Νέο εργατικό δυστύχημα σε εργολάβο του ΔΕΔΔΗΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
14/12/22
ΝΕΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΕ ΕΡΓΟΛΑΒΟ ΤΟΥ ΔΕΔΔΗΕ

Τα εργατικά δυστυχήματα πληθαίνουν και η χρονιά κλείνει με δεκάδες εργαζόμενους νεκρούς.
Ο θάνατος του 40χρονου εργαζόμενου σε εργολάβο του ΔΕΔΔΗΕ το Σάββατο, ξεχειλίζει το ποτήρι της αγανάκτησης.
Είναι το τέταρτο εργατικό δυστύχημα μέσα στο τελευταίο τρίμηνο σε εργολάβο του ΔΕΔΔΗΕ ,με τις συνθήκες που οδηγούν στο θάνατο να επαναλαμβάνονται χωρίς να έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο.
Μόλις το περασμένο καλοκαίρι εκφράσαμε την κατηγορηματική αντίθεση σε μια επικίνδυνη νομοθέτηση του Υπουργείου Ανάπτυξης και συγκεκριμένα στο άρθρο 88 του νόμου 4964/2022 που ψηφίστηκε στη Βουλή, όπου ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας δύναται να αναθέτει σε μη αδειοδοτημένο προσωπικό την εκτέλεση επιμέρους εργασιών αναγκαίων για την κατασκευή ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, υφιστάμενων ή νέων εγκαταστάσεων επί εδάφους, επί στύλου, επί κτηρίων, και ιδίως βοηθητικών εργασιών όπως εργασίες στερέωσης εξοπλισμού, χωματουργικές, δομικές, όπως κατασκευή βάσεων στήριξης και παρασκευή δομικών μιγμάτων, μεταφοράς υλικών στον τόπο εκτέλεσης του έργου και καθαρισμού.
Μία εξόχως επικίνδυνη νομοθετική παρέμβαση του Υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο φέρει και την αποκλειστική ευθύνη για τυχόν συνέπειες στην υγεία, την ασφάλεια και τις ζωές ανθρώπων.
Οι εργαζόμενοι στον κλάδο καταγγέλλουν εντατικοποίηση της εργασίας, εξαντλητικά ωράρια, ελλιπή έως και ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας.
Η ΓΣΕΕ εδώ και ενάμιση χρόνο έχει καταθέσει στην Κυβέρνηση πλήρες πακέτο προτάσεων για τον περιορισμό των εργατικών δυστυχημάτων και ατυχημάτων. Έχει κρούσει κατ΄επανάληψη τον κώδωνα του κινδύνου για την τραγική αυτή κατάσταση, η οποία όμως συνεχίζεται με ότι αυτό σημαίνει για τις αποφάσεις και δράσεις των αρμοδίων.
Απαιτούμε τη λήψη μέτρων εδώ και τώρα, εκφράζουμε την αγωνία μας για την εφιαλτική τροπή που έχουν λάβει τα εργατικά δυστυχήματα στη χώρα μας, αρνούμαστε να αποδεχθούμε μία καθημερινότητα με νεκρούς εργαζόμενους.

                                                                                         ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩN

Ετικέτες

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα