Δήλωση Γενικού Γραμματέα ΓΣΕΕ Νικ.Κιουτσούκη μετά τη συνάντηση με τον Αρχηγό Αξιωμ.Αντιπολίτευσης

Στη σημερινή συνάντηση της ΓΣΕΕ με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα, ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ κ. Νίκος Κιουτσούκης έθεσε τα παρακάτω ζητήματα:

  1. Την ένταση του αθέμιτου οικονομικού ανταγωνισμού και τη διαμόρφωση ενός μοντέλου άνισης ανάπτυξης εντός των χώρων της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης που έχει ως αποτέλεσμα την μετατροπή των ελλειμμάτων του Νότου σε πλεονάσματα του Βορρά οδηγώντας σε μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων και όχι σε μια Πολιτική και Κοινωνική Ένωση υψηλής οικονομικής ταχύτητας.
  2. Την ανάγκη συνεννόησης όλων των πολιτικών κομμάτων του συνταγματικού τόξου με ευρωπαϊκό προσανατολισμό ώστε η χώρα μας να διεκδικήσει σθεναρά τη διαμόρφωση ενιαίων όρων και κανόνων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την επακόλουθη εφαρμογή εθνικών πολιτικών που θα επιτρέψουν την επάνοδό της σε τροχιά πραγματικής σύγκλισης με τα πιο αναπτυγμένα κράτη-μέλη επισημαίνοντας ότι με τις μισθολογικές μειώσεις της τελευταίας τετραετίας, το μοναδιαίο κόστος εργασίας στην Ελλάδα είναι το χαμηλότερο στην Ε.Ε. μετά τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
  3. Την απαίτηση για αλλαγή των ακολουθούμενων ευρωπαϊκών πολιτικών ακραίας λιτότητας που όχι μόνο δεν οδηγούν στην υπέρβαση των αδιεξόδων της κρίσης αλλά αντιθέτως -όπως διαφαίνεται και από την τρέχουσα ευρωπαϊκή συγκυρία π.χ. Γαλλία, Ιταλία, δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία κλπ- απειλούν να καταδικάσουν την Ε.Ε. σε μια νέα φάση ύφεσης και περιδίνησης.
  4. Την “υπογραφή” ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου μεταξύ κυβερνώντων, εργαζομένων και εργοδοτών για τη δυναμική επαναδιαπραγμάτευση των Δανειακών Συμβάσεων και την υπέρβαση των μέτρων που επιβάλλουν ακόμη και με μονομερείς ενέργειες σε κρίσιμα αναπτυξιακά, κοινωνικά και εργασιακά ζητήματα. Ένα νέο, δηλαδή, αναπτυξιακό μοντέλο παραγωγικής και τεχνολογικής ανασυγκρότησης του Τόπου στο πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς που θα συνδυάζει ισόρροπα την κοινωνική δικαιοσύνη με την αύξηση της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας.
  5. Τις διαλυτικές προεκτάσεις και επιπτώσεις των ανάλγητων παρεμβάσεων στις εργασιακές σχέσεις και στο Σύστημα Συλλογικών Συμβάσεων τόσο για τον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό, όσο και για την πραγματική οικονομία, όπως επίσης και την ανάγκη υιοθέτησης της “ρήτρας ανάπτυξης”, ζητήματα για τα οποία υπήρξε ταύτιση απόψεων του κ. Τσίπρα με το σύνολο της αντιπροσωπείας της ΓΣΕΕ.

Η αγοραστική δύναμη των κατώτατων μισθών στην Ελλάδα έχει επιστρέψει στο 1980 πιστοποιώντας μια ευρύτατη αναδιανομή πλούτου σε βάρος των οικονομικά ασθενέστερων.

Η χώρα μας, όμως, σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται ούτε ένα νέο 1981, ούτε ένα νέο 2009 καλπονοθευτικής εμπνεύσεως “λεφτά υπάρχουν”, ούτε φυσικά μνημονιακές πολιτικές ή “γενόσημες” ιδεολογίες που κατέστησαν τη θεραπεία δραματικά χειρότερη από την ασθένεια.

Ο ριζοσπαστικός-κοινωνικός φιλελευθερισμός προάγει το μέτρο και τη μετριοπάθεια, απομονώνει τις ακραίες πολιτικές και ενισχύει την κοινωνική συνοχή που τόσο πολύ έχει ανάγκη σήμερα η Πατρίδα μας. Είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος για μια κοινωνικά βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Για αυτόν το δρόμο αγωνιζόμαστε, αυτόν τον δρόμο θα διεκδικήσουμε μέχρις έσχατων.

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα