κοινωνικό διάλογο.

Η αξιοπρεπής εργασία αφορά το δικαίωμα στην εργασία για όλους χωρίς καμία διάκριση. Αναφέρεται στο ΒΙΟΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ που τους επιτρέπει, σε αυτούς και στις οικογένειές τους, να ζουν με αξιοπρέπεια . Ενέχει την έννοια της κοινωνικής προστασίας ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ στα «σκαμπανεβάσματα» που οι περισσότεροι από εμάς αντιμετωπίζουμε στη ζωή. Η αξιοπρεπής εργασία είναι η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ. Σημαίνει να επιτρέπεις στους ανθρώπους να οργανώνονται για να εκφράζουν συλλογικά μέσω των συνδικάτων τα συμφέροντα τους και να μπορούν να συμμετέχουν στον κοινωνικό διάλογο ως πολίτες και εργαζόμενοι.

Γιατί χρειαζόμαστε την αξιοπρεπή εργασία?

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΗ! Το διεθνές εμπόριο και η οικονομική ανάπτυξη από μόνα τους δεν μπορούν να εξαλείψουν τη φτώχεια! Σε πολλές χώρες τα χρήματα συγκεντρώνονται στα χέρια των λίγων. Οι κοινωνίες, τόσο οι αναπτυσσόμενες όσο και οι βιομηχανικές αναπτύσσονται όλο και πιο άνισα. Η αξιοπρεπής εργασία είναι ένας μηχανισμός κλειδί για την αναδιανομή του πλούτου και τη μείωση της φτώχειας.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΚΑΛΕΣ! Στον κόσμο υπάρχουν 1,4 δις άνθρωποι που δουλεύουν αλλά ζούνε μόλις με 2 δολάρια την ημέρα. Στην πραγματικότητα δεν έχουν εργασία, ή εξαρτώνται από εξαιρετικά επισφαλείς συνθήκες εργασίας. Ενώ είναι ξεκάθαρο ότι η απασχόληση είναι κομβικής σημασίας για την μείωση της φτώχειας, ΜΟΝΟ μέσω της αξιοπρεπούς εργασίας μπορούμε να επιτρέψουμε στους ανθρώπους να αξιοποιήσουν το δικαίωμά τους για αξιοπρεπή ζωή.

Η ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ! Ανδρες και Γυναίκες από όλο τον κόσμο θέλουν η παγκοσμιοποίηση να ανταποκριθεί στις φιλοδοξίες τους για μια σταθερή και αξιοπρεπή διαβίωση και για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους. Αυτό μπορεί να συμβεί αποδίδοντας μεγαλύτερη έμφαση στην έννοια της αξιοπρεπούς εργασίας!

Δεν υπάρχει καλύτερη συγκυρία από την τωρινή για να προβάλλουμε την Αξιοπρεπή Εργασία

Κάθε χρόνο…

• Όσοι μάχονται για αξιοπρεπή εργασία απολύονται, απειλούνται, κακοποιούνται ή και σκοτώνονται: πάνω από 100 συνδικαλιστές έχουν σκοτωθεί, χιλιάδες έχουν προφυλακιστεί, βασανιστεί ή καταδικαστεί με μεγάλη ποινή φυλάκισης.

• Εκατοντάδες χάνουν τη δουλειά τους επειδή απλά προσπαθούν να οργανώσουν ένα συνδικάτο, ή αναπτύσσουν συνδικαλιστική δράση στο χώρο εργασίας.

• Πάνω από 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας ενός ατυχήματος, ή ασθένειας που σχετίζεται με την εργασία.

• 200 περίπου εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 5-14 ετών εργάζονται αντί να φοιτούν στο σχολείο.

• 12,3 περίπου εκατομμύρια άνθρωποι παγιδεύονται σε καταναγκαστική εργασία.

Χρόνο με το χρόνο , οι δουλειές γίνονται όλο και πιο επισφαλείς, ασταθείς που στερούνται από κάθε έννοια κοινωνικής προστασίας, ενώ παράλληλα αυξάνεται η πίεση που δέχεται τόσο η εργασιακή νομοθεσία, όσο και οι Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας. Γενικότερα, υπάρχει έλλειμμα αξιοπρεπούς εργασίας. Αυτή η κατάσταση επηρεάζει κυρίως..

…τους νέους ανθρώπους

• 85 εκατομμύρια νέοι είναι άνεργοι. Ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός είναι υποαπασχολούμενοι.

• Σχεδόν το 93% των θέσεων που προσφέρονται σε νέους ανθρώπους είναι σε άτυπη και ανασφάλιστη εργασία, όπου το εισόδημα είναι 44% χαμηλότερο από το κανονικό και δεν υπάρχει ασφάλεια και επιδόματα.

…τις γυναίκες

• Οι γυναίκες κατά μέσο όρο αμείβονται με τα δύο τρίτα των αμοιβών των ανδρών

• Οι γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων σε εργασίες με μερική απασχόληση με ποσοτό που κυμαίνεται από 60 έως και 90%. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 83% των μερικώς απασχολούμενων είναι γυναίκες.

Η εκστρατεία μας έχει ως στόχο έναν κόσμο…

• Όπου η οικονομική ανάπτυξη και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια πάνε χέρι-χέρι

• Όπου τα δικαιώματα των εργαζομένων θεωρούνται ο ακρογωνιαίος λίθος της ανάπτυξης, της οικονομίας, του εμπορίου και της κοινωνικής πολιτικής.

• Όπου η αξιοπρεπής εργασία δεν θεωρείται ως η επικυριαρχία των πλουσιοτέρων χωρών ,αλλά ως ευκαιρία για σταθερή ανθρώπινη ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο

• Όπου οι αποφάσεις σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο προκύπτουν από δημόσιο διάλογο με τη συμμετοχή αυτών που τους αφορά

• Όπου οι εταιρίες αναγνωρίζουν την αξιοπρεπή εργασία ως απαραίτητο συστατικό της στρατηγικής των επιχειρήσεων τους

• Όπου η κοινωνία των πολιτών από τις αναπτυσσόμενες χώρες εισακούεται από τους υπεύθυνους για τη λήψη των αποφάσεων στην Ε.Ε. όσον αφορά την αξιοπρεπή εργασία ως καθοριστικού βήματος για την επίτευξη ενός καλύτερου επιπέδου ζωής και ευκαιρία να αποφύγουν τον κίνδυνο της φτώχειας

• Όπου η έννοια της αξιοπρεπούς εργασίας κατανοείται , συζητείται και διεκδικείται ως δικαίωμα των αναπτυσσόμενων και ανεπτυγμένων χωρών.

 

 

Ετικέτες

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα