Κεντρική ομιλία στην Πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ 9/11/2022 από τον Γραμματέα Οικονομικού Γιώργο Γεωργακόπουλο

Κεντρική ομιλία στην Πανεργατική απεργία

της ΓΣΕΕ 9/11/2022

από τον Γραμματέα Οικονομικού

Γιώργο Γεωργακόπουλο

Εργαζόμενες, Εργαζόμενοι

Είμαστε και πάλι εδώ, μετά την μεγάλη κινητοποίηση της 6ης Απριλίου, την δυναμική παρουσία των συνδικάτων στην ΔΕΘ, πολύ πιο αισιόδοξοι, αλλά  και πιο αποφασισμένοι, να αντιπαλέψουμε τις εναλλασσόμενες κρίσεις τις άδικες και μονομερείς Κυβερνητικές Πολιτικές,  που μας  οδηγούν στην κοινωνική και οικονομική εξαθλίωση.

Όπως,  ιστορικά έχει αποδειχθεί , τούτος  ο ΛΑΟΣ  στα δύσκολα παίρνει ΔΥΝΑΜΗ, ΔΕΝ ΓΟΝΑΤΙΖΕΙ  ΟΡΘΩΝΕΙ το ανάστημά  του.

Διεκδικεί το δικαίωμα στη ζωή με αξιοπρέπεια και προοπτική.

Προτάσσει απέναντι στην ηττοπάθεια και τον ατομικισμό την αισιοδοξία, την  αγωνιστικότητα και

την δύναμη της συλλογικής έκφρασης τη δυναμική

του ΜΑΖΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ .

Γνωρίσαμε από το 2010 τα επαναλαμβανόμενα μνημόνια, όλα  είχαν  ένα κοινό χαρακτηριστικό

την Δραματική  υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων  και των μισθών και συντάξεων.

 Υπήρξε πλήρη αλλοίωση των εργασιακών σχέσεων και πλήρη αποδυνάμωση του θεσμικού πλαισίου των ΣΣΕ με την περίφημη ΠΥΣ 6 και μία σειρά άλλες νομοθετικές παρεμβάσεις.      

 Ο προσδιορισμός του κατώτερου μισθού με νόμους του 2013 και του 2017, έφυγε από το πεδίο της Εθνικής ΣΣΕ και τους κοινωνικούς εταίρους  και  γίνεται  μονομερώς από τις κυβερνήσεις με κριτήρια κομματικών σκοπιμοτήτων.

Θυμούνται τις πενιχρές αυξήσεις προεκλογικά και τις ξεχνούν μετεκλογικά.

Η αύξηση που δόθηκε το Μάη του 22, κάτω από την πίεση του Συνδικαλιστικού Κινήματος ήταν κατώτερη των αναγκών, πολύ λίγη  και πολύ  αργά.

 Η πολυδιαφημιζόμενη έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την επιτήρηση  δεν είναι  έξοδο από  την λιτότητα και το πεδίο πλήρους απορρύθμισης  των εργασιακών σχέσεων.

Η πανδημία του COVID, πέρα από τα υγειονομικά δεινά που επέφερε σε όλες τις κοινωνίες επιδείνωσε  τη θέση των εργαζομένων.

Χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα για τη λήψη αντεργατικών μέτρων.

 Παρότι μέσα από την πανδημία αναδείχθηκε η αξία των δημοσίων αγαθών της υγείας, της παιδείας και της κοινωνικής προστασίας η κυβερνητική πολιτική δεν ανέδειξε την ισχυροποίηση των δημοσίων  δομών, όπως Νοσοκομεία, Κέντρα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, Μέσα Μεταφοράς.

Εν μέσω πανδημίας, επέλεξε η Κυβέρνηση με σειρά ρυθμίσεων του εργασιακού νόμου Χατζηδάκη να φέρει ένα ακόμα χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις, στην σταθερότητα της εργασίας  να θεσπίσει απλήρωτες υπερωρίες με την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, να φαλκιδεύσει το δικαίωμα στην απεργία, να διευκολύνει τις απολύσεις , να περιορίσει την ανεξάρτητη λειτουργία των συνδικάτων, να φέρει  νέα εμπόδια στη σύναψη ΣΣΕ.

 Χτυπήθηκαν βάναυσα οι εμβληματικοί νόμοι όπως 1264/82 και 1876/90.

 Αποδυναμώθηκε το συλλογικό δίκαιο και προωθείται το ατομικό δίκαιο.

Χθες είχαμε γεγονότα που επέφεραν διπλό χτύπημα στο Νόμο «Χατζηδάκη». Μετά την σθεναρή αντίθεση της ΓΣΕΕ και των συνδικάτων και προσφυγή στο ΣΤΕ

του ΕΚΠ και παρέμβαση της ΓΣΕΕ το τμήμα έκρινε αντισυνταγματικές διατάξεις για την λειτουργία των Συνδικάτων  και το θέμα το παρέπεμψε στην ολομέλεια του ΣΤΕ.

Η προσπάθεια ποινικοποίησης της Απεργίας στις Συγκοινωνίες απέτυχε .

Η στάση της ΓΣΕΕ ήταν καταλυτική.

Εργαζόμενες, Εργαζόμενοι

ΤΩΡΑ ΖΟΥΜΕ ένα πρωτόγνωρο  κύμα ακρίβειας. Εκδηλώθηκε πριν από  τον πόλεμο  στην Ουκρανία και εξελίσσεται ραγδαία.

Το κύμα ακρίβειας εκδηλώνεται στη χώρα μας με μεγάλη  πληθωριστική εξέλιξη  στα είδη διατροφής, στη στέγαση που περιλαμβάνει τις δαπάνες για ηλεκτρισμό, θέρμανση της κατοικίας και μεταφορές.

 Ο πόλεμος στην Ουκρανία επέφερε ενεργειακή κρίση , οδήγησε σε νέα δεδομένα στα οποία οι Κυβερνήσεις οφείλουν να προσαρμοστούν.

 Η Εκτίναξη του πληθωρισμού εμπεριέχει έντονα στοιχεία Κερδοσκοπίας και  αισχροκέρδειας αφού  η κυβέρνηση αδυνατεί η δεν θέλει να προχωρήσει  σε ελέγχους της κερδοσκοπίας χαρίζοντας υπερκέρδη στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Προχωράει σε σκανδαλώδης αναθέσεις τύπου ΕΛΤΑ,  και μειώνει τις αποδοχές των εργαζομένων.  

 Οι πολίτες στενάζουν και οι οικογένειες οδηγούνται στο κίνδυνο πλήρους ολικής αποστέρησης στα βασικά είδη κατανάλωσης.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά.

Η απώλεια σε ετήσια βάση της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού, ξεπερνάει το 19% από τον αντίστοιχο μήνα του 2021.

Οι έχοντες εισόδημα μικρότερο του κατώτερου μισθού έχουν απώλειες που φθάνει μέχρι 40% .

Σύμφωνα με ειδική θεματική έρευνα της ΓΣΕΕ τα ευρήματα έδειξαν ότι το 70% των εργαζομένων έχει οδηγηθεί σε μεγάλο περιορισμό των δαπανών στα βασικά αγαθά διατροφής.

Το 74% το χειμώνα που πέρασε μείωσε τις δαπάνες θέρμανσης.

Οι αμειβόμενοι με τον κατώτερο μισθό θέλουν δύο μηνιάτικα για να καλύψουν τις  αυξήσεις, για την ενέργεια σε ετήσια βάση.

Μόνο το 22% των εργαζομένων στη χώρα μας καλύπτεται  από ΣΣΕ, ενώ οι υπόλοιποι εργαζόμενοι εν μέσω ακρίβειας  δεν είδαν καμία αύξηση.

Η χώρα μας εμφανίζεται στο δείκτη ποιότητας της απασχόλησης , στις πιο χαμηλές θέσεις  ανάμεσα  στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ο Χειμώνας που έρχεται, μοιάζει με ένα εφιάλτη  που μας γυρνάει σε μνήμες μακρινών δεκαετιών.

Εργαζόμενες, Εργαζόμενοι

Φίλες και φίλοι

Είμαστε εδώ σήμερα γιατί είναι ανάγκη μέσα από   την αναντικατάστατη δύναμη του μαζικού κινήματος να βάλουμε τέρμα στις πολιτικές που οδηγούν στην πλήρη εξαθλίωση των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων.

Να προτάξουμε απέναντι στην απογοήτευση την αισιοδοξία, την Ενότητα , την αγωνιστική δράση, την συλλογικότητα, Να περπατήσουμε ενωτικούς δρόμους μέσα από την σύνθεση της διαφορετικότητας.

Να γίνει η οργή μας ποτάμι διεκδίκησης.

  • Διεκδικούμε αυξήσεις στους μισθούς που να ανταποκρίνονται στις πληθωριστικές πιέσεις και στο κύμα ακρίβειας. Άμεση αύξηση του κατώτερου μισθού στο 60% του  διάμεσου  μισθού,  που σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΣΑ προσδιορίζεται στα 809 Ευρώ.

Κυρίαρχο αίτημα η επαναφορά προσδιορισμού του κατώτερου μισθού μέσα από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση , ώστε να μην αποτελεί ο κατώτερος μισθός παίγνιο στα χέρια των Κυβερνήσεων.

Η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι εμβληματική και προσδιορίζει και τις επιμέρους κλαδικές και επιχειρησιακές ΣΣΕ

  • Δημοκρατική επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων με συνολική επαναφορά του συλλογικού εργατικού δικαίου που αλλοίωσαν οι μνημονιακοί νόμοι και ο νόμος Χατζηδάκη.
  • Θεσμική αποκατάσταση του πλαισίου των ΣΣΕ με επαναφορά της πλήρους επεκτασιμότητας και της  μετενέργειας.

Οι ΣΣΕ είναι το συστατικό στοιχείο των Συνδικάτων που διασφαλίζει αυξήσεις  σ’όλους τους εργαζόμενους .

  • Απαιτούμε Λήψη δραστικών μέτρων κατά της ακρίβειας με την μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στην ενέργεια και στα βασικά είδη διατροφής.
  • Να παταχθεί τώρα η αισχροκέρδεια και η κερδοσκοπία

 

Αυτό αποτελεί βασική υποχρέωση της Κυβέρνησης για να μην πλουτίζουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και να αποστερούνται οι πολίτες από τα βασικά είδη διαβίωσης.

 

  • Διεκδικούμε μέτρα Υγείας και ασφάλειας , δραστικούς ελέγχους ώστε να πάψουμε να θρηνούμε θανάτους εργαζομένων.
  • Απαιτούμε να σταματήσουν οι ομαδικές απολύσεις στις μεγάλες Βιομηχανικές μονάδες .
  • Να σταματήσει ο εξωστρακισμός των ανέργων από τον ΟΑΕΔ (ΔΥΠΑ) και να υπάρξει ουσιαστική προστασία των ανέργων.

Καταδικάζουμε απερίφραστα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία καθώς και τις απειλές του Ερντογάν για αναθεωριτισμό και επιβολή  επί του κυρίαρχου Εθνικού χώρου της πατρίδας μας.

Το αίτημα για ειρήνη, σεβασμό του  διεθνούς ΔΙΚΑΙΟΥ, σεβασμό των δημοκρατικών θεσμών και εμβάθυνση της Δημοκρατίας, είναι επίκαιρο και πρωτεύον στις Διεκδικήσεις του Μαζικού Κινήματος.

Φίλες, Φίλοι

Εργαζόμενες, Εργαζόμενοι

 

Σήμερα 9 Νοέμβρη από τις γεμάτες πλατείες δίνουμε το δικό μας αδιαπραγμάτευτο μήνυμα.

Το Ενωμένο μαζικό εργατικό κίνημα βρίσκεται στο προσκήνιο και θα γράψει με τις θέσεις του, την τεκμηρίωση και  την αδιαπραγμάτευτη αγωνιστικότητα, την προοπτική και τις εξελίξεις στην Ελληνική Κοινωνία.

Θα σφραγίσει τις εξελίξεις στην κοινωνική και οικονομική ζωή.

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι ως ώριμα τέκνα της οργής νικάνε την ηττοπάθεια και  την μοιρολατρία, βγαίνουν ΜΠΡΟΣΤΑ  ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ, ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ, ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ την μοίρα  που θέλουν να επιβάλουν Κυβέρνηση και μεγάλη εργοδοσία.

 Διεκδικούμε το δικαίωμα για αξιοπρέπεια και προοπτική στην καθημερινότητα .

Διεκδικούμε μία κοινωνία χωρίς φτώχεια και απαξίωση για εμάς και τα παιδιά μας.

Αρνιόμαστε την μιζέρια , το φόβο , θέλουμε να κάνουμε το Όραμα Πράξη και την Ελπίδα Ζωή.

Είμαστε παρόντες για να συνεχίσουμε την Αγωνιστική δράση πιο ΜΑΖΙΚΑΠΙΟ ΔΥΝΑΤΑ ΠΙΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ.

Ετικέτες

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα